X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3366

Re: Canon EOS RP

Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• zdebik
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 4065

Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez Sunders
      Jak się używa przełącznika do ograniczania zakresu pracy AF-a, to działa całkiem nieźle.
      Działa z tym się zgodzę. Z reszta optyczni często testują nim puszki co woła o pomstę do nieba.
      https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• technik8pl
        Bywalec
        • 2018
        • 138

Zamieszczone przez mirror
        A ten RP to używa detekcji kontrastu?
        Mój błąd ,sory. Wyszedłem z założenia, że wszystkie bezlustra działają na detekcji kontrastu.
        Co nie zmienia faktu, że w miejscach pokazanych na filmie, w których AF ma kłopot z wyostrzeniem, nie ma prawa tam wysotrzyć
        3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• mirror
          Pełne uzależnienie
          • 2018
          • 1446

Zamieszczone przez jinks
          A co to jest minolta?
          to taka firma której AF ostrzył na białą ścianę 40 lat temu - prehistoria totalna, ale jak widać niektórzy producenci wciąż borykają się z tym problemem nawet po tych 40 latach - pewnie wymyślają koło na nowo.
          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• este
            Bywalec
            • 2012
            • 174

to taka firma której AF ostrzył na białą ścianę 40 lat temu
            Jak dowodzi smutny koniec firmy ostrzenie na białą ścianę nie było priorytetem dla fotografów
            6D/M100/MeizuM8

Komentarz

• mirror
              Pełne uzależnienie
              • 2018
              • 1446

Zamieszczone przez este
              Jak dowodzi smutny koniec firmy ostrzenie na białą ścianę nie było priorytetem dla fotografów
              tak zdecydowanie za wcześnie to zrobili mogli poczekać tak do 2015, a tak wystrzelali się z rozwiązań i klops - użytkownicy nie czekali w napięciu przez po 10 lat na najprostsze ulepszenia - i to nie zbudowało wspólnoty wokół marki - błędy w zarządzaniu produktem po prostu - ale aparaty dość przyjemne były, a firma od telewizorów sporo rzeczy z minolty używa i pewnie rozwija.
              Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

to taka firma której AF ostrzył na białą ścianę 40 lat temu
                Bez wspomagania ostrzył?
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Photointo
                  Bywalec
                  • 2017
                  • 210

Śmichy chichy ale to nie chodzi o tą głupią ścianę bo w pewnych momentach w plenerze też nie było różowo. Rozumiem, że w aparatach sony występuje taki sam problem?

Zrobię mały eksperyment - oddam RP, kupię A7RIII i sprawdzę czy ostrzy na ścianę
                  Ostatnio edytowany przez Photointo; 57918.
                  EOS R | RF 24-105

Komentarz

• robertskc7
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1485

tak zrób.
                    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12158

Re: Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez robertskc7
                      tak zrób.
                      ja bym poczekal na A7RIV. i testowal tylko z Zeissem.
                      www albo tez flickr

Komentarz

• robertskc7
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 1485

ja bym ww sprzętem zamiast ściany zrobił testy na tygrysie... może coś poprawią
                        www.robertzbiec.pl

Komentarz

• zdebik
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 4065

Zamieszczone przez Photointo
                          Zrobię mały eksperyment - oddam RP, kupię A7RIII i sprawdzę czy ostrzy na ścianę
                          I to jest rozwiązanie, lepsza matryca, lepsze osiagi, wszystko lepsze! Nie wiem po co się pchałeś w tego kastrata z plastiku. Obiektywy Zaisa sa b.ostre - zobacz dxo, matryce dają zapas w cieniach i też topują tabele. Ibis 4k slow mo, log itd...
                          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Photointo
                            Bywalec
                            • 2017
                            • 210

zdebik nadal liczyłem, że canon mnie zatrzyma przy sobie, ale przemyślałem to i nie mam czasu czekać parę lat aż system bezlusterkowy canona dojrzeje... eos r - odgrzewana matryca 5d mark IV, eos rp - odgrzewana matryca 6d mark II, która była jechana od dawna za to, że cofa się w stosunku do 6d choćby w dynamic range... Miałem chwilę eosa r, miałem teraz rp - o ile r'ka i matryca z 5d mark IV jest ok, to w porównaniu z możliwościami takiego a7rIII które kosztuje prawie tyle samo co R to wygląda kiepsko. Eos RP - wizjer cyfrowy to jest totalna porażka - ciemny (używalny przy rozjaśnieniu ma maksa), wszędzie na krawędziach "biegające mrówki", nie wiem jak to się nazywa profesjonalnie - snużenie? Wizjer ma za małą rozdzielczość chyba, źle to wygląda. Crop w 4K, brak stabilizacji matrycy, niska rozpiętość tonalna, średnie osiągi iso, brak obiektywów do tego systemu.

Polubiłem bezlustra, chcę przejść na ten system (przyjemność fotografowania, mała waga body i obiektywów), ale canon jest widać na początku drogi. Sony to już dojrzały system bezlusterkowy, ma prawie wszystkie odpowiedniki obiektywów do lustrzanek, a canon wypuszcza na start nową 50'kę za 10 tys o wadze prawie kilograma? Zoom z 28mm na szerokości, ważący prawie 1,5 kg i kosztujący prawie 15 tys? Dla kogo ten obiektyw? No i to nijakie makro/"tania" stałka ze światłem 1.8. Jedyny sensowny obiektyw to RF 24-105.

Straciłem cierpliwość. Przewagą bezluster jest mały rozmiar i waga. Sony upchnęło stabilizowaną matrycę w body ważącym 650 gram i ich obiektywy EF nie muszą mieć tych całych silników stabilizatora które canon musi teraz upychać do obiektywów.
                            EOS R | RF 24-105

Komentarz

• robertskc7
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1485

To teraz czeka Cie rozczarowanie z sony...
                              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• jinks
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2178

Zamieszczone przez Photointo
                                zdebik nadal liczyłem, że canon mnie zatrzyma przy sobie, ale przemyślałem to i nie mam czasu czekać parę lat aż system bezlusterkowy canona dojrzeje... eos r - odgrzewana matryca 5d mark IV, eos rp - odgrzewana matryca 6d mark II, która była jechana od dawna za to, że cofa się w stosunku do 6d choćby w dynamic range... Miałem chwilę eosa r, miałem teraz rp - o ile r'ka i matryca z 5d mark IV jest ok, to w porównaniu z możliwościami takiego a7rIII które kosztuje prawie tyle samo co R to wygląda kiepsko. Eos RP - wizjer cyfrowy to jest totalna porażka - ciemny (używalny przy rozjaśnieniu ma maksa), wszędzie na krawędziach "biegające mrówki", nie wiem jak to się nazywa profesjonalnie - snużenie? Wizjer ma za małą rozdzielczość chyba, źle to wygląda. Crop w 4K, brak stabilizacji matrycy, niska rozpiętość tonalna, średnie osiągi iso, brak obiektywów do tego systemu.

Polubiłem bezlustra, chcę przejść na ten system (przyjemność fotografowania, mała waga body i obiektywów), ale canon jest widać na początku drogi. Sony to już dojrzały system bezlusterkowy, ma prawie wszystkie odpowiedniki obiektywów do lustrzanek, a canon wypuszcza na start nową 50'kę za 10 tys o wadze prawie kilograma? Zoom z 28mm na szerokości, ważący prawie 1,5 kg i kosztujący prawie 15 tys? Dla kogo ten obiektyw? No i to nijakie makro/"tania" stałka ze światłem 1.8. Jedyny sensowny obiektyw to RF 24-105.

Straciłem cierpliwość. Przewagą bezluster jest mały rozmiar i waga. Sony upchnęło stabilizowaną matrycę w body ważącym 650 gram i ich obiektywy EF nie muszą mieć tych całych silników stabilizatora które canon musi teraz upychać do obiektywów.
                                Daj potem znać jak na sony.
                                Miłego dnia
                                moja www

Komentarz

Pracuję...