X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek_Z
    Administrator
    • 2005
    • 2694

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez candar
    Nic dziwnego? Musi? To jak kupię nowy samochód z nowym 8-śmio litrowym silnikiem to co każde 20 km będę "musiał" się zatrzymać i poczekać aż ostygnie 10 minut ? To będzie normalne? .
    Jak kupisz Bugatti Chirona i pojedziesz 400 km/h to wiesz na ile ci starczy bak paliwa? I ile wytrzymają opony? Będziesz w szoku. To wystarcza na kilkanaście minut jazdy, opony do wymiany po jednym takim przejeździe.
    Chiron kosztuje 3 mln USD, czyli ponad 12.000.000 zł
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Ogólnie to zdruzgotała mnie ta wiadomość. Brak możliwości kręcenia ujęć dłuższych niż 20 minut w 8K - no tragedia po prostu, a już miałem rozbijać świnkę ....
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3366

Zamieszczone przez Jacek_Z
        Jak kupisz Bugatti Chirona i pojedziesz 400 km/h to wiesz na ile ci starczy bak paliwa? I ile wytrzymają opony? Będziesz w szoku. To wystarcza na kilkanaście minut jazdy, opony do wymiany po jednym takim przejeździe.
        Chiron kosztuje 3 mln USD, czyli ponad 12.000.000 zł
        Widzę, duży rozpęd już na starcie Wyhamuję zapał znanym i lubianym T-34 z silnikiem Diesla o pojemności 38 880 cm³. Gąsienice w przypadku braku min pod drodze starczały więcej niż na "na kilkanaście minut jazdy" a silnika nie trzeba było chłodzić co kilkanaście minut jak w R5 Zużycie paliwa w terenie 250-350 l/100 km, czyli podobne do tego z R5 - 250 zdjęć z EVF

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Ogólnie to zdruzgotała mnie ta wiadomość. Brak możliwości kręcenia ujęć dłuższych niż 20 minut w 8K - no tragedia po prostu, a już miałem rozbijać świnkę ....
        Fakt, bo po co dawać ludziom użyteczne funkcje video w topowym i flagowym najnowszym aparacie fotograficznym? Od tego przecież są kamery i smartfony No i 16K nie dali A mogli dać tak chociaż z 2 minuty
        Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Widzę, duży rozpęd już na starcie Wyhamuję zapał znanym i lubianym T-34 z silnikiem Diesla o pojemności 38 880 cm³. Gąsienice w przypadku braku min pod drodze starczały więcej niż na "na kilkanaście minut jazdy" a silnika nie trzeba było chłodzić co kilkanaście minut jak w R5 Zużycie paliwa w terenie 250-350 l/100 km, czyli podobne do tego z R5 - 250 zdjęć z EVF
          No tylko że T-34 wygrał wojnę więc może wiedzą co robią ...

Co do filmowania to ja się już dawno wyleczyłem z aparatów - ogólnie da się ale dla moich zastosowań to by była męczarnia. Szczególnie że u mnie naprawdę potrzebny jest sprzęt pracujący bez przerw (spektakle teatralne) - 20 minut to jest nic, a 8K jest mi do niczego niepotrzebne. Najlepsze że jeszcze mi się nie zdarzył klient który by potrzebował 4K.
          Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3366

No tylko że T-34 wygrał wojnę więc może wiedzą co robią ...
            Wydawało mi się, że nie muszę tego dodawać Xd
            Ale jednak trzeba i napiszę wprost - gdyby T-34 musiały co 20 minut studzić silniki, to raczej by dużo nie zwojowały na polu bitwy.

Co do filmowania to ja się już dawno wyleczyłem z aparatów - ogólnie da się ale dla moich zastosowań to by była męczarnia. Szczególnie że u mnie naprawdę potrzebny jest sprzęt pracujący bez przerw (spektakle teatralne) - 20 minut to jest nic, a 8K jest mi do niczego niepotrzebne. Najlepsze że jeszcze mi się nie zdarzył klient który by potrzebował 4K.
            Ja się wychowałem na naramiennej VHS Nie zmienia to faktu, że warto mieć w aparacie użyteczne video w razie potrzeby. Pisanie o tym, że "8K nie jest do niczego niepotrzebne" brzmi całkiem podobnie jak to, że aparat fotograficzny z funkcjami video w smartfonach to zbytek. Nam być może tak, ale zapewne są osoby, które chciałyby używać 8K.
            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Wydawało mi się, że nie muszę tego dodawać Xd
              Ale jednak trzeba i napiszę wprost - gdyby T-34 musiały co 20 minut studzić silniki, to raczej by dużo nie zwojowały na polu bitwy.
              Podobno sumarycznie więcej Teciaków stracili przez awarię i błędy konstrukcji/obsługi niż podczas walk. One miały fatalne skrzynie biegów i jak załoga nie wiedziała że właściwie jedyny użyteczne bieg to dwójka to bardzo szybko była katastrofa .....
              Także w sumie ta analogia tutaj nie jest taka zła .....
              Kapitan Wagner

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3366

Podobno sumarycznie więcej Teciaków stracili przez awarię i błędy konstrukcji/obsługi niż podczas walk. One miały fatalne skrzynie biegów i jak załoga nie wiedziała że właściwie jedyny użyteczne bieg to dwójka to bardzo szybko była katastrofa .....
                Także w sumie ta analogia tutaj nie jest taka zła .....
                Też się zgadzam Ale raczej z tym, że Rosjanie budowali więcej T-34, niż Niemcy byli ich w stanie zniszczyć. Jeśli R5 i R6 powtórzy ten scenariusz w obecnych realiach rynkowych to Canon się nieźle obłowi Tylko coś tradycyjnie twierdzą, że już się nie wyrabiają z produkcją :P

Komentarz

• RHF
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 125

To już naprawdę ciężko się czyta. Jeszcze śmieszniej jest na YT, gdzie można porównać materiały np. Armando Ferreira i Tony & Chelsea Northrup. Pierwszy jest filmowcem w LA i tłumaczy jak, po co i dlaczego taki aparat będzie wykorzystywany przy ogólnie pozytywnym przekazie. Drugi zestaw natomiast to "Jutubowi" celebryci, którzy przez ponad połowę materiału wymyślają scenariusze, gdzie przegrzewanie zakończy karierę profesjonalnego filmowca czyli ich dwoje.
                  Ogólnie czekam z niecierpliwością na te wszystkie koncerty w 8K, śluby w 8K, wywiady w 4K120fps na jednym, dwugodzinnym ujęciu i to za jedyne 4000$. Rozumiem, że karty pamięci będziecie wymieniać w locie... Odnoszę wrażenie, że część użytkowników Sony każdego ranka, zaraz po przebudzeniu powtarza sobie "Kupiłem Sony i jestem z tego dumny a wszystko inne to ch**! "
                  5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Komentarz

• kmeg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1533

^^ Dziwne, że nikt nie płacze o cenach pojemnych CFast i dlaczego zły Canon nie nagrywa 8K Raw na tanich SD

Mozna by jeszcze zacytować tutaj Lema ale ...
                    Ostatnio edytowany przez kmeg; 27712.
                    Galeria na CB
                    http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Przemek_PC
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2456

[MENTION=15827]RHF[/MENTION] praca na planie filmowym gdzie wszystko można powtórzyć a reportaż np. ślubny czy spektakl to dwie różne sprawy. Wyobrażasz sobie prośbę o chwilę przerwy bo aparat mi się przegrzał?

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez RHF
                        Odnoszę wrażenie, że część użytkowników Sony każdego ranka, zaraz po przebudzeniu powtarza sobie "Kupiłem Sony i jestem z tego dumny a wszystko inne to ch**! "
                        To raczej wyraz frustracji po przeliczeniu ile kasy wtopią na sprzedaży tego co mają ;-)

Komentarz

• candar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 3366

Zamieszczone przez RHF
                          Odnoszę wrażenie, że część użytkowników Sony każdego ranka, zaraz po przebudzeniu powtarza sobie "Kupiłem Sony i jestem z tego dumny a wszystko inne to ch**! "

Zamieszczone przez sven
                          To raczej wyraz frustracji po przeliczeniu ile kasy wtopią na sprzedaży tego co mają ;-)
                          Przypomnę nieśmiało, że to jest wątek o R5 i swoje fobie na temat innych systemów można uskuteczniać w innych watkach ku temu przeznaczonych. Robicie znowu śmietnik z wątku wyśmiewając inne systemy i ich użytkowników.

Komentarz

• Tmwstw
                            Coś już napisał
                            • 2016
                            • 57

Zamieszczone przez Przemek_PC
                            [MENTION=15827]RHF[/MENTION] praca na planie filmowym gdzie wszystko można powtórzyć a reportaż np. ślubny czy spektakl to dwie różne sprawy. Wyobrażasz sobie prośbę o chwilę przerwy bo aparat mi się przegrzał?
                            Tak więc nic tylko się cieszyć że informacje o przegrzewaniu i dość dokładne wytyczne/wskazówki do czego poszczególnych trybów używać ujrzały światło dzienne jeszcze zanim aparaty trafiły na półki sklepowe. Ci którzy dotychczas np. kręcili śluby w 4K60p na swoim nieprzegrzewającym się sprzęcie wiedzą, że lepiej pozostać przy tym co mają, a ci co tego nie robili a chcieliby zacząć wiedzą, żeby szukać gdzie indziej niż w Canonie R5.
                            1300D → 80D + R
                            10-400/1.4-6.3 Canony, Sigmy, Tamrony...

Komentarz

• tomfoot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2277

Zamieszczone przez RHF
                              To już naprawdę ciężko się czyta. Jeszcze śmieszniej jest na YT, gdzie można porównać materiały np. Armando Ferreira i Tony & Chelsea Northrup. Pierwszy jest filmowcem w LA i tłumaczy jak, po co i dlaczego taki aparat będzie wykorzystywany przy ogólnie pozytywnym przekazie. Drugi zestaw natomiast to "Jutubowi" celebryci, którzy przez ponad połowę materiału wymyślają scenariusze, gdzie przegrzewanie zakończy karierę profesjonalnego filmowca czyli ich dwoje.
                              Ogólnie czekam z niecierpliwością na te wszystkie koncerty w 8K, śluby w 8K, wywiady w 4K120fps na jednym, dwugodzinnym ujęciu i to za jedyne 4000$. Rozumiem, że karty pamięci będziecie wymieniać w locie... Odnoszę wrażenie, że część użytkowników Sony każdego ranka, zaraz po przebudzeniu powtarza sobie "Kupiłem Sony i jestem z tego dumny a wszystko inne to ch**! "
                              Pozwalam sobie podbić, bo to kwintesencja "dyskusji".

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Zamieszczone przez Przemek_PC
                                To jest tzw. oczywista, oczywistość . Po prostu trzeba wybrać właściwe narzędzie do zadania.
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...