X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chomsky
    Początki nałogu
    • 2005
    • 485

Fajna dyskusja. Choc troszke sie pogubilem, ale sporo nauczylem. Gdyby tak jeszcze niektorzy nie sflekowali tak "Kwieto" byloby milo. Nie mozna tak traktowac czlowieka tylko dlatego, ze przedstawia Swoj punkt widzenia. Macie tyle do powiedzenia ale nikt sie nie zajaknal w obronie tego forumowicza. No moze za wyjatkiem moderatora. Ale to juz bylo kilka stron wczesniej. Mimo to przykro mi.

czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Komentarz

• jetchan
      Bywalec
      • 2005
      • 101

Może napiszę od siebie do tematu "analog vs cyfra" :

Nie jestem zawodowcem-daleko mi do niego."Balkoniarzem" też raczej nie
      Jedno jest pewne: cyfra daje ogromne możliwości i ogromnie obiża koszty nauki.Tak-mój aparat cyfrowy traktuję jako narzędzie nauki w tym co mnie interesuje,czyli fotografii.Nie stać mnie na naukę na analogowych kliszach.Tego co nauczyłem się dzięki tym zrobionym cyfrą zdjęciom uczyłbym się wiele wiele lat zakładając,że robiłbym pare filmów miesięcznie.

No ale z drugiej strony moim zdaniem dobrze zrobiony i dobrze (co bardzo ważne) zeskanowany film analogowy bardziej mi się podoba niż zdjęcia cyfrowe z aparatów cyfrowych na które mnie stać.No a już średni format to dla mnie bajka.

Co nie zmienia faktu,że cyfra pozostanie moim głównym aparatem "szkoleniowym" (bo przecież każdy chce się rozwijać w swoim hobby).Ale plan mam taki na przyszłość: chciałbym zakupić jakiś znośny aparat analogowy 35mm,kupić niezły film i jeździć z dwoma aparatami.Analoga używać tylko w pewnych wyjątkowych momentach-focę widoki,więc te wyjątkowe momenty to byłyby pewne miejsca o pewnej porze dnia i pogodzie.

Kieeeedyś,jak będzie mnie stać kupię średni format,bo zawsze mnie to kręciło Uwielbiam fotografię inscenizowaną-portrety itd.No ale to jak będzie mnie stać

Pzdr.
      Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Zamieszczone przez jetchan
        Ale plan mam taki na przyszłość: chciałbym zakupić jakiś znośny aparat analogowy 35mm,kupić niezły film i jeździć z dwoma aparatami.Analoga używać tylko w pewnych wyjątkowych momentach
        Ja mam (miałem?) dokładnie taki sam plan :-) Jednak mimo, że technikę niby już opanowałem, to jakoś tak zakup analoga się odkłada... i odkłada... Muszę chyba namówić znajomych na kilka kolejnych pokazów świetlistej Velvii ;-)
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• chomsky
          Początki nałogu
          • 2005
          • 485

Jesli analog to manual. Naprawde pieknie i mieciutko pracuje Canon AE1, ma bardzo fajny wizjer. Troszke bardziej "kopie" OM ! ale wizjer wiekszy a sam aparat malutki. Przyjemnosci co niemiara.
          Czesc.Ch.
          Analog ma "dusze".

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Muflonowi to by bardziej pasowal jakis EOS z EF'em a nie FD. Kompletowac drugi komplet szkiel troche nie bardzo... Samolotow 100-400 nie pofoci an velvii Szkoda...

Obstawial bym eosa 30/33... Prawie 20'stka. Swietna przewijarka do zelatyny
            Chyba ze szalec i brac trojke albo jakas jedynke w dobrym stanie. 10 fps... Caly film w 3.6 sekundy... Jedna seria i przeladowanie
            ...

Komentarz

• Jac
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4813

Przy dzisiejszych cenach analogow to naprawde nie wypada schodzic ponizej 30/33 rozsadnie jest wziasc 3 a najlepiej wiadomo ;-)... 5 raczej nie bo ZTCMW maja dosc drogie baterie ktorych sie nie zastapi paluszkami...
              Instagram

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez KuchateK
                Caly film w 3.6 sekundy... Jedna seria i przeladowanie
                Smiej sie, smiej... Widzialem takiego
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Był przecież EOS manualny: http://www.canon.com/camera-museum/c...1991_ef-m.html (może nie do końca EOS ale na EF)
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                  Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• jetchan
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 101

A co powiecie o aparacie Canon 1N??

Aha.Jestem daleki potępiania zdjęć z cyfry-wracając do tematu analog vs cyfra.Uważam,że to co ona teraz oferuje jest bardzo fajne-jakościowo zadowalające i co najważniejsze-jest łatwo dostępna i pozwala na robienie wielu zdjęć,co przeglądający internetowe strony national geographic zauważy-roi się tam od zdjęć z Mark'ów,a zdarzają się nawet reporterskie z krytykowanego 20d

Albo tu,Mark 2: http://www7.nationalgeographic.com/n.../gallery2.html

Zdjęcie moim zdaniem genialne.Gość robił je cyfrą.Chyba było go stać na wiele rolek filmów,ale z jakiegoś powodu wybrał cyfrę.Chomsky jeśli możesz wyjaśnić na przykładzie tego zdjęcia te naklejone postaci w cyfrze to ja chętnie poczytam Ja tam widzę piękną głębię ostrości i wrażenie trójwymiaru.No a tak wogóle to liczy się pokazany temat-jest wielu fotografujących dla NG i każdy wybiera to co mu pasuje,ale jak widać ludzie używający cyfry Canona (jak napisał Chomsky-nie sądzi by była różnica między tańszymi a droższymi cyframi tego producenta) nie są tam potępiani

Tak czy siak nic się tak nie rozwija jak technologie cyfrowe-także aparaty.Kiedyś cyfra zrówna się jakościowo z analogiem i większość osób,ze względu na koszty i wygodę przejdzie na aparaty cyfrowe.Nie wychowałem się w ciemni-jestem raczej dziecko cyfry,dlatego nie będę smutny.Pzdr.
                    Ostatnio edytowany przez jetchan; 3170.
                    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Komentarz

• adamek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2265

jetchan: ja bym się chyba trochę bał kupować jedynkę używaną.... zwłaszcza teraz... Bądź co bądź to sprzęt profesjonalny --> czyli przypuszczalnie zajechany.
                      Jedynie odbiór osobisty i dokładne sprawdzenie tego sprzetu.
                      Miłego dnia
                      adam jastrzębowski
                      cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                      tu tu

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Mysle ze "zajechana" i "jedynka" to wyrazy ktore nie pasuja do siebie... Mialem w rekach pare egzemplarzy ktore z zewnatrz wygladaly tragicznie (takie po pro, ja to bym sie musial niezle starac tak zalatwic puche) i dalej dzialaly bez zarzutu Pro to pro
                        ...

Komentarz

• chomsky
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 485

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                          Był przecież EOS manualny: http://www.canon.com/camera-museum/c...1991_ef-m.html (może nie do końca EOS ale na EF)
                          Mam takiego. Z gripem GR70 i skorzanym paskiem. Matowka jasniutka jak to w aparatach bez AF reszta jak w wczesnej serii EOS. Budowa jak EOS 1000.
                          Ale sterowanie tarczami a nie guzikami. W sumie fajny.
                          czesc.Ch.
                          Analog ma "dusze".

Komentarz

• chomsky
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 485

[QUOTE=jetchan]A co powiecie o aparacie Canon 1N??

Albo tu,Mark 2: http://www7.nationalgeographic.com/n.../gallery2.html

Zdjęcie moim zdaniem genialne.Gość robił je cyfrą.Chyba było go stać na wiele rolek filmów,ale z jakiegoś powodu wybrał cyfrę.Chomsky jeśli możesz wyjaśnić na przykładzie tego zdjęcia te naklejone postaci w cyfrze to ja chętnie poczytam Ja tam widzę piękną głębię ostrości i wrażenie trójwymiaru.No a tak wogóle to liczy się pokazany temat-jest wielu fotografujących dla NG i każdy wybiera to co mu pasuje,ale jak widać ludzie używający cyfry Canona (jak napisał Chomsky-nie sądzi by była różnica między tańszymi a droższymi cyframi tego producenta) nie są tam potępiani

Odpowiadam.
                            Dwa pierwsze zdjecia mozna zrobic byle czym, sa nijakie. To trzecie( z treciego linku) jest ciekawe kolorystycznie ni i tak dobrana glebia by miescic sie w przedzdziale pomiedzy jedna a druga nieostroscia. Trck stary jak swiat i nie majacy nic wspolnego z wrazeniem trojwymiarowosci- zdjecie ciekawe i ladne( slepa kura tez czasem w ziarno trafi). Wrazenie trojwymiarowosci mozemy uzyskac jedymie wyswietlajac dobru slajd, na dobrym rzytniku, na dobrymm ekranie. Jest to wrazenie ale jakie! 20D nadaje sie owszem do takich fotek jak te dwie z pierwszych linkow NG- czyli do papki.
                            Czesc.Ch.
                            Analog ma "dusze".

Komentarz

• jetchan
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 101

Papka papką,ale do NG nie przyjmują zdjęć robionych komórką Moim zdaniem jeśli oni umieszczają jakieś zdjęcia to są one dobrej jakości.

No a co do zdania,że droższe aparaty Canona nie różnią się pewnie od tych tańszych?....

(mogę podać jeszcze sporo linków do zdjęć z NG robionych Mark'iem)

Komentarz

• Bartosz
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 146

Baterie do Canon Eos 5 (2cr5) kosztują od 11 do 20 PLN - chyba niezbyt drogo. Są też akumulatorki. A aparat jest fajniutki - można dostać już za ok. 500 PLN.

pzdr
                                Bartek
                                EOSy

Komentarz

Pracuję...