Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Będę kompletować wszystko od początku ale stricte pod kątem fotografii klubowej i reporterki którą uskuteczniam.
szkła to na chwile obecną będzie to pewnie tokina 19-35 lub canon 20-35 ewentualnie coś innego.
Witam,
Jestem amatorem, może nie posiadłem całej tajemnej wiedzy ale wydaje mi się, ze do fotografii klubowej/koncertowej ciemniej niż 2.8 i brak USM to mission imposible.
Ja kilka koncertów robiłem (dla siebie) i zawsze była to stałka lekko może przymknięta 1.4-2.2 i iso1600-3200. Lampion w klasycznym wydaniu na koncercie to chyba bezsens. Obiektywy o których piszesz moim zdaniem są za ciemne (canon 20-35 z USM to chyba 3.5-5.6, a ten jaśniejszy 2.8L zdaje się nie ma USM, a tę tokinę wogóle bym sobie odpuścił - światło 3.5 na krótkim końcu i wolny AF.... bezsens).
Jesli mam doradzać: 50 1.4USM na początek, potem 28 1.8USM, a potem się zastanawiać....
Witam,
Obiektywy o których piszesz moim zdaniem są za ciemne (canon 20-35 z USM to chyba 3.5-5.6, a ten jaśniejszy 2.8L zdaje się nie ma USM, a tę tokinę wogóle bym sobie odpuścił - światło 3.5 na krótkim końcu i wolny AF.... bezsens).
Jesli mam doradzać: 50 1.4USM na początek, potem 28 1.8USM, a potem się zastanawiać....
zdaje sobie z "ciemnej strony" tych szkieł, ale może nauczony pracą w obecnie posiadanym systemie odpycham na dalszy plan kwestie światła ale biorę pod uwagę sigmę 20 f/1,8.
Ale bądź co bądź zależy mi na szybkim i pewnym AF i szerooookim kącie.
Aha a propos stałek to tak jak pisałem zastosowanie to fotografia klubowa,nieco inna niż koncertowa więc stałki 50 jak i 28 są dla mnie za wąskie:/ do drugiego korpusu(prawdopodobnie 50d) będę dopinać prawdopodobnie 85 f/1,8.
Z lampką odnośnie 430EX II to jak z obsługą tych systemów (nie wiem jak to sie nazywa w canonie) czy obsłuży model 40d jak i modele wyższe, i czy jest opcja wyboru samego wspomagania AF bez błysku?bo nie neguję zakupu czegoś lepszego jak domniemana 50d.
do drugiego korpusu(prawdopodobnie 50d) będę dopinać prawdopodobnie 85 f/1,8.
... nie neguję zakupu czegoś lepszego jak domniemana 50d.
Skoro już mówisz o drugim korpusie 50D lub czymś lepszym to po co było dopytywać sie o jakieś "beznadziejne" 20D CZY 30D. I rozumiem, że 50D (lub 7D, 5D, 1D - kazdy lepszy od 50D) to będzie dla 20 drugi korpus. Zejdź na ziemię i powiedz ile w tej chwili i docelowo chcesz wydać na sprzęt. Bez tej wiadomości każdy Ci powie - 1D mkIV +24L+35L+85L+200L.
Konkretne pytanie - konkretna odpowiedź.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:
jarekA
Tak jak pisałem będzie to stopniowe przejście bo sprzęt u mnie ciągle pracuje i chcę zacząć od backupa - czyli pierwszy corpus z pod znaku C ma być tańszy,pod niego chcę skompletować lampkę plus szerokie szkiełko.Gdy już go posiądę stopniowo przestawie sie do pracy na nowym systemie i sprzedam obecny sprzęt,wówczas zacznę rozglądać sie za korpusem głównym i tu myślę o 50D, a będzie to pewnie pod koniec roku albo na początku nowego roku.Zobaczymy co wówczas też będzie dostępne na rynku i z tego będę wybierać.
Więc na pierwszą fazę zmiany systemu mam 3tys zł. i w tej cenie chcę kupić używany korpus,szerokie szkiełko-też raczej używane i lampkę 430EX - w zależności jak mi kasy zostanie albo nowa albo używana.
Na drugą fazę zmiany systemu jeszcze nie wiem ile będzie pieniędzy ale na pewno kapkę więcej niż na fazę nr I
Dzięki za konkrety. Mam nadzieję że nie uraziłem, ale chcę pomóc i nie lubie gdybać i nabijać sobie licznika.
3000 - mało, ale nie za mało. 20D lub 30D - ok. 1000-1300zł - trzeba tylko polowac na zadbane sztuki bo to leciwy już sprzęt. 40D to juz 1500-1800zł. Co do lampy mówiłem wcześniej , ale 430EX to ok 500-600zł. Zostaje w najlepszym przypadku 1000-1500zł.
Nie ma sie co pchać w T19-35 lub C20-35 - zakres mały i ciemne. Tokiny nie widziałem, Canon 20-35 to średnie szkło za zbyt duże pieniadze - 800-1000 to za dużo jak za srednią jakość, + to niezła obudowa i usm. Jak chcesz ciemnego zooma z bardzo dobrym AF to canon 17-40. Ja bym jednak polecał jasną stałkę, np Canona 28/1,8 lub 35/2,0 - uzywka 1400-1800.
chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:
Witam,
Jestem amatorem, może nie posiadłem całej tajemnej wiedzy ale wydaje mi się, ze do fotografii klubowej/koncertowej ciemniej niż 2.8 i brak USM to mission imposible.
Pioterr
Tez jestem amatorem, ale wydaje mi sie ze jesli chodzi o fotografie koncertowa - z dlugim tele, to predkosc obiektywu ma duze znaczenie i im jasniej tym lepiej.
W przypadku szerokich ujec w klubach nie jest to juz takie krytyczne.
Kozystajac z lampy (lekko dopalajac) i tak zamrazasz ruch na pierwszym planie a z czasami mozn zchodzic na szerokich katach naprawde nisko.
Ja naprzyklad czesto uzywam Sigmy 12-24 f4.5-5.6, czyli totalna ciemnica, na 5d (pucha, ktora wg panujacej na forum opinii ma af porownywalny z manualem Zorki) a w 40d napewno sprawuje sie on lepiej.
Spoko nie uraziłeś.Dzięki że porządnie i rzeczowo podszedłeś do tematu
Oczywiście propos jasnych stałek się zgodzę ale nie było by problemu gdyby to byla pelna klata bo w rozsądnych cenach pod cropa szerokości z dobrym światłem nie zaznam a te 28mm to juz 44mm czyli standard,z doświadczenia wiem że niestety w klubie się nie zda:/ ja jestem zresztą fotografem który dużo działa na parkiecie(oczywiście mowa o zdjęciach ) więc potrzebuję naprawdę czegoś szerokiego...cieżki orzech do zgryzienia ale dzięki,juz jestem nieco nakierunkowany
"I rozumiem, że 50D (lub 7D, 5D, 1D - kazdy lepszy od 50D) " nie bardzo rozumiem w jakim sensie lepsze ? 7D ma zaledwie troszke lepszy AF ,naprawde nie wiele za to rozpietośc tonalna wyraźnie gorsza.....5D ma słabszy AF ......1D no trudno żeby nie był lepszy w końcu jest kilka razy droższy...
do fotografowania w klubach nieźle się nadaje tokina 12-24/4, ma stałe światło szerokie kąty, niezbyt wygórowaną cenę. wadą jest aberacja która na niektórych zdjęciach potrafi doprowadzić do obłędu.
Tez jestem amatorem, ale wydaje mi sie ze jesli chodzi o fotografie koncertowa - z dlugim tele, to predkosc obiektywu ma duze znaczenie i im jasniej tym lepiej.
Właśnie dokładnie to napisałem
W przypadku szerokich ujec w klubach nie jest to juz takie krytyczne.
Kozystajac z lampy (lekko dopalajac) i tak zamrazasz ruch na pierwszym planie a z czasami mozn zchodzic na szerokich katach naprawde nisko.
Ja naprzyklad czesto uzywam Sigmy 12-24 f4.5-5.6, czyli totalna ciemnica, na 5d (pucha, ktora wg panujacej na forum opinii ma af porownywalny z manualem Zorki) a w 40d napewno sprawuje sie on lepiej.
Nie no jak strzelasz z lampionem, to ze światłem 4.5 dasz radę. Ja tam po prostu nie lubię zdjęć z lampą z performance'ów artystycznych, bo mam wrażenie, ze lampa zabiera im artyzm
To reasumując ja bym koledze doradzał pełną klatkoską i jak z lampionem, to np.24-105, a do szerokich 17-40. Może ciemno jak w uchu u murzyna, ale za to szeroko, szybko i ostro
Komentarz