Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Slider
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1052

Zamieszczone przez mate00sh
    Wyścig megapikseli przerodził się w wyścig ficzerów
    Moze nie przerodził, bo ten wyscig nadal trwa, ale pojawil się swego rodzaju "drugi front", który ma za zadanie przyciągnąć potencjalnych klientów tymi wlasnie zabawkami.. Najpierw było 21Mpix do FF i swego czasu był to rekord, teraz wyszła informacja, że 1DMk IV ma mieś 21Mpix i dam glowę, że w APS-C tez sie tego doczekamy.. może nawet w 60D..

No niestety do tego doszło, że teraz nowy produkt musi mieć masę wodotrysków, bo inaczej nie będzie czego reklamować.
    Ale w sumie po co reklamować? Ludzie siedzący w temacie, którzy są tym wszystkim zainteresowani doskonale wiedzą o ewentualnych wadach, czy zaletach poszczegolnych aparatów i na tej podstawie dokonują wyboru. Reklama o Megapixelach, LV, Nagrywaniu filmów czy detekcji twarzy mogą sobie być, ale lepiej, żeby były zarezerwowane dla puszek amtorskich..
    Swoją droga zastanawiam się po co nadal pchać te pixele w matryce, skoro już większośc ludzi ma tego po prostu dość..? Więcej znaczylo lepiej, kiedy standardem bylo 2-6MP w lustrach, ale teraz? 14MP w kompaktach i nadal pakują..

Komentarz

• mate00sh
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1312

Zamieszczone przez Slider
      Ale w sumie po co reklamować?
      Odpowiedziałeś sobie powyżej Ludzi, którzy przesiądą się z Marka III na Marka IV będzie zapewne taki odsetek, jak tych, którzy zamienią 5D na 5D2. Tu chodzi o to, żeby sprzedać produkt ludziom, którzy albo mają sprzęt z niższej półki, albo mają sprzęt konkurencji, albo chcą się lansować. Dla dużej części z nich właśnie te ficzery mogą przeważyć.

Komentarz

• Bahrd
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 3053

Zamieszczone przez pani_od_kotów
        Od dobrej lustrzanki oczekiwać należy, że będzie robić dobre zdjęcia. Faktycznie, poszliby w jakieś usprawnienia czysto fotograficzne, których inne cyfry nie mają, a nie jakieś dodatki, które się fajnie nazywają.
        Paradoksalnie być może - problem tkwi w tym, że większość nawet średnich lustrzanek już od dawna potrafi wyprodukować "dobre" zdjęcia...
        EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Slider
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1052

Zamieszczone przez mate00sh
          Ludzi, którzy przesiądą się z Marka III na Marka IV będzie zapewne taki odsetek, jak tych, którzy zamienią 5D na 5D2
          Jesli będą to podobne "ulepszenia" jak w przypadku piątki, to zdecydowanie się zgadzam. niektórym może nawet wystarczyć agrument, że jest to model po prostu: nowszy, więc warto sie przesiąść.

Tu chodzi o to, żeby sprzedać produkt ludziom, którzy albo mają sprzęt z niższej półki, albo mają sprzęt konkurencji, albo chcą się lansować.
          Cóż.. w zasadzie masz rację, szczególnie w przypadku "lansu" niemniej jednak statystyczny Kowalski* nie przesiądzie się z 400D na 50D, tylko dlatego, że ten drugi ma 15Mpix (choć z tym to różnie bywa), detekcję twarzy i różne takie, a to dlatego, że ma już lustro, wie z czym to się je, co jest najważniejsze w tym przypadku a co bezsensownie nagłośnionymi funkcjami.. to tak IHMO..

*Mam na mysli statystycznego Kowalskiego nie zbijającego kokosów ze swej profesji, będącego zarazem bardzo oszczędnym i ostrożenie wydającym pieniądze..:-)

Komentarz

• jagular
            Początki nałogu
            • 2007
            • 422

Swoją droga zastanawiam się po co nadal pchać te pixele w matryce, skoro już większośc ludzi ma tego po prostu dość..?
            Oj, nie określiłbym tego "większość" - większość użytkowników aparatów prawdopodobnie nawet nie wie, co to są te megapiksele. Ale wie że więcej=lepiej.

Tak samo nie wierzę że większość się przesiada na nowsze modele nie patrząc na 'ficzery' itd.
            W ogóle ludzie są skłonni wydawać czterocyfrowe sumki na sprzęt, o którym nie mają pojęcia - fora inne niż CB są pełne pytań typu "szybko mi poradźcie jakąś lustrzankę do 2000zł, taka żeby była najlepsza do wszystkiego".
            Ostatnio edytowany przez jagular; 9643.
            Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• Slider
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1052

Zamieszczone przez jagular
              większość użytkowników aparatów prawdopodobnie nawet nie wie, co to są te megapiksele. Ale wie że więcej=lepiej.
              Hmm.. na szczęście ja juz z tego wyroslem:wink:
              Co do tych megapixeli to ja mam nieco inny przyklad, bo mój znajomy kupil sobie Nikosia D40 i ciagle robil na ISO 800, ja sie go pytam "dlaczego"? na co slyszę "no bo tak bylo fabrycznie, to zostawiłem" hmm.. no dobra nie bede się czepiał.. wędruje po menu dalej i widzę, że redukcja szumow jest wyłączona, ja sie go pytam "dlaczgo"? na co słyszę "myslalem, że chodzi o szum w dźwieku, a jeszcze nie umiem tu filmów nagrywać"
              Nie wiem czy taki poziom obsługi aparatów przez uzytkowników to powod do smiechu, czy płaczu..?

Komentarz

• jagular
                Początki nałogu
                • 2007
                • 422

Taki poziom prezentuje większość z masy dziesiątków milionów użytkowników aparatów fotograficznych.
                Jest to już od dawna mi obojętne i wcale mi to nie przeszkadza
                Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• kmleon
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 315

Hmm.. na szczęście ja juz z tego wyroslem:wink:
                  Co do tych megapixeli to ja mam nieco inny przyklad, bo mój znajomy kupil sobie Nikosia D40 i ciagle robil na ISO 800, ja sie go pytam "dlaczego"? na co slyszę "no bo tak bylo fabrycznie, to zostawiłem" hmm.. no dobra nie bede się czepiał.. wędruje po menu dalej i widzę, że redukcja szumow jest wyłączona, ja sie go pytam "dlaczgo"? na co słyszę "myslalem, że chodzi o szum w dźwieku, a jeszcze nie umiem tu filmów nagrywać"
                  Nie wiem czy taki poziom obsługi aparatów przez uzytkowników to powod do smiechu, czy płaczu..?
                  hehe, a kiedyś zdarzyło mi się oglądać fotkę takiego fotografa, która zdobyła najwyższą nagrodę w jakimś tam foto-konkursie ;-)

Komentarz

• Alde
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 360

A ja tak w kwestii formalnej ... co będzie po 90D ? ... oczywiście chodzi o numerek a nie o to czy będzie spełniał obowiązki małżeńskie itp.

Komentarz

• ArtMoon
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 113

90D Mark II pewno
                      http://www.maxmodels.pl/artmoon.html

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Myślę, że ta specyfikacja jest wyssana z palca. Po co Canon miałby dawać "Various crop modes". Przecież wszystkie jego obiektywy, które można podłączyć do body z pełną klatką, kryją pełną klatkę.
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Bahrd
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 3053

Zamieszczone przez piast9
                          Po co Canon miałby dawać "Various crop modes". Przecież wszystkie jego obiektywy, które można podłączyć do body z pełną klatką, kryją pełną klatkę.
                          Z tego samego powodu, dla którego robi to Nikon - w trybach kadrowanych można zwiększyć szybkostrzelność.

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

Zamieszczone przez Bahrd
                            PS
                            Piszą, że Canon wygrał proces o patenty na SED. Piszą też, że teraz to musztarda po obiedzie...
                            No wygrał ale musztrada jest, bo w tym czasie LCD staniało kilkakrotnie. Do tego kryzys i chyba nie najlepszy moment na wprowadzanie nowości.

Co do lustra półprzepuszczalnego to w dobie szalejących wysokich iso gdzie liczy się niemal każda ćwiartka fotonu to nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie.

Zamieszczone przez Bahrd
                            Z tego samego powodu, dla którego robi to Nikon - w trybach kadrowanych można zwiększyć szybkostrzelność.
                            No a poza tym "przedłużone" ogniskowe bez bawienia się w kadrowanie. W reporterce to spora zaleta.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Bahrd
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 3053

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Co do lustra półprzepuszczalnego to w dobie szalejących wysokich iso gdzie liczy się niemal każda ćwiartka fotonu to nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie.
                              Możliwe, ale z drugiej strony pojawiłyby się filmy HD kręcone (w dzień!) przez 200IS na f/2 z IS i z AF w trybie AI Servo, na których coś się dzieje!

Komentarz

• mate00sh
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1312

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                No a poza tym "przedłużone" ogniskowe bez bawienia się w kadrowanie. W reporterce to spora zaleta.
                                Zastanawiam się tylko jak rozwiążą kadrowanie przez wizjer (nie wie jak to jest w Nikonie), będą ramki oznaczające różne cropy?

Komentarz

Pracuję...