Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adi760303
    Początki nałogu
    • 2008
    • 317

Zamieszczone przez mgtan
    mój komrnarz to dygresja była. mi tam waga nie przeszkadza... choć jak do 40D okupiłem grip 2 aku + lampa + 24-105... to juz w ręce czuje :-)
    A ja targam 5D+grip+2aku+70-200 2.8 IS - ale idzie się przyzwyczaić

Komentarz

• wain
      Uzależniony
      • 2007
      • 630

Tak sie ostatnio zastanawialem jaki obiektyw ewentualnie moglby sie mi przydac (z dylematow jakie ostatnio przezywam to: zapiac 50L czy 85usm? ). Sadze ze takie cos jak 50-100mm/F2 byloby fajnym szklem. IS nie musi byc, byle ostre od F2 .. dalej moze byc mydlo Konstrukcyjnie jest szansa na takie cos(marketingowo nie sadze)? Nawet nie musi być zoom, moze być tylko 50mm i 100mm (jako ekstra moze być 80mm). To byloby drugie z wymarzonych szkiel (24-50/1.8-2 lub 35-70/1.8-2).

Pozdr
      40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
      www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• Slider
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1052

Zamieszczone przez mate00sh
        24-70@70 2.8 przy ostrzeniu na 1m ma 3cm GO, przy 2m ma 13 cm. Gdzie ta włosowatość?
        ..bo niektórzy mają dready..:-)

Komentarz

• tomekde
          Bywalec
          • 2006
          • 159

zapiac 50L czy 85usm? ). Sadze ze takie cos jak 50-100mm/F2 byloby fajnym szklem.
          nie rozumiem Cię ...
          sugerujesz że mając dodatkowe szkło 50-100 powyższy dylemat nie miałby miejsca? zwłaszcza że chwilę później piszesz

Nawet nie musi być zoom, moze być tylko 50mm i 100mm
          pozdrawiam
          Tomek

Komentarz

• wain
            Uzależniony
            • 2007
            • 630

Zamieszczone przez tomekde
            nie rozumiem Cię ...
            Nie bardzo rozumiem co tu nie rozumiec. 2 jasne stałki zastąpić jednym tak samo jasnym zoomem. Wiem ze 50 jest 1.2 ale zwykle przymykam do 1.8 wiec wchodzi juz w zakres proponowanego zooma. Nie musialbym mieszac i zmieniac. Fakt moze 100mm to jednak za dlugo w przypadku "zooma 2 pozycyjnego" ale w normalnym zoomie gorna granica 100mm bylaby calkiem użyteczna do moich zastosowań. Oczywiscie WATPIE aby takie szklo kiedykolwiek powstalo (tak jak 24-50/2 i 35-70/2) ze wzgledow pewno czesciowo technicznych a czesciowo finansowo/marketingowych (maly target).

Pozdrawiam
            www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• tomasek
              Bywalec
              • 2007
              • 169

zoom 2 pozycyjny? A co to takiego... ?
              5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• josif
                Początki nałogu
                • 2008
                • 380

Zamieszczone przez tomasek

chodzi o to że możesz go używać w dwóch pozycjach, np. na stojącą i na siedząco
                analogicznie trzypozycyjny zoom działa również kiedy fotograf kuca
                czteropozycyjny - leży
                i tak dalej .........

Komentarz

• wain
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 630

Zamieszczone przez tomasek
                  Wiem ze leica miala cos takiego "TRI-ELMAR-M 16-18-21mm f/4" - 3 stalki w jednym tyle ze to mialo jasnosc F4. Chociaż z nazwy nie wiem jak taki twor nazwac, przyjalem nazwe umowna zoom 2 pozycyjny dla tworu ktory bym akceptowal .. no w sumie zoom x2 by byl .. tyle ze tylko x2
                  www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• allxages
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2549

O ile zoom o stalych ogniskowych (np. 24-28-35-50) to ogólnie fajna bardzo sprawa by była, o tyle proszę o zaprzystanie używania narkotyków bądź wyłączenia aż tak bójnej wyobraźni w trakcie pisania na forum ;-) Ja rozumiem, można sobie pofantazjować, ale w jakimś smacznym wymiarze

Komentarz

• MatusP
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 442

A w czym zoom pozycyjny jest lepszy od zwykłego? Jets chociaż tańszy? bo jak nie, to ja nie widzę specjalnie sensu robienia takich szkieł - w końcu w zwykłym zoomie można nastawić choćby 43, albo 26, albo każdą z "nietypowych" ogniskowych.
                      allxages - o co ci chodzi z bójną wyobraźnią? Przecież takie 24-50 i 50-100 bybyły świetnym sprzętem ze sporą grupą nabywców.
                      BLOG

Komentarz

• allxages
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2549

Zamieszczone przez MatusP
                        A w czym zoom pozycyjny jest lepszy od zwykłego? Jets chociaż tańszy? bo jak nie, to ja nie widzę specjalnie sensu robienia takich szkieł - w końcu w zwykłym zoomie można nastawić choćby 43, albo 26, albo każdą z "nietypowych" ogniskowych.
                        No właśnie chodzi o to, że "większość" osób wcale nie przepada za tymi nietypowymi ogniskowymi. Oczywiście sprawa ma się inaczej w UWA czy super tele, ale w takiej standardowym zakresie zdecydowanie przyjemniej robi sie na konkretnych ogniskowych.

allxages - o co ci chodzi z bójną wyobraźnią? Przecież takie 24-50 i 50-100 bybyły świetnym sprzętem ze sporą grupą nabywców.
                        Oczywiscie. Do tego ze swiatlem /2. Myslisz ze ja bym tego nie kupil?
                        Pomijajac aspekty techniczne (w ogole pokaz mi ze 3 zoomy ze swiatlem lepszym niz 2.8) to myslisz ze Canon chcialby sobie strzelac w noge? Wypusczenie takiego szkla == 24-70 24-105, 50/1.8, 35/2, 28/1.8 i pewnie pare innych nie mialoby racji bytu. no chyba ze kogos ciezar i wielkosc takiego jasnego zooma powalala na kolana i tylko dlatego by z niego zrezygnowal

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

A to niby czemu nietypowe ogniskowe są gorsze od typowych? A gdzie jest powiedziane które to są typowe, a które nie? Czy na przykład pentax lub olympus już nie mają typowych obiektywów, bo nie mają takich samych ogniskowych jak stałki canona i nikona?

Powala na kolana to chyba tylko cena
                          A i pewnie optycznie nie byłoby rewelki, bo to tak nie da rady...

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

Taki obiektyw dwu, trzy ogniskowy może być po prostu lepiej skorygowany optycznie niż zwykły zoom. Tyle że jest to raczej teoria, która nie musi znaleźć prostego odzwierciedlenia w praktyce.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• mgtan
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1084

oczym Panowie my tu dywagujemy... zoom d Canona jaśniejszy niż f/2.8?

to jeszcze długo czekać... bo i na rynku nie wiele tego jest od innych firm. pojedyńcze wogóle modele z tego co kojarze za bajońskie sumy i chyba pod średni format?... nawet przykładu nie umiem podac takowego zooma :-)
                              Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                              24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                              Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• schabu
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1352

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                Taki obiektyw dwu, trzy ogniskowy może być po prostu lepiej skorygowany optycznie niż zwykły zoom. Tyle że jest to raczej teoria, która nie musi znaleźć prostego odzwierciedlenia w praktyce.
                                nikon jakoś pokazuje, że zoomy mogą mieć optyczną jakość jak stałki, więc nawet teoretycznie słaby argument.
                                Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

Pracuję...