To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • asdfasfd
    Zablokowany
    • 2007
    • 341

Przysłonę oznacza się jako działanie: f/wartość, czyli ogniskowa podzielona przez wartość przysłony daje jej rzeczywistą średnicę. W tym wypadku f/8.

Nie wiem jaki moża być tego powód. Jedyne co mi przychodzi do głowy to błąd, który jakimś cudem pojawia się gdy lampa nie ma wystarczającej mocy by oświetlić obiekt. Dyfuzor/odbłyśnik/odbijanie światła od ścian itd. zabiera bardzo dużo światła i błąd wyskakuje, gdy lampa nie daje sobie rady. Sprawdź czy na wysokim ISO, kiedy lampa sobie radzi wszystko jest ok. W każdym razie nie jest to normalne i powinieneś wysłać sprzęt na darmową ekspertyzę do serwisu przy ul. Żytniej w Warszawie.

Komentarz

• pinez

canon 350D a sigma 28-200 = error 99 :-(

Najpierw się przywitam -jako że jestem nowy na forum:
      ALOHA wszystkim.
      Od kilku dni jestem użytkownikiem canona 350d (przesiadka z analogowej 300) po podłączeniu jednego z obiektywów zaczęły się schody. Body współpracuje tylko z sigmą przy największych przesłonach przy próbie zmiany na mniejsze wyskakuje error99. Można coś z tym zrobić? Czy po prostu pozbyć się tego zooma?

Komentarz

• mjastrzebski
        Początki nałogu
        • 2005
        • 450

Sigma nie kupila od Canona protokolu komunikacyjnego. Skutkiem czego nowe body ze starszymi szklami nie chca dzialac. Mozna sprawdzic w serwisie Sigmy ile kosztuje wymiana czegos tam (elektroniki, procesora, czy samego oprogramowania), co spowoduje, ze zacznie dzialac.

Marcin
        Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• 777
          Uzależniony
          • 2006
          • 536

pozbyc sie jak mozeszz....
          na cyfrze bedzie strasznie mizerna jakosc zdjec
          co do samego problemu http://www.canon-board.info/showthread.php?t=599
          6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• welerowicz
            • 2006
            • 13

Czesc Tomku. Gratuluje 350tki. Co do obiektywu, to nie wiem czy Pamietasz ale w Toruniu podpiolem te Sigme do swojego 30D i tez pojawial sie ten sam problem co kilka zdjec. Z zoomow za rosadna cene polecam sigmy i tamrony do cyfrowek, lub canona w tej samej ogniskowej co twoja Sigma.

Pozdrawiam
            Tomek
            Tomasz Welerowicz, DUBLIN, Inowrocław, Toruń,
            Canon PowerShot PRO1, EX430, Canon EOS 40D, 17-40, 70-200, 50 F1.8.

Komentarz

• pinez

Cześć Tomku
              mogłem się Cię tu spodziewać:-P
              co do mojej sigmy to pamiętam jak było z twoim body - spodziewałem się że z 350D też tak będzie więc ... pewnie postaram się coś uciułać bo kit mi jednak nie odpowiada

Komentarz

• gokyu
                Coś już napisał
                • 2007
                • 65

suplement err 99 w 300D

witam - jesli moglbym wam pomoc w diagnozie (upewnienie badz zdolowanie mnie - dodam: na kitowym obiektywie kumpla (C350D) moja 300-tka dziala bez zarzutu, jak zaloze stala 50-tke - tez bez problemu...

na moim kitowym obiektywie: err99...

ciekawostka przy przyslonie f4 (na manualu) moja "kitowka" smiga - ponizej juz nie chce... tak samo na ustawieniu P - err99

do viteza i niejakiego Piotra - nie chce wojny (ani mentalnej, ani werbalnej ani tez niewerbalnej - kupuje wszelkie wasze sugestie...

no i oczywiscie pozdrawiam...

ps 30-tka dzisiaj pojechala do "service" - zainteresowanych bede informowal na biezaco... hhahahaha - pozdrawiam

Komentarz

• gokyu
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 65

Zamieszczone przez gokyu
                  witam - jesli moglbym wam pomoc w diagnozie (upewnienie badz zdolowanie mnie - dodam: na kitowym obiektywie kumpla (C350D) moja 300-tka dziala bez zarzutu, jak zaloze stala 50-tke - tez bez problemu...

na moim kitowym obiektywie: err99...

ciekawostka przy przyslonie f4 (na manualu) moja "kitowka" smiga - ponizej juz nie chce... tak samo na ustawieniu P - err99

do viteza i niejakiego Piotra - nie chce wojny (ani mentalnej, ani werbalnej ani tez niewerbalnej - kupuje wszelkie wasze sugestie...

no i oczywiscie pozdrawiam...

ps 30-tka dzisiaj pojechala do "service" - zainteresowanych bede informowal na biezaco... hhahahaha - pozdrawiam
                  oczywiscie bylem chaotyczny - pytanie brzmi: czy to (MIMO WSZYSTKO) puszka i migawka w niej, czy tez po prostu pad(a)l obiektyw?... - z dwojga zlego - wole wymienic obiektyw...

Komentarz

• gokyu
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 65

hehehe albo nikt nie ma nic wartosciowego do powiedzenia, albo adwersarze z poprzedniego mego watku sie poobrazali i poszli do swojej piaskownicy... coz poglowkuje sam nad swoim problemem...

admin - mozesz wywalic ten watek... chyba ze ma zyc swoim zyciem (martwym) nadal...

pozdrawiam

Komentarz

• axis

Error 99 z Canon EF 100-300mm 4.5-5.6

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy temat i od razu prosze o pomoc.
                      Posiadam 20d i w połączeniu z zoomem EF 100-300 4.5-5.6 dość często wyskakuje mi error 99, aby go skasować wyciągam baterie na pare sekund.
                      Co dziwne podczas wypinania obiektywu mogę nim kręcić o 360 stopn!!!!!!!!
                      Jeżeli ktoś spotkał się z tym problemem to prośiłbym o pomoc.

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

Zamieszczone przez axis
                        (....)
                        Co dziwne podczas wypinania obiektywu mogę nim kręcić o 360 stopn!!!!!!!!
                        (....)
                        Masz coś z bagnetem - to nie gwint, żeby można bylo kręcić w tak dużym zakresie. Możesz dokładniej opisać co to znaczy że "mogę nim kręcić"? Może coś jest obluzowane w obiektywie? Sprawdzaleś aparat z innymi obiektywami?
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

Masz ścięty lub wyjęty kołek który ogranicza obrót obiektywu do 90 stopni i ustala jego pozycję.Skutkiem tego styki obiektywu i body nie synchronizują się i dochodzi do zwarć lub złych połaczeń co sygnalizowane jest wyłączeniem i komunikatem error 99.Porównaj uwaznie bagnet ww.obiektywu z
                          innym i zobacz czy brak kolka czy też scięty a potem serwis.Nie używaj obiektywu w tym stanie w zadnym wypadku.Resetowanie error 99 przez wyjęcie baterii to normalne.Tak ma być.Pozdrawiam.:smile:
                          Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• axis

Dzięki wielkie, to jest kołek w obiektywie który się wykręcił bo pozostała po nim nagwintowana dziurka. Jeśli chodzi o Error 99 to wiem, że ma on związek ze stykami, ale bolec odpowiadający za blokade obiektywu w pozycji ''stykowej'' znajduje się w bagnecie korpusu i działa prawidłowo.
                            Może mogłem uszkodzić coś z elektroniki obiektywu przekręcając obiektyw o 360 stopni w przeciwną stronę. Zrobiłem tak z trzy razy demonstrując znajomym. Teraz sobie to uświadomiłem że pięć małych styków spotyka się z sobą w odwrotnej kolejności podczas włączonego aparatu.
                            Ale teraz najnowsze właśnie chciałem zrobić zdjęcia tego bolczyka na 50mm 1.4 i dzurki po bolczyku na w/w i co Error 99 z kitowym plastikowym bagnetem EFS 18-55mm 3.5-5.6.
                            Error ten wyskoczył dwa razy na kitowym po czym przestrzeliłem wszystkie
                            trzy obiektywy i nic.
                            O co tu chodzi jeżeli to aparat to w połączeniu z 50-tką nie błądził?
                            Dzięki za wszelkie sugestie.

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Przy tych kombinacjach z obiektywem mogły pogiąć się styki w bagnecie.
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Po za tym mogło coś się uszkodzić w elektronice aparatu - serwis.
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...