X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kr4nkEd
    Bywalec
    • 2005
    • 119

Zamieszczone przez MMM
    Nie będzie żadnej różnicy. Nie dam głowy ale telekonwertery działają na zasadzie cropa i chyba z połowa obiektywów które nie mają stałego światła również przy zoomie robi coraz większego cropa.
    Oczywiscie, ze tak dziala TK. Szkla to juz roznie, ale wez pod uwage, ze niektore maja rozne znieksztalcenia na krotkim koncu np. Wlasnie o tych minimalnych roznicach mowie

Glebia ostrosci. Przy 5D i 30D 85mm, f2.0 i odleglosci 1m glebia bedzie taka sama (kadr nie). Zeby zrobic to samo 30D musimy sie odsunac, czyli glebia rosnie. GO nie zalezy od ogniskowej a od przyslony, odleglosci i krazka rozproszenia (ten sobie darujmy tutaj). Czyli 5D przy tej samej ogniskowej daje wrazenie mniejszej GO bo robimy z blizszej odleglosci uzyskujac ten sam kadr. Im wiekszy format klatki, tym bardziej sie zblizamy do obiektu dzieki czemu GO maleje. Proste
    kalibracja monitora
    fotografia i film ślubny
    targi ślubne łódź / warszawa
    fotografia × kolarstwo

Komentarz

• arra
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1023

Zamieszczone przez Kr4nkEd
      GO nie zalezy od ogniskowej a od przyslony, odleglosci i krazka rozproszenia (ten sobie darujmy tutaj)
      Jezeli mowimy tylko o GO, to zgoda, ale nadal wydaje mi sie, ze ogniskowa ma wplyw na rozmycie tla. Duzo latwiej uzyskac rozmycie i jest ono wieksze (pomimo tej samej GO) przy dluzszej ogniskowej. Czyz nie?

www.pbase.com/arra
      R1+5D2
      Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• Kr4nkEd
        Bywalec
        • 2005
        • 119

Zamieszczone przez arra
        Jezeli mowimy tylko o GO, to zgoda, ale nadal wydaje mi sie, ze ogniskowa ma wplyw na rozmycie tla. Duzo latwiej uzyskac rozmycie i jest ono wieksze (pomimo tej samej GO) przy dluzszej ogniskowej. Czyz nie?
        Nie
        Przy dluzszej ogniskowej mniej jest smieci w tle (wezszy kat widzenia) dzieki czemu panuje wrazenie wiekszej sterylnosci. Stopien rozmycia jest taki sam (pomijamy inny bokeh).
        kalibracja monitora
        fotografia i film ślubny
        fotografia × kolarstwo

Komentarz

• arra
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1023

Zamieszczone przez Kr4nkEd
          GO nie zalezy od ogniskowej a od przyslony, odleglosci i krazka rozproszenia (ten sobie darujmy tutaj)
          Dobra zafrapowalo mnie to co mowicie i zrobilem sobie male domowe porowanie. Oto jego wyniki. 2 zdjecia zrobione z tego samego miejsca (statyw), nie przekadrowywane, odleglosc punktu ostrosci ustawiona na manualu jednakowo - 0,49m, ten sam aparat i odlegosc od obiektu. Pierwsze z nastepujacymi parametrami:
          1/6s f/4.8 at 61.4mm

Drugie z nastepujacymi parametrami:
          1/8s f/5.0 at 14.3mm (oczywiscie crop odpowiadajacy temu powyzej)

Powiedzcie co zre robie (albo rozumiem), bo jak dla mnie to nie wyglada to tak samo.

Pozdrawiam
          Ostatnio edytowany przez arra; 5548.

www.pbase.com/arra
          R1+5D2

Komentarz

• Driver
            Zablokowany
            • 2005
            • 786

Zamieszczone przez arra

Powiedzcie co zre robie (albo rozumiem), bo jak dla mnie to nie wyglada to tak samo.

Pozdrawiam

Zle robisz ze cropujesz.
            Ostatnio edytowany przez Driver; 2883.

Komentarz

• arra
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1023

Zamieszczone przez Driver
              Zle robisz ze cropujesz.
              Dlaczego? To wlasnie robi 30D wzgledem 5D.

www.pbase.com/arra
              R1+5D2

Komentarz

• Frg
                Coś już napisał
                • 2007
                • 55

kolejny wątek robiący ludziom wodę z mózgu
                Im dalej się czyta, tym mniej osób coś rozumie, a nawet gdy przedtem rozumiało, teraz już zaprzecza własnej wiedzy

Co do ostatnich dwóch zdjęć misia, crop jest trochę przesadzony: 5D/30D = 1.6, natomiast tutaj mamy: 61.4mm/14.3mm = 4.3
                W związku z tym różnica w rozmyciu dalszego planu jest większa niż byłaby przy porównaniu obu aparatów. Oczywiście ta różnica nadal byłaby dostrzegalna, co widać chociażby w artykule na fotopolis

Komentarz

• arra
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1023

Zamieszczone przez Frg
                  kolejny wątek robiący ludziom wodę z mózgu
                  Im dalej się czyta, tym mniej osób coś rozumie, a nawet gdy przedtem rozumiało, teraz już zaprzecza własnej wiedzy

Co do ostatnich dwóch zdjęć misia, crop jest trochę przesadzony: 5D/30D = 1.6, natomiast tutaj mamy: 61.4mm/14.3mm = 4.3
                  W związku z tym różnica w rozmyciu dalszego planu jest większa niż byłaby przy porównaniu obu aparatów. Oczywiście ta różnica nadal byłaby dostrzegalna, co widać chociażby w artykule na fotopolis
                  Chwila chwila, kolego, byla mowa ze ogniskowa nie ma zadnego znaczenia jezeli chodzi o glebie i rozmycie tla (znaczenie ponoc ma tylko przyslona i odleglosc) i do tego sie odnioslem przykladami. Ja tylko chce uzyskac odpowiedz na proste pytania . Czy to jest zatem prawda:

Napisał MMM
                  Nie odróżnisz cropa wyciętego ze zdjęcia zrobionego na ogniskowej 18mm ze zdjęciem zrobionym na 135mm
                  Ostatnio edytowany przez arra; 5548.

www.pbase.com/arra
                  R1+5D2

Komentarz

• Frg
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 55

Zamieszczone przez arra
                    Chwila chwila, kolego, byla mowa ze ogniskowa nie ma zadnego znaczenia jezeli chodzi o glebie i rozmycie tla (znaczenie ponoc ma tylko przyslona i odleglosc) i do tego sie odnioslem przykladami. Ja tylko chce uzyskac odpowiedz na proste pytania .
                    Zrobiłeś zdjęcia - masz odpowiedź
                    Nie powiesz przecież, że zdjęcia są nierozróżnialne .

Komentarz

• Kr4nkEd
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 119

Zamieszczone przez arra
                      Chwila chwila, kolego, byla mowa ze ogniskowa nie ma zadnego znaczenia jezeli chodzi o glebie i rozmycie tla (znaczenie ponoc ma tylko przyslona i odleglosc) i do tego sie odnioslem przykladami. Ja tylko chce uzyskac odpowiedz na proste pytania . Czy to jest zatem prawda:
                      Owszem prawda. Problem w tym, ze wziales wszystkie informacje zawarte w watku i wymieszales
                      Przy tym samym rozmiarze materialu swiatloczulego, zmiennymi odpowiedzialnymi za GO sa przyslona i odleglosc. Jesli mieszasz do tego crop, to nie moze byc takiego samego kadru bo bedziesz musial zmienic odleglosc.
                      kalibracja monitora
                      fotografia i film ślubny
                      fotografia × kolarstwo

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        PREMIUM member
                        • 2006
                        • 4250

Zamieszczone przez arra
                        Chwila chwila, kolego, byla mowa ze ogniskowa nie ma zadnego znaczenia jezeli chodzi o glebie i rozmycie tla
                        Ja tak nie mówiłem bo to nie jest prawdą. Krótsza ogniskowa daje większą GO przy tej samej przysłonie i odległości. Inaczej mówiąc wycropowany kawałek z krótszej ogniskowej ma większą GO. Pisząc wcześniej o braku różnicy odnosiłem się do twierdzenia że crop daje jakieś różnice w perspektywie (zniekształceniu / przerysowaniu) w stosunku do pełnej klatki a to prawdą nie jest.
                        Digart

Komentarz

• arra
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1023

Faktycznie namieszalem, sorki, czemu to musi byc tak somplikowane

Jeszcze raz dzieki.

www.pbase.com/arra
                          R1+5D2

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

Zamieszczone przez arra
                            Faktycznie namieszalem, sorki, czemu to musi byc tak somplikowane

Jeszcze raz dzieki.
                            Jeszcze dochodzi do tego wielkość krążka rozproszenia czyli tak na prawdę nasze kryterium ostrości - co za ostre uznajemy, a co nie. Czyli w sumie mamy 4 czynniki i żeby było weselej częściowo zależne od siebie nawzajem .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• storczyk
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 52

znowu zaczyna sie lanie wody ;-)

Komentarz

• Frg
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 55

Zamieszczone przez MMM
                                Ja tak nie mówiłem bo to nie jest prawdą. Krótsza ogniskowa daje większą GO przy tej samej przysłonie i odległości. Inaczej mówiąc wycropowany kawałek z krótszej ogniskowej ma większą GO. Pisząc wcześniej o braku różnicy odnosiłem się do twierdzenia że crop daje jakieś różnice w perspektywie (zniekształceniu / przerysowaniu) w stosunku do pełnej klatki a to prawdą nie jest.
                                Zawsze warto podać dokładnie czego dotyczy stwierdzenie, choćbyś się miał strasznie powtarzać, a nie rzucić tylko "jest identyczne" - tym bardziej jak pełna jego wersja jest kilka stron wcześniej. Inaczej dyskusja staje się bardzo abstrakcyjna

Ponadto jeśli chodzi o przerysowania i zniekształcenia, z tym może być różnie i zależy od jakości i charakterystyki szkła. Trudno tutaj generalizować. Skoro zaletą cropa jest korzystanie z centralnej części obiektywu, gdyż jest najlepsza, to skoro jest lepsze to nie moźe być jednakowe.

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                Jeszcze dochodzi do tego wielkość krążka rozproszenia czyli tak na prawdę nasze kryterium ostrości - co za ostre uznajemy, a co nie. Czyli w sumie mamy 4 czynniki i żeby było weselej częściowo zależne od siebie nawzajem .
                                No więc dobrze...
                                Przeanalizujmy to co faktycznie może nas zainteresować - z tej samej pozycji robimy ten sam (w sensie zawartości i kąta widzenia) kadr, raz 30D, raz 5D.
                                Oczywiście ze względu na crop, jeżeli w 30D użyjemy obiektywu 50mm, to w 5D weżmiemy 80mm.

....

EDIT Stosowne obliczenia i wykresy załączam kilka postów dalej
                                Ostatnio edytowany przez Frg; 9016.

Komentarz

Pracuję...