Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jotes25
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3608

Zamieszczone przez oskarkowy
    Najprawdopodobniej przejedziesz się na tym zaszumieniu. Puszka ma być przełomem dla firmy, a jak do tej pory na rynku matryc to właśnie canon pokazywał, jak się robi dobry obrazek. Mam wrażenie, że tym razem nie zawiedziemy się mimo silnego upakowania punktów.
    Obyś miał rację. Niestety już 15Mpix na cropie w wydaniu Canona jest baaardzo cienkie i trzeba bardzo uważać na co się naświetla. Myslę, że w 7d będzie jeszcze gorzej i nominalne 18MPix bedzie do użytku tylko przy niskich ISO, natomiast dla szumofobów będą jakieś sRAW-y.

Komentarz

• sirgerwazy
      Początki nałogu
      • 2008
      • 314

Zamieszczone przez arra
      Słuchaj, tak wygląda polityka Canona do wyboru w klasie średniej masz:
      1. Aparat z fajną matrycą i syfiastym* AF (5DII)
      2. Aparat z syfiastą* matrycą i fajnym AF (7D)

I co zadowolony? Masz kase na oba?

*syfiasty jest użyte na wyrost
      zgadzam się w 100% z allxages
      nawet nie wiadomo czy puszka istnieje(mowa o 7d) a już tak dalekie wnioski ))
      Pkt 8 regulaminu forum
      plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• arra
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1023

Zamieszczone przez allxages
        Z centralnym krzyżowym to chyba wiele puszek tak ma. Choćby 20D już tak miała i chyba też dla szkiłem od f4?

Mnie ciekawi precyzja podwójnie krzyżowego, ale co tam...narazie nie zmieniam puszki..
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jestem pod wrażeniem Twoich pełnych opinii na temat puszki, która nawet nie wiadomo czy istnieje w głowach chłopaków z Canona
        Nie no, ale cos w krzyżu czuję że tak będzie, tak zawsze w przypadku Canona było, no chyba, że firma sie faktycznie zmienia i dostarczy coś fajnego za normalne pieniądze, ale jak słyszę crop 1.6 w jednocyfrowym body to niestety słabnę.

www.pbase.com/arra
        R1+5D2
        Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

Zamieszczone przez arra
          ale jak słyszę crop 1.6 w jednocyfrowym body to niestety słabnę.
          bo ta puszki powinna się nazywać 60D i koniec. w ogóle nie rozumiem dlaczego ma być 7D, bo wtedy co będzie w 60D? a nie wierze ze zamkną serie xxD bo to totalnie bezsensu z punktu marketingowego (chociaz posiadanie jednocyfrowca to tez chwyt marketingowy).

tak wiec jak dla mnie to 60D bedzie jakas totalna porazka bo nie moga dac tego samego co do tego niby 7D. a skoro tak, to 7D bedzie w cenie 5dmkII co ma sens. z jednej strony entry-level FF z kiepska reszta, z drugiej strony ultimate APS-C. kto co woli. tak to widze.

Komentarz

• jotes25
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3608

Zamieszczone przez allxages
            bo ta puszki powinna się nazywać 60D i koniec. w ogóle nie rozumiem dlaczego ma być 7D, bo wtedy co będzie w 60D?
            to co w 50d + filmiki

Komentarz

• Slider
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1052

Zamieszczone przez arra
              Nie no, ale cos w krzyżu czuję że tak będzie, tak zawsze w przypadku Canona było, no chyba, że firma sie faktycznie zmienia i dostarczy coś fajnego za normalne pieniądze, ale jak słyszę crop 1.6 w jednocyfrowym body to niestety słabnę.
              A ja jestem bardzo ciekaw co z tego wyniknie.. Mamy profi FF (1Ds), profi crop 1.3 (1D) i (semi)profi crop 1.6 (7D). Mi się to nawet zaczyna podobać i jeśli faktycznie dadzą radę z matrycą to do fotografii przyrodniczej może być to świetna puszka..:-)

Komentarz

• mgtan
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1084

Tak czytam i czytam... ireasumuje.

seria xxD to 1,5 roczny interwał premiery (wyjątek 50D - rok od 40D i był strzałem w kolano)

1D/1Ds - ff pro + Aps-h pro
                5D/7D - semi pro ff + semi pro APS-H
                xxD - semi pro crop 1.6
                xxxD - amatorska puszka 1.6
                xxxxD - wstęp do lustrzanek
                Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• MatusP
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 442

Zamieszczone przez mgtan

seria xxD to 1,5 roczny interwał premiery (wyjątek 50D - rok od 40D i był strzałem w kolano)

xxD - semi pro crop 1.6
                  Wszyscy już doszli do wniosku, że 7D to na 100% APS-C. Tu i na optyczny. To, co napisałeś ma oczywiście ręce i nogi, ale to tak nie będzie. RACZEJ.
                  BLOG

Komentarz

• arra
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1023

Zamieszczone przez mgtan

xxD - semi pro crop 1.6
                    Canon nie pozycjonuje puszek wielkością matrycy, tylko ceną końcową. Szykuj się na niezłą sumkę za 7D

www.pbase.com/arra
                    R1+5D2
                    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• josif
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 380

Jełśi ten 7D to ma być crop 1,6 to z czego wy się cieszycie?

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

Zamieszczone przez josif
                        Ja na przykład z tego, że moje UWA będzie pasować, a gdyby się, nie daj boże okazało APS-H, byłbym w głębokiej [autocenzura] pod tym względem. Mi tam puszka z wypasionym AF-em i APS-C bardzo się podoba, o ile nie poleci w kosmos z ceną, raczej się na nią piszę.

Komentarz

• Kubak82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2348

Zamieszczone przez josif
                          z tego ze do niektorych zastosowan crop jest lepszy niz ff.. ja bym chetnie widzial w swoim 1d asp-c zamiast asp-h

Komentarz

• MatusP
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 442

Zamieszczone przez josif
                            Bo to może być świetna puszka dla przyrodników i sportowych. Super AF, 8 kl/s i wszystko, co się da, tylko z matrycą aps-c.

EDIT:
                            Kubak82 - no właśnie. Aps-h to taki nie pies, ni wydra. Z jednej strony "wydłuża" ogniskową, a z drugiej pasują do niego tylko szkła EF. Przez to nie można mieć ani prawdziwego UWA, ani fajnych, uniwersalnych zoomów. To wydłużenie, które jest przydatnie do sportu i zwierząt też nie jest jakieś bardzo duże. Crop 1.6 te sprawy załatwia.
                            Ostatnio edytowany przez MatusP; 21066.
                            BLOG

Komentarz

• mate00sh
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1312

Jeżeli ta specyfikacja się potwierdzi i testy pokażą, że te 18 Mpix to nie jest jakaś kaszana a cena puszki będzie oscylowała około 5000 zł to sprzedaję 10D a 40D oddaję żonie

Komentarz

• Sober
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 513

Ja bym był spokojny o jakość matrycy. Dynamika tonalna i szumy nie mogą być gorsze niż w 50D, bo nikt by jej nie kupił. Tym bardziej że to ma być bardziej profi seria.

Bardzo możliwe że matryca to jakaś nowa technologia. Może nawet się okaże że szumy będą na poziomie 5D? Tylko wtedy oby też cena nie była podobna...

Komentarz

Pracuję...