Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Tak czytam i to niesamowite, że Canonem D30 a później D60 i 10D robiłem zdjęcia, których jakość przy normalnym oglądaniu a nie przyglądaniu się pikselom jest znakomita.
.. Jak czytam jakieś niesamowitości obsługi korpusów Sony to dziś sie smieje z tego,szczególnie narzekanie na to jakby nie dało sie tym robić zdjęć )
Chyba ta końcówka zdania nieco na wyrost, chyba nikt nie mówi, że się nie da robić zdjęć. Niby tak na potrzeby dyskusji, ale ty zażartujesz, przesadzisz, a kto inny sie wkurzy.
Do wkurzenia ja dam przyczynek. Jako uczący na różnego rodzaju kursach muszę brać do ręki sprzęt od innych osób, które nie znają swoich własnych aparatów (kto czyta instrukcje?). Ciężko z tego robić nawet zarzut, przyszli się uczyć, nawet nie wiedzą o pewnych funkcjach jakie są w aparatach a już w ogóle jak do nich dotrzeć w menu. Problem w tym, że C N S mają inne oznaczenia, stosują inne nazewnictwo na te same funkcje, a o innej strukturze menu to nawet nie ma co mówić. W dodatku oczywiście to wszystko ewoluuje, modele tej samej marki z różnej półki i z różnych lat mają inne menu. Jasne, że jakiegokolwiek Nikona wezmę do reki to szybko sobie poradzę. Miałem ich kilka, kilka innych jest w szkole, a te co nie miałem to ta sama filozofia obsługi. Canon - w innej szkole (patronat Canona) tez mieliśmy kilka modeli, nie jeden. Lustrzanki. Na kursie jeden facet (zawodowy fotograf, na kurs przyszedł z żona, to ona ma sie uczyć, on nie ma na to siły oboje maja bezlustra C) przeszedł z lustrzanki i tez nie ogarnia wszystkiego. Ja też sie pomimo pracy na Canonach często sie motam. Natomiast znalezienie czegoś w Sony to dramat. Po kilku minutach i kilkukrotnym przeleceniu całego menu oddaje aparat właścicielowi mówiąc, by jednak wziął instrukcje, bo gdzieś to musi być. Taka sytuacja zdarzała sie kilkukrotnie. Dlaczego mogę wziąć do ręki Pentaxa i choć to mi się zdarza raz na 2 lata to tam wszystko co chcę to znajdę?
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Ci co nie potrafią czegoś znaleźć w menu Sony są hmmm... dziwni. Mam dwa korpusy Sony i znajduje co tylko jest do znalezienia bez żadnego błądzenia. Może język warto zmienić na angielski bo polskie skróty to takie sobie.
Różne rzeczy się zdarzają. Mnie już kilka razy przychodziło pokazywać w lustrach, od canonów włącznie 6d w górę, że toto ma wykrywanie twarzy na LV i jak to ustawiać. Nie powiem Ci Jacku komu to ostatnio ustawiałem ale tylko powiem ze na Twoim plenerze, a przed ostatnio na 6dmk2, obie kobiety i to z dość dużym doświadczeniem fotograficznym. Zauważalnie Kobiety fotografki mniej wagi przykładają do tych wszystkich możliwości aparatów.
Z drugiej strony spotkałem się z gloryfikacją używania trybu manualnego lecz często od słowa do słowa i okazuje się iż niejeden taki osobnik nie ma pojęcia co ma jego aparat, stąd tryb manualny tylko ogarnął bo to wszędzie piszą że jest pro. W takim wypadku nie ciągnę rozmowy bo nie mam więcej pytań.
Od lat spotykam takie osoby, od lat nie spotkałem osoby która używa trybu preselekcji przysłony z trybem AutoISO przy parametrze czasu przejścia 2 razy ogniskowa, wspomagając się korektą EV na LV. Gdy mówię jak używam w takim wypadku aparatów, widzę zawsze u dyskutanta że zwoje mu się gotują, poważnie taki jest realny stan wiedzy.
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
Bo tu wszystkim trochę zabrakło innowacyjności w tym zakresie.
Taka stosowana do dziś struktura menu i ogólnie filozofia UI nadawała się do lustrzanek, gdzie funkcji nie było specjalnie dużo.
Niestety wraz z innowacją "bezlustrową" nie poszła innowacja w zakresie UI czy ogólnie używalności. Funkcji jest kilkukrotnie więcej i po prostu robi się z tego mniej lub bardziej intuicyjny gąszcz.
Owszem, Sony zrobiło znaczący postęp w ostatnich modelach w tym zakresie - żeby kolega się od razu nie przyczepił - w pozostałych zakresach nie musi robić postępów, bo jest liderem (moim zdaniem).
Nie zmienia to faktu, że lubię swojego Canona, choć chyba pierwszy raz od tych 2 czy 3 lat pomyślałem ostatnio, co by było gdybym wtedy jednak nie zdecydował się na powrót.
Wiele by się nie zmieniło, miałbyś zapewne podobny zestaw w innym systemie. Może cos byłoby lepsze, tańsze a może i nie. Skłonny jestem twierdzić, że najpewniejsze z tego jest "a może i nie".
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
Obecnie każdy bezlusterkowiec w dowolnym systemie ma dostępne rozwijane menu podręczne wraz z konfigurowalnymi przyciskami funkcyjnymi na obudowie. Zasadniczo wystarczy kilka minut, aby skonfigurować pod siebie każdy aparat wiedząc czego się szuka. Przykładowo w najbardziej znienawidzonym na C-B systemie całe menu podręczne mam pod jednym przyciskiem funkcyjnym FN a całą resztę w ostatniej zakładce MOJE MENU na dwóch ekranach - wystarczy jeden rzut oka i zmieniam potrzebne ustawienie, lub określony parametr. Uważam, że większość narzekających na nielogiczne menu puszki w jakimkolwiek systemie nigdy nie zadała sobie trudu ustawienia pod siebie menu podręcznego i przycisków funkcyjnych w danej puszce. Informacje podawane na tym forum, że ktoś przekopywał się łopatą 20 minut przez menu aparatu są dla mnie szczytem hipokryzji i nie łagodzą tego późniejsze heheszki, że to niby nie to miał na myśli. Oczywiście doskonale rozumiem Jacka i osoby prowadzące kursy foto podczas których okazuje się, że kursant aktywując niektóre funkcje zablokował równocześnie większość pozostałych wzajemnie się wykluczających i uniemożliwił tym samym używanie aparatu kolejnej osobie.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
..Mam dwa korpusy Sony i znajduje co tylko jest do znalezienia bez żadnego błądzenia. ...
Jak długo używasz Sony?
Zamieszczone przez cybulski
.. Zauważalnie Kobiety fotografki mniej wagi przykładają do tych wszystkich możliwości aparatów.
Nie chciałem pisać, że kobiety, ale skoro podniosłes temat, to tak. One nie chcą sie zajmować funkcjami aparatu, nie próbują ich zrozumiec itd. Obojetnie jaki aparat mają w ręku i jakiego systemu. Problem jest gdy mają Sony, bo wtedy wszyscy pomagający sa bezradni, no chyba, że ktoś z nich ma Sony. Nawet wtedy wychodzi na to, że nie ogarniają swoich body. Naprawdę mało kto ma Sony, wbrew zapewne przekonaniom większości dyskutantów na forach.
Zamieszczone przez cybulski
Z drugiej strony spotkałem się z gloryfikacją używania trybu manualnego lecz często od słowa do słowa i okazuje się iż niejeden taki osobnik nie ma pojęcia co ma jego aparat,
Od lat spotykam takie osoby, od lat nie spotkałem osoby która używa trybu preselekcji przysłony z trybem AutoISO przy parametrze czasu przejścia 2 razy ogniskowa, wspomagając się korektą EV na LV. Gdy mówię jak używam w takim wypadku aparatów, widzę zawsze u dyskutanta że zwoje mu się gotują, poważnie taki jest realny stan wiedzy.
Ja używam często trybu M ustawiając przysłonę i czas oraz Auto-ISO. Kiedyś sie z tego śmiałem. Mając przyzwyczajenia z D800 często używam zbyt krótkiego czasu nie bojąc się, że aparat pracuje w zakresie do 400 ISO, a jak jest słabe świato to pozwalam sie ruszać do ISO 1600, nawet czasami 3200. Pracuję wyłącznie na migawce mechanicznej i żałuję, że jest taka cicha. Szkoda że dźwiek można sobie wybrać w body typu Z9, bo bym chciał mieć np z D5.
Zamieszczone przez pawel.guraj
Taka stosowana do dziś struktura menu i ogólnie filozofia UI nadawała się do lustrzanek, gdzie funkcji nie było specjalnie dużo.
Co ty. Nawet w lustrzankach menu to koszmar. Jak wspominałem sporo ludzi nadal pracuje lustrzankami (A77, A9) choć w Sony poszły dawno temu do lamusa, ale są tanie. Wszyscy polecają Sony to potem ktoś kupuje ... lustrzankę Sony, bo nie wie, że bezlustro to co innego. Tutaj ludzie dyskutują co kupić. Ale na forach nie ma większości "zakupowiczów", nawet na FB pytają o wszystko po fakcie. Częsta sytuacja: Przed kursem ktoś kupuje aparat. To nie jest FF za 6 tys za body ze szkłami przekraczający 10 tys. To jest zakup za góra kilka tysięcy. I bywa to kompakt z ciemnym megazoomem, często bez trybu M, bez RAW, co gorsza bez sanek na lampę błyskową. I prowadzę zajęcia z fotografii ludzi w studiu na świetle błyskowym, a tu aparat bez sanek na nadajnik radiowy, bez trybu M. Zajęcia terenie, we wnętrzach - mała matryca, kiepskie ISO, ciemne szkło. Tu się możemy mądrzyć, ale gro fotografów nie pracuje na bezlustrach FF z ostatnich paru lat. Używają 60D, 5D mk2 itp i jak to mają to się cieszę, bo idzie na tym pracować.
Kłopot w dyskusji polega na tym, ze dyskutują osoby ze sporą wiedzą, nie biorąc pod uwagę, że inni (zdecydowana większość) ma bardzo ograniczoną wiedzę, zna sprawy jedynie podstawowe (ekspozycja, ISO, zna jeden tryb AF, nie ogarnia zmiany ilości pól AF itd).
Niestety wraz z innowacją "bezlustrową" nie poszła innowacja w zakresie UI czy ogólnie używalności. Funkcji jest kilkukrotnie więcej i po prostu robi się z tego mniej lub bardziej intuicyjny gąszcz.
Owszem, Sony zrobiło znaczący postęp w ostatnich modelach w tym zakresie - żeby kolega się od razu nie przyczepił - w pozostałych zakresach nie musi robić postępów, bo jest liderem (moim zdaniem).
Nie zmienia to faktu, że lubię swojego Canona, choć chyba pierwszy raz od tych 2 czy 3 lat pomyślałem ostatnio, co by było gdybym wtedy jednak nie zdecydował się na powrót.
p,paw
Przy okazji spytam jak się sprawuje RF 70-200/4 z R5, daje radę z tą matrycą? Przymierzam się od jakiegoś czasu na upgrade swojego 70-200 i chyba obecnie są dobre ceny, patrzyłem w fotoformie.
Przy okazji spytam jak się sprawuje RF 70-200/4 z R5, daje radę z tą matrycą? Przymierzam się od jakiegoś czasu na upgrade swojego 70-200 i chyba obecnie są dobre ceny, patrzyłem w fotoformie.
To jest szkło, którym obecnie robię 85% zdjęć i sprawuje się fantastycznie. Błyskawiczny AF, bardzo ładna ostrość przy f/4 na całym obrazku. W zasadzie bez jakiś specjalnych cyfrowych korekcji geometrii. Do tego bardzo kompaktowa forma.
Moje ulubione szkło.
To jest szkło, którym obecnie robię 85% zdjęć i sprawuje się fantastycznie. Błyskawiczny AF, bardzo ładna ostrość przy f/4 na całym obrazku. W zasadzie bez jakiś specjalnych cyfrowych korekcji geometrii. Do tego bardzo kompaktowa forma.
Moje ulubione szkło.
p,paw
Liczyłem na jakieś "wady" coby mnie zniechęcić a tak to już chyba klamka zapadła.
No i zamówił, cena wychodzi 5999 minus cashback 500, więc będzie 5499, to chyba cena dobra za to szkło ?
U konkurencji nic nie ma taniej chyba z "natywnego" 70-200/4 na ten moment do bezlustra.
"Obiektyw Canon RF 70-200mm F4L IS USM + filtr Marumi gratis + cashback 500 zł | kup za 5999 zł z kodem CANON500"
Komentarz