X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • słowiczek
    Uzależniony
    • 2014
    • 759

Odp: Co na początek?

To,co najpiękniejsze w fotografii: uchwycić w kadrze to,co piękne i ulotne,wziąć do ręki aparat i na ułamek sekundy zatrzymać czas...piękne ujęcie Wiem że i tak wydam majątek na sprzęt,chcę być dobrym w tym temacie,a to będzie wymagać umiejętności i sprzętu,czyli że wydam pieniądze na zbożny cel

Komentarz

• RobertON
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 2190

Zamieszczone przez słowiczek
      .piękne ujęcie Wiem że i tak wydam majątek na sprzęt,chcę być dobrym w tym temacie,a to będzie wymagać umiejętności i sprzętu,czyli że wydam pieniądze na zbożny cel
      Eee...tam. Jechałem w pobliżu i cyknałem przez okno w samochodzie.
      Kasy wydasz, oj wydasz, fotografowanie to kosztowne hobby.

Dlatego może zestaw początkowy - 18-55 wraz z 55-250, zobacz ile możesz wydać.
      https://500px.com/robowert26

Komentarz

• haze
        Bywalec
        • 2012
        • 203

Zamieszczone przez RobertON
        Dlatego może zestaw początkowy - 18-55 wraz z 55-250, zobacz ile możesz wydać.
        Zgadzam się z przedmówcą. Zupełnie zapomniałem o tym fajnym szkiełku 55-250mm - miałem na cropie przez jakiś czas i byłem bardzo zadowolony. Dużo lżejszy i mniejszy od Tamrona VC USD, a optycznie moim zdaniem porównywalny. Ma trochę słabszy IS no i nie ma USM, ale na początek zabawy z tele również jak najbardziej polecam.
        Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
        6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Komentarz

• RobertON
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2190

Fajne szkło 55-250 IS II mam do dzisiaj, pomimo tego, że jest e-Lka w zbliżonym zakresie.
          Zaletą jest, że nie rzuca się w oczy, bardzo wygodne i niewielkie, a optycznie całkiem niezłe.

Test porównawczy 55-250 z 15-85, na nieco przymkniętej przysłonie do 5,6 i ogniskowej 70 mm:

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II Lens Image Quality

Pewnie już nieco bliżej podjęcia decyzji...będą wydatki.
          Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
          https://500px.com/robowert26

Komentarz

• dzeej
            Coś już napisał
            • 2013
            • 74

Zamieszczone przez słowiczek
            Wiem że i tak wydam majątek na sprzęt,chcę być dobrym w tym temacie,a to będzie wymagać umiejętności i sprzętu,czyli że wydam pieniądze na zbożny cel
            W moim przekonaniu umiejętności liczą się bardziej, niż cała torba obiektywów z czerwonym paseczkiem . Zawsze liczy się fotograf i jego pomysł na zdjęcie - sprzęt to drugorzędna sprawa...

Komentarz

• grzesław
              Coś już napisał
              • 2013
              • 58

Mój autorytet w temacie fotografii powiedział,że jedyne co może nas ograniczyć to nasza wyobraźnia. Nie kupisz jej za żadne pieniądze. A sprzęt? Znając możliwości i ograniczenia tego co masz możesz walić takie foty,że niejednemu buty spadną. Dobre zdjęcie popularnego u nas łabędzia niemego będzie więcej warte od robionego na siłę dzięcioła. Masz lub będziesz miał 50d bez szkła,na pierwsze proponuję właśnie 55-250,bardzo fajny zakres ogniskowych i niezła cena.

Komentarz

• cobalt
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 1513

Zamieszczone przez RobertON
                Fajne szkło 55-250 IS II mam do dzisiaj, pomimo tego, że jest e-Lka w zbliżonym zakresie.
                Zaletą jest, że nie rzuca się w oczy, bardzo wygodne i niewielkie, a optycznie całkiem niezłe.

Test porównawczy 55-250 z 15-85, na nieco przymkniętej przysłonie do 5,6 i ogniskowej 70 mm:

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II Lens Image Quality

Pewnie już nieco bliżej podjęcia decyzji...będą wydatki.
                Tego typu testy to totalna frajernia dla dzieci neostrady.
                Canon EF-S 55-250 vs 70-200/2,8 L: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II Lens Image Quality
                Kto miał w ręku oba obiektywy wie jak jest w rzeczywistości.
                C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• jaś
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 2601

Zamieszczone przez cobalt
                  Canon EF-S 55-250 vs 70-200/2,8 L: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II Lens Image Quality
                  ale w tym teście widać taką dość dramatyczną różnicę pomiędzy tymi szkłami, w realu różnica będzie tylko większa.
                  Jestem szumofobem
                  S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                  Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• cobalt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 1513

Zamieszczone przez jaś
                    ale w tym teście widać taką dość dramatyczną różnicę pomiędzy tymi szkłami, w realu różnica będzie tylko większa.
                    No to wyjaśnij mi te różnice w prezentowanym linku i który obiektyw daje lepszy obrazek.
                    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Yaru
                      Początki nałogu
                      • 2010
                      • 256

Mam zamiar kupić 70-200/2.8L ale widzę że niepotrzebnie przepłacam
                      Mimo tego jednak wolę dołożyć.
                      Sprzedałem Canony poszedłem do Sony

Komentarz

• cobalt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 1513

Zamieszczone przez Yaru
                        Mam zamiar kupić 70-200/2.8L ale widzę że niepotrzebnie przepłacam
                        Mimo tego jednak wolę dołożyć.
                        Miałem w przeciągu 3 lat 4 telezoomy. Teraz użytkuję 70-200/2,8 L USM i powiem krótko, mimo cey używki 3 400zł jest warty każdego wydanego grosza.
                        Lepszy stosunek jakość/cena ma tylko stałka Canon 200/2,8 L II USM - 2 999zł. Jak ktoś robi tylko na 200mm to będzie zadowolony.
                        www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Yaru
                          Początki nałogu
                          • 2010
                          • 256

Miałem w przeciągu 3 lat 4 telezoomy. Teraz użytkuję 70-200/2,8 L USM i powiem krótko, mimo cey używki 3 400zł jest warty każdego wydanego grosza.
                          Lepszy stosunek jakość/cena ma tylko stałka Canon 200/2,8 L II USM - 2 999zł. Jak ktoś robi tylko na 200mm to będzie zadowolony.
                          Miałem okazję testować 70-200/2.8L i też na niego stawiam, wcześniej miałem dwie Sigmy 70-200/2.8 wersję pierwszą ( bardzo krótko, mydło na długim końcu BF na 70 mm ) i wersję drugą 3 lata ( celna i użyteczna na pełnej dziurze ), jednak finalnie 70-200/2.8L mnie urzekła obrazkiem i AFem i jej będę szukał.

Komentarz

• cobalt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 1513

Zamieszczone przez Yaru
                            Miałem okazję testować 70-200/2.8L i też na niego stawiam, wcześniej miałem dwie Sigmy 70-200/2.8 wersję pierwszą ( bardzo krótko, mydło na długim końcu BF na 70 mm ) i wersję drugą 3 lata ( celna i użyteczna na pełnej dziurze ), jednak finalnie 70-200/2.8L mnie urzekła obrazkiem i AFem i jej będę szukał.
                            Ale przedstawiony test mówi zupełnie coś innego .
                            Wiem dlaczego jesteś taki zdeterminowany. Do 6D Canona 55-250 już nie podłączysz .
                            www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• haze
                              Bywalec
                              • 2012
                              • 203

Wasze dywagacje mają jak najbardziej sens, ale chyba nie w temacie "co na początek", gdzie kolega pyta czy warto kupić tele w kwocie 350zł
                              Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
                              6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Komentarz

• Yaru
                                Początki nałogu
                                • 2010
                                • 256

Przepraszam zatem za OT z mojej strony.

Ale przedstawiony test mówi zupełnie coś innego .
                                Wiem dlaczego jesteś taki zdeterminowany. Do 6D Canona 55-250 już nie podłączysz .
                                Podłączyć się da, ale efekt....
                                Ostatnio edytowany przez Yaru; 37932.

Komentarz

Pracuję...