X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • David
    Bywalec
    • 2005
    • 169

Niektórzy już ustawili 5D na tej samej półce co jedynki i przypisali mu 300 tyś. cykli migawki. A tu zimny prysznic - z danych uzyskanych w serwisie na Żytniej wynika, że piątka ma 100 cykli, czyli jak 20/30D. Nie zmienia to faktu, że 5D to świetny aparat z jeszcze lepszą matrycą, która oprócz Canona 1DS Mark II produkuje najlepsze obrazy wśród cyfrowych aparatów małoobrazkowych.
    Ciekawe jakie będą zdjęcia z 1D Marka III, bo na razie tylko jednego RAWa widziałem.

Komentarz

• panczo
      Coś już napisał
      • 2006
      • 96

David chyba nie zrozumiałeś ironii. Napisałeś, że 5d to prawie 20d tylko inna matryca. No właśnie-inna i rewelacyjna. To dzięki temu sercu 5d jest tak wychwalana i każdy zaiteresowany wie, że do serii 1d temu aparatowi jeszcze dużo brakuje. Uszczelki, wytrzymałość korupusu i migawki, af to są rzeczy jakich w piątce nie uświadczysz.
      "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Komentarz

• grzanka
        Bywalec
        • 2007
        • 244

poczekajmy na FF od Sonego _ to 5D bedzie w normalnej cenie

Komentarz

• David
          Bywalec
          • 2005
          • 169

Zamieszczone przez panczo
          David chyba nie zrozumiałeś ironii. Napisałeś, że 5d to prawie 20d tylko inna matryca. No właśnie-inna i rewelacyjna. To dzięki temu sercu 5d jest tak wychwalana...
          Wiem dlaczego wszyscy tak chwalą 5D. A żeby nie być gołosłownym we wtorek odbieram nowiutką piąteczkę :grin: :grin: :grin: . Czekałem, czekałem i nie mogłem się doczekać. Codziennie zaglądam do netu czy pojawiły się jakieś pogłoski na temat następcy, a tu nic. Stwierdziłem, że to nie ma sensu i biorę piąteczkę. :razz:

Komentarz

• scooter
            Uzależniony
            • 2005
            • 856

Zamieszczone przez grzanka
            poczekajmy na FF od Sonego _ to 5D bedzie w normalnej cenie
            No to jeszcze długo poczekamy, myślę że jakieś 2-3 lata

Komentarz

• grzanka
              Bywalec
              • 2007
              • 244

Zamieszczone przez scooter
              No to jeszcze długo poczekamy, myślę że jakieś 2-3 lata
              daje im rok _ teraz wyjdzie cos lepszego od alfy 100 _ i za rok ergonomia d7d i pelna klatka _ juz klaskam uszami

Komentarz

• trampek
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1546

kiedys byly porwnania 10d i 5d i z ta plastyka to nie tak hop siup wynikalo z tego testu. co do ISO to mysle ze tez przesadzacie - oczywiscie 5d jest lepsze ale na powiekszeniu. Dla przykladu 30d i dobra Sigma 30/1,4 (lub drozej 35L )da bardziej plastyczne i ostre zdjeice niz 5d z 50/1,4 dla przyslon do f2 czyli takich dla jakich te szkla sie kupuje. Wnosek moj jest taki ze mimo wszystko szkla generuja obraz w wiekszym stopniu. Tak lepsze zdjecie mozna wykonac 5d i 50/1,2 ale cena "not for mortals"
                R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Terrmos
                  No i niech mi ktoś machnie 30stką zdjęcia w 1600 iso.
                  Nie rozumiem...
                  A z 20D moze byc? Nie odszumiane.
                  iso1600: http://i.pbase.com/o6/93/703993/1/78...h.IMG_4864.jpg
                  iso3200: http://i.pbase.com/g6/93/703993/2/78943083.v02wzCPN.jpg

O ile sa porzadnie naswietlone to takie iso to (przynajmniej dla mnie) zaden problem. Owszem - w 100% powiekszeniu widac jakies tam szumy... ale nie robie az tak czesto odbitek wiekszych niz 20x30 ogladanych z 10cm by sie tym przejmowac.
                  Po prostu zmniejszenie do rozmiaru www lub zrobienie odbitki znacznie zmniejsza szumy.

Komentarz

• Nemeo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1757

Zamieszczone przez Vitez
                    Nie rozumiem...
                    A z 20D moze byc? Nie odszumiane.
                    iso1600: http://i.pbase.com/o6/93/703993/1/78...h.IMG_4864.jpg
                    iso3200: http://i.pbase.com/g6/93/703993/2/78943083.v02wzCPN.jpg

O ile sa porzadnie naswietlone to takie iso to (przynajmniej dla mnie) zaden problem. Owszem - w 100% powiekszeniu widac jakies tam szumy... ale nie robie az tak czesto odbitek wiekszych niz 20x30 ogladanych z 10cm by sie tym przejmowac.
                    Po prostu zmniejszenie do rozmiaru www lub zrobienie odbitki znacznie zmniejsza szumy.

Coś mi te linki nie chodzą.

Komentarz

• grzanka
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 244

tak szumi ze nie chce sie otworzyc :P

Komentarz

• Terrmos
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 108

Co z tego, żw zrobisz zdjęcie 30d z 1600 iso...też je robiłem, jak musiałem. Tyle, że jak się potem mu przyglądałem to od razu rzucały się szumy w oczy. Z 5d nie mam tego problemu.
                        Dwa- teroria, że szkła robią więcej niż matryca. No jakoś się to u mnie doświadczalnie nie zgadza... tzn. robiłem 30stką zdjęcia na tym samym zestawie szkieł co i 5tką i kurde... różnica jest ogromna. Może jestem przewrażliwiony (w końcu pracuję na codzień przy Frontierze 350 więc mam wyczulony wzrok), ale naprawdę jak zobaczyłem pierwszy ślubny zestaw z 5tki... ajjjjjjajaj. Od razu napisałem na gg do sprzedawcy, że jest super!!!
                        Co do czekania na nastepcę itd. Panowie, skoro nie potrzebujecie na teraz najlepszego sprzętu (z osiągalnych) do pracy, podkreślam PRACY, tylko do zabawy, to po co się tematem przejmujecie? Czekac możecie tak długo, aż Hasselblady H1D będą chodzić na targach staroci :-D
                        Ja niedawno byłem zmuszony pstrykać w zastępstwie lustrzanką Samsunga i czuje się doświadczony przez los.
                        I co do tego... uf...że 5d jest zrobiony na podstawie 20d, Stary... a 20d na 10d, a 10d na d60 a ten na d30 ale czy 5d i d30 to prawie to samo? Przecież z wierzchu się nie różnią! Mieli 5d zrobić różowe czy co? Z żółtymi przyciskami, żeby sie odróżniał? Przecież to jest rodzina EOS z jednym wspólnym przodkiem (kwadraciastym ale jednak).
                        Howgh i pozdro.
                        Bierta 5d, rezygnujta z kobiet, fajek i uciech używkowych i bierta 5d w graby i do dzieła!

Komentarz

• yggdrassill
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 240

Zamieszczone przez Terrmos
                          I co do tego... uf...że 5d jest zrobiony na podstawie 20d, Stary... a 20d na 10d, a 10d na d60 a ten na d30 ale czy 5d i d30 to prawie to samo? Przecież z wierzchu się nie różnią! Mieli 5d zrobić różowe czy co? Z żółtymi przyciskami, żeby sie odróżniał? Przecież to jest rodzina EOS z jednym wspólnym przodkiem (kwadraciastym ale jednak).
                          Howgh i pozdro.
                          Bierta 5d, rezygnujta z kobiet, fajek i uciech używkowych i bierta 5d w graby i do dzieła!
                          dobrze prawi wódki mu dać
                          w calej serii eosów można się doszukać podobieństw w budowie i design body bo to sa po prostu eosy a nie nikony czy pentaxy, tak jak z samochodami: beemki sa podobne ale nikt nie powie ze 3 i 7 to wlasciwie to samo

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            PREMIUM member
                            • 2006
                            • 4250

Piątka "D" to fajny aparat. Niestety ma tą samą wadę co pozostałe cyfrówki czyli niewielki zakres tonalny. Dla mnie to jest podstawowa wada 30D którego używam. Plastyka, wizjer i rozdzielczość sa na dalszym planie.
                            Digart

Komentarz

• schabu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1352

dokup puszkę analogowa i trochę slajdów i po problemie
                              Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• sergi
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 413

są gdzieś sample wykonane tym samym obiektywem na 30D i 5D? (koniecznie te same kadry, lub prawie te same bo wiadomo 1,6 w 30D)
                                5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                                :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                                :: Motywy wordpress

Komentarz

Pracuję...