X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zdebik
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 4065

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez pawel.guraj
    Czy choćby dali możliwość ustawienia FPSów przy ES - na prawdę to chyba nie wymaga żadnej filozofii...

p,paw
    O tych fps'ach to b.dobry pomysł. Sam o tym myślałem chwilę temu. Nic to, będę musiał poszukac sposobu na przełączanie AF-MF z poziomu Ronina RS2
    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• adawro
      Pełne uzależnienie
      • 2011
      • 1075

Zamieszczone przez Jacek_Z
      Jakie laboratorium? Masz jpg i nie wiesz jaki ma rozmiar w pikselach?
      Tu nie chodzi o wymiary zdjęcia w pikselach, ale zmianę MTF
      R3 + RF85LDS

Komentarz

• Jacek_Z
        Administrator
        • 2005
        • 2694

To innych nie obchodzi. Każdy ma inną szklarnię. Niektórzy lepszą, inni gorszą. Wynikowy plik (rozmiar w px) zależy od użytego obiektywu?
        Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• adawro
          Pełne uzależnienie
          • 2011
          • 1075

Chodzi o to, że wynikowo pixel-shift nie daje wprost większej ilości szczegółów, gdyż sensele na matrycy nie zmniejszają się. Trochę pomaga to, że przesunięcie niweluje problem z tzw pixel-gap. Do tego zawsze będzie to jakiś wynik całego układu "obiektyw-sensor", chyba, że jest patent na test bez obiektywu.
          R3 + RF85LDS

Komentarz

• Jacek_Z
            Administrator
            • 2005
            • 2694

Zamieszczone przez adawro
            Chodzi o to, że wynikowo pixel-shift nie daje wprost większej ilości szczegółów,
            Gdyby nie dawał to by nie miał sensu, a ma (generalnie, skoro w innych aparatach daje to dlaczego niby w Canonie nie?) Większy plik mozna sobie wygenerować w PS albo jeszcze lepiej w Topaz.
            Pixel-shift bywa różnie realizowany, w tym haselku jest na dwa sposoby https://www.benchmark.pl/aktualnosci...e-zdjecia.html
            Oczywiście przyrost detalu z pixel-shift nie jest równy przyrostowi ilości Mpx, ale tak jest zawsze (nawet gdy nie mamy piksel-shift, tylko po prostu gdy sie bierze aparat z gęstszą matrycą).

Do tego zawsze będzie to jakiś wynik całego układu "obiektyw-sensor",
            To jest sprawa oczywista.

Komentarz

• adawro
              Pełne uzależnienie
              • 2011
              • 1075

Oczywiście przyrost detalu z pixel-shift nie jest równy przyrostowi ilości Mpx
              I to jest właśnie to co pisałem parę postów wyżej, aby w przypadku R5 ten stopień przyrostu zbadano "laboratoryjnie".

Dla uściślenia mojej poprzedniej wypowiedzi, owszem Pixel-Shift daje wzrost ilości szczegółów ale nie wprost (np 2x mpx = 2x więcej szczegółów) tylko zależnie od metody i w jakimś stopniu - stąd konstrukcja frazy którą użyłem, że "nie daje wprost"
              R3 + RF85LDS

Komentarz

• Nozanu
                Uzależniony
                • 2010
                • 542

I to jest właśnie to co pisałem parę postów wyżej, aby w przypadku R5 ten stopień przyrostu zbadano "laboratoryjnie".

Dla uściślenia mojej poprzedniej wypowiedzi, owszem Pixel-Shift daje wzrost ilości szczegółów ale nie wprost (np 2x mpx = 2x więcej szczegółów) tylko zależnie od metody i w jakimś stopniu - stąd konstrukcja frazy którą użyłem, że "nie daje wprost"
                A kto ma zbadać, wszyscy wymiękli.

Komentarz

• Jacek_Z
                  Administrator
                  • 2005
                  • 2694

To niemożliwe. Po prostu każdy układ obiektyw - matryca da inny wynik. Ba, dany obiektyw da inne rezultaty przy każdej z przysłon, zoom przy każdej z ogniskowych itd. Po prostu będzie przyrost i dlatego się z tego korzysta (gdy potrzeba i gdy można).

Komentarz

• adawro
                    Pełne uzależnienie
                    • 2011
                    • 1075

To niemożliwe. Po prostu każdy układ obiektyw - matryca da inny wynik.
                    Wyobrażam sobie takie badanie bez udziału obiektywu. Coś w rodzaju generatora fal interferencyjnych o znanych częstotliwościach rzutowanych bezpośrednio na matrycę.
                    R3 + RF85LDS

Komentarz

• atsf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4832

Tak, czy owak, liczy się efekt finalny, i jego porównanie do użycia innej metody ekstrapolacji obrazu.
                      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2076

Jest teraz za 16499 plus karta 128 za 1zl
                        Prawdziwa filmowo-fotograficzna bestia. Przyszłość nadeszła. Kręcenie filmów w 8k robi
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• WinSho
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 909

Zamieszczone przez szwayko
                          Jest teraz za 16499 plus karta 128 za 1zl
                          https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r5
                          Cena zaczyna być ciekawa. Do akceptowalnej jeszcze troszkę ale fakt, że chyba zbliża się następca.
                          Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                          www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                          https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                          https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• atsf
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4832

Zamieszczone przez WinSho
                            Cena zaczyna być ciekawa. Do akceptowalnej jeszcze troszkę ale fakt, że chyba zbliża się następca.
                            Na następcę nie będzie mnie stać, a tego strucla nie chcę nawet za darmo, więc tylko chipsy
                            EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• WinSho
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 909

Zamieszczone przez atsf
                              Na następcę nie będzie mnie stać, a tego strucla nie chcę nawet za darmo, więc tylko chipsy
                              Dlaczego strucel? Fajny aparat to jest i gdybym potrzebował te 45 mpix to pewnie bym się skusił ale u mnie to raczej była by zachcianka niż konieczność.
                              Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                              www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                              https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                              https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• atsf
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4832

Zamieszczone przez WinSho
                                Dlaczego strucel? Fajny aparat to jest i gdybym potrzebował te 45 mpix to pewnie bym się skusił ale u mnie to raczej była by zachcianka niż konieczność.
                                Aparat fajny jest, ale to jest przerośnięte APS-C, czyli takie ni pies, ni wydra. Na FF za dużo Mp, bo jakościowo odstaje od R6, a na APS-C za mało, jak na mój gust, bo ca 18 Mp. Jedyny z bagnetem RF, który mnie kusił, to był R10, APS-C z 24 Mp, ale się okazał porażką (jak dla mnie).
                                Moje kryteria to do 30 Mp na FF i 24 Mp APS-C.

Komentarz

Pracuję...