X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MariuszJ
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1697

Zamieszczone przez gavin
    już to widzę, (bez lampy) kościół przysięga i bez światłomierza ciach, sprawdzanko na histogramie, ciach znowu, na pewno wyjdzie suuuper materiał
    Eee... my jesteśmy lepsi nawet od jakichś tam histogramuff

Zamieszczone przez MariuszJ
    Jak robisz w M, to nie doczytuj. Wrzuć 4x dłuższy czas względem optymalnie szarego i prześwietlisz o +2EV.

Z ciekawości - jak dobierasz parametry w tym M?
    Zamieszczone przez deer_1987
    Wiesz co dobieram na czuja czyli np F 5.0 to do portretu ok 1/250 a do ruchu od 1/400 az do i 1/1000 jak ladna pogoda

Czyli np jezeli bym dala normalnie 1/250 to mam dac 1/1000?
    Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• gavin
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1339

no jak się stoi w jednym miejscu w tym kościele jak kołek i celuje w jeden punkt to rzeczywiście kula w płot

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez gavin
        no jak się stoi w jednym miejscu w tym kościele jak kołek i celuje w jeden punkt to rzeczywiście kula w płot
        Uhmmmm... a celowanie i pomiar światła raz na białą suknię a raz na granatowy czy czarny garnitur jest niezwykle pomocne, owocne i ustala fantastyczną jednolitość zdjęć. Problem w tym, że wszystkie będą schrzanione i to będzie ta jednolitość.

Im gorsze warunki tym bardziej tryb M ma sens. Przykład który pokazałeś tylko to potwierdza.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• gavin
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1339

tryb m na zmienne warunki.....

i po co celować w różne punkty przy pomiarze? nie można w jeden?

dobra ode mnie koniec ... trzymajcie się profi

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Zamieszczone przez gavin
            tryb m na zmienne warunki.....

i po co celować w różne punkty przy pomiarze? nie można w jeden?

dobra ode mnie koniec ... trzymajcie się profi
            to po co w ogóle zabierasz głos w dyskusji?
            skoro i tak wiesz lepiej i żadne krzyki i płacze cię nie przekonają że białe jest białe a czarne jest czarne..
            skoro kilka osób pisze to samo to może jednak coś w tym jest.. przeczytaj wątek od początku i spróbuj sprawdzić w rzeczywistości a nie teoretyzować..
            ciekawe co ci da pomiar na białą suknię a za chwilę na czarny garnitur gdzie rozpiętość sceny będzie 10EV a matryca ma powiedzmy 6EV a światłomierz skierowany na białe lub czarne (a kalibrowany dla szarości) zabierze przez przekłamanie jakieś 2 EV.. owszem, możesz to kompensować ale wtedy musiałbyś korektą kręcić "wte i wewte"..
            bycie czy nie bycie jak to nazwałeś pogardliwie "profi" nie ma znaczenia
            a przykład który podałeś jest dosyć ekstremalny więc bez sensu..
            Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

Zamieszczone przez gavin
              no to jaki sens ma używanie M? jesteście lepsi od światłomierza?
              to nie takie trudne, sam spróbuj, a nie głupoty wypisujesz
              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Parteq
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1159

od 5 lat tylko M. Nie ufam tv/av. Jak mam kogos winic za rozjechany WB to siebie.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• MariuszJ
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1697

Zamieszczone przez Parteq
                  od 5 lat tylko M. Nie ufam tv/av. Jak mam kogos winic za rozjechany WB to siebie.
                  A co ma TV/AV do WB?
                  Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• paweleverest
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1138

Zamieszczone przez gavin
                    no to jaki sens ma używanie M? jesteście lepsi od światłomierza?
                    Zamieszczone przez gavin
                    z lampą to wiadomo że M

ale bez lampy szybciej pomiar spot i av, no ale mniej "profi" :P
                    Ani lepsi ani dokładniejsi - poprostu ciężej nas zrobić w konia Spot + AV/TF lub drabinka w manualu dla określenia co i jak chcesz naświetlić a potem tryb M .

Komentarz

• PNC
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 26

Uzywam M zależnie od sytuacji.
                      Zwykle jesli warunki oswietleniowe są stabilne to Av.
                      Jeśli bedzie w reportazu cos pod swiatlo, trzeba M i żadne tam auto iso ;-)

Komentarz

• leondj
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 23

Jak sobie radzicie/lub jak byscie poradzili w "typowym srednio-ciemnym kosciele" (jakkolwiek to brzmi to typowy taki, tyle, ze dla utrudnienia wszystkie sciany z bardzo ciemnej czerwonej cegly) bez mozliwosci uzycia lampy, majac do dyspozycji c50mm f/1.4 i c85mm f/1.8, na 5dmk2?

Wariant 1 - Av przymkniete do f/2-2.2 na sztywno + tylko regulacja ISO patrzac na mozliwie najkrotszy czas, zeby wyszlo bez poruszen.

Wariant 2 - Tv czas na sztywno, powiedzmy okolice 1/100 (do pozniejszej korekty) i wtedy regualcja samego ISO zeby dziure przymknac do tych f/2-2.2.

Wariant 3 - M, wszystko do regulacji, patrzac na drabinke/histogram.

Jakie sa Wasze przyzwyczajenia, ulubione, najszybsze lub najpewniejsze metody w takich warunkach bez lampy. Pytam bo w Av i przy podpietym c50mm, niestety 5dmk2 wybiera dlugie czasy nie do utrzymania z reki, zamiast podbijac iso (ktore ma np. spora rezerwe w danej chwili), jak sobie z tym wszystkim radzicie w takich warunkach?

Poza tym, czy przymykac lekko dziure w takich warunkach dla polepszenia ostrosci czy walic na pelnej dostepnej (f/1.4 i f/1.8) lapiac mozliwie najwiecej swiatla i ewentualnie ostrzyc pozniej w LR?

Wielkie dzieki z gory, pozdrawiam
                        Leszek, Londyn, http://www.flickr.com/photos/leszekdesign/

C5dmk2|C50/1.4|C85/1.8|C24-105/4L|C70-200/4L IS|1x C580EX II|2x YN468 Speedlite|4x Yongnuo RF602, softbox 60x60, parasolka, gels, grid, Wacom Intuos4 M, itd. itp.

Komentarz

• Parteq
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1159

A co ma TV/AV do WB?
                          Przy 200 zdjeciach na av/tv latwiej o wielokrotne rozne wariacje w kolorze skory niz na manualu. Przede wszystkim przy zmiennych warunkach oswietleniowych.
                          A i tak ciagle mam z tym problem.

Komentarz

• gosiaa
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 31

Ostatnio coraz częściej używam spot + Av (zamiast M), chyba nie zdarzają się zupełnie nie trafione ekspozycje, ale problemem jest to, że zdjęcia zrobione jedno po drugim mogą różnić się odrobinę ekspozycją, nawet jeśli światło się nie zmieniło.

Komentarz

• MariuszJ
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1697

Zamieszczone przez Parteq
                              Przy 200 zdjeciach na av/tv latwiej o wielokrotne rozne wariacje w kolorze skory niz na manualu. Przede wszystkim przy zmiennych warunkach oswietleniowych.
                              A i tak ciagle mam z tym problem.
                              Nie bardzo rozumiem dlaczego by miało tak być.
                              AWB w nie 1-nkach obliczany jest po naświetleniu (oczywiście przed konwersją do jpega, jeżeli jest).
                              Jak jest w 1-nkach, nie wiem - ale chyba nikt nie wie.
                              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• Parteq
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1159

Nie bardzo rozumiem dlaczego by miało tak być.[...]
                                Ok, ujme to tak - w dynamicznej scenie oswietlonej z roznych stron w rozny sposob majac staly czas/iso/przyslone - sam sobie reguluje czasem patrzac na swiatlomierz (jezeli warunki tego wymagaja) lub przyslona. Ale robie to sam i jak cos przepale/niedoswietle - to moja wina. Generelnie najwazniejsza jest dla mnie przeslona i czas - iso mniej. Choc wazne jest tez dla mnie im nizej tym lepiej - to nie najwazniejsze.

Nie wiem czy jestem lepszy od swiatlomierza, pewnie nie. Jednak taki sposob wypracowalem sobie przez kilka lat i jest dla mnie bardzo wygodny. W 90% przypadkow - wiem co sie pojawi na ekranie i to jest dla mnie najwazniejsze.

W takiej kombinacji - przy obrobce wiekszej ilosci materialu, jest mi o wiele latwiej pracowac nad kolorami.

Komentarz

Pracuję...