X
-
-
30d vs. 5d
Cześć, czy na od jakiej wielkości odbitki widać różnicę? iedy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sorki, za wcześnie mi się klikneło.
Pytanie do użytkowników 5d, czy na odbitkach 15*21 (większych nie robię i nie będę) widać różnicę pomiędzy 30d? Pytam bo gdy miałem analogowe mały i średni obrazek, różnica na tych odbitkach była mikroskopijan. Czy zatem robiąc małe odbitki jest sens pakować się w 5d (poza szumami bo to oczywiste)?
RadekKomentarz
-
-
Komentarz
-
No wiesz.. moze to ze ludzie pakuja sie w 5D to nie tylko kwestia odbitek? moze dochodzi do tego plastyka obrazu i inne?
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żalujeKomentarz
-
taaak, tylko, ze 90% jesli chodzi o plastyke obrazu to nie wie co to jest
jesli szumy Ci nie przeszkadzaja bierz 30stke, staraj sie inwestowac w szkla
najlepiej uniwersalne tj do FF takze, jak 5D zejdzie do 2 tys to zmienisz sobieKomentarz
-
Miałem 30d... pół roku i wróciłem do kliszy.
Teraz mam 5d i o powrocie do kliszy wcale nie myślę.
Ostrość, PLASTYKA (to proste pojęcie dla kogoś, kto patrzy i WIDZI), dynamika, przestrzenność- wszystko skoczyło w górę.
Sama automatyka aparatu też działa o wieeeeele lepiej.
No i niech mi ktoś machnie 30stką zdjęcia w 1600 iso.
Jak ktoś pisze, że nie ma róznic w odbitkach między 30d a 5d, nawet 9na13... litości, może lepiej używac kompakcików? Między 30d a takim Fuji 9600 też nie ma za dużych różnic w takim układzie :wink:
Zresztą... tyle juz napisano o tym na forum, że pytanie o to jest dość obraźliwe.
Jak kiedys czytałem posty na temat 30d i 5d to miałem parę godzin rozrywki.Komentarz
-
Termos - podpisuję się pod Twoim postem obiema rękami. Ja zacząłem od 20D i cały czas "coś mi nie pasowało". Dopiero po zamianie na 5D odetchnąłem z ulgą. Jeśli ktoś nie widzi różnicy między zdjęciami z obu aparatów to szkoda dyskutować...Miałem 30d... pół roku i wróciłem do kliszy.
Ostrość, PLASTYKA (to proste pojęcie dla kogoś, kto patrzy i WIDZI), dynamika, przestrzenność- wszystko skoczyło w górę.
Jak ktoś pisze, że nie ma róznic w odbitkach między 30d a 5d, nawet 9na13... litości, może lepiej używac kompakcików? Między 30d a takim Fuji 9600 też nie ma za dużych różnic w takim układzie :wink:
Zresztą... tyle juz napisano o tym na forum, że pytanie o to jest dość obraźliwe.
Jak kiedys czytałem posty na temat 30d i 5d to miałem parę godzin rozrywki.Komentarz
-
Przekonala mnie twoja rzeczowa argumentacja.Miałem 30d... pół roku i wróciłem do kliszy.
Jak kiedys czytałem posty na temat 30d i 5d to miałem parę godzin rozrywki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale jedno jest pewne, ze roznica miedzy zdjeciami z obu aparatow wynosi 4000 zlotych
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
FOTOINKWIZYTORKomentarz
-
nie o to chodzi. fakt - jeżeli chodzi o body to naprawdę są podobne jak wspomniał David. ale pisanie, że różnią się "tylko" matrycą... raczej aż.Komentarz
-
Mnie się zdarza ale już nie będę
, nie wiedziałem że nie można
.
I jak zwykle dla niektórych "prawie" robi wielką różnicę
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
Komentarz