Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
a pod podpięciu 17-40/4 też winieta będzie mocna, czy akceptowalna. Zadaje takie naiwne pytania, ale nikt z moich znajomych nie ma Canona RP, i co ciekawe to nigdzie w moim mieście nie ma go w sklepie. Ba nawet gdyby był to jestem pewien, że nie dadzą do ręki obejrzeć, bo to trzeba baterię włożyć, obiektyw podpiąć itd, itp. Od 10 Lat mam 7D, i do niego serię obiektywów, ale coraz mniej nim zdjęcia robię, bo ja się starzeję i jego waga z czasem rośnie. Chciałbym zamienić na coś mniejszego ale tak żeby obiektywy zostały.
Ja potrzebuję zdjęcia w formacie 16:9. Wiem, że z każdego formatu da się "dociąć" do 16:9, ale kiedy zdjęć są setki czy tysiące, to bawienie się z każdym osobno to koszmar. Z tego powodu wyjeżdżając do Chin kupiłem Canon G1X, małe to, poręczne i ma ten format, nic nie musiałem obrabiać. Od pewnego czasu więcej zdjęć robię G1X niż 7D, i wiele rzeczy mi w tym maluchu pasuje poza jedną, ma zwłokę która uniemożliwia ciekawe street photo. A z instrukcji RP wynika, że też ma format 16:9, ciekaw jestem, czy ten format widać w wizjerze, czy ekraniku?
Taki format mam na ekraniku G1X po wybraniu 16:9. A dlaczego to jest ważne, bowiem ja się wychowałem na slajdach. Zrobiłem ich tysiące, dużo, bardzo dużo. A ze slajdami jest tak, że jak mają być skanowane na bębnie można coś obrabiać, oszukać, ale jeśli mają być wyświetlane na ekranie, to kadr musi być dobry w momencie naświetlania w aparacie. Cykniesz i koniec, nic nie da się poprawić. Jeżeli ktoś robił tysiące slajdów to musiał nauczyć się kadrowania bez ewentualnych poprawek. Jak weszło to w krew było dobrze,................ale do momentu kiedy zmienił się format obrazu, bowiem od pewnego czasu potrzebuję 16:9 i szlag trafił moje nauki i przyzwyczajenia. To co kiedyś było dobre teraz stało się kulą u nogi.
Od 10 Lat mam 7D, i do niego serię obiektywów, ale coraz mniej nim zdjęcia robię, bo ja się starzeję i jego waga z czasem rośnie. Chciałbym zamienić na coś mniejszego ale tak żeby obiektywy zostały.
Żebyś nie był zaskoczony po zakupie. Waga 7d z baterią to chyba ok. 900g, waga RP (z baterią) to ok. 480g - prawie o połowę mniej. Tylko "dla pewności" warto zabrać dodatkową baterię (lub dwie, w 7d mogłaby wystarczyć jedna w aparacie), więc doliczamy jakieś 100g, i doliczamy adapter EF->R, kolejne 150g, mamy razem 735g. W porównaniu do 900g tego co masz, jest różnica 165g. Być może to dla Ciebie będzie wyraźnie odczuwalne przy całodniowym noszeniu, ale to mniej więcej 1.5 tabliczki czekolady. Wszyscy podkreślają małą wagę bezlusterkowców, jednak obiektywy nie chcą zmaleć (a jak obiektyw jest duży i ciężki, niektórym osobom bardziej pasuje aparat dający wygodny, pewny uchwyt - czyli fizycznie większy).
Głupia propozycja - spróbuj wziąć do ręki 100d. Tak, niższa klasa, tak, "nieśmiertelna matryca", ale mniej więcej porównywalny wielkością do RP, lżejszy, nie wymagający adaptera do szkieł.
A ten 100D ma format 16:9, nigdy nie miałem go w ręku. Z opisu na stronie Canona wynika, że ma taki format. Nie ma gibanego ekranika, a to dla emeryta pomocne jest.
ilu bedziesz mial podpowiadajacych , tyle roznych podpowiedzi i coraz wiekszy metlik w glowie.
c100 to najnizsza Polka . jest maly , ale z kazdym obiektywem moga wystapic bledy ostrzenia AF a i obraz w celowniku jest maly i stosunkowo ciemny.
RP daje w celowniku duzy obraz , jasny w kazdych warunkach , gdyz wzmacniany elektronicznie.
duzo latwiej sie bedzie tez ostrzyc obiektywami manualnymi.
aparat jest maly , lekki i wcale nie musisz koniecznie targac ze soba kilka beterii. jesli jestes przyzwyczajony do dyscypliny kadrowania i fotografoania , to 200 - 400 zdjec na baterii wystarczy na dlugo , tak jak 200 slajdow to mogl byc caly miesiac.
Natomiast zaobserwujesz kolosalny przyrost jakosci obrazowania szczegolnie w trudnych warunkach oswietleniowych.
Bedziesz mogl podpiac posiadane obiektywy lub kupic niektore z Bagnetem EF - te starszej generacji za bezcen a przez przejsciowke takze tanie choc niezle rysujace jak Helios , Jupiter itp. Nie popelnisz bledu kupujac RP , natomiast mozesz popelnic kupujac c100.
Jesli nie chcesz nosic dlugiego i ciezkiego tele to mozesz podpiac albo z aps , albo zastosowac krotsze z FF i wykadrowac srodek kadru.
Dla tele nic sie nie zmienia . na krotkich ogniskowych na FF masz szerszy kat widzenia ( w stosunku do aps-c)
Ponadto Emeryci potrzebuja ruchu i wysilku by jak najdluzej utrzymac cialo w sprawnosci , wiec jesli podepniesz obiektyw z EF o 100 gram ciezszy to wyjdzie to z korzyscia dla ciala , a patrzac na obraz - z korzyscia dla ducha , gdyz geba sama sie bedzie usmiechac na widok znacznie lepszych zdjec.
Bechamot bardzo dziękuję za sensowną odpowiedź, próbę pomocy. Mętlik w głowie, to ja mam nie z powodu braku jakiegoś wymarzonego sprzętu, tylko z jego nadmiaru. Nie ma problemu z kasą na zakup, problem będzie po zakupie, bo mając 3 aparaty, trzeba podjąć decyzję czym robię. Jak pisałem, ostatnio więcej robię G1X niż 7D, a to z prostego powodu formatu obrazu. Tak sobie wymyśliłem, że jak kupię RP + 24-105, ustawię 16:9, to mało kiedy skorzystam z obiektywów 10-20, 17-40, 70-210, czy 50/1,8, a skoro tak, to 7D i cała ta szklarnia będzie pokrywała się kurzem w szafie. Trochę szkoda, bo to jak pies ogrodnika, sam nie korzysta, drugiemu nie da. W RP podnieca mnie jeszcze jedna opcja, nie otwierać ekranika z tyłu, nie sprawdzać za każdym zdjęciem jak wyszło. Po takim prostym odruchu z daleka widać kto wyrósł na cyfrze. "Fachowiec" robi 200 fot i 200 razy obraca aparat sprawdzając jak wyszło, wniosek: nie wierzy w sprzęt lub nie wierzy w to co umie, czego się nauczył.
Jesli kupisz RP czyli Format FF , to nie bedziesz chcial wiecej uzywac aps-c.
Jesli cos jeszcze , to rzeczywiscie Jakis maly Format , tam gdzie jakosc nie jest priorytetowa , ale i mozna w takich wypadkach bardzo czesto posluzyc sie komorka.
jesli cena nie gra roli to bedziesz mial wiecej pociechy z R , ale i RP robi to co do niego nalezy , czyli dobre zdjecia.
Format 16:9 moza dwoma kliknieciami przeniesc na wszystkie zdjecia.
Od dawna bylem zdania , ze nie ma sensu pakowania kasy w droga optyke jesli jej rzeczywiscie nie potrzebujemy. Po okresie testow , czyli kilkunastu dniach okazuje sie, ze moza sie bez niej obejsc i lezy w szafie.
Wybor matrycy dycyduje o tym jak nasza optyka bedzie rysowac , tzn przechodzac na dobra i rozsadna matryce mozna podniesc jakosc rysunku dla calej poiadanej optyki.
i tak tez bedzie jesli przejdziesz na RP , ewentualnie na R. 24 - 105 w zupelnosci wystarcza , a przy kropowaniu dostaniesz i tak jak ok 170 mm z aps-c.
Pozbylbym sie wszystkiego , czego nie potrzebujesz i kupil R + 24-105 , moze zostawil 70 - 210 gdyz to swietna , mala i lekka optyka - zawsze sie zmiesci " za pazuche" , a pieniadze w wypadku sprzedazy niewielkie.
Pozbylbym sie wszystkiego , czego nie potrzebujesz i kupil R + 24-105
A ja bym zamienił kolejność
Kupiłbym RP (lub R oczywiście) + 24-105 i jeszcze poćwiczył z tymi szkłami. Zostawiłbym to co użyteczne.
Prawdopodobnie nie zostałoby nic a jeśli ten G1X nie jest mark III to też by nie przetrwał.
Format 16:9 można dwoma kliknięciami przenieść na wszystkie zdjęcia. - Nie chodziło mi o zmianę formatu po zrobieniu zdjęcia, tylko żebym ja ten format widział przed zrobieniem, mógł odpowiednio wykadrować. Ciężko jest z automatu obrobić 2500 zdjęć, na inny format, kiedy jedno trzeba uciąć od góry, a drugie od dołu, itd. Ja tego nie umiem zrobić, może są jakieś programy, które same domyślają się o co autorowi chodziło?
Tak sobie pomyślałem, że skoro poprzestajesz definitywnie na formacie 16:9 to wycinasz paskudne rogi z C17-40L i szkło robi się super - do pozostawienia.
G1X zostanie z powodu sentymentu, chyba, że sam padnie ze starości. W chwili kiedy go kupowałem kosztował coś ok. 4000 a zwrócił się po jednej wyprawie. C17-40 sprawdzi się po podpięciu pod RP i wklepaniu formatu 16:9. Jeżeli będzie ok, to powinno teoretycznie być lepiej niż 7D + S10-20, na którym to zestawie dość dużo robiłem.
..Mętlik w głowie, to ja mam nie z powodu braku jakiegoś wymarzonego sprzętu, tylko z jego nadmiaru. Nie ma problemu z kasą na zakup, problem będzie po zakupie, bo mając 3 aparaty, trzeba podjąć decyzję czym robię. Jak pisałem, ostatnio więcej robię G1X niż 7D, ...
Trzeba było wybrać system w którym bys miał kilka formatów, a optyka by była kompatybilna. Czyli Nikona z formatami DX (Z50), FX, do którego podepniesz absolutnie wszelaką optykę firm trzecich (a to się w Nikonie pozmieniało! ) i oczywiscie dobry telefon komórkowy jako trzeci format.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Komentarz