X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirasb
    Coś już napisał
    • 2009
    • 87

Zamieszczone przez Merde
    Jak widzę słowami was nie przekonam, to może oceńcie sobie test który zrobił Czornyj na "konkurencyjnym" forum (może nie widzieliście).

Ja tam widzę masakryczną przewagę matryc od Sony i z blurem nie ma to wiele wspólnego.
    Tak, chciałbym mieć takie możliwości w Canonie.
    Witaj
    Może robię coś nie tak, ale nie udaje mi się wyciągnąć tak fatalnego obrazka przy forsowaniu dla ISO 100 jak w przypadku C500d z podanego linka. Wprawdzie mam C30D, ale nie powinno być aż tak dużych różnic.
    Pozdrawiam
    Mirek
    p.s.
    Jednak obraz z 30D jest zblizony do C500D przy wyciąganiu bardzo niedoświetlonego zdjęcia. Powyższa opinia była napisana po zbyt pobieżnym obejrzeniu zdjęć.

Pozdrawiam
    Mirek
    Ostatnio edytowany przez mirasb; 24234.

Komentarz

• siudym
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2254

Bo gdyby wywalic kolorowy szum (np. porowanie w LR) to bedzie lepiej.

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12158

Zamieszczone przez Merde
        Jak widzę słowami was nie przekonam, to może oceńcie sobie test który zrobił Czornyj na "konkurencyjnym" forum (może nie widzieliście).

Ja tam widzę masakryczną przewagę matryc od Sony i z blurem nie ma to wiele wspólnego.
        znam tego typu porownania i nie polemizuje z wynikami. rozchodzi mi sie o ocene tego, jak zachowanie w takich ekstremalnych warunkach przeklada sie na realne warunki zdjeciowe. moje, badz przecietnego uzytkownika.
        www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Zamieszczone przez Merde

Ja tam widzę obrazki wywołane softem, który może robić kompletną kichę z obrazkiem. W dpp czasem wyciągam zdjęcia z 30D albo 350D bardzo niedoświetlone i nie mam takiego czegoś - choć nie przeczę, że być może matryca w 500D jest marna - nie miałem więc nie wiem. Przy czym znów to, że przy jednej czułości jest źle nie oznacza że przy innej jest równie źle i odwrotnie.

BTW: i nie jest tak że to musi być jakaś nadzwyczajna cecha matrycy tylko procka, nie raz i nie dwa było tak że te same matryce w Nikonie dawały dużo lepsze wyniki niż w sony.

Tu jest moim zdaniem zbyt duża zmiennych żeby stawiać tak jednoznaczne wnioski jak próbujesz to robić.
          Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez akustyk
            jak zachowanie w takich ekstremalnych warunkach przeklada sie na realne warunki zdjeciowe. moje, badz przecietnego uzytkownika.
            Realny przykład z życia wzięty - zdjęcie iso 400, lokalne rozjaśnianie (zacienione miejsca) w Lr o (na oko) 1,5-2 EV. Wyłazi widoczne ziarno, kolory płowieją - chciałbym lepiej, a dzięki takim testom jak ten powyżej wiem, że się da.

Mając taki zapas w cieniach nie wkurzałbym się również przy obróbce najzwyklejszych domowych zdjęć robionych przy świetle żarówki i bez użycia lampy błyskowej. Albo naświetlam "do prawej" i mam prawie pewność że zdjęcie będzie poruszone + przejaram kanał czerwony, albo trochę niedoświetlam i mam przy obróbce wiadomo co.

PS: Nie, nie jestem użytkownikiem ponadprzeciętnym

Zamieszczone przez Kolekcjoner
            BTW: i nie jest tak że to musi być jakaś nadzwyczajna cecha matrycy tylko procka, nie raz i nie dwa było tak że te same matryce w Nikonie dawały dużo lepsze wyniki niż w sony.

Tu jest moim zdaniem zbyt duża zmiennych żeby stawiać tak jednoznaczne wnioski jak próbujesz to robić.
            O ile dobrze pamiętam na forum były gdzieś rawy z tego porównania, więc uważam, że mogę jednoznaczne wnioski wysuwać. Widziałem na własne oczy co się dzieje przy forsowaniu rawów z obu korpusów. W rawach z każdego Canona jakie mi wpadły w ręce w cieniach jest bardzo podobnie.
            Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez Merde
              O ile dobrze pamiętam na forum były gdzieś rawy z tego porównania, więc uważam, że mogę jednoznaczne wnioski wysuwać. Widziałem na własne oczy co się dzieje przy forsowaniu rawów z obu korpusów. W rawach z każdego Canona jakie mi wpadły w ręce w cieniach jest bardzo podobnie.
              W dpp? Pytam bo ja takiej rozbielonej kaszany nie dostaję jak na tym przykładzie. Przy tym absolutnie nie uważam się za mistrza obróbki - moje wrodzone lenistwo by mi na to nie pozwoliło .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

Juz o obalaniu mitow nie wspomne. Ba, sam bylem cale zycie przekonany, ze miedzy 20d a 40d jest przepasc w wyciaganiu spalonego niebia - czytalem o tym kiedys, jak wychodzilo 40D (bylo o roznicach 12 vs nowe 14bit). Teraz wiem, ze jak padnie mi 20D wymieniam migawke (sam) i nie zmieniam body.
                I słusznie :smile: .

Mam na dyskach zdjęcia z ostatnich~~ 10 lat.[Wybrane ,oczywiście]
                Są robione 20d,5d i 1Ds mark III.Ogłądam na 27 calowym graficznym monitorze.
                Nie widzę jednej pary zdjęć o której bym powiedział przepaść.

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  W dpp?
                  A skąd. DPP NEF-ów nie otworzy, jakiekolwiek porównania międzysystemowe robię w Lr.

Znalazłem posta z linkiem do rawów, sprawdź sam jeśli masz wątpliwości:

Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18766

Zamieszczone przez Merde
                    A skąd. DPP NEF-ów nie otworzy, jakiekolwiek porównania międzysystemowe robię w Lr.

Znalazłem posta z linkiem do rawów, sprawdź sam jeśli masz wątpliwości:

http://www.forum.nikoniarze.pl/showp...&postcount=141
                    Jak będę miał dostęp do kompa z dpp to z pewnością zerknę :razz:.
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• jacek_73
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2587

Zamieszczone przez janmar
                      ...
                      Mam na dyskach zdjęcia z ostatnich~~ 10 lat.[Wybrane ,oczywiście]
                      Są robione 20d,5d i 1Ds mark III.Ogłądam na 27 calowym graficznym monitorze.
                      Nie widzę jednej pary zdjęć o której bym powiedział przepaść.
                      Bo przepaści nie ma prawa być z różnych względów. Natomiast najczęściej w przyrodzie jest tak, że modele z najniższej półki kupują ludzie, którzy o fotografowaniu mają pojęcie niewielkie. Z czasem dochodzi lepsza optyka, człowiek też zaczyna postrzegać rzeczywistość wyraźniej, przy okazji poczyta kilka książek...i wymienia body I z porównania wychodzi że jednak przepaść jest
                      Jestę fotografę
                      miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• rychu
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 242

Też analizuję i "przepaści" nie widzę. Zauważam jednak, że z nowszymi body odsetek nieudanych zdjęć (z błędami ekspozycji szczególnie) spada... A może to też rezultat nabierania doświadczenia z systemem Canona?

Komentarz

• michael_key
                          Fotografujący
                          • 2009
                          • 2129

Zamieszczone przez jacek_73
                          Bo przepaści nie ma prawa być z różnych względów. Natomiast najczęściej w przyrodzie jest tak, że modele z najniższej półki kupują ludzie, którzy o fotografowaniu mają pojęcie niewielkie. Z czasem dochodzi lepsza optyka, człowiek też zaczyna postrzegać rzeczywistość wyraźniej, przy okazji poczyta kilka książek...i wymienia body I z porównania wychodzi że jednak przepaść jest
                          Coś w tym jest.
                          Wystarczy, że szkła lepsze i... jest lepiej :-)

Komentarz

• jaś
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 2601

Zamieszczone przez Merde

Całkiem konkretne porównanie to potwierdza moje obserwacje, o ile kiedyś canon miał lepsze niż konkurencja matryce to aktualnie ma spory dystans do nadrobienia, znowu wyjdę na szumofoba ale ten test pokazuje co szumy robią z obrazem w cieniach canonowej matrycy chciałoby się powiedziec do roboty panowie bo nie mam ochoty zmieniać szklarni . dzięki za zalinkowanie.
                            Jestem szumofobem
                            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• michael_key
                              Fotografujący
                              • 2009
                              • 2129

Różnica jest, ale... nie zmienię Canona na obce cywilizacje

Komentarz

• jaś
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 2601

ja nie czuję jakiegoś szczególnego związku z producentem, interesują mnie (tylko) zdjęcia więc zmiana systemu to nic osobistego tylko kwestia kasy jeśli uznam że sprzęt mnie ogranicza i nie mam innych wydatków to zmienię.
                                Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                                Jestem szumofobem
                                S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

Pracuję...