To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sleep
    Coś już napisał
    • 2007
    • 91

Witam

To już mój drugi err 99

err 99 - gwarancja do 16.10.2008 - jest 5.11.2008, była wymieniona migawka 27.07.2008r. - do rzeczy - prawdopodobnie migawka, co pięć sekund strzela sama fotkę, wyjmuję baterię, wkładam baterię a ona strzela samoistnie. Dzwoniłem do E-CSI - jeżeli to migawka - wymiana za darmo (100.000 klapnięć lub gwarancja migawki była wymieniona 3 miesiące temu). Zobaczę jak potoczy się sprawa - jutro wysyłam DHL.

Pozdrawiam
    40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Komentarz

• droog
      Coś już napisał
      • 2008
      • 88

ja ponad tydzien temu otrzymalem swoj sprzet.
      naturalnie byla wymieniona migawka, bez problemow.
      teraz poki co wszystko jest ok
      WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl

Komentarz

• fotna
        Początki nałogu
        • 2004
        • 454

Czy ktoś po wymianie jeden raz migawki w 40d musiał ja wymieniać ponownie?
        Jeśli tak to ile klapnieć mu wytrzymała druga?
        fotna.dlm.pl

Komentarz

• sleep
          Coś już napisał
          • 2007
          • 91

Zamieszczone przez fotna
          Czy ktoś po wymianie jeden raz migawki w 40d musiał ja wymieniać ponownie?
          Jeśli tak to ile klapnieć mu wytrzymała druga?
          he he około 5.000 zdjęć - wymienili mi w sierpniu (na gwarancji), w listopadzie pojawił się err99 - właśnie jestem po rozmowie telefonicznej - znowu "popsuła" się migawka - wymiana gratis (aparat nie jest na gwarancji), ach te magiczne 100.000 "pstryków" gwarancji na migawkę.

Pozdro
          40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Komentarz

• szemtom

właśnie dzisiaj w mojej 40-ce pojawił się error 99, nic nie pomaga, żadne czysczenie itd.itp., aktualizacja firmwaru też nie , jest na gwarancji zobaczymy co będzie..

Komentarz

• dobragrafika

Canon 30d i error 99

Witam, mnie też przydarzył się błąd error99 w Canonie 30d około 1,5 m-ca temu. Aparat pochodzi z drugiej ręki (mojego byłego szefa) i mogę na oko określić przebieg migawki nie więcej niż 15tyś (wynik i tak zawyżony - może i dwukrotnie). Problem pojawił się przy wymianach obiektywów. Po ponownym włączeniu nie można było zrobić zdjęcia, jakby przycisk wyzwalacza nie wyzwalał migawki. Wyjęcie baterii skutkowało zawsze, wyłączenie niekoniecznie ponieważ aparat po wyłączeniu nie chciał się wyłączyć.
              Zdarzało się to w miarę rzadko...
              Następnie po zrobieniu któregoś z kolei zdjęcia wyskakuje error99 z tym, że u mnie następuje zapis zrobionego zdjęcia. Włączenie / wyłączenie zwykle nie skutkuje - aparat nie wyłącza się, wyjęcie baterii, nieraz czynność trzeba powtórzyć 2,3 krotnie.
              Aparat oddałem do serwisu O.K. w Gdańsku - niestety przeleżał jakiś czas bez skutku. Panowie nie mogli dojść do przyczyny błędu. Odebrałem dziś aparat i robi zdjęcia z tym, że w określonych warunkach tj. przy czasie migawki pow. 250s blokuje się błędem, to samo zdjęcia seryjne. Będę używał jako zamiennego body do 40d, którego nabyłem. Czytając Wasze opinie i problemy wcale nie stałem się spokojniejszy o dalsze losy obu Canonów.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Dokładnie ten sam problem. Opisałem go dalej - przytoczę "Witam, mnie też przydarzył się błąd error99 w Canonie 30d około 1,5 m-ca temu. Aparat pochodzi z drugiej ręki (mojego byłego szefa) i mogę na oko określić przebieg migawki nie więcej niż 15tyś (wynik i tak zawyżony - może i dwukrotnie). Problem pojawił się przy wymianach obiektywów. Po ponownym włączeniu nie można było zrobić zdjęcia, jakby przycisk wyzwalacza nie wyzwalał migawki. Wyjęcie baterii skutkowało zawsze, wyłączenie niekoniecznie ponieważ aparat po wyłączeniu nie chciał się wyłączyć.
              Zdarzało się to w miarę rzadko...
              Następnie po zrobieniu któregoś z kolei zdjęcia wyskakuje error99 z tym, że u mnie następuje zapis zrobionego zdjęcia. Włączenie / wyłączenie zwykle nie skutkuje - aparat nie wyłącza się, wyjęcie baterii, nieraz czynność trzeba powtórzyć 2,3 krotnie.
              Aparat oddałem do serwisu O.K. w Gdańsku - niestety przeleżał jakiś czas bez skutku. Panowie nie mogli dojść do przyczyny błędu. Odebrałem dziś aparat i robi zdjęcia z tym, że w określonych warunkach tj. przy czasie migawki pow. 250s blokuje się błędem, to samo zdjęcia seryjne. Będę używał jako zamiennego body do 40d, którego nabyłem. Czytając Wasze opinie i problemy wcale nie stałem się spokojniejszy o dalsze losy obu Canonów."
              Ostatnio edytowany przez Gość; 19125. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Przemek_D
                Coś już napisał
                • 2008
                • 58

mi pojawil sie error 99 w 40D, okazalo sie ze padła migawka, wyslalem do serwisu na gwarancji wymienili mi w ciagu dwoch tygodni
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                migawka padła mi przy okolo 120 tys zdjec
                Ostatnio edytowany przez Przemek_D; 18484. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Studio4rent

miałem err99 w 30D.
                  padła migawka po ok. 20tyś przebiegu.
                  wymiana na gwarancji, 2 tyg bez korpusu

Komentarz

• robertuzw
                    • 2008
                    • 4

err99 canon 1000d

Jako że to mój pierwszy post to Witam wszystkich
                    Posiadam 1000d od 2 tyg. ok.700 klapnięć i err99 .
                    Aparat czasem wykonuje zdjęcie ale cz-b albo czarno-niebieskie, nie mam pojęcia o co biega
                    pzdr
                    Ostatnio edytowany przez robertuzw; 21287.

Komentarz

• Przemek_D
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 58

klania sie serwis

Komentarz

• robertuzw
                        • 2008
                        • 4

No ja się domyślam że serwis będzie konieczny,ale czemu tak szybko i o co w ogóle chodzi? Bo tak patrząc po tym wątku to sypie się tego sprzętu strasznie dużo.

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Nie wiem czy akurat mamy tutaj reprezentatywną grupę użytkowników żeby móc wyciągać sensowne wnioski o awaryjności bądź nie sprzętu.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• smyhu

nowy Canon 40D, stan migawki: ok 2000 strzałów, Error 99. Niemal wszyscy poprzednicy piszą o padniętej migawce, mimo że ten rodzaj błędu może wskazywać milion innych problemów. To dosyć ciekawe że werdykt fachowców z Żytniej jest zazwyczaj taki sam: wymiana migawki.

W moim przypadku w trybie Live View można nadal wykonywać zdjęcia, także seryjne, pod warunkiem ustawienia jednego z trybów cichych. Migawka śmiga aż miło. Niestety w każdym innym przypadku pojawia się monit o błędzie.
                            Sądzę że problem może stanowić nie tyle migawka, co mechanizm lustra ew. szwankuje komunikacja, styki na płycie głównej lub inny element stricte elektroniczny (o czym mogłoby świadczyć wyświetlanie się komunikatu dokładnie po każdej n-tej liczbie zrobionych zdjeć).

ehh ten Canon, psuje się jak każdy inny a ludzie wciąż go kochają i wydają nań grubą kasę

Komentarz

• RomanS
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 830

Mojej corci pokazuje sie ten blad err99 w canonie 400d po przypieciu ob. C. 17-85 IS, podejrzewam zepsucie sie mechanizmu przeslony w obiektywie, bo na pelnym otworze, aparat funkcjonuje. Czy moze ktos z Was spotkal sie z takim przypadkiem?

Komentarz

• mixol

Witam wszystkich serdecznie
                                13 listopada zakupiłem 50-tkę, niestety 14 pojawił się sławny w tym temacie err99 :/
                                Sprzęt trafił do serwisu, wrócił do mnie... uwaga... czwartego dnia Wymieniono migawkę.
                                Mam nadzieję, że teraz będzie ok, oby sprawował się jak moja stara 400.

Komentarz

Pracuję...