X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_sokolowski
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

Zamieszczone przez MM-architekci
    bo po co iso1600 i f3.5 ja mozna było zejśc z iso co za tym idzie więcej zdziałać ze zdjęciem ;]

z tym zółtym pudło , jest w zasadzie całkowicie zdjęty ;]
    ja mam swoje zasady, - nie schodzę poniżej iso 1600 ;-)

a poważnie to pewnie masz rację, chociaż i tak z tego rawa można wyciągnąć co nie co...
    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• il Dottore
      Początki nałogu
      • 2008
      • 292

Nie mam pewności ale IMO klucz do obróbki tych zdjęć z pierwszego postu nie lezy w samych kolorach a w ustawieniach s/h plus delikatna desaturacja na koniec...
      Efekt jest tyleż specyficzny co, ciekawy. Może się podobać.

Komentarz

• fil91
        Bywalec
        • 2009
        • 140

Zamieszczone przez MM-architekci

z tym zółtym pudło , jest w zasadzie całkowicie zdjęty ;]
        Kurczaki ja na tym zdjęciu również widzę za dużo żółtego ( właściwie to bardziej pomarańczowy), zwłaszcza gałki oczne i ich okolice u Panny młodej

Komentarz

• michal_sokolowski
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1159

Zamieszczone przez il Dottore
          Nie mam pewności ale IMO klucz do obróbki tych zdjęć z pierwszego postu nie lezy w samych kolorach a w ustawieniach s/h plus delikatna desaturacja na koniec...
          Efekt jest tyleż specyficzny co, ciekawy. Może się podobać.
          Pomijając różnice w kolorystyce pomieszczenia, różnice w świetle, no i niestety te moje przepalenia to......... skórę jest dość łatwo tak "wyprowadzić" - ja widzę że na moim jest ciut inaczej, ale jest nieznaczna różnica w mojej ocenie...
          Najlepiej jest ustawiać skórę na dużym zbliżeniu.... i suwaczkami jeździć.
          Każdy średnio rozgarnięty homo sapiens tego się może "naumieć".
          Jednak samo "wyprowadzenie" skóry to dopiero gdzieś 1/4 drogi do tego żeby robić dobre fotki, a może 1/8 nawet..

Komentarz

• dancio
            Bywalec
            • 2008
            • 104

Kolego Sokolowski ty tez masz troche krytyki i mowisz ze uzywasz tylko ACR... popatrz na swojego bloga koles ktory ma czerwone wlosy w znaczeniu jest rudy na nie ktorych zdjeciach otrzymal od ciebie kolor niebieski..pytanie czy to byl prezent od ciebie.. czy to tylko blad w twojej sztuce...

pzdr.
            2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Komentarz

• michallubon
              Bywalec
              • 2009
              • 106

Zaciekawiony tematem postanowiłem się przyłączyć i poprosiłem Michała S. o plik RAW.
              moje zdjęcie wyszło tak:

Muszę tu jednak zauważyć, że w trakcie obróbki przypomniała mi się jeszcze jedna istotna rzecz, która cały ten wątek czyni trochę bezsensownym. Mówię tu o szeroko pojętym pojęciu kalibracji. Każdy z nas ogląda wymienione na początku zdjęcie na swoim sprzęcie, jedni mają je wysokiej klasy i skalibrowane, większość lapki albo "normalne" LCD'ki. Co więcej w zależności od przeglądarki, faktu czy do danego zdjęcia jest dołączony profil ICC oraz indywidualnych ustawień użytkowanego oprogramowania poszczególne wyniki jakie otrzymujemy będą się znacznie różnić od siebie, a wszelkie dywagacje typu "mi wyszło tak", "a mi tak" nie mają większego sensu.
              Powyższe zdjęcie obrabiałem na skalibrowanym monitorze, który ma dość bogatą przestrzeń barwną stąd też u mnie w firefoxie zdjęcie wygląda jakby chciało wypalić gały. Jednak po "odczytaniu" kolorów w PS, czy na lapku, który nie ma rewelacyjnej matrycy wszystko wraca do normy. Wydaje mi się, że jedyną słuszną metodą porównania otrzymywanych kolorów skóry byłyby zwykłe odbitki...
              C + L

Galeria CB
              Galeria MM

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Powtórzę się, to są przede wszystkim problemy u Ciebie z powodu użycia niewłaściwego oprogramowania lub złej konfiguracji. Na pierwszy rzut po tym co przeczytałem wnioskuje, że masz źle skonfigurowanego firefoxa.

Komentarz

• michal_sokolowski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1159

Zamieszczone przez dancio
                  Kolego Sokolowski ty tez masz troche krytyki i mowisz ze uzywasz tylko ACR... popatrz na swojego bloga koles ktory ma czerwone wlosy w znaczeniu jest rudy na nie ktorych zdjeciach otrzymal od ciebie kolor niebieski..pytanie czy to byl prezent od ciebie.. czy to tylko blad w twojej sztuce...

pzdr.
                  błąd w sztuce,
                  obiecuję poprawę. - piszę serio. Bez żartów. Ja wiem że u mnie obróbka kuleje... I nie chciałem Cię urazić niczym.

trzeba jednak oddzielić dwie rzeczy:
                  1. dochodzenie do naturalnego, smacznie wyglądającego koloru skóry
                  2. różnych świadomych przebiarwień - które się dodaje w trakcie obróbki.

To co piszę to nie jest próba tłumaczenia mojej nieudolności czy flejostwa obróbkowego - to takie przemyślenie abstrahującego od tego co ja robię.

Dobrze by było gdybyśmy bardziej określili ten wątek - według mnie ten wątek powinien być o NATURALNYM, SMACZNIE WYGLĄDAJĄCYM, ATRAKCYJNYM KOLORZE SKÓRY.
                  Słowo "naturalny" powinno się odnosić do koloru skóry w danym świetle.

Komentarz

• dancio
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 104

Ja nie jestem urazony.. tylko po prostu komentarze pod tytulem cos jest zle albo inne kolorki tycza sie wlasnie kalibracji.. uzywam eizo cg.. i to nie jest ze akurat tym chce sie pochwalic.. ale kalibracja zajela mi 5 godzin zebym mial takie same odbitki (wszystko robione na NNN w labie) i fakt ze czasami jak zapisuje jpg to na stronie wygladaja inaczej.. jak wczesniej wspoomialem mozna zasymulowac kolor ctrl+y w PS...ale nie zawsze to dobrze dziala ... rowniez przegladarki nie zawsze odtwarzaja ICC jak wczesniej kolega wspomnial wiec ocena z poziomu matrycy w laptopie jest bledna..

to forum jest po to zeby wymieniac sie pogladami..

a kazdy z nas ma swoj styl.. i za to w przypadku zdjec slubnych nam placa.. bo jak by wszyscy robili na jedno kopyto pewno nie bylo by juz tak fajnie

Kolego sokolowski.. podeslij mi na priv.. tego rawa jak pisalem wczesniej to zrobie po swojemu i napisze jak uzyskuje taka kolorystyke
                    2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Komentarz

• MM-architekci
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2227

Zamieszczone przez fil91
                      Kurczaki ja na tym zdjęciu również widzę za dużo żółtego ( właściwie to bardziej pomarańczowy), zwłaszcza gałki oczne i ich okolice u Panny młodej
                      No to zółty czy pomarańczowy ? Trzeba się zdecydować , ba , lepiej jest sprawdzić ;]

Okolice gałki ocznej panny mlodej to makijaż
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      michalbulon u ciebie jest totalnie przesycone , mocne i kontrastowe , moglo by byc ok ale z mniejsza saturacja
                      Ostatnio edytowany przez MM-architekci; 18449. Powód: Automerged Doublepost
                      no comment...

Komentarz

• goldfin
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 40

Wtrącę swoje dwa grosze :wink:. Zgadzam się, że dobrze skalibrowany monitor odgrywa znaczącą rolę w „prawidłowej” obróbce zdjęć … jednak nie wiem czy zauważyliście, że zdjęcia Pana Krzysztofa Tkacza (i innych świetnych pasjonatów sztuki fotograficznej) wyglądają dobrze zarówno na sławionym tutaj Eizo, jak i na poczciwym laptopie. Stąd też takie moje przemyślenia – jak zrobić, aby się większości podobało :-D.
                        P.S. wątek naprawdę ciekawy !!

Komentarz

• dancio
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 104

A jak to wyglada waszym zdaniem...poprawiane zarowno w ACR jak i lekka kosmetyka PS

Komentarz

• MM-architekci
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2227

za ciasny kadr do takiej zabawy , coś "lużniejszeg" jest lepsze ;]
                            no comment...

Komentarz

• dancio
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 104

no tak.. ale bylo ciasno w tym pomieszczeniu.. a 85 troche wasko i nie bylo jak ale dzieki za opinie..

Komentarz

• Sławek
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 968

Żeby ocenić kolorki taki kadr wystarczy.
                                Dla mnie troszkę z chłodno ale generalnie bardziej mi leży niż niektóre Michała.
                                www.fotokrajs.pl

Komentarz

Pracuję...