X
-
Ostatnio edytowany przez candar; 18138.Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6
obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com -
Komentarz
-
Odp: Canon EOS RP
Mój błąd ,sory. Wyszedłem z założenia, że wszystkie bezlustra działają na detekcji kontrastu.
Co nie zmienia faktu, że w miejscach pokazanych na filmie, w których AF ma kłopot z wyostrzeniem, nie ma prawa tam wysotrzyć
3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
tak zdecydowanie za wcześnie to zrobili mogli poczekać tak do 2015, a tak wystrzelali się z rozwiązań i klops - użytkownicy nie czekali w napięciu przez po 10 lat na najprostsze ulepszenia - i to nie zbudowało wspólnoty wokół marki - błędy w zarządzaniu produktem po prostu
- ale aparaty dość przyjemne były, a firma od telewizorów sporo rzeczy z minolty używa i pewnie rozwija.
Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.EOS 3, 5D, R5Komentarz
-
Komentarz
-
Śmichy chichy ale to nie chodzi o tą głupią ścianę bo w pewnych momentach w plenerze też nie było różowo. Rozumiem, że w aparatach sony występuje taki sam problem?
Zrobię mały eksperyment - oddam RP, kupię A7RIII i sprawdzę czy ostrzy na ścianę
Ostatnio edytowany przez Photointo; 57918.EOS R | RF 24-105Komentarz
-
-
ja bym ww sprzętem zamiast ściany zrobił testy na tygrysie... może coś poprawią
Komentarz
-
I to jest rozwiązanie, lepsza matryca, lepsze osiagi, wszystko lepsze! Nie wiem po co się pchałeś w tego kastrata z plastiku. Obiektywy Zaisa sa b.ostre - zobacz dxo, matryce dają zapas w cieniach i też topują tabele. Ibis 4k slow mo, log itd...Komentarz
-
zdebik nadal liczyłem, że canon mnie zatrzyma przy sobie, ale przemyślałem to i nie mam czasu czekać parę lat aż system bezlusterkowy canona dojrzeje... eos r - odgrzewana matryca 5d mark IV, eos rp - odgrzewana matryca 6d mark II, która była jechana od dawna za to, że cofa się w stosunku do 6d choćby w dynamic range... Miałem chwilę eosa r, miałem teraz rp - o ile r'ka i matryca z 5d mark IV jest ok, to w porównaniu z możliwościami takiego a7rIII które kosztuje prawie tyle samo co R to wygląda kiepsko. Eos RP - wizjer cyfrowy to jest totalna porażka - ciemny (używalny przy rozjaśnieniu ma maksa), wszędzie na krawędziach "biegające mrówki", nie wiem jak to się nazywa profesjonalnie - snużenie? Wizjer ma za małą rozdzielczość chyba, źle to wygląda. Crop w 4K, brak stabilizacji matrycy, niska rozpiętość tonalna, średnie osiągi iso, brak obiektywów do tego systemu.
Polubiłem bezlustra, chcę przejść na ten system (przyjemność fotografowania, mała waga body i obiektywów), ale canon jest widać na początku drogi. Sony to już dojrzały system bezlusterkowy, ma prawie wszystkie odpowiedniki obiektywów do lustrzanek, a canon wypuszcza na start nową 50'kę za 10 tys o wadze prawie kilograma? Zoom z 28mm na szerokości, ważący prawie 1,5 kg i kosztujący prawie 15 tys? Dla kogo ten obiektyw? No i to nijakie makro/"tania" stałka ze światłem 1.8. Jedyny sensowny obiektyw to RF 24-105.
Straciłem cierpliwość. Przewagą bezluster jest mały rozmiar i waga. Sony upchnęło stabilizowaną matrycę w body ważącym 650 gram i ich obiektywy EF nie muszą mieć tych całych silników stabilizatora które canon musi teraz upychać do obiektywów.EOS R | RF 24-105Komentarz
-
-
Daj potem znać jak na sony.zdebik nadal liczyłem, że canon mnie zatrzyma przy sobie, ale przemyślałem to i nie mam czasu czekać parę lat aż system bezlusterkowy canona dojrzeje... eos r - odgrzewana matryca 5d mark IV, eos rp - odgrzewana matryca 6d mark II, która była jechana od dawna za to, że cofa się w stosunku do 6d choćby w dynamic range... Miałem chwilę eosa r, miałem teraz rp - o ile r'ka i matryca z 5d mark IV jest ok, to w porównaniu z możliwościami takiego a7rIII które kosztuje prawie tyle samo co R to wygląda kiepsko. Eos RP - wizjer cyfrowy to jest totalna porażka - ciemny (używalny przy rozjaśnieniu ma maksa), wszędzie na krawędziach "biegające mrówki", nie wiem jak to się nazywa profesjonalnie - snużenie? Wizjer ma za małą rozdzielczość chyba, źle to wygląda. Crop w 4K, brak stabilizacji matrycy, niska rozpiętość tonalna, średnie osiągi iso, brak obiektywów do tego systemu.
Polubiłem bezlustra, chcę przejść na ten system (przyjemność fotografowania, mała waga body i obiektywów), ale canon jest widać na początku drogi. Sony to już dojrzały system bezlusterkowy, ma prawie wszystkie odpowiedniki obiektywów do lustrzanek, a canon wypuszcza na start nową 50'kę za 10 tys o wadze prawie kilograma? Zoom z 28mm na szerokości, ważący prawie 1,5 kg i kosztujący prawie 15 tys? Dla kogo ten obiektyw? No i to nijakie makro/"tania" stałka ze światłem 1.8. Jedyny sensowny obiektyw to RF 24-105.
Straciłem cierpliwość. Przewagą bezluster jest mały rozmiar i waga. Sony upchnęło stabilizowaną matrycę w body ważącym 650 gram i ich obiektywy EF nie muszą mieć tych całych silników stabilizatora które canon musi teraz upychać do obiektywów.Miłego dniamoja wwwKomentarz

Komentarz