X
-
-
Odp: Canon EOS R5
Biąrąc pod uwagę kłopoty zaopatrzeniowe związane z koronawirusem, a więc jak myślę na początku z małą podażą, bardzo prawdopodobne jest, że canon wystartuje z taką ceną. Cel medialny będzie osiągnięty, firma pokaże na co ją stać. Taka cena dobrze się wkomponuje w ceny wypasionych szkieł RF. I pewnie znajdzie się grupa zapaleńców, którzy to łykną.Cena promocyjna w ABFOTO 20k zł
https://abfoto.pl/aparat-canon-eos-r5-body
Na w miarę przyzwoitą cenę trzeba będzie poczekać. NiestetyCierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8Komentarz
-
z faktow ktore doraznie wiadomo to wszystko. do premiery na pewno jeszcze cos, tzw. "jakies guano" wyplynie.
po premierze moze byc trudniej. okaze sie, ze w drugiej iteracji, tj. po pierwszym tescie ergonomicznym na uzyszkodnikach (R, podobnie jak drzewiej M/M2) Canon w zasadzie idealnie odrobil lekcje i zrobil cos doszlifowanego uzytkowo (jak M50), takiego co nie ma ladnie wygladac w prospekcie ale za to w realnym uzytkowaniu ma byc po prostu funkcjonalnym narzedziem.
wtedy okaze sie, ze kurde zaj* aparat
Komentarz
-
-
Jesteś teraz w stanie wypisać 4-5 cech/funkcji/własności, od najważniejszej dla Ciebie do miej ważnych
które jeśli R5 będzie miał to się zapożyczysz (ukradniesz, rozwiedziesz, ...) i kupisz bez względu na cenę.
1.
2.
3.
...
jppuste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
Komentarz
-
Bardzo dobre podsumowanie, dodałbym jeszcze minus za markę.No to chyba nie kupię. Nie da się zdefiniować przycisków, które są zresztą źle rozmieszczone, matryca się będzie grzała, bufor będzie za mały, IBIS to prototyp więc na pewno będzie źle współpracował ze wszystkimi moimi EFami. Bateria się pewnie rozładuje zanim zdążę go włączyć, a i tak pewnie go upuszczę bo wyśliźnie mi się z ręki przez brak gumy w kluczowym miejscu. W 8K będzie pewnie brak wszystkiego, w 4K crop a w HD pikseloza. No i te karty kompletnie bez sensu. Na SD na pewno nie da się zapisywać 8K, a CF za drogie. Chyba niczego nie pominąłem.
Cena - to jakieś totalne nieporozumienie.
Tak się jednak szczęśliwie złożyło, że zupełnie nie potrzebuję takiego aparatu - uffff..... co za ulga [emoji38].Komentarz
-
Nie bardzo niczego nie kupiłbym bez względu na cenę.
Chciałbym bo fajny, a nie kupię bo już mam aparat, który choć mniej fajny to jednak robi zdjęcia, więc nie potrzebuję. Wolę za te pieniądze sobie gdzieś pojechać z aparatem, który już mam.Komentarz
-
PesymistaNo to chyba nie kupię. Nie da się zdefiniować przycisków, które są zresztą źle rozmieszczone, matryca się będzie grzała, bufor będzie za mały, IBIS to prototyp więc na pewno będzie źle współpracował ze wszystkimi moimi EFami. Bateria się pewnie rozładuje zanim zdążę go włączyć, a i tak pewnie go upuszczę bo wyśliźnie mi się z ręki przez brak gumy w kluczowym miejscu. W 8K będzie pewnie brak wszystkiego, w 4K crop a w HD pikseloza. No i te karty kompletnie bez sensu. Na SD na pewno nie da się zapisywać 8K, a CF za drogie. Chyba niczego nie pominąłem.
Cena - to jakieś totalne nieporozumienie.
Tak się jednak szczęśliwie złożyło, że zupełnie nie potrzebuję takiego aparatu - uffff..... co za ulga
.
Miłego dniamoja wwwKomentarz
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
Komentarz
-
troche mnie dziwilo zawsze , ze Taki fajny i nowoczesny aparat jak seria a7 opakowany jest w dosyc archaiczna i nieergonomiczna forme.
S robilo przeciez aparaty o znakomitej ergonomii . Szkoda ze nie zdecydowal sie nieco zhumanizowac ten aparat.
Nie wiemy do konca jaki bedzie R5 i rodzi sie wiele znakow zapytania , ale o Ergonomie specjalnie obawiac sie nie trzeba , choc nie jestem jeszcze przekonany ,ze bedzie lepsza niz w Z.
O sukcesie zadecyduje cena. Czy c bedzie potrafil ten aparat wyprodukowac odpowiednio tanio?. Znakomite aparaty o bezkonkurencyjnej jakosci sa oferowane ( np Leica s2 . s3) , ale cena czyni je czyms egzotycznym. Gdyby Firma sie z ich sprzedazy musiala utrzymac , to nie wrozylbym dlugiego zywota , podobnie jak to bylo z niby "Meyerem Opik Görlitz" , ktory mial siedzibe pod Holenderska granica , a ktorego zgubily nieakceptowalne ceny. S opanowal produkcje aparatow nowoczesnych w umiarkowanej cenie. Aktualnie mozna mowic , iz dzieki popularnosci oferowana jest rowniez tania i szeroka optyka producentow trzecich.
Canon bedzie musial sie zmierzyc nie tyle z Technika stosowana w S ( jej nie przeskoczy , ale moze byc porownywalnie), co z cenami S.
Nie ogarnela mnie goraczka 5R.Komentarz
-
No nie wiem :-) Piszesz post za postem tłumacząc wszem i wobec dlaczego R5 ma być tani; ma być tani żebyś mógł go kupić :-) Czy Ty naprawdę myślisz, że jeżeli napiszesz to jeszcze czterdzieści razy, to ktoś w Canonie się zlituje i dostosuje cenę do Twoich wymagań :-) ? Rozczaruję cię. Będzie drogo, drożej niż myślisz. Wykup sobie raczej ten rejs (polecam Seszele) i kup sobie A7 III. Jak wpadnie do wody, będzie mniej żal.Komentarz
-
[QUOTE=sven;1406601Rozczaruję cię. Będzie drogo, drożej niż myślisz.[/QUOTE]
Akurat uważam, że cena R5 zaskoczy pozytywnie. Będzie ciut drożej niż A7RIV i tyle
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
Komentarz