X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Naps
    Bywalec
    • 2008
    • 122

"dodam że siedzę już tydzień na urlopie w górach i jeszcze 40d nie włączyłem ani razu..
    "....a 350d to ci chyba sluzy jako zgubiony dekiel na "C35f1.4L"?????

Komentarz

• michal_sokolowski
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1159

wszyscy piszą o różnicy między FF a crop jeśli chodzi o jakość obrazu - ale nikt nie pisze o tym jednak ważnym elemencie jak WIZJER.
      kto nie patrzył przez wizjer w FF niech spróbuje. potem niech weźmie crop...
      moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Zamieszczone przez Naps
        "dodam że siedzę już tydzień na urlopie w górach i jeszcze 40d nie włączyłem ani razu..
        "....a 350d to ci chyba sluzy jako zgubiony dekiel na "C35f1.4L"?????
        nie gubię dekli , 350d leży w domu bo za te pieniądze co teraz chodzą to szkoda sprzedać a córka chce coś focić to będzie dla niej z kitem i 50/1.8 w sam raz do nauki idealne,
        tu mam tylko 5d i 40d.. ale ptaków nie ma za dużo więc ani krop ani fpsy nie potrzebne więc tylko 5d /35L,24-105L,85-1.8 w użyciu
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• zygert
          Coś już napisał
          • 2006
          • 57

Zamieszczone przez arturs
          nie gubię dekli , 350d leży w domu bo za te pieniądze co teraz chodzą to szkoda sprzedać a córka chce coś focić to będzie dla niej z kitem i 50/1.8 w sam raz do nauki idealne,
          tu mam tylko 5d i 40d.. ale ptaków nie ma za dużo więc ani krop ani fpsy nie potrzebne więc tylko 5d /35L,24-105L,85-1.8 w użyciu
          to tak odnośnie 2 fotek RAW i/lub ff vs. crop sample
          a ja mam w szopie malucha, a moja ciocia ...

ludzie!#??

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

[QUOTE=zygert;510243]
            Zamieszczone przez arturs
            Zamieszczone przez zygert
            to tak odnośnie 2 fotek RAW i/lub ff vs. crop sample
            a ja mam w szopie malucha, a moja ciocia ...

ludzie!#??
            Znaczy się, co niby sugerujesz?
            Że tak sobie piszę i "zrobiłem" sobie stopkę żeby być "********ym miszczem" na forum..?
            otóż nie, np. wszyscy którzy piszą do mnie PW z prośbami o rózne zdjęcia w miarę możliwości są "obsługiwani" i nikt nie zgłasza zastrzeżeń.. zauważ że przy publicznym pokazywaniu takich testów zaraz się komuś coś nie podoba, sa pretensje że to nie tak - z reguły dlatego że wyniki nie przystają do aktualnie lansowanej przez "dyskutanta" tezy, po czym nastepują wycieczki osobiste i dlatego lepiej robić zdjęcia a nie jakieś testy..
            ale skoro już wyjażdzasz osobiście i publicznie sugerujesz, że mam w szopie 5D a 40D ma moja ciocia to specjalnie dla ciebie ruszyłem dupę z łóżka i cyknąłem jedną fotkę testową(jest oczywiście exif)
            Wybacz że bez staywu ale bardzo leje deszcz i do samochodu nie chciało mi się biec

P.S. jak będzie pogoda to może się wezmę i coś cyknę skoro jest takie parcie na testy ale nic nie obiecuję
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• zygert
              Coś już napisał
              • 2006
              • 57

ja tylko proszę 2 RAWy z użyciem tego samego szkła, przy tych samych parametrach, ta sama odległość i ta sama ogniskowa z 2 puszkami (dla ułatwienia mogą być już bez statywu - dzięki za chęci.

Komentarz

• Alzail
                Uzależniony
                • 2005
                • 574

bez statywu to ciężko to zrobić chyba :d
                350D

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

jak będzie pogoda na to żeby robić zdjęcia na zewnątrz to coś cyknę z 35l i 85ki bo tu ciężko będzie o jakąś zmianę która będzie niechcący typu ogniskowa itp..
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• michal_sokolowski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1159

ja mogę coś cyknąć jeśli chcecie...
                    powiedzmy 50 mm 1.4 na 350D i na 1Ds mark II.
                    jutro lub po jutrze.
                    powiedzcie tylko jak to najlepiej zrobić. - chcecie rozumiem cały kadr z cropa i wycinek z FF ? Bo chyba tak to jest sens porównywać ?
                    Bo jak założę 50 mm na FF i cyknę, a potem 50 mm na cropie to będę się musiał odsunąć żeby otrzymać ten sam kadr... więc wpłynie to na GO i tym samym na porównanie FF i cropa... czy dobrze myślę ?

Komentarz

• Alzail
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 574

statyw stoi w miejscu, a zmieniasz tylko aparat
                      350D

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

Zamieszczone przez Alzail
                        statyw stoi w miejscu, a zmieniasz tylko aparat
                        chcieliście to macie, ostrość ustawiana w każdym przypadku na środek krzyża (takie warunki więc nie narzekać ):
                        parametry w każdym identyczne, ze statywu z tego samego miejsca
                        35L na 5D
                        35L na 40D
                        85/1.8 na 5D
                        85/1.8 na 40D
                        większych na razie nie dam (ani jpgów ani rawów) bo jak widać jestem w górach na wczasach i internet mam tylko przez gprs (nawet nie edge) i odemnie transfer jest rzędu 3 kb/s więc rawy zajmujące 45 mb szły by na serwer pół dnia..

Pozdr
                        Artur
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• zygert
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 57

Wielkie dzięki za fotki - oczywiście będę czekał na RAWy tych ujęć, bo to dla mnie jest najważniejsze.
                          O to właśnie mi chodziło.

Pieknej bezchmurnej, albo chmurnej, ale na potrzeby foty ze słoneczkiem pogody zycze, pozdro.

Komentarz

• a-w
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 61

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                            Bo jak założę 50 mm na FF i cyknę, a potem 50 mm na cropie to będę się musiał odsunąć żeby otrzymać ten sam kadr... więc wpłynie to na GO i tym samym na porównanie FF i cropa... czy dobrze myślę ?
                            dobrze ale
                            trzeba różnymi przysłonami aby uzyskać ten sam kadr i tą samą GO
                            i o to chodzi

Komentarz

• Pikczer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2578

Szkoda, ze za krzyzem tylko niebo, bo nie mozna GO porownac (nie mowiac juz o obcietych elementach i widocznym tylko krzyzu w 4 fotce) - ale wiem...pewnie sie czepiam

Komentarz

• michal_sokolowski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1159

Zamieszczone przez a-w
                                dobrze ale
                                trzeba różnymi przysłonami aby uzyskać ten sam kadr i tą samą GO
                                i o to chodzi
                                nie rozumiem Cię

Komentarz

Pracuję...