X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SdoubleU
    Początki nałogu
    • 2005
    • 437

Zamieszczone przez MARANTZ
    Co do noszenia to ja zdecydowanie wolę w tej sytuacji mieć zamiast kolejnego szkła drugie body z cropem i 24-105 podpinam do 5D, 100-400L podpinam do 20D i jest jazda bez trzymanki, dla mnie prawie ideales. Prawie bo na pokazach w miejsce 24-105 wolałbym podpiąć 70-200 i wtedy jest pełnia szczęścia
    Generalnie warto mieć dwa body kiedy się robi "szybkie" zdjęcia.
    A to już jest zupełnie inna bajka. Warto mieć zapasową puszkę nie tylko w sytuacji kiedy się robi szybkie zdjęcia ale również w każdej innej (niebezpieczeństwo awarii).
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Komentarz

• Sidorowski

30d vs. 5d

Cześć, czy na od jakiej wielkości odbitki widać różnicę? iedy
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Zamieszczone przez Sidorowski
      Cześć, czy na od jakiej wielkości odbitki widać różnicę? iedy
      Sorki, za wcześnie mi się klikneło.
      Pytanie do użytkowników 5d, czy na odbitkach 15*21 (większych nie robię i nie będę) widać różnicę pomiędzy 30d? Pytam bo gdy miałem analogowe mały i średni obrazek, różnica na tych odbitkach była mikroskopijan. Czy zatem robiąc małe odbitki jest sens pakować się w 5d (poza szumami bo to oczywiste)?
      Radek
      Ostatnio edytowany przez Gość; 2143. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Jacek Deka
        Początki nałogu
        • 2006
        • 356

Nie widać, no chyba, że mocno kadrujesz.

Komentarz

• adalbert
          Początki nałogu
          • 2007
          • 353

Tak nieśmiało zauważę, że różnica sprowadza się nie tylko do wielkości planowanych odbitek...

Komentarz

• JaBlam
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1304

No wiesz.. moze to ze ludzie pakuja sie w 5D to nie tylko kwestia odbitek? moze dochodzi do tego plastyka obrazu i inne?

----------------------------------------
            Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• vuki
              Bywalec
              • 2006
              • 190

Zamieszczone przez JaBlam
              No wiesz.. moze to ze ludzie pakuja sie w 5D to nie tylko kwestia odbitek? moze dochodzi do tego plastyka obrazu i inne?
              taaak, tylko, ze 90% jesli chodzi o plastyke obrazu to nie wie co to jest

jesli szumy Ci nie przeszkadzaja bierz 30stke, staraj sie inwestowac w szkla
              najlepiej uniwersalne tj do FF takze, jak 5D zejdzie do 2 tys to zmienisz sobie

Komentarz

• Terrmos
                Bywalec
                • 2006
                • 108

Miałem 30d... pół roku i wróciłem do kliszy.
                Teraz mam 5d i o powrocie do kliszy wcale nie myślę.
                Ostrość, PLASTYKA (to proste pojęcie dla kogoś, kto patrzy i WIDZI), dynamika, przestrzenność- wszystko skoczyło w górę.
                Sama automatyka aparatu też działa o wieeeeele lepiej.
                No i niech mi ktoś machnie 30stką zdjęcia w 1600 iso.
                Jak ktoś pisze, że nie ma róznic w odbitkach między 30d a 5d, nawet 9na13... litości, może lepiej używac kompakcików? Między 30d a takim Fuji 9600 też nie ma za dużych różnic w takim układzie :wink:
                Zresztą... tyle juz napisano o tym na forum, że pytanie o to jest dość obraźliwe.
                Jak kiedys czytałem posty na temat 30d i 5d to miałem parę godzin rozrywki.

Komentarz

• Slavko
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 174

Zamieszczone przez Terrmos
                  Ostrość, PLASTYKA (to proste pojęcie dla kogoś, kto patrzy i WIDZI), dynamika, przestrzenność- wszystko skoczyło w górę.
                  Jak ktoś pisze, że nie ma róznic w odbitkach między 30d a 5d, nawet 9na13... litości, może lepiej używac kompakcików? Między 30d a takim Fuji 9600 też nie ma za dużych różnic w takim układzie :wink:
                  Zresztą... tyle juz napisano o tym na forum, że pytanie o to jest dość obraźliwe.
                  Termos - podpisuję się pod Twoim postem obiema rękami. Ja zacząłem od 20D i cały czas "coś mi nie pasowało". Dopiero po zamianie na 5D odetchnąłem z ulgą. Jeśli ktoś nie widzi różnicy między zdjęciami z obu aparatów to szkoda dyskutować...

Komentarz

• arra
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1023

Przekonala mnie twoja rzeczowa argumentacja.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Zamieszczone przez Slavko
                    Jeśli ktoś nie widzi różnicy między zdjęciami z obu aparatów to szkoda dyskutować...
                    Ale jedno jest pewne, ze roznica miedzy zdjeciami z obu aparatow wynosi 4000 zlotych
                    Ostatnio edytowany przez arra; 5548. Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
                    R1+5D2
                    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• David
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 169

Jak ktoś pisze, że nie ma róznic w odbitkach między 30d a 5d, nawet 9na13... litości, może lepiej używac kompakcików?...
                      Przesadziłeś. 5D to aparat na bazie 20D tylko, że ff. 20-ka od 30-ki prawie się nie różni.

Komentarz

• schabu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1352

Zamieszczone przez David
                        Przesadziłeś. 5D to aparat na bazie 20D tylko, że ff. 20-ka od 30-ki prawie się nie różni.
                        ręce opadają...
                        Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• MARANTZ
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 928

Zamieszczone przez schabu
                          ręce opadają...
                          Wcale nie opadają bo wiele jest w tym prawdy. Korpus 5D tak naprawdę bazuje i jest oparty na 20D (ja pomijam detale wnętrza i oczywiście matrycę) a 20D traktuję tak samo jak 30D. Kolega ma ten nowszy model i tylko tego kroku co 1/3 EV w ISO mu zazdroszczę.
                          FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• schabu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1352

nie o to chodzi. fakt - jeżeli chodzi o body to naprawdę są podobne jak wspomniał David. ale pisanie, że różnią się "tylko" matrycą... raczej aż.
                            Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

(....)
                              (....)
                              Mnie się zdarza ale już nie będę , nie wiedziałem że nie można .

Zamieszczone przez David
                              I jak zwykle dla niektórych "prawie" robi wielką różnicę .
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• adamek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 2265

Ja robie dużo zdjęć 20-ką w iso 1600, ale to jest 20-ka więc to się nie liczy.
                                Miłego dnia
                                adam jastrzębowski
                                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                                tu tu

Komentarz

Pracuję...