To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • droog
    Coś już napisał
    • 2008
    • 88

witam, niestety doświadczyłem błędu err99 w ostatnią sobotę. sprawa wygląda tak, że pojawił się on podczas robienia zdjęć w zestawie: tamron 28-75 2.8 + speedlite430ex.
    mój aparat to canon eos 40d
    niestety próbowałem chyba wszystkich metod dostępnych w internecie tj: przeczyszczenie styków, wyjęcie baterii (także tej 3v podtrzymującej pamięć) wymiana karty itd... obecnie mam wpięty w korpus obiektyw 50mm 1.8 canon'a i z nim próbuje obudzić mój aparat, ale... nie działa. od momentu pojawienia się błędu err99 nie udało mi się wykonać ani jednego zdjęcia - za każdym razem błąd..
    proszę o pomoc, nie wiem co zrobić a potrzebuje niebawem mieć aparat.
    wiek mojego 40D to około 6 miesięcy i niewielki przebieg max 5000 zdjęć.
    aparat kupiłem w londynie, czy ewentualna gwarancja będzie reflektowana w polsce?
    pełna treść błędu:
    "err 99 - nie
    mozna fotografowac. wylacz i wlacz aparat lub wyjmij i ponownie wloz
    akumulator"
    WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl

Komentarz

• sirChris

Witam,
      Kolejne pytanie dot err99. Canon 20d wyskakuje ten błąd od 2 dni z coraz większą częstotliwością. Próbowałem przepinać obiektywy. Jestem w stanie zrobić max jedno zdjęcie nie ważne czy z Taronem, Sigma czy oryginalnym Canonem. Styki czyszczone. Co jeszcze mogę zrobić oprócz wysłania do serwisu?
      Dziękuje z góry i pozdrawiam.
      Krzysiek

Komentarz

• droog
        Coś już napisał
        • 2008
        • 88

do pytań zadanych wyżej chciałbym spytać jak z tą gwarancją?
        mam taką książeczkę gwarancyjną, jednak nie podbitą (są miejsca na pieczątkę, numer seryjny itd), mam też rachunek (aparat kupiony w sklepie jessops) - co mam zrobić? ktoś już przez to przechodził?
        czy taką gwarancję będą mi honorować w polsce? czy muszę odesłać książeczkę (książeczkę i aparat?) do uk aby mi tam podbili ?
        proszę o pomoc, sprawa jest nie cierpiąca zwłoki...
        WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Są to prawdopodobnie problemy z migawką = serwis. Gwarancja ze sklepu w Londynie jest ważna u nas 8).
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• droog
            Coś już napisał
            • 2008
            • 88

Kolekcjoner - dziękuję za odpowiedź. A nie orientujesz się jak jest z tą gwarancją w przypadku, gdy mam nie podbitą i wypełnioną przez sklep? Mam książeczkę gwarancyjną i paragon sklepowy... przyjmią?

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Przyjmą 8).
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• Maciej Wroński
                • 2008
                • 12

Witam,

I niestety u mnie tez pojawil sie ostatnio Err99, aparat to 30D przebieg , 40-50tys, testowalem go na wszystkie sposoby z kilkoma obiektywami(wszystkie chodza bez problemu na innym body) , bez obiektywu, bez karty pamieci, aktualizowalem soft, zmienialem beterie (naladowane, w 50% naladowane) lustro chodzi super, migawka trzyma czasy nic sie nie zacina. Problem jest tylko taki ze aparat potrafi zrobic 1 zdjecie(zapisze na karte)a czasami nawet 7 zdjec w seri Hi i wyskakuje wspomniany err99 ktory czasami ginie po on/off a czasami wymaga wyjecia baterii.Generalnie nie da sie zrobic wiecej niz 7 zdjec. Mial ktos moze taki przypadek ?? Bo po przejrzeniu calego watku widze ,ze wiekszosc przypadkow zwiazanych jest z obiektywami albo migawka.

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Wygląda na to że dla posiadaczy 50D Canon znalazł rozwiązanie problemu tego błędu:
                  Zamieszczone przez firmware 1.0.3
                  Corrects a rare phenomenon in which "Err 99" appears on the camera's display panel and LCD monitor and the shutter cannot be released due to the timing of pressing the shutter button
                  Dlatego pewnie warto zassać: http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• HenrykG
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 276

Wygląda na to że dla posiadaczy 50D Canon znalazł rozwiązanie problemu tego błędu/.../
                    Owszem, ale czy to nie tak, że tylko tych przypadków, kiedy występuje rzadko?
                    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Komentarz

• coob
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 25

Nie są to potwierdzone informacje, więc póki co można uznać, że to plotka, ale wyczytałem już w paru miejscach, że nowy upgrade powoduje spowolnienie pracy AF. Ktoś już sprawdzał może tą plotkę?

Komentarz

• koyot77
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 90

Er99 - w przypadku mojego Rebel'a pokazał się kilka razy, zazwyczaj po zmianie obiektywu. Fakt, że czasem przez roztargnienie i podniecenie, że chwila ucieknie, zdarzało mi się zmieniac obiektyw nie wyłączają Body, ale zauważyłem, że jak wymieniałem z Kit'a na Sigmę częsciej się pokazywał niż w przypadku konwertera M42 i pozostałych obiektywów.

Czyżby inne mocowanie EF EF-s ? Może styki? Pierścień EOS->M42 z izolacją [sprawdzałem dobrze pomalowany]
                        | mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |

Komentarz

• bazyl3
                          • 2008
                          • 7

Zamieszczone przez bazyl3
                          Całe szczęście szkło na gwarancji. Tym razem zostaje na Żytniej
                          Naprawione. Wymieniono uszkodzony mechanizm przysłony. W łapkach dopiero w poniedziałek, więc wtedy napiszę czy to był czynnik errorowaty

Komentarz

• franz92

w tej sytuacji może pomyśl lepiej nad nowym body?? naprawa mało opłacalna chyba jak masza 'dziesiatke"
                            pozdraw

Komentarz

• Anax

Witam Szanownych Forumowiczów,

niniejszym dolaczam do grona osób, którym pojawil sie slawetny Err99, w zasadzie, w nowym sprzecie.

Moj przypadek nie odbiega od opisywanych wczesniej - mam EOSa 40D + EF 80, oryginalna karte CF i akumulator, wszystko blyszczace czyste (styki, szkla), nowe i..., blad 99. Nie moge wiec pracowac.

Widzac liczbe postow, przylaczam sie do jednej, czy dwoch opinii, ze tak masowe przypadki pojawiania sie blędu nie powinny miec miejsca w tej klasie sprzetu - to kpina ze strony Canona (mowie tu o przypadkach kiedy uzywa sie body i obiektywu, czy tez kart i akumulatorow zalaczonych razem przy zakupie przez firme). Cos tu nie gra.

Oddaje wiec sprzet do serwisu. Zobacze, jak sie spisze serwisant, a przede wszystkim, ciekaw jestem co jest przyczyna usterki w nowym Canonie EOS 40D (czy ta slawetna migawka) oraz czy i, jak bedzie dalej aparat dzialal. Jezeli beda dalej problemy - to pozywam korporacje do sadu. Nie po to wydaje grube pieniadze na markowy sprzet, aby ot tak po 1000 fotkach siadla migawka. Obecnie nie moge pracowac, awaria nastapila w terenie, podczas pracy, ktorej nie moglem zakonczyc, wiec za dosc nieprzyjemne przerzycia nalezy mi sie rekompensata od firmy, na marce ktorej oparlem caly swoj osprzet.

I na koniec - chcialbym (zamierzam) po serwisie otrzymac oficjalne wytlumaczenie od firmy Canon dlaczego tak masowo sie pojawia ten blad w nowym sprzecie.

Pozdrowienia,
                              Robert

Komentarz

• maciej76
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 84

trzymamy kciuki i czekam na info jak dostaniesz odpowiedz,

mam 450d od miesiaca i troche i pojawilo mi sie to raz z kitowym obiektywem, nic przedtem nie wymienialem, od tak wyskoczyl.
                                450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitIS

Komentarz

Pracuję...