Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomicher
    Coś już napisał
    • 2009
    • 94

czy uważacie że ta megapikselowa pogoń się kiedyś skończy ?
    czy przyszłość kolejnych modeli jest pod tym względem skazana na 40-50 megowe rozmiary ?
    mówię tu o aparatach pokroju 5d czy 1d
    www.tomicher.pl

Komentarz

• Lukas87
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 45

Ciężko powiedzieć, ale ludziom kiedyś wystarczało 512 kb RAMu w komputerze Oby jednak gdzieś była ta granica w pogoni za megapiskelami.
      R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II

Komentarz

• epicure
        Uzależniony
        • 2010
        • 676

Zamieszczone przez X tomicher X
        czy przyszłość kolejnych modeli jest pod tym względem skazana na 40-50 megowe rozmiary ?
        Ja tam nie mam nic przeciwko megapikselom. Niech tylko zrobią w końcu porządny tryb mRAW, który robi mydła.
        nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

• sprocket73
          Początki nałogu
          • 2008
          • 489

Jeżeli wszyscy zdaliby sobie sprawę, że standard HD (czyli taki na jakim obecnie ogląda się większość zdjęć) to rozmiar 2mpx, wtedy sztucznie pompowane matryce straciłyby rację bytu.
          Jeszcze rozumiem zastosowania profesjonalne, gdzie się cropuje, albo drukuje w ogromnych rozmiarach... ale budżetowe kompakciki i komórki mają ponad 10mpx, choć ich optyka nie daje rady... ech marketing
          SPROCKET
          80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
          Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• tezmarek
            Uzależniony
            • 2009
            • 840

Zamieszczone przez epicure
            Ja tam nie mam nic przeciwko megapikselom. Niech tylko zrobią w końcu porządny tryb mRAW, który robi mydła.
            No właśnie - niech sobie produkują te megapiksele do woli, byleby wywalili filtr AA (bo powyżej pewnego poziomu upakowania matrycy AA traci sens) i zrobili w tych nowych "cudach" fajne M lub S RAWY - takie 8 do 12 mpix.

Komentarz

• Arek_Gd
              Bywalec
              • 2008
              • 249

Ja myślę, że to trochę taka ślepa uliczka, ale nikt nie ma odwagi się z niej wycofać i każdy brnie dalej.

A to dlatego, że na początku gdy matryce miały 2-4 mpx najlepszym niusem reklamowym, który zapewniał sukces sprzedaży były właśnie megapiksele - wiadomo - im więcej tym lepiej. Tak już zostało do dziś, i podejrzewam że żadne super duper stabilizacje czy full HD nie działają na konsumentów tak skutecznie jak te megapiksele. Trzeba też pamiętać że producenci foto zarabiają głównie na entry level (czy jakoś tak, generalnie 1000D, 400D, 550D etc - wiadomo - wolumen robi swoje) I pchają coraz więcej tych mpx, a przecież jakiś nowy 650D z 20kilkoma mpx nie może ich mieć więcej niż 5DmkIII. Tak więc 28 mega w nowym marku, jak najbardziej prawdopodobne.
              Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• Krasuski
                Początki nałogu
                • 2007
                • 279

Zamieszczone przez MacGyver
                No widzisz, ja już jakiś czas temu dałem sobie spokój z oczekiwaniem na 5D Mk III. Teraz czekam na 1Ds Mk IV... aby kupić w rozsądnej cenie Mk III z drugiej ręki :-)
                się dogadamy
                po pracy
                www.krzysztofkrasuski.pl

Komentarz

• mc_iek
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 790

No widzisz, ja już jakiś czas temu dałem sobie spokój z oczekiwaniem na 5D Mk III. Teraz czekam na 1Ds Mk IV... aby kupić w rozsądnej cenie Mk III z drugiej ręki :-)
                  A z używanym 1Ds nie jest jak z używaną wędką? Może się trafić na egzemplarz po pechowym wędkarzu, na który ryby nie biorą. Jak się trafi na 1Ds po kimś, kto w życiu dobrej foty nie zrobił?
                  Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Imho nie, nie skończy się. Parę lat temu chwalili się (eos magazine), że w zasadzie 100-150 MPx to żaden problem. Ile? Z rok temu pokazali aps-h 120 MPx... i tak będą to skalować proporcjonalnie do kolejnych wersji szkieł. Zmieniać się będzie jakość/szybkość elektroniki.
                    Ciekawi mnie czy Nikon czy Sony ich w końcu zmusi być by obok dalmierza 5D2 pokazać odpowiednik D3s, w sensie low light nie AK-47.
                    Canon jest najbardziej bezczelną firmą i nie spodziewam się w najbliższym czasie np. ef-s 35/1.8 USM, ef-s 60/2hIS czy 400/5.6IS.
                    the silence is deafening

Komentarz

• dinderi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3028

Zamieszczone przez gietrzy
                      Canon jest najbardziej bezczelną firmą
                      Nie miałes chyba do czynienia z producentem programu RAKS, firmą msn Przepraszam za offtopic
                      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                      09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• MariuszJ
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1697

Canon jest najbardziej bezczelną firmą i nie spodziewam się w najbliższym czasie np. ef-s 35/1.8 USM, ef-s 60/2hIS czy 400/5.6IS.
                        I będzie taką dalej, póki reakcją fanów na brak postępu będzie wzajemne sobie wmawianie, że postęp jest zbędny, bo wszystko czego potrzebują przecież już jest. No może poza coraz lepszymi filmikami i przyciskiem szybkiego aplołdu na fejsa.
                        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• jotes25
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3608

i nie spodziewam się w najbliższym czasie np. ef-s 35/1.8 USM, ef-s 60/2hIS czy 400/5.6IS.
                          ef-s 35/1.8 będzie, pozostałe wymienione szkła to mrzonki, nigdy się nie ukażą.

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12158

myslaem nawet o czyms takim (1Ds mkII zasadniczo mi nawet wystarcza), ale juz w tej chwili morduje mnie targanie 10kB sprzetu na grzbiecie przez caly dzien. jakby do tego mi doszedl jeszcze kloc wielkosci 1Ds, to bym centralnie kociokwiku dostal przy kladzeniu sie spac - a jestem dzisiaj po 3 dniach biegania po Pradze jak jakis cholerny mul foty daja rade, ale plecy przy wstawaniu rano czuje jak, nie przymierzajac, Siara Siarzewski

mnie tak naprawde w 5D mkI brakuje tylko cech funkcjonalnych: **** MLU, kurtynki celownika, pewniejszych bocznych punktow AF (szybkosc mnie kompletnie nie boli, ewentualnie obecny rozklad moglby byc ciut lepszy), drabinki na 3EV, lepszego ekranika, LiveView. i tyle. konstrukcja mi gabarytowo i wagowo pasuje.
                            z rzeczy, za ktore bym zaplacil i sie cieszyl, choc bezposrednio nie zachecilyby mnie do zakupu - jakies tam przyzwoite filmowanie, wbudowana kukulka, wbudowany GPS (albo opcjonalny ale akceptowalny cenowo i nie wielkosci miny przeciwczolgowej)

tylko tyle. mkI poki co zyje i nawet jak mu migawka zdechnie, to lokalny magik mi na dniach naprawi, wiec na chwile obecna nic w ofercie Canona mnie nie zacheca do zmiany tego stanu rzeczy. ale nie da sie ukryc, ze jest pare rzeczy w tym sprzecie, ktore by mi znaczaco ulatwily zycie i za ktore bym byl gotow zaplacic.
                            a ze niestety nie sa to megapiksele, pierdylion fps-ow i funkcje filmowania w 132 fps-ach turboHD... sorry...
                            www albo tez flickr

Komentarz

• Sielan
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 127

Prędzej N poprawi kolory i uzupełni szklarnię, niż Canon da nam to o co prosimy. Ale nie, to nie. Mnie się np. D3 bardzo podoba...
                              30D + szpargały

Komentarz

• Bartek_902
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 690

Prędzej N poprawi kolory i uzupełni szklarnię, niż Canon da nam to o co prosimy.
                                Chyba żartujesz,koledzy nikoniarze mówią to samu o wielu szkłach które my mamy a oni nie,prawda jest taka że ani my ani oni raczej nie bedą mieli tak szybko albo w ogóle ...
                                EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

Pracuję...