X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piompo
    Coś już napisał
    • 2008
    • 69

Zamieszczone przez spr
    Będę kompletować wszystko od początku ale stricte pod kątem fotografii klubowej i reporterki którą uskuteczniam.
    szkła to na chwile obecną będzie to pewnie tokina 19-35 lub canon 20-35 ewentualnie coś innego.
    Witam,
    Jestem amatorem, może nie posiadłem całej tajemnej wiedzy ale wydaje mi się, ze do fotografii klubowej/koncertowej ciemniej niż 2.8 i brak USM to mission imposible.

Ja kilka koncertów robiłem (dla siebie) i zawsze była to stałka lekko może przymknięta 1.4-2.2 i iso1600-3200. Lampion w klasycznym wydaniu na koncercie to chyba bezsens. Obiektywy o których piszesz moim zdaniem są za ciemne (canon 20-35 z USM to chyba 3.5-5.6, a ten jaśniejszy 2.8L zdaje się nie ma USM, a tę tokinę wogóle bym sobie odpuścił - światło 3.5 na krótkim końcu i wolny AF.... bezsens).
    Jesli mam doradzać: 50 1.4USM na początek, potem 28 1.8USM, a potem się zastanawiać....

Pozdro

Pioterr
    crop i słoiki

Komentarz

• jarekA
      Początki nałogu
      • 2005
      • 326

piompo ma wiele racji - warto poszukać na początej jasnych stałek
      chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• spr
        Coś już napisał
        • 2010
        • 83

Zamieszczone przez piompo
        Witam,
        Obiektywy o których piszesz moim zdaniem są za ciemne (canon 20-35 z USM to chyba 3.5-5.6, a ten jaśniejszy 2.8L zdaje się nie ma USM, a tę tokinę wogóle bym sobie odpuścił - światło 3.5 na krótkim końcu i wolny AF.... bezsens).
        Jesli mam doradzać: 50 1.4USM na początek, potem 28 1.8USM, a potem się zastanawiać....
        zdaje sobie z "ciemnej strony" tych szkieł, ale może nauczony pracą w obecnie posiadanym systemie odpycham na dalszy plan kwestie światła ale biorę pod uwagę sigmę 20 f/1,8.
        Ale bądź co bądź zależy mi na szybkim i pewnym AF i szerooookim kącie.

Aha a propos stałek to tak jak pisałem zastosowanie to fotografia klubowa,nieco inna niż koncertowa więc stałki 50 jak i 28 są dla mnie za wąskie:/ do drugiego korpusu(prawdopodobnie 50d) będę dopinać prawdopodobnie 85 f/1,8.

Z lampką odnośnie 430EX II to jak z obsługą tych systemów (nie wiem jak to sie nazywa w canonie) czy obsłuży model 40d jak i modele wyższe, i czy jest opcja wyboru samego wspomagania AF bez błysku?bo nie neguję zakupu czegoś lepszego jak domniemana 50d.
        L-dorado
        blog

Komentarz

• jarekA
          Początki nałogu
          • 2005
          • 326

Zamieszczone przez spr
          do drugiego korpusu(prawdopodobnie 50d) będę dopinać prawdopodobnie 85 f/1,8.
          ... nie neguję zakupu czegoś lepszego jak domniemana 50d.
          Skoro już mówisz o drugim korpusie 50D lub czymś lepszym to po co było dopytywać sie o jakieś "beznadziejne" 20D CZY 30D. I rozumiem, że 50D (lub 7D, 5D, 1D - kazdy lepszy od 50D) to będzie dla 20 drugi korpus. Zejdź na ziemię i powiedz ile w tej chwili i docelowo chcesz wydać na sprzęt. Bez tej wiadomości każdy Ci powie - 1D mkIV +24L+35L+85L+200L.
          Konkretne pytanie - konkretna odpowiedź.

Komentarz

• spr
            Coś już napisał
            • 2010
            • 83

jarekA
            Tak jak pisałem będzie to stopniowe przejście bo sprzęt u mnie ciągle pracuje i chcę zacząć od backupa - czyli pierwszy corpus z pod znaku C ma być tańszy,pod niego chcę skompletować lampkę plus szerokie szkiełko.Gdy już go posiądę stopniowo przestawie sie do pracy na nowym systemie i sprzedam obecny sprzęt,wówczas zacznę rozglądać sie za korpusem głównym i tu myślę o 50D, a będzie to pewnie pod koniec roku albo na początku nowego roku.Zobaczymy co wówczas też będzie dostępne na rynku i z tego będę wybierać.

Więc na pierwszą fazę zmiany systemu mam 3tys zł. i w tej cenie chcę kupić używany korpus,szerokie szkiełko-też raczej używane i lampkę 430EX - w zależności jak mi kasy zostanie albo nowa albo używana.

Na drugą fazę zmiany systemu jeszcze nie wiem ile będzie pieniędzy ale na pewno kapkę więcej niż na fazę nr I
            L-dorado
            blog

Komentarz

• jarekA
              Początki nałogu
              • 2005
              • 326

Dzięki za konkrety. Mam nadzieję że nie uraziłem, ale chcę pomóc i nie lubie gdybać i nabijać sobie licznika.
              3000 - mało, ale nie za mało. 20D lub 30D - ok. 1000-1300zł - trzeba tylko polowac na zadbane sztuki bo to leciwy już sprzęt. 40D to juz 1500-1800zł. Co do lampy mówiłem wcześniej , ale 430EX to ok 500-600zł. Zostaje w najlepszym przypadku 1000-1500zł.
              Nie ma sie co pchać w T19-35 lub C20-35 - zakres mały i ciemne. Tokiny nie widziałem, Canon 20-35 to średnie szkło za zbyt duże pieniadze - 800-1000 to za dużo jak za srednią jakość, + to niezła obudowa i usm. Jak chcesz ciemnego zooma z bardzo dobrym AF to canon 17-40. Ja bym jednak polecał jasną stałkę, np Canona 28/1,8 lub 35/2,0 - uzywka 1400-1800.

Komentarz

• czarny1999
                Bywalec
                • 2008
                • 119

Zamieszczone przez piompo
                Witam,
                Jestem amatorem, może nie posiadłem całej tajemnej wiedzy ale wydaje mi się, ze do fotografii klubowej/koncertowej ciemniej niż 2.8 i brak USM to mission imposible.

Pioterr
                Tez jestem amatorem, ale wydaje mi sie ze jesli chodzi o fotografie koncertowa - z dlugim tele, to predkosc obiektywu ma duze znaczenie i im jasniej tym lepiej.
                W przypadku szerokich ujec w klubach nie jest to juz takie krytyczne.
                Kozystajac z lampy (lekko dopalajac) i tak zamrazasz ruch na pierwszym planie a z czasami mozn zchodzic na szerokich katach naprawde nisko.
                Ja naprzyklad czesto uzywam Sigmy 12-24 f4.5-5.6, czyli totalna ciemnica, na 5d (pucha, ktora wg panujacej na forum opinii ma af porownywalny z manualem Zorki) a w 40d napewno sprawuje sie on lepiej.

Komentarz

• spr
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 83

Spoko nie uraziłeś.Dzięki że porządnie i rzeczowo podszedłeś do tematu
                  Oczywiście propos jasnych stałek się zgodzę ale nie było by problemu gdyby to byla pelna klata bo w rozsądnych cenach pod cropa szerokości z dobrym światłem nie zaznam a te 28mm to juz 44mm czyli standard,z doświadczenia wiem że niestety w klubie się nie zda:/ ja jestem zresztą fotografem który dużo działa na parkiecie(oczywiście mowa o zdjęciach ) więc potrzebuję naprawdę czegoś szerokiego...cieżki orzech do zgryzienia ale dzięki,juz jestem nieco nakierunkowany
                  L-dorado
                  blog

Komentarz

• moritto
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 80

"I rozumiem, że 50D (lub 7D, 5D, 1D - kazdy lepszy od 50D) " nie bardzo rozumiem w jakim sensie lepsze ? 7D ma zaledwie troszke lepszy AF ,naprawde nie wiele za to rozpietośc tonalna wyraźnie gorsza.....5D ma słabszy AF ......1D no trudno żeby nie był lepszy w końcu jest kilka razy droższy...

Komentarz

• czarny1999
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 119

co do szkla to polecam Canon 17-40L f4, szybki, pewny, uzyteczny zakres, generuje b.doby obrazek, no i uszczelnienia w razie 'w'

Komentarz

• moritto
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 80

"no i uszczelnienia w razie 'w' " szkoda tylko że puszka nie uszczelniona ....

Komentarz

• jacek_73
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 2587

do fotografowania w klubach nieźle się nadaje tokina 12-24/4, ma stałe światło szerokie kąty, niezbyt wygórowaną cenę. wadą jest aberacja która na niektórych zdjęciach potrafi doprowadzić do obłędu.
                          Jestę fotografę
                          miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• czarny1999
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 119

Zamieszczone przez moritto
                            "no i uszczelnienia w razie 'w' " szkoda tylko że puszka nie uszczelniona ....
                            no niby nie, ale 17-40L ma na bagnecie uszczelke, ktora dodatkowo zabezpiecza puszke w kluczowym moim zdaniem miejscu - wokol bagnetu

Komentarz

• moritto
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 80

jak pomyśle jak uszczelniony był mój K-7 ....ostanio zaparował mi górny wyświetlacz w 50d !!!

Komentarz

• piompo
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 69

Zamieszczone przez czarny1999
                                Tez jestem amatorem, ale wydaje mi sie ze jesli chodzi o fotografie koncertowa - z dlugim tele, to predkosc obiektywu ma duze znaczenie i im jasniej tym lepiej.
                                Właśnie dokładnie to napisałem

W przypadku szerokich ujec w klubach nie jest to juz takie krytyczne.
                                Kozystajac z lampy (lekko dopalajac) i tak zamrazasz ruch na pierwszym planie a z czasami mozn zchodzic na szerokich katach naprawde nisko.
                                Ja naprzyklad czesto uzywam Sigmy 12-24 f4.5-5.6, czyli totalna ciemnica, na 5d (pucha, ktora wg panujacej na forum opinii ma af porownywalny z manualem Zorki) a w 40d napewno sprawuje sie on lepiej.
                                Nie no jak strzelasz z lampionem, to ze światłem 4.5 dasz radę. Ja tam po prostu nie lubię zdjęć z lampą z performance'ów artystycznych, bo mam wrażenie, ze lampa zabiera im artyzm

To reasumując ja bym koledze doradzał pełną klatkoską i jak z lampionem, to np.24-105, a do szerokich 17-40. Może ciemno jak w uchu u murzyna, ale za to szeroko, szybko i ostro
                                crop i słoiki

Komentarz

Pracuję...