To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lawrence
    • 2008
    • 10

No dobra, ale gdzie grip w Mark III? u mnie zupelnie o co inneho poszlo
    Pozdrawiam:
    Michał Szmyd
    www.speedway-photography.pl

Komentarz

• Canonieros

To i ja się dorzucę ze swoimi Err 99

Jestem nowym użytkownikiem Canona EOS 1000D. Zrobiłem nim ok. 200 zdjęć. Mam go od niewiele ponad 2 tygodni. Do dzisiaj byłem nim zachwycony (chociaż okazję do zrobienia zdjęć miałem dopiero 3 raz) - wierząc (o naiwności), w niezawodność Canona

Podczas wyprawy w plener i fotografowania wnętrza schronów użyłem trybu auto (do tej pory nie musiałem korzystać z lampy i nie umiałem jej inaczej, sensownie ustawić:]). Dzięki temu mogłem doświadczyć 2 razy błędu "err 99".

Pierwszy przypadek mnie wystraszył. Nie mogłem złapać ostrości z AF (charakterystyczny "terkot") - w końcu sukces, spust do końca i... err 99 poprzedzony serią migawki (5-7 razy) - niczym z karabinu (coś, jakby robić zdjęcia seryjne - i to baardzo szybko). Włączenie i wyłączenie nie pomogło - musiałem przełożyć baterię.

Wszystko wróciło do normy, aż do momentu kiedy nastąpił...

...drugi przypadek - również we wnętrzu schronu, z lampą i w trybie auto. Przedtem również nie mogłem złapać ostrości z AF. Podobnie jak poprzednio aparat robił - jeśli dobrze to określam, "przedbłyski". Wszystko jak powyżej - tylko nie było serii migawką i wystarczyło włączyć i wyłączyć.

W innych trybach coś takiego się nie zdarzyło. Nawet w auto i z lampą zdarzało się rzadko (aczkolwiek dzisiaj - na ok. 80 zdjęć, err 99 wyskoczył dwa razy). Tylko po problemach z ustawieniem AF i po serii przedbłysków.

Robię zdjęcia z obiektywem KITowym (18-55IS).

Czy muszę sięgać po gwarancję?:/

Czy to może wynikać z panującej dziś temperatury? (ok -5C)

Nie jestem również pewien, ale bateria mogła być już dość rozładowana:/ Z nerwów nie sprawdziłem, a już ładowałem i postępowałem zgodnie z:

88dewi Slot Modern Dengan Tampilan Elegan Dan Gameplay Seru 2026 Terbaru 🎰 Bonus Deposit Harian Rtp Live Gacor Jackpot Maxwin Free Spin Vip Eksklusif.

tyle, że jak dobrze rozumiem - to miałoby pomagać, gdyby err 99 wyskakiwał raz za razem i przełożenie baterii by nic nie dawało.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki Zwłaszcza, jeśli nie będę musiał odsyłać mojej nowej zabawki do serwisu

Komentarz

• RNz
        Uzależniony
        • 2007
        • 708

Canonieros, bo to jest specjalny błąd mający cię zniechęcić do fotografowania w trybie auto. Im szybciej to zrobisz, tym lepiej dla ciebie :-)
        A poważnie: przyczyn może być kilka - być może bateria?
        Sprawdż na naładowanej do pełna baterii czy dalej się pojawia. Sprawdź też inne tryby, np Av

Komentarz

• marcin210178
          Coś już napisał
          • 2008
          • 60

canon 40D error 99

Witam. Od jakiegos czau pojawia sie err 99. Co to moze byc Przeczytalem na forum ze tak sie moze dziac jezeli sie uzywa np: sigme lub tamrona ale u mnie ten blad sie pokazuje gdy mam podpiety C 17-85 is usm i C 70-300 is usm, nie wiem jak bedzie to wygladalo z innymi obiektywami bo nie mial okazji przetestowac i co najgorsze to czasami tak sie zawiesza ze nie pomaga wylaczenie tylko wyjecie akumulatora. Co z tym zrobic Z gory wszystkim dziekuje

Komentarz

• janmar
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3468

Przetrzyj styki na body i obiektywie ,mozna czysta szmatką zwilżoną alkoholem.Czystym oczywiscie,wiśniówka np. odpada.Nie zaszkodzi potrzymac przez noc bez obu baterii ,oraz zresetować ustawienia aparatu i Cfn.Pozdrawiam

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Najprawdopodobniej błąd zasilania, zdarza się w serii xxD, zwłaszcza z gripem. Zrobić jak radzi janmar i powinno być dobrze.
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• marcin210178
                Coś już napisał
                • 2008
                • 60

dzieki bardzo, dam znac czy pomoglo

Komentarz

• C80
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 855

I mi wyskoczył err99 w 40D. Nagle i niespodziewanie, bez wyraźnej przyczyny.

Byłem na meczu i wywaliło. W domu ponownie zainstalowałem firmware 1.1.1 i nic, nadal err99. Zarówno na dwóch obiektywach (24-70 i 70-200 f/2.8), bez obiektywu. Z gripem i bez. Wyjąłem baterię pamięci i nic. Z inną kartą również err99.

Wcześniej robiłem zdjęcia w upałach, i na mrozie. Dwa razy na mrozie nad morzem. I teraz również.

Aparat odtajał, w domu leży już ze 3-4 godziny, słoiki też. I nadal ten sam problem.

Wpływ firmware wykluczam, bo update zrobiłem ponad dwa tygodnie temu. Zdążyłem już pofotografować na 4 czy 5 meczach.

Co się stało, że tak nagle wyskoczyło?

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Dodam, że po tym jak wyskoczył mi err99 zrobiłem parę zdjęć i ponownie błąd.

Na Sigmie 17-70 to samo, err99.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  To dodam jeszcze, że w trybie LiveView nie ma żadnego problemu. Czyli to sugeruje chyba jakieś problemy z lustrem.
                  Ostatnio edytowany przez C80; 11491. Powód: Automerged Doublepost
                  [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• C80
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 855

Widać zaszkodziło mu morskie powietrze połączone z mrozem.

Zdjąłem obiektyw wystawiłem w odpowiedniej odległości w kierunku kaloryfera emitującego ciepło. I uff... Działa, chyba odparowała jakaś wilgoć z bebechów.

Komentarz

• C80
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 855

Nadal nie działa. Czasami zrobi kilka zdjęć i wywala błąd, czasami od razu err99.

Dodam, że błąd wyskakuje tylko podczas naciśnięcia spustu. Obiektywy normalnie ostrzą.

Chyba czeka mnie Żytnia. A może ktoś wie co to może być?

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez C80
                        Chyba czeka mnie Żytnia. A może ktoś wie co to może być?
                        Jeśli nie ma problemu z ostrzeniem a jest problem z wyzwoleniem migawki to... stawiałbym na padniętą migawkę .
                        Ale taka diagnoza nieserwisowa jest dość blisko wróżeniu z fusów. Lekarzowi jak powiesz że kaszlesz to też bez badania nie powie Ci czy to gruźlica, pylica, uczulenie, zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli czy po prostu grypa, prawda?
                        Z tego też powodu serwis bardzo niechętnie telefonicznie udziela informacji o koszcie naprawy bo bez naocznego badania nie można 100% stwierdzić co pacjentowi dolega, bo zazwyczaj objawy są bardzo ogólne - Error99 to właśnie taki bardzo ogólny, 'inny błąd' .

Komentarz

• C80
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 855

Czy padnięta migawka zawsze oznacza niemożność wykonania zdjęć?

U mnie czasami mogę zrobić kilka-kilkanaście zdjęć i dopiero pojawia się komunikat. Parę razy udało się zrobić serię kilkudziesięciu zdjęć z 6 fps i nic. Więc chyba to nie migawka.

Innym razem komunikat wyskoczył od razu, bez wykonania ani jednej fotki.

Komentarz

• Tezet-gdynia
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1283

a czesto Ci sie to zdarza ? czy np raz na miesiac ? jesli czesto to odepnij szklo i wypstrykaj testowo pare fotek i sprawdz czy wyskoczy ten error. Moze to ani nie migawka, ani lustro tylko jakas tasma poluzowana odpowiedzialna za komunikacje body z obiektywem, np z przyslona lub cos.
                            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• C80
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 855

Wyskoczyło nagle w sobotę i co chwilę to samo.

Bład wyskoczył na 4 obiektywach, raz pstryknąłem bez obiektywu i gołą dziurą i też wyskoczył.

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez C80
                                Czy padnięta migawka zawsze oznacza niemożność wykonania zdjęć?

U mnie czasami mogę zrobić kilka-kilkanaście zdjęć i dopiero pojawia się komunikat. Parę razy udało się zrobić serię kilkudziesięciu zdjęć z 6 fps i nic. Więc chyba to nie migawka.

Innym razem komunikat wyskoczył od razu, bez wykonania ani jednej fotki.
                                Nie, nie zawsze. Może być tylko uszkodzona a nie padnięta na amen, czyli nie do końca i nie zawsze kontaktująca migawka. A może to być coś zupełnie innego ... albo gruźlica albo grypa. Tylko serwis Ci odpowie, nie wiem po co to gdybanie .

Komentarz

Pracuję...