Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez polm
    W plotce o patencie jest mowa o trójwarstwowej architekturze BSI. Czyli połączenie zalet BSI z pozbyciem się maski Bayera, bo każdy pixel będzie od razu zawierał całą informację RGB. Nie będzie zatem potrzeby demozaikowania bo każdy pixel będzie kompletny tak jak jest w fevonie. W przypadku poprzedniego fevona interpolacja służyła przeskalowaniu z 4mpix do 12mpix. Obraz 4mpix nie był interpolowany, ani też nie powstawał przez demozaikowanie. ....
    Tak samo musi być i w tym przypadku. Każdy piksel i tak musi być zapisany w co najmniej 3 bajtach (pewnie więcej dla większej rozpiętości tonalnej w kanałach). Z 4 mpix zrobi się 12 mpix w zapisie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• polm
      Początki nałogu
      • 2008
      • 271

Zamieszczone przez RomanS
      To nie plotka tylko informacja o patencie, ktora napewno latwo mozna zweryfikowac i na innych stronach www.
      ad. 7. o tym rozwiazaniu firma tez mysli, bo juz pare miesiecy temu, zgloszono nowy patent:
      http://lens-club.ru/news/item/c_76.html
      Ok. Jeśli w ciągu 5 lat pokażą jedno lub drugie to odszczekam. W tej chwili to są informacje które powtarzane są przez plotkarskie blogi/portale. Nie znalazłem żadnego źródłowego dokumentu. Skoro patent jest zarejestrowany (dziwne że dopiero po dwóch latach od złożenia) to może być już upubliczniony.
      Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• polm
        Początki nałogu
        • 2008
        • 271

Zamieszczone przez Janusz Body
        Tak samo musi być i w tym przypadku. Każdy piksel i tak musi być zapisany w co najmniej 3 bajtach (pewnie więcej dla większej rozpiętości tonalnej w kanałach). Z 4 mpix zrobi się 12 mpix w zapisie.
        Nie zrozumieliśmy się.
        Za optyczne parametry starej Sigmy z Fevonem.
        "Rozdzielczość matrycy 20.7x13.8 mm CMOS (Foveon X3), 3:2, całkowita liczba pikseli: 14.06 Mpix (2652x1768x3 warstwy)
        Dostępne rozdzielczości  2640x1760 (RAW, JPEG)
         1872x1248 (JPEG)
         1312x880 (JPEG)
         2640x1485 (16:9, JPEG)
        "

W poprzednim wpisie pomyliłem się z tymi 12. Chodziło o 14 z groszami.

Fevon ze starej sigmy daje obraz nieinterpolowany 4.6mpix. Tzn, po zapisie powstaje około 4.6 miliony "kropek". Każda kropka może być 3 bajtowa (8bit na kanał), albo 6 bajtowa (16 bit na kanał), ale jest ich tylko około 4.6 miliona. Oprogramowanie Sigmy umożliwia bezstratną (Sigma tak twierdzi) interpolację do około 14 mpix (4.6mpix *3), ale to nie jest to samo co demozaikowanie maski Bayera. Jest to tylko przeskalowanie w górę z obrazu który jest bardziej wierny (tak przynajmniej twierdzi Sigma i dla niskiego ISO tak faktycznie jest_ na wejściu niż ten z matrycy Bayerowskiej. Wtedy powstanie obraz 14 mpix. Plik z 14 milionami kropek x 3/6 bajtów dla 8/16 bitów na kanał.

A tak naprawdę, chodziło mi o to, że z takiej warstwowej matrycy powstaje normalny obraz RGB, a nie Bayerowskie RGB.

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez polm
          ....Oprogramowanie Sigmy umożliwia bezstratną (Sigma tak twierdzi) interpolację do około 14 mpix (4.6mpix *3), ale to nie jest to samo co demozaikowanie maski Bayera. Jest to tylko przeskalowanie w górę z obrazu który jest bardziej wierny (tak przynajmniej twierdzi Sigma i dla niskiego ISO tak faktycznie jest_ na wejściu niż ten z matrycy Bayerowskiej. ....
          Ano tak. Wszystko prawda. :-)

W Foveonie jeden piksel zapisuje to samo co 3 (albo nawet 4) piksele Bayerowskie. Niby nie ma demozaikowania ale musi być mozaikowanie - jako działanie odwrotne :-) - z powodu zapisu RGB tyle że fizycznie to jest w jednym punkcie więc obraz powinien być "bardziej wierny". To "bardziej wierny" jest i tak o kant... bo na drugim końcu jest monitor z tranzystorami R-G-B czyli znowu mozaika :-)

Nie do końca zgodził bym się z tą bezstratną interpolacją Foveona. To raczej można by powiedzieć, że 4.6 mpix foveona to ekwiwalent 14 mpix bayera bo obie matryce dadzą taką samą rozdzielczość obrazu wynikowego. Czyli mniej mpix daje taki sam obraz - problem w tym, że koszt jednego piksela w foveonie jest nieadekwatnie wyższy od piksela Bayera.

EDIT: Też nie sądzę żeby nowe sensory pokazały się szybko - o ile w ogóle znajdą zastosowanie przemysłowe. Z technologiami tak już jest, że to co tańsze i łatwiejsze w produkcji wygrywa. Od patentu do masówki to i 10 lat bywa mało. :-)
          Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

A zna ktoś porównania "real life" tych "3x 4.6MPix" rozdzielczości w Foveonie do jakiejkolwiek matrycy Bayera >10MPix? Bo mi się wydaje, że pod względem ilości detali w powiększeniu Foveon - teoretycznie - nie ma nawet szansy się zbliżyć na odległość strzału.

Trochę naciągając, powinno to działać na podobnej zasadzie jak osobne kodowanie luminancji i chrominancji w algorytmach kompresji stratnej opartych o przestrzeń YUV - strata rozdzielscości w tym drugim parametrze jest w sumie mało istotna dla "obserwowalnej" jakości, tak długo jak pierwszy zapisywany jest odpowiednio dobrze. A w matrycy Bayera mniej więcej tak jest: "rozdzielczość koloru" rzeczywiście trzeba podzielić przez dwa, ale "rozdzielczość szczegółów" - jest taka jak fizycznych pikseli.

BTW, jeśli ktoś myśli że Foveon to rzeczywiście takie "prawdziwe czyste piksele RGB, bez sztuczek z interpolacją", to... polecam źródła dcrawa
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• polm
              Początki nałogu
              • 2008
              • 271

Widziałem fotki mojego znajomego. Prawdę mówiąc, mój znajomy trochę oszalał ma punkcie starej Sigmy z Foveonem (czy jak to się tam pisze).
              To co mi pokazał, tak sobie wyglądało, ale mój znajomy ma dziwne podejście do fotografii. Mnie się przede wszystkim nie podobały zdjęcia, ale detale były niezłe. Coś tam mi pokazywał przeskalowane w gimpie do 50mpix i w 1:1 nieźle to nawet wyglądało. Trudno mi powiedzieć czy było lepiej niż z mojego c, bo wtedy to się jeszcze mniej znałem niż teraz.
              Wracając do Canona, zamiast BSI 3L mógłby zrobić aparat z wymiennymi matrycami. Do niego matryce: mono 8mpix FF, tradycyjny bayer FF 24mpix oraz 3.2 mpix do 2K.

Komentarz

• gietrzy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 5727

EF camcorder

i wszystko jasne.

2012, pewnie Photokina.
                the silence is deafening

Komentarz

• _igi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2035

Zamieszczone przez muflon
                  A zna ktoś porównania "real life" tych "3x 4.6MPix" rozdzielczości w Foveonie do jakiejkolwiek matrycy Bayera >10MPix? Bo mi się wydaje, że pod względem ilości detali w powiększeniu Foveon - teoretycznie - nie ma nawet szansy się zbliżyć na odległość strzału.
                  Jakiś czas temu robiłem zdjęcia Fujikiem S3, dynamikę miał bardzo ładną, ale jak pamiętam, mój 400D produkował ostrzejsze obrazki. Do dzisiejszych matryc 60D czy 5DII nie ma to startu. Nie mówiąc już o 10 mpix cropie z wyjętym filtrem zmiękczającym (tym od mory )
                  5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Goomis
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1893

hehehe 5D3 nie wcześniej niż luty 2012 [CR2]
                    Pozdrowienia dla wszystkich "czekać na mk3 czy kupić mk2" - szczęśliwy posiadacz 5DmkII :-D
                    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

no trzymajcie się.. każdy chyba czekał że Canon to wreszcie wypuści : link
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

Zamieszczone przez Goomis
                        hehehe 5D3 nie wcześniej niż luty 2012 [CR2]
                        Wiesz to jest wiadomość z gatunku pewnie będzie nowe 5D ale nie wiadomo kiedy .
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• wojkij
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1915

Zamieszczone przez Goomis
                          (...) szczęśliwy posiadacz 5DmkII :-D
                          WOW!

Dalej są plotki o jakimś 3d/7d? Czy na aparat semi-pro robiony pod reporterkę nie ma co liczyć?
                          Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                          www.kwapisz.org

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Jajeczko nie może być częściowo nieświeże.Aparat nie bywa półprofi.Jest lub nie.
                            To nie kwestia funkcji.Decyduje niezawodność i trwałość,gwarancja spełnienia oczekiwań.Takie niezauważalne i nie pisane przez userów drobiazgi jak np.materiał z którego wykonana jest ramka matrycy,[w jedynkach tytanowa]migawka jej żywotnosć,powtarzalność nastawianych wartości[1/100 to zawsze jedna setna] itd.

Z reguły nowe rozwiązania wchodzą wpierw w modele amatorskie.Po sprawdzeniu póżniej w profi.To ma swoją cenę, wysoką cenę.W FF np. 5dmII ~~ 8000Pln, profi 1Ds m III ~~ 24000 Pln.Semi profi nie ma i nie będzie.

Ale o co chodzi ? Dla amatora piątka posłuży wiele lat i nie tak łatwo różnice miedzy nią a 1Ds [praktycznie] w jakości zdjęcia pokazać.Moje zdanie nie wynika z teorii.Używałem i używam ww.modele.

Komentarz

• arturs
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4196

Zamieszczone przez janmar
                              Jajeczko nie może być częściowo nieświeże.Aparat nie bywa półprofi.Jest lub nie.
                              Canon uważa że może.. w sumie trochę racji w tym jest bo nie każdy potrzebuje wszystkiego za grube tysiące...

Zamieszczone przez janmar
                              Ale o co chodzi ? Dla amatora piątka posłuży wiele lat i nie tak łatwo różnice miedzy nią a 1Ds [praktycznie] w jakości zdjęcia pokazać.Moje zdanie nie wynika z teorii.Używałem i używam ww.modele.
                              no właśnie.. jak się kiedyś znowu spotkamy to nie bierz ze sobą DSa - a przynajmniej jak będzie moja żona bo będzie marudzić żeby kupić

no właśnie - używasz oba modele.. pewnie DS to wół roboczy a piątka jako aparat spacerowy
                              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Goomis
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1893

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                Wiesz to jest wiadomość z gatunku pewnie będzie nowe 5D ale nie wiadomo kiedy .
                                No dobra są tu tacy co się pocą jak pojawi się byle jaka plotka ze statusem CR1 na canonrumors...
                                Ta ma CR2 - więc już wyższy status. Poza tym to taka mała ironia do wszystkich postów/wątków typu "chciałbym 5D2 ale tyyyyyle złego o nim piszecie, więc w sumie to nie wiem czy kupić, a może poczekać na mkIII? Podobno ma niedługo wyjść..." ;-)
                                5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

Pracuję...