X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4283

Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez Jacek
    HDR jest robiony tylko w JPEG i już tak pozostaje, nie wraca do RAW + JPEG, pomimo że w menu jest wybór TYLKO JEDNO ZDJĘCIE HDR
    Robi dokładnie to co mu karzesz, jedno zdjęcie HDR
    To twoje oczekiwanie że powróci do poprzednich ustawień, menu nic na ten temat nie "obiecuje"

Są (w innych aparatach) funkcje chwilowe, "nadpisuja się" na aktualne ustawienia np. przy naciśnięciu przycisku a po jego zwolnieniu wszystko wraca do stanu z przed naciśnięcia przycisku

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4568

Zamieszczone przez Jacek
      HDR jest robiony tylko w JPEG i już tak pozostaje, nie wraca do RAW + JPEG, pomimo że w menu jest wybór TYLKO JEDNO ZDJĘCIE HDR
      W R po zrobieniu HDR wraca tryb RAW+JPEG.
      Spróbuj zapisać swoje ustawienia RAW+JPEG pod np. C1 to może wtedy chętniej wróci.
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Jacek
        Początki nałogu
        • 2020
        • 382

Robi jak pisze Jan Pawlak, ale może jest jakiś cudowny przycisk, lub można do niego taką funkcję przypisać - POWRÓT DO POPRZEDNICH USTAWIEŃ!!!
        Już kolejny raz łapię się na tym, że po zrobieniu jednego HDR robię dalej, ale już bez RAW, a przed HDR było ustawione RAW+JPEG
        Mam nauczkę, następnym razem jedną ręką fotografuję w drugiej trzymam kartkę: WŁĄCZ RAW, WŁĄCZ RAW, WŁĄCZ RAW.

Jakość zdjęć z tego body jak dla moich potrzeb jest wystarczająca, nie potrzebuję więcej ale guzikologia mi zupełnie nie pasuje, prawie za każdym razem muszę poprawiać uchwyt i "koszem" środkować punkt AF, bo zawsze stoi gdzieś w rogu, naciskam bezwiednie guziki trzymając body.

Da się zapisać RAW + JPEG pod C1, dzięki marfot. Po zrobieniu HDR na AV i przełączeniu na C1 jest RAW + JPEG, i po to jest takie forum
        Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• jan pawlak
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 4283

Zamieszczone przez Jacek
          Robi jak pisze Jan Pawlak, ale może jest jakiś cudowny przycisk, lub można do niego taką funkcję przypisać - POWRÓT DO POPRZEDNICH USTAWIEŃ!!!
          Już kolejny raz łapię się na tym, że po zrobieniu jednego HDR robię dalej, ale już bez RAW, a przed HDR było ustawione RAW+JPEG
          Mam nauczkę, następnym razem jedną ręką fotografuję w drugiej trzymam kartkę: WŁĄCZ RAW, WŁĄCZ RAW, WŁĄCZ RAW.

Jakość zdjęć z tego body jak dla moich potrzeb jest wystarczająca, nie potrzebuję więcej ale guzikologia mi zupełnie nie pasuje, prawie za każdym razem muszę poprawiać uchwyt i "koszem" środkować punkt AF, bo zawsze stoi gdzieś w rogu, naciskam bezwiednie guziki trzymając body.
          Nie znam RP

Ja na swoim sprzęcie przeszedłem na stałe tylko na C1, C2, C3
          Można pod każde Cx zaprogramować/ustawić cały zestaw potrzebnych ustawień i wtedy tylko przełączać na kółku C1 <-> C2 <-> C3

jp
          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• Jacek
            Początki nałogu
            • 2020
            • 382

Można pod każde Cx zaprogramować/ustawić cały zestaw potrzebnych ustawień i wtedy tylko przełączać na kółku C1 <-> C2 <-> C3

jp

W moim body tak się nie da zrobić, przynajmniej w tym co sprawdzałem. Mam przypisane funkcje do guzików i w Av, TV, M mi to działa, natomiast na C1, C2, C3 już nie, czerwone kółeczko mam przypisane do Lupki, powiększa mi w 5x lub 10x, i to jest ok działa, jest potrzebne. Ale jak przełączę na C1, C2, C3 to po naciśnięciu czerwonego kółeczka startuje zapis filmu. Pewnie inne funkcje też ale nie sprawdzałem wszystkiego.

Komentarz

• Jacek
              Początki nałogu
              • 2020
              • 382

Do tych nieszczęsnych RAW3 próbowałem zainstalować DNG konwerter, ale się nie udało, niby poszło bez bólu, ale przy próbie otworzenia programu komunikat: na komputerze brak pliku .......dll. Proszę powtórzyć instalację, powtórzyłem nadal brak pliku dll.

Komentarz

• jan pawlak
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 4283

Zamieszczone przez Jacek

jp

W moim body tak się nie da zrobić, przynajmniej w tym co sprawdzałem. Mam przypisane funkcje do guzików i w Av, TV, M mi to działa, natomiast na C1, C2, C3 już nie, czerwone kółeczko mam przypisane do Lupki, powiększa mi w 5x lub 10x, i to jest ok działa, jest potrzebne. Ale jak przełączę na C1, C2, C3 to po naciśnięciu czerwonego kółeczka startuje zapis filmu. Pewnie inne funkcje też ale nie sprawdzałem wszystkiego.
                Nie znam RP

1.
                W trybie programowania C1, C2, C3 u mnie się programuje w ten sposób że dla każdego z nich z osobna, np. C1 :
                a. ustawiam wszystkie parametry/funkcje aparatu tak jak potrzebuję
                b. i zapisuję (gdzieś w menu) że to zestaw C1
                I następnie powtarzam (a,b) z innymi ustawieniami kolejno dla C2 i C3.

2.
                W trybie fotografowania po przekręceniu kółka na dane Cx aparat jest ustawiony na ten zestaw pod który został zapisany.

Powinno być w RP podobnie

jp

Komentarz

• Jacek
                  Początki nałogu
                  • 2020
                  • 382

Być może tak jest i tutaj, ale to już nie na dzisiaj bo ustawienie wszystkich parametrów, to jak dla mnie parę godzin roboty. Na razie motam się z konwerterem DNG. Ale cieszy mnie, że zamiast mordobicia czeka mnie merytoryczna pomoc, są ludzie którzy chcą to zrobić zamiast tarzać się w błocie.

Komentarz

• Bechamot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2512

Zamieszczone przez Jacek
                    Być może tak jest i tutaj, ale to już nie na dzisiaj bo ustawienie wszystkich parametrów, to jak dla mnie parę godzin roboty. Na razie motam się z konwerterem DNG. Ale cieszy mnie, że zamiast mordobicia czeka mnie merytoryczna pomoc, są ludzie którzy chcą to zrobić zamiast tarzać się w błocie.
                    nie wiem czy niepotrzebnie nie tracisz czas na converter DNG.
                    Zdjecia z tego conwertera mimo tego samego oznaczenia ( rozszerzenia ) nie sa wiecej raw-ami
                    to nie jest dokladnie co DNG wprost z niektorych aparatow.

moze warto sprobowac alternatywnie capture one?
                    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4283

Zamieszczone przez Jacek
                      1.
                      Dobrze by było na początek wyodrębnić/(ustalić ze sobą) 3 najczęściej ustawiane przez Ciebie zestawy (dla różnych sytuacji zdjęciowych).
                      Mogą się różnić bardzo lub tylko trochę
                      Mogłoby to być np. :

a. (najczęściej używane)
                      AV, f/5.6, AutoIso, ........, RAW
                      b. (+HDR)
                      AV, f/5.6, AutoIso, ........., RAW+jpg, HDR
                      c. (statyw)
                      AV, F/8, ISO 100, ..........., RAW, bracketing EV (-2, 0 +2)

2.
                      Ustawić na aparacie zestaw :
                      - a i zapisać go jako C1
                      - b -> C2
                      - c -> C3

3.
                      Kiedykolwiek ustawisz na kółku np. C2 i potwierdzisz to takie będą ustawienia jak zdefiniowałeś w pkt. 1/b
                      Aż do zmiany jakiegokolwiek ustawienia w aparacie lub zmiany Cx

4.
                      Jaki jest aktualny Cx widać na kółku i (najprawdopodobniej w RP także w wizjerze i monitorku)

jp

Komentarz

• Jacek
                        Początki nałogu
                        • 2020
                        • 382

Bardzo dziękuję za pomoc.
                        Zawsze robiłem na AV, przysłoną regulując głębię, czasami na M, pozostałe parametry dobierałem zależnie od sytuacji.
                        Robiłem głównie na RAW, bo łatwiej mi było wyciągać cienie, zmieniać balans bieli, tłumić światła.
                        Znam fachowca, człowieka po filmówce, żyjącego z fotografii, prowadzącego plenery i warsztaty, który świadomie nigdy nie robi na RAW, używa tylko JPEG!!!
                        Poustawiam sobie wszystko, tylko to zajmie mi więcej czasu niż innym, najgorsze są guziki blisko prawej krawędzi, może być, że właśnie to zmusi mnie do zakupu R6.

Komentarz

• Jacek
                          Początki nałogu
                          • 2020
                          • 382

Problem, dzięki pomocy kolegów rozwiązany, ale nie było prosto.
                          Zazwyczaj robiłem na AV, RAW + JPEG, - i te wszystkie ustawienia, plus inne zapisałem jako C1.
                          Natomiast na AV ustawiłem HDR - wszystkie zdjęcia.

I teraz mam tak:
                          - ustawiam pokrętłem C1 i mam dokładnie to, co miałem na AV, w tym także RAW+JPEG.

- obracam pokrętło na AV i mi robi HDR i zapisuje jako "L", ale . . .

- po obróceniu pokrętła na C1 mam RAW+JPEG, a nie tylko JPEG

Chodziło mi o to, żeby ciągle nie grzebać w menu.
                          HDR nie da się zapisać pod C1, C2, C3,
                          po wybraniu HDR te trzy ustawienia są nieaktywne.

Komentarz

• jan pawlak
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 4283

Zamieszczone przez Jacek
                            Problem, dzięki pomocy kolegów rozwiązany, ale nie było prosto.
                            Zazwyczaj robiłem na AV, RAW + JPEG, - i te wszystkie ustawienia, plus inne zapisałem jako C1.
                            Natomiast na AV ustawiłem HDR - wszystkie zdjęcia.

I teraz mam tak:
                            - ustawiam pokrętłem C1 i mam dokładnie to, co miałem na AV, w tym także RAW+JPEG.

- obracam pokrętło na AV i mi robi HDR i zapisuje jako "L", ale . . .

- po obróceniu pokrętła na C1 mam RAW+JPEG, a nie tylko JPEG

Chodziło mi o to, żeby ciągle nie grzebać w menu.
                            HDR nie da się zapisać pod C1, C2, C3,
                            po wybraniu HDR te trzy ustawienia są nieaktywne.
                            1.
                            AV to jest pojedyncze ustawienie (priorytetu) przesłony do której aparat dobiera czas naświetlania wynikający z pomiaru światła, "wszystkie" pozostałe ustawienia nie ulegają zmianie.
                            Jeśli ustawione na kółku masz AV i zmienisz np z f/5.6 na f/8 to zmieni się czas naświetlania ale wszystkie pozostałe parametry/ustawienia pozostaną te same

2.
                            C1, C2, C3 to jest zaprogramowanie/zapis zestawu naraz wielu ustawień.
                            Jeśli wrócisz/zmienisz na kółku np. na C1 to wszystkie/cały zestaw zaprogramowane ustawienia jako C1 będą aktualne/obowiązywały

3.
                            Nie bardzo widzę sens/potrzebę mieszania/używania na kółku razem zarówno C1 jak i AV.
                            Lepiej będzie np. jak zaprogramujesz jako C1 zdjęcia (AV, f/x, ..z HDR) a jako C2 zdjęcia (AV, f/x, ... bez HDR) i przestawiał na kółku tylko C1 <-> C2 <-> C3
                            No ogół nie ma potrzeby "mieszać/grzebać" wtedy w menu przy robieniu zdjęć

jp

Komentarz

• Jacek
                              Początki nałogu
                              • 2020
                              • 382

Już napisałem, nie da się zaprogramować C1, C2, C3 z HDR, bo w chwili wybrania w menu HDR, funkcja C1, C2, C3 jest nieaktywna. Przynajmniej ja tego nie umiem zrobić.
                              Z tego powodu na C1, C2, C3 mam RAW + JPEG i nie używam tu HDR,
                              natomiast na AV mam HDR - ciągły (każde zdjęcie).
                              Przy takim ustawieniu wystarczy jeden obrót pokrętła, i mam HDR a po obrocie RAW + JPEG.
                              zamiast grzebania i klikania kilka czy kilkanaście razy w menu.
                              Może coś źle robię?

Żeby było jasne, zależy jaką kolejność klikania wybieram:
                              jak wybiorę C1 to mogę z menu wybrać HDR, ale mi zmieni RAW + JPEG, na sam JPEG a mnie właśnie chodzi o to, żeby nie zmieniało.
                              Natomiast jak wybieram HDR to już zapisać tego w C1, C2, C3 nie mogę bo te funkcje są wyszarzone - nieaktywne.
                              Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• jan pawlak
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 4283

Zamieszczone przez Jacek
                                Już napisałem, nie da się zaprogramować C1, C2, C3 z HDR, bo w chwili wybrania w menu HDR, funkcja C1, C2, C3 jest nieaktywna. Przynajmniej ja tego nie umiem zrobić.
                                Z tego powodu na C1, C2, C3 mam RAW + JPEG i nie używam tu HDR,
                                natomiast na AV mam HDR - ciągły (każde zdjęcie).
                                Przy takiem ustawieniu wystarczy jeden obrót pokrętła, i mam HDR a po obrocie RAW + JPEG.
                                zamiast grzebania i klikania kilka czy kilkanaście razy w menu.
                                Może coś źle robię?
                                Nie znam RP, pewno masz rację ... ale jest to dziwne że nie da się tak zaprogramować.
                                To pewno jest wyszczególnione w instrukcji

Jak się w RP robi/tworzy HDR, są 3 kolejne zdjęcia z różnymi naświetleniami ?

jp

Komentarz

Pracuję...