X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Canon EOS RP

W R jest tak (myślę, że w RP podobnie):
    Ekran służy do bardzo wygodnego wyboru pola AF - nie warto go zamykać.
    Jeśli oszczędzasz energię to można ustawić wyświetlanie tylko w wizjerze a ekranik zachowuje funkcje dotykowe ale nic nie wyświetla.
    Można wybranym klawiszem na chwilę przełączyć się na ekranik, np. pogrzebać w menu lub obejrzeć fotki, i z powrotem przełączyć tylko na wizjer.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Nozanu
      Uzależniony
      • 2010
      • 542

Zamieszczone przez kmeg
      Technologia matryc idzie do przodu. Twoje założenie jest jak najbardziej poprawne ale tylko jeśli matryce są tej samej generacji. Bardziej gęsta matryca nowej generacji moze szumiec tak samo jak mniej gęsta starej generacji.
      Fizyka ciągle jest ta sama i możliwości matryc też. Zmianie ulega tylko oprogramowanie sztucznie poprawiające obrazek, nieraz jest to tak wyśrubowane że wygląda jak w Nikonie czego osobiście nienawidzę.
      Tak więc albo kupujesz "nowoczesne" matryce i musisz je akceptować albo "prymitywne" i drogie matryce dla zawodowców i masz orginalny obrazek który możesz kształtować wedle swego uznania.

Komentarz

• Marcinus
        Początki nałogu
        • 2018
        • 444

Fizyka jest ta sama ale od zastosowanej technologii zależy jak tę fizykę wykorzystuje się. Możesz mieć dwa urządzenia o takim samym przeznaczeniu ale o różnej sprawności/wydajnosci i wcale nie musi (może) zależeć to od oprogramowania. Można wykorzystać to samo zjswisko fizyczne ale w zaleznosci od użytych materiałów osiągnąć większą lub mniejszą sprawność/wydajnosc/czułość itd itp...
        Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• swallow77
          Początki nałogu
          • 2010
          • 322

Zamieszczone przez Nozanu
          Fizyka ciągle jest ta sama i możliwości matryc też. Zmianie ulega tylko oprogramowanie sztucznie poprawiające obrazek, nieraz jest to tak wyśrubowane(...)
          Czy chcesz może też powiedzieć, że mikroprocesory, pamięci, smartfony - i w ogole wszystko co moglo Ci posłużyć do napisania owego wniosku - różnią się od poprzednich generacji oprogramowaniem? (bo nie wydaje mnie się)
          Sensory podlegają takiemu samemu rozwojowi, jak każda inna elektronika.

Pozdrawiam!
          wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Jacek
            Początki nałogu
            • 2020
            • 382

Mam pytanie może dziwne: czy tu na tym forum jest ktoś, kto posiada fizycznie aparat EOS RP i robi nim zdjęcia, czy tylko są tacy co o nim czytali???

Komentarz

• cybertoman
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 36

Tak, posiada i nawet robi nim zdjęcia.

Komentarz

• Jacek
                Początki nałogu
                • 2020
                • 382

Zgodnie z sugestią Bechamota pozbyłem się "starego" sprzętu, mającego ponad 10 lat, nabyłem RP + 24-105, tylko czy ja stary dziad teraz sobie z nim poradzę??? Dwie godziny zajęło mi wyszukanie dlaczego punkt AF stoi w prawym rogu, a nie chce na środku, do czego byłem przyzwyczajony od lat, za nic nie dawał się przesunąć. W końcu aparat głupiemu sam podpowiedział: naciśnij na kosz. Co mi się podoba, że mam na ekraniku i w wizjerze format, o jaki mi chodziło. Jeżeli aparat mnie nie zniechęci, to zapewne już mnie z nim pochowają, - tak często zmieniam sprzęt, Po założeniu 17-40 jest super, dużo robiłem na szerokim w "ciasnych" pomieszczeniach. Dzisiaj sprawdziłem AF 24-105 jest ok, łapie tam gdzie chciałem, jutro test 70-210 i innych szkiełek, ale jest ok. "Wykastrowany" jest jak dla mnie wystarczający.

Jest w menu regulacja jasności ekranika ale nie umiem wyregulować jasności wizjera, daje po oczach, że trzeba w słonecznych okularach.
                Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4568

Spróbuj trybu Fv. Daje dobry przegląd tego co się wyprawia w ustawieniach.
                  EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Jacek
                    Początki nałogu
                    • 2020
                    • 382

Skoro tak piszesz spróbuję, całe życie robiłem tylko nas dwóch AV i M, i to mam we krwi. Mogłem ustawiać wszystko po omacku. Tutaj nie mogę sie przyzwyczaić do dwóch pokręteł, niby to jest banalne jak cep, ale potem dalej już się gubię i żeby zmienić ISO wchodzę do menu, zamiast korzystać z tych pokręteł i Fn.

Instrukcję mam pełną wersję PDF, czytam ale nie wszystko rozumiem. Niby jest proste ale jak chcę to wprowadzić w życie to nie wychodzi.
                    Na stronie 373 jest napisane: Jasność ekranu i wizjera można regulować osobno i jest podane jak. Ekran mi się ściemnia, wizjer nie. Za mądre dla emeryta.
                    Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• Tmwstw
                      Coś już napisał
                      • 2016
                      • 57

"Podczas regulacji jasności wizjera spójrz w wizjer podczas zmiany ustawień." - w sumie "spójrz" może sugerować, że wystarczy właśnie spojrzeć i dalej zmieniać patrząc na ekran. Jasność wizjera zmienia się z okiem przy wizjerze, a przynajmniej w R tak to działa.
                      1300D → 80D + R
                      10-400/1.4-6.3 Canony, Sigmy, Tamrony...

Komentarz

• Jacek
                        Początki nałogu
                        • 2020
                        • 382

Tmwstw - wielkie dzięki, faktycznie tak jest, zadziałało. Są dwie skale jasności, jedna na ekraniku dla ekranu, druga w wizjerze dla wizjera. Mnie myliło to, że po zmianie na min w wizjerze, patrzę na ekranik, a tam jest po środku, ale już wiem, że każde jest osobno. Dużo kłopotów sprawiła mi czerwona kropa "REC" do filmów, nie patrząc na body, robiąc na macane myliłem ją z Fn, więc przestawiłem na Lupkę, teraz jak niechcący nacisnę "REC" to mam powiększenie obrazu i tyle nic mi się nie nagrywa.

Komentarz

• RobertoM
                          Bywalec
                          • 2017
                          • 247

Czy jest metoda na powiązanie punktowego pomiaru światła łącznie z punktem af?

Komentarz

• marfot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4568

Zamieszczone przez RobertoM
                            Czy jest metoda na powiązanie punktowego pomiaru światła łącznie z punktem af?
                            Tylko w puszkach pro Canon oferował wprost taką funkcjonalność.
                            Tak na prawdę w trybie pomiaru matrycowego wpływ punktu AF na pomiar jest bardzo duży. Oczywiście stoją za tym pokrętne algorytmy ale jest to silnie powiązane.

Komentarz

• Jacek
                              Początki nałogu
                              • 2020
                              • 382

Pytanie z rzędu naiwnych, czy w zestawie RP + 24-105/4 L, da się jakoś dezaktywować pierścień ustawiania ostrości, łapię się na tym, że mam na obiektywie ustawione AF, ale pokręcam tym pierścieniem i wówczas dzieją się dziwne rzeczy.

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4568

Zamieszczone przez Jacek
                                Pytanie z rzędu naiwnych, czy w zestawie RP + 24-105/4 L, da się jakoś dezaktywować pierścień ustawiania ostrości, łapię się na tym, że mam na obiektywie ustawione AF, ale pokręcam tym pierścieniem i wówczas dzieją się dziwne rzeczy.
                                Kręcąc pierścieniem ostrości zmieniasz ostrość ale żeby dziwne rzeczy się działy to co coś szczególnego

Komentarz

Pracuję...