X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek
    Początki nałogu
    • 2020
    • 382

Odp: Canon EOS RP

a pod podpięciu 17-40/4 też winieta będzie mocna, czy akceptowalna. Zadaje takie naiwne pytania, ale nikt z moich znajomych nie ma Canona RP, i co ciekawe to nigdzie w moim mieście nie ma go w sklepie. Ba nawet gdyby był to jestem pewien, że nie dadzą do ręki obejrzeć, bo to trzeba baterię włożyć, obiektyw podpiąć itd, itp. Od 10 Lat mam 7D, i do niego serię obiektywów, ale coraz mniej nim zdjęcia robię, bo ja się starzeję i jego waga z czasem rośnie. Chciałbym zamienić na coś mniejszego ale tak żeby obiektywy zostały.
    Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4568

Zamieszczone przez Jacek
      a pod podpięciu 17-40/4 też winieta będzie mocna, czy akceptowalna
      C17-40 to obiektyw do FF, kryje pełną klatkę.
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Jacek
        Początki nałogu
        • 2020
        • 382

Ja potrzebuję zdjęcia w formacie 16:9. Wiem, że z każdego formatu da się "dociąć" do 16:9, ale kiedy zdjęć są setki czy tysiące, to bawienie się z każdym osobno to koszmar. Z tego powodu wyjeżdżając do Chin kupiłem Canon G1X, małe to, poręczne i ma ten format, nic nie musiałem obrabiać. Od pewnego czasu więcej zdjęć robię G1X niż 7D, i wiele rzeczy mi w tym maluchu pasuje poza jedną, ma zwłokę która uniemożliwia ciekawe street photo. A z instrukcji RP wynika, że też ma format 16:9, ciekaw jestem, czy ten format widać w wizjerze, czy ekraniku?

Komentarz

• marfot
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4568

Zamieszczone przez Jacek
          z instrukcji RP wynika, że też ma format 16:9, ciekaw jestem, czy ten format widać w wizjerze, czy ekraniku?
          Oczywiście, że tak jest wykadrowany obrazek w wizjerze. Nie sprawdzałem w R czy RAW jest pełny (prawdopodobnie tak).
          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Jacek
            Początki nałogu
            • 2020
            • 382

Taki format mam na ekraniku G1X po wybraniu 16:9. A dlaczego to jest ważne, bowiem ja się wychowałem na slajdach. Zrobiłem ich tysiące, dużo, bardzo dużo. A ze slajdami jest tak, że jak mają być skanowane na bębnie można coś obrabiać, oszukać, ale jeśli mają być wyświetlane na ekranie, to kadr musi być dobry w momencie naświetlania w aparacie. Cykniesz i koniec, nic nie da się poprawić. Jeżeli ktoś robił tysiące slajdów to musiał nauczyć się kadrowania bez ewentualnych poprawek. Jak weszło to w krew było dobrze,................ale do momentu kiedy zmienił się format obrazu, bowiem od pewnego czasu potrzebuję 16:9 i szlag trafił moje nauki i przyzwyczajenia. To co kiedyś było dobre teraz stało się kulą u nogi.

Komentarz

• r_m
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2418

Zamieszczone przez Jacek
              Od 10 Lat mam 7D, i do niego serię obiektywów, ale coraz mniej nim zdjęcia robię, bo ja się starzeję i jego waga z czasem rośnie. Chciałbym zamienić na coś mniejszego ale tak żeby obiektywy zostały.
              Żebyś nie był zaskoczony po zakupie. Waga 7d z baterią to chyba ok. 900g, waga RP (z baterią) to ok. 480g - prawie o połowę mniej. Tylko "dla pewności" warto zabrać dodatkową baterię (lub dwie, w 7d mogłaby wystarczyć jedna w aparacie), więc doliczamy jakieś 100g, i doliczamy adapter EF->R, kolejne 150g, mamy razem 735g. W porównaniu do 900g tego co masz, jest różnica 165g. Być może to dla Ciebie będzie wyraźnie odczuwalne przy całodniowym noszeniu, ale to mniej więcej 1.5 tabliczki czekolady. Wszyscy podkreślają małą wagę bezlusterkowców, jednak obiektywy nie chcą zmaleć (a jak obiektyw jest duży i ciężki, niektórym osobom bardziej pasuje aparat dający wygodny, pewny uchwyt - czyli fizycznie większy).
              Głupia propozycja - spróbuj wziąć do ręki 100d. Tak, niższa klasa, tak, "nieśmiertelna matryca", ale mniej więcej porównywalny wielkością do RP, lżejszy, nie wymagający adaptera do szkieł.

Komentarz

• Jacek
                Początki nałogu
                • 2020
                • 382

A ten 100D ma format 16:9, nigdy nie miałem go w ręku. Z opisu na stronie Canona wynika, że ma taki format. Nie ma gibanego ekranika, a to dla emeryta pomocne jest.

Komentarz

• Bechamot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2512

ilu bedziesz mial podpowiadajacych , tyle roznych podpowiedzi i coraz wiekszy metlik w glowie.

c100 to najnizsza Polka . jest maly , ale z kazdym obiektywem moga wystapic bledy ostrzenia AF a i obraz w celowniku jest maly i stosunkowo ciemny.

RP daje w celowniku duzy obraz , jasny w kazdych warunkach , gdyz wzmacniany elektronicznie.
                  duzo latwiej sie bedzie tez ostrzyc obiektywami manualnymi.

aparat jest maly , lekki i wcale nie musisz koniecznie targac ze soba kilka beterii. jesli jestes przyzwyczajony do dyscypliny kadrowania i fotografoania , to 200 - 400 zdjec na baterii wystarczy na dlugo , tak jak 200 slajdow to mogl byc caly miesiac.

Natomiast zaobserwujesz kolosalny przyrost jakosci obrazowania szczegolnie w trudnych warunkach oswietleniowych.

Bedziesz mogl podpiac posiadane obiektywy lub kupic niektore z Bagnetem EF - te starszej generacji za bezcen a przez przejsciowke takze tanie choc niezle rysujace jak Helios , Jupiter itp. Nie popelnisz bledu kupujac RP , natomiast mozesz popelnic kupujac c100.

Jesli nie chcesz nosic dlugiego i ciezkiego tele to mozesz podpiac albo z aps , albo zastosowac krotsze z FF i wykadrowac srodek kadru.
                  Dla tele nic sie nie zmienia . na krotkich ogniskowych na FF masz szerszy kat widzenia ( w stosunku do aps-c)

Ponadto Emeryci potrzebuja ruchu i wysilku by jak najdluzej utrzymac cialo w sprawnosci , wiec jesli podepniesz obiektyw z EF o 100 gram ciezszy to wyjdzie to z korzyscia dla ciala , a patrzac na obraz - z korzyscia dla ducha , gdyz geba sama sie bedzie usmiechac na widok znacznie lepszych zdjec.
                  Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                  Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Jacek
                    Początki nałogu
                    • 2020
                    • 382

Bechamot bardzo dziękuję za sensowną odpowiedź, próbę pomocy. Mętlik w głowie, to ja mam nie z powodu braku jakiegoś wymarzonego sprzętu, tylko z jego nadmiaru. Nie ma problemu z kasą na zakup, problem będzie po zakupie, bo mając 3 aparaty, trzeba podjąć decyzję czym robię. Jak pisałem, ostatnio więcej robię G1X niż 7D, a to z prostego powodu formatu obrazu. Tak sobie wymyśliłem, że jak kupię RP + 24-105, ustawię 16:9, to mało kiedy skorzystam z obiektywów 10-20, 17-40, 70-210, czy 50/1,8, a skoro tak, to 7D i cała ta szklarnia będzie pokrywała się kurzem w szafie. Trochę szkoda, bo to jak pies ogrodnika, sam nie korzysta, drugiemu nie da. W RP podnieca mnie jeszcze jedna opcja, nie otwierać ekranika z tyłu, nie sprawdzać za każdym zdjęciem jak wyszło. Po takim prostym odruchu z daleka widać kto wyrósł na cyfrze. "Fachowiec" robi 200 fot i 200 razy obraca aparat sprawdzając jak wyszło, wniosek: nie wierzy w sprzęt lub nie wierzy w to co umie, czego się nauczył.

Komentarz

• Bechamot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 2512

Jesli kupisz RP czyli Format FF , to nie bedziesz chcial wiecej uzywac aps-c.
                      Jesli cos jeszcze , to rzeczywiscie Jakis maly Format , tam gdzie jakosc nie jest priorytetowa , ale i mozna w takich wypadkach bardzo czesto posluzyc sie komorka.

jesli cena nie gra roli to bedziesz mial wiecej pociechy z R , ale i RP robi to co do niego nalezy , czyli dobre zdjecia.

Format 16:9 moza dwoma kliknieciami przeniesc na wszystkie zdjecia.

Od dawna bylem zdania , ze nie ma sensu pakowania kasy w droga optyke jesli jej rzeczywiscie nie potrzebujemy. Po okresie testow , czyli kilkunastu dniach okazuje sie, ze moza sie bez niej obejsc i lezy w szafie.
                      Wybor matrycy dycyduje o tym jak nasza optyka bedzie rysowac , tzn przechodzac na dobra i rozsadna matryce mozna podniesc jakosc rysunku dla calej poiadanej optyki.

i tak tez bedzie jesli przejdziesz na RP , ewentualnie na R. 24 - 105 w zupelnosci wystarcza , a przy kropowaniu dostaniesz i tak jak ok 170 mm z aps-c.

Pozbylbym sie wszystkiego , czego nie potrzebujesz i kupil R + 24-105 , moze zostawil 70 - 210 gdyz to swietna , mala i lekka optyka - zawsze sie zmiesci " za pazuche" , a pieniadze w wypadku sprzedazy niewielkie.
                      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4568

Zamieszczone przez Bechamot
                        Pozbylbym sie wszystkiego , czego nie potrzebujesz i kupil R + 24-105
                        A ja bym zamienił kolejność
                        Kupiłbym RP (lub R oczywiście) + 24-105 i jeszcze poćwiczył z tymi szkłami. Zostawiłbym to co użyteczne.
                        Prawdopodobnie nie zostałoby nic a jeśli ten G1X nie jest mark III to też by nie przetrwał.

Komentarz

• Jacek
                          Początki nałogu
                          • 2020
                          • 382

Format 16:9 można dwoma kliknięciami przenieść na wszystkie zdjęcia. - Nie chodziło mi o zmianę formatu po zrobieniu zdjęcia, tylko żebym ja ten format widział przed zrobieniem, mógł odpowiednio wykadrować. Ciężko jest z automatu obrobić 2500 zdjęć, na inny format, kiedy jedno trzeba uciąć od góry, a drugie od dołu, itd. Ja tego nie umiem zrobić, może są jakieś programy, które same domyślają się o co autorowi chodziło?

Komentarz

• marfot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4568

Tak sobie pomyślałem, że skoro poprzestajesz definitywnie na formacie 16:9 to wycinasz paskudne rogi z C17-40L i szkło robi się super - do pozostawienia.

Komentarz

• Jacek
                              Początki nałogu
                              • 2020
                              • 382

G1X zostanie z powodu sentymentu, chyba, że sam padnie ze starości. W chwili kiedy go kupowałem kosztował coś ok. 4000 a zwrócił się po jednej wyprawie. C17-40 sprawdzi się po podpięciu pod RP i wklepaniu formatu 16:9. Jeżeli będzie ok, to powinno teoretycznie być lepiej niż 7D + S10-20, na którym to zestawie dość dużo robiłem.

Komentarz

• Jacek_Z
                                Administrator
                                • 2005
                                • 2694

Zamieszczone przez Jacek
                                ..Mętlik w głowie, to ja mam nie z powodu braku jakiegoś wymarzonego sprzętu, tylko z jego nadmiaru. Nie ma problemu z kasą na zakup, problem będzie po zakupie, bo mając 3 aparaty, trzeba podjąć decyzję czym robię. Jak pisałem, ostatnio więcej robię G1X niż 7D, ...
                                Trzeba było wybrać system w którym bys miał kilka formatów, a optyka by była kompatybilna. Czyli Nikona z formatami DX (Z50), FX, do którego podepniesz absolutnie wszelaką optykę firm trzecich (a to się w Nikonie pozmieniało! ) i oczywiscie dobry telefon komórkowy jako trzeci format.
                                Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

Pracuję...