ja tak miałem z 50 II 1,8, zarówno w 350d jak i 10d, sporadycznie, ale stracha narobiło
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Jakaś epidemia czy co? Wczoraj mój 400d zrobił dokładnie to samo.
Doraźnie radzę sobie w ten sposób, że między pierwszym a drugim cyknieciem delikatnie podważam lampę paznokciem i przy trzecim cyknięciu się otwiera.
Ale zdaję sobie sprawę, że docelowo bez serwisu się nie obędzie.Komentarz
-
Przepraszam za wprowadzenie w błąd odnośnie usterki ale u mnie lampa się OTWIERAŁA,(wcześniej napisałem że nie) robiła trzy razy cyk-cyk-cyk i error 05
ufff dawno to było i zgłowy wyleciało...... nie będę już do tego tematu wracał
Czarna skrzynka firmy C
Komentarz
-
Czekałem dzisiaj na ojca, żeby mu oznajmić nowinę.... i mówie, że nie mogę otworzyć lampy, a ojciec no to pokaż.
Tryb manualny, cyk cyk sensor czyszczenia matrycy, naciskam przycisk, żeby lampa się otworzyła i.... dup otworzyła się
raz.... a później znowu to samo. Z tym paznokniem muszę spróbować :P
Myślicie, że jakaś ( nie wiem jaka ) ilość wody mogła mieć na to jakiś wpływ? Zaznacze, że mocno padało, ale aparat miałem dość dobrze chroniony.Life is a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get.Komentarz
-
Szczerze mówiąc, w służbowym 20D było to samo. Serwis na Żytniej pomógł na jakiś miesiąc. Akurat na tyle, żeby skończyła się gwarancja. W zasadzie nie mam czasu oddawać im znowu aparatu na 3 tygodnie, bo i tak robię zewnętrzną jak muszę.
ArekKomentarz
-
3 tygodnie
to lipa, chyba ze w listopadzie jak zlecen nie bedzie.
W sumie i tak uzywam zewnetrznej lampy ale fajnie miec aparat sprawny w 100% a nie z jakimis errorami.
Ja nie mam jakichkolwiek objawow, cykania itp.
Nie działa i koniec
Dzieki wszystkim za posty
Komentarz
-
Sprawdzilem to w swoim 30D. Przytrzymalem lampe palcem i zobaczylem error05.
Jezeli uda wam sie otworzyc lampe paznokciem to po prawej stronie(patrzac od obiektywu) wystaje drobny przycisk informujacy aparat o tym czy lampa jest zamknieta. Wcisnijcie go i wtedy nacisnijcie guzik otwierajacy lampe i zobaczcie czy dwa chaczyki po lewej odskocza do tylu.Jesli nie to serwis. Jesli tak, zobaczcie czy nie ma tam zadnych zabrudzen.Mozna sprobowac przeczyscic pedzelkiem z odrobina czystego spirytusu i sprezonym powietrzem w puszce(w wielu sprezarkach jest woda!)
Gdyby byl zablokowany czujnik od sanek, w ogole nie slychac by bylo mechanizmu otwierajacego lampe.
PozdrawiamKomentarz
-
Fajnie... tylko nawet tego ustrojstwa nie ma jak paznokciem złapać... chyba, że ja jakiś niewidomy jestem ( -1,5 dioptrii na dwie gałki ) jakaś rada?Life is a box of chocolates, Forrest. You never know what you're gonna get.Komentarz
-
Okazało się że jednak padła migawka, już po wymianie, niestety tanio nie było- 600 złociszy poszło
Pozdr
PkostKomentarz
-
uu sporo ! wlasnie mialem se 300d na imprezy pjackie kupic
po 10 tys przebiegu
Komentarz
-
Przeszukałem forum lecz nie znalazłem odpowiedzi więc pozwolę podpiąć się pod ten wątek:
W domowym studio używam 350D i 10D z lampą CY-200 wyzwalaną przez kostkę SA-03 montowaną na gorącej stopce. W obu aparatach używam trybu Manual i o ile w 350D wszystko śmiga jak złoto to w 10D mam problem. Zdjęcie jest dość ciemne a na dodatek widoczne tylko w połowie - dół klatki jest czarny. Jakbym focił obraz na monitorze, lecz nie tak idealnie równe w poziomie. Nie wiem czy to wina synchronizacji, bo dzieje się tak tylko na Manualu, na P, Av działa poprawnie, lecz do focenia w studio z wiadomych względów wolałbym używać M.
Jeśli mieliście podobny problem lub wiecie co może być przyczyną to pomóżcie proszę. Z góry dzięki.
Pozdro
B....Komentarz
-
-
-
Komentarz