X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Odp: Re: Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez Cichy
    Chyba nie zaliczam się ani do jednych, ani do drugich, ale robiąc zdjęcia np. takie jak poniżej ustawiam ekspozycję na niebo, żeby słońce nie było mocno wypalone, a dół jest mocno wyciągnięty z cienia. Z 6d2 mam na dole grubą kaszę, a to zdjęcie jest z A72.

[ATTACH=CONFIG]1883[/ATTACH]
    Ale mam nadzieję, że to zdjęcie nie jest dowodem na zaj... matrycy Sony, bo te rozwodnione kolory dają taki sobie efekt?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7443

Odp: Canon EOS RP

Ale R plasuje się tak pomiędzy, dla mnie to body niestety nie jest idealnym rozwiązaniem.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      Ale mam nadzieję, że to zdjęcie nie jest dowodem na zaj... matrycy Sony, bo te rozwodnione kolory dają taki sobie efekt?
      Ja o wyciąganiu z cieni a ten o kolorach, WB jest na tych zdjęciach już poprzestawiany, żeby nie powiedzieć pojechany.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• technik8pl
        Bywalec
        • 2018
        • 138

Czy na prawdę nie możecie się skupić na omawianiu RP?
        Candar co mnie obchodzą twoje portrety wykonywane innym aparatem niż tytułowy?
        Ostatnio edytowany przez technik8pl; 58838.
        3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• mysiaty
          Coś już napisał
          • 2012
          • 95

Jako zwykły pstrykacz: na podstawie zdjęcia [MENTION=13342]marfot[/MENTION]a(uliczka) i @cichego(rzeczka),po obróbce, w odbiorze przyjemniejsze jest [MENTION=13342]marfot[/MENTION]a. Najprzyjemniejsza jednak jest kobieta na parapecie [MENTION=18138]candar[/MENTION]a.
          Ostatnio edytowany przez mysiaty; 47550.

Komentarz

• p0m
            Uzależniony
            • 2010
            • 698

Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez candar
            Portrety pod światło też ciągniesz baracketingiem ???
            a wiesz co to np. blenda?
            ebe ebe

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez technik8pl
              Czy na prawdę nie możecie się skupić na omawianiu RP?
              Candar co mnie obchodzą twoje portrety wykonywane innym aparatem niż tytułowy?
              Dokładnie, i powtarzanie w kolejnym temacie dla czego JA nie kupię tego czy owego aparatu.
              Są wątki ogólne i tam można jęczeć do woli tu skupiamy się na konkretach dotyczących tytułowego modelu - o co bardzo uprzejmie apeluję .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3366

Re: Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez Cichy
                Ja o wyciąganiu z cieni a ten o kolorach
                Popraw się szybko pisząc, że canon RP AD 2019 ma najlepszą matrycę na rynku oraz najpiękniejsze odwzorowanie barw i po temacie. BTW - https://www.cytaty.info/cytat/klamst...tysiacrazy.htm
                Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• tomfoot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 2277

Uważam ten pomysł z zakładaniem różowych gaci fanbojom Sony za bardzo dobry. Jak widać na niedawnym przykładzie zdecydowanie studzi trollowanie.

Komentarz

• michalwlodarczyk
                    • 2019
                    • 4

A balans bieli chcialbys miec z A7II czy z Canona?
                    Pozdrawiam Michał

Komentarz

• Photointo
                      Bywalec
                      • 2017
                      • 210

Hmm. Byłem wczoraj na plenerze krajobrazowym przetestować RP i mam mieszane uczucia. Wizjer oczny wydaje mi się bardzo ciemny, musiałem go podbić do max jasności by cokolwiek widzieć, ale jak to się ma do poprawnego ocenienia sceny? Ergonomia w porządku, ale myślałem, że będę mógł do pokrętła tylnego ustawić np. zmianę iso bezpośrednią, jak np. w Rce na pasku, ale się nie da, trzeba klikać przycisk i zmieniać. Szczegóły ale możliwości konfiguracji na bidę - np. nie da się ustawić szybkiej zmiany cropa pod przycisk.

Autofocus na założonym 16-35 4 IS po przejściówce jest taki sobie, w mało wyraźnych tonach nie łapie... moim zdaniem lepszy był w 6D, mimo, że jak wiemy był tam średni... Nie wiem jak z obiektywami RF bo takowych nie posiadam.

Ja wiem, że wczoraj pogoda była nieszczególna ale zdjęcia są okropne, albo coś źle ustawione, albo walnięty aparat albo takie zdjęcia robi.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: {441B8F4A-D249-44D8-B4B3-84F4A742EEB4}.png.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 245,8 KB
ID: 2081523
                      Ostatnio edytowany przez Photointo; 57918.
                      EOS R | RF 24-105

Komentarz

• Rysiek_O
                        Coś już napisał
                        • 2018
                        • 88

[MENTION=57918]Photointo[/MENTION] mz tak się nie robi. Wrzucasz jakiś niechlujny zrzut ekranu, pisząc wymieniasz tylko wady. Czy jesteś pewien, że te wszystkie funkcje znasz na tyle iż nie da się ich poustawiać? Może tylko Ty na razie nie potrafisz tego zrobić?
                        Polecam instrukcję i poradniki w sieci. To wydałeś 6k po to by się przekonać że to lipa?? Droga nauka.

Komentarz

• technik8pl
                          Bywalec
                          • 2018
                          • 138

Photointo ciężko mi uwierzyć w to co piszesz. Zwłaszcza w kontekście AFa oraz wizjera. Mam m6 i af jeśli chodzi o celność jest w 100% pewny i trafia zawsze (statyczne zdjęcia oraz wykluczając błąd osoby fotografującej). Uważam, że powinieneś od deski do deski przeczytać instrukcję obsługi.
                          3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• mirror
                            Pełne uzależnienie
                            • 2018
                            • 1446

RP zasadniczo powinno robić podobne zdjęcia do 6DII, nie zauważyłem problemów z AF na 6D i 16-34/4 mogę tylko napisac że trafia zawsze - może miałeś zepsuty 6D, a teraz masz zepsuty RP - ten aparat to wydmuszka i kastrat jednocześnie ale zdjęcia powinien robić niezłe.
                            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Photointo
                              Bywalec
                              • 2017
                              • 210

technik8pl wkleić filmik jak nie może złapać ostrości w dzień na mojej ścianie?

Rysiek_O, nie no sorry, instrukcję tego aparatu czytałem jeszcze zanim się pojawił. Znam bardzo dobrze menu canona. Droga lekcja? Na szczęście mam 14 dni...
                              Ostatnio edytowany przez Photointo; 57918.
                              EOS R | RF 24-105

Komentarz

• technik8pl
                                Bywalec
                                • 2018
                                • 138

Photointo a co masz na tej scianie?

Komentarz

Pracuję...