X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

Odp: Canon EOS R5

Nie oglądaj Tonego. To przemądrzały ściemniacz.

Ludzie, którzy kręcą profesjonalnie zazwyczaj mają kilka aparatów i kamer. W canonie głównym wołem roboczym do długich sekwencji będzie seria C, która jest pod tym kątem zoptymalizowana. Kręcenie aparatem to może być tylko dodatek. Zresztą jak się ogląda współczesne montaże to poszczególne sekwencje nie trwają dłużej niż kilka sekund, ew. minut.

Tymczasem zainteresowanie jest spore. Szczególnie w zamożnej części świata.
    Miłego dnia
    moja www

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3366

Zamieszczone przez akustyk
      najpierw DXO teraz Northup... #facepalm

nastepny pewnie bedzie Ken Rockwell i mamy komplet autorytetow. znanych z wywazonych i... bezinteresownych* opinii, nigdy ale to nigdy nie klepanych wylacznie po to, zeby lowic kliki i generowac mlyn w internetach...

* dla tych co pamietaja Poranek Kojota
      Proponuję na spokojnie przeczytać, kto oficjalnie przekazał komu ww. informacje

"Informacje te zostały przekazane przez firmę Canon największemu brytyjskiemu dealerowi pro-video CVP. Pochodzi bezpośrednio z wyników własnych testów producenta."

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: canon-EOS-R5-overheating-time-limits-1024x570@2x.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 267,4 KB
ID: 2083576
      Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Jacek_Z
        Administrator
        • 2005
        • 2694

Nie widzę tu niczego dziwnego. Musi sie grzać, we wszystkich aparatach jest to samo. Jest rozwiązanie, chłodzenie, ale to "pogrubia" body i producenci aparatu muszą się zdecydować czy to bardziej aparat, czy bardziej kamera. Jeśli aparat to z ograniczeniami w filmowaniu. Mają zrobić R5 z chłodzeniem większe, cięższe i co też istotne - droższe?
        Przepuszczanie ogromnej ilości danych ma swoje konsekwencje. Popatrzcie na temperaturę pracy procesora czy karty grafiki w komputerach. Z chłodzeniem (wentylatory).
        Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• gnd
          Uzależniony
          • 2013
          • 697

Ciekawe czy pomoże przymocowanie radiatora do placków tak jak w którymś staszym lumixie

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3366

Zamieszczone przez Jacek_Z
            Nie widzę tu niczego dziwnego. Musi sie grzać, we wszystkich aparatach jest to samo. Jest rozwiązanie, chłodzenie, ale to "pogrubia" body i producenci aparatu muszą się zdecydować czy to bardziej aparat, czy bardziej kamera. Jeśli aparat to z ograniczeniami w filmowaniu. Mają zrobić R5 z chłodzeniem większe, cięższe i co też istotne - droższe?
            Przepuszczanie ogromnej ilości danych ma swoje konsekwencje. Popatrzcie na temperaturę pracy procesora czy karty grafiki w komputerach. Z chłodzeniem (wentylatory).
            Nic dziwnego? Musi? To jak kupię nowy samochód z nowym 8-śmio litrowym silnikiem to co każde 20 km będę "musiał" się zatrzymać i poczekać aż ostygnie 10 minut ? To będzie normalne?

W specyfikacji A7sIII wpisano: nowy rodzaj pasywnego (bezszumowego) układu chłodzenia, bez przegrzania, bez limitów czasu nagrywania. Jest też Panasonic S1H https://spidersweb.pl/2019/08/panasonic-s1h-6k.html Tak więc można tak, że nie musi się przegrzewać. No chyba , że to celowa "kastracja" R5, aby nie kanibalizować kamer Canona.
            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
              Uzależniony
              • 2017
              • 514

Ale zimą te ograniczenia będą mniejsze. ??????

Ciekawe jak przy 30° C.

--- Kolejny post ---

Ale zimą te ograniczenia będą mniejsze. ?

Ciekawe jak przy 30° C.

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3366

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
                Ale zimą te ograniczenia będą mniejsze. ������
                Ślubniacy muszą się wcześniej domówić z księdzem, aby w kościele włączali klimę

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi

Ciekawe jak przy 30° C.
                5-10 minut zapewne

Komentarz

• jan pawlak
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 4283

Zamieszczone przez Jacek_Z
                  Ciekawym byłoby poznać przyczyny decyzji Canona o 8k na tym poziomie rozwoju technologii ML, wprowadzenie np. razem 8k, stabilizacji, .....
                  Jakie argumenty były za/przeciw, czego się spodziewają w rozwoju sprzedaży/zysków teraz i w przyszłości, jak określili ryzyko sukcesu/porażki
                  I jaki to będzie miało wpływ na strategię R&D Canona.

Cena wejściowa R5 sugeruje że jest to raczej pokaz możliwości, prestiżu firmy w technologii ML a nie pomyślne jako źródło kasy/zysku.
                  Kasę będzie przynosić R6

8k matrycy to fajnie, ale ile/jakie obiektywy przenoszą taką rozdzielczość i jaka musi być dokładność AF by uzyskać taką rozdzielczość/ostrość na filmie/zdjęciach.

Trzymam kciuki by było ok.

jp
                  Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                  puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                  Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                  http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                  public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                    Uzależniony
                    • 2017
                    • 514

"Reportaż ślubny w jakości 4K

*zimą promocja: W cenie dostajesz 8K."
                    -Co ma sens, bo poza sezonem ślubnym trzeba walczyć o klienta.
                    Ostatnio edytowany przez capo-di_tutti-capi; 58021.

Komentarz

• jinks
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2178

Zamieszczone przez jan pawlak
                      Ciekawym byłoby poznać przyczyny decyzji Canona o 8k na tym poziomie rozwoju technologii ML, wprowadzenie np. razem 8k, stabilizacji, .....
                      Jakie argumenty były za/przeciw, czego się spodziewają w rozwoju sprzedaży/zysków teraz i w przyszłości, jak określili ryzyko sukcesu/porażki
                      I jaki to będzie miało wpływ na strategię R&D Canona.

Cena wejściowa R5 sugeruje że jest to raczej pokaz możliwości, prestiżu firmy w technologii ML a nie pomyślne jako źródło kasy/zysku.
                      Kasę będzie przynosić R6

8k matrycy to fajnie, ale ile/jakie obiektywy przenoszą taką rozdzielczość i jaka musi być dokładność AF by uzyskać taką rozdzielczość/ostrość na filmie/zdjęciach.

Trzymam kciuki by było ok.

jp
                      Powrót z przytupem. Nikt nie potrzebuje jeszcze 8k. Wszyscy będą tego używać w 4K lub nawet ...FHD

Zamieszczone przez jan pawlak
                      Kasę będzie przynosić R6.
                      Na to wygląda.
                      Miłego dnia
                      moja www

Komentarz

• Przemek_PC
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2456

Trzeba będzie z księdzem się umówić żeby przysięga i założenie obrączek trwało nie dłużej niż 3 minuty a resztę jakoś się ogarnie.

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez candar
                          Niezbyt optymistyczne informacje.
                          :-) W ubiegłym tygodniu coś mało cię było widać na forum. Napisałem, że siedzisz w internetach i szukasz czegoś do czego można by się przyczepić :-) No i znalazłeś; Tony Northrup :-)
                          Swoją drogą nie wiedziałem, że teraz żyć bez video nie możesz. Bardzo mnie to cieszy, bo ja też lubię sobie pofilmować.

To może porównamy możliwości video R5 i R6 i Sony?

Ustalmy fakty:
                          w RAW 8k Sony się nie przegrzewa, a Canon owszem
                          w 4k/120kl/ 10 bit Sony znowu się nie przegrzewa
                          w 4k/60kl/10 bit Sony się nie przegrzewa
                          w 4k/30kl/ 10 bit SOny znowu się nie przegrzewa.
                          Nic tylko kupować Sony :-)

Moja lodówka w 8k RAW też się nie przegrzewa, w 4k też
                          nie :-) Dokładnie tak jak Twoje Sony (mają podobne możliwości w tym zakresie).

Może zapytajmy odwrotnie: ile czasu możesz nagrać swoim Sony jednym z powyższych trybów?
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 827.

Komentarz

• candar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 3366

Zamieszczone przez sven
                            :-) W ubiegłym tygodniu coś mało cię było widać na forum. Napisałem, że siedzisz w internetach i szukasz czegoś do czego można by się przyczepić :-) No i znalazłeś; Tony Northrup :-)
                            Swoją drogą nie wiedziałem, że teraz żyć bez video nie możesz. Bardzo mnie to cieszy, bo ja też lubię sobie pofilmować.

To może porównamy możliwości video R5 i R6 i Sony?

Ustalmy fakty:
                            w RAW 8k Sony się nie przegrzewa, a Canon owszem
                            w 4k/120kl/ 10 bit Sony znowu się nie przegrzewa
                            w 4k/60kl/10 bit Sony się nie przegrzewa
                            w 4k/30kl/ 10 bit SOny znowu się nie przegrzewa.
                            Nic tylko kupować Sony :-)

Moja lodówka w 8k RAW też się nie przegrzewa, w 4k też
                            nie :-)
                            Jak znam Canona (a znam długo zawsze jest haczyk Jak dla mnie to aparat foto ma robić zdjęcia, kamera - "kamerować" a telefon dzwonić R5 w domyśle to All Inclusive Zgodnie z przysłowiami ludowymi - jak coś jest do wszystkiego.....

MZ jak pisano wcześniej dopiero R5 Mark II będzie całkiem fajnym i dopracowanym aparatem.

Od czasów cyfrowych DSLR trzeba wybierać puszkę, lub kamerę pod swoje potrzeby i jeśli ktoś filmuje i fotografuje - to może jednak mieć mały zgryz

Komentarz

• mirror
                              Pełne uzależnienie
                              • 2018
                              • 1446

Zamieszczone przez mirror
                              na video się nie znam więc się wypowiem - specyfikacja video jest bezkompromisowa - jak będzie z przegrzewaniem - w instrukcji napisali że się będzie przegrzewał przy 8K po 20 minutach a przy 4K po 25 minutach (pewnie będzie gorzej) - paradoksalnie może to być zaletą nie będzie kupowany przez ślubnych filmowców (albo kupią dwa) co może odrobinę zmnieszy popyt na ten aparat, wiem że nie ma nic bardziej nudnego niz oglądanie jednego długiego ujęcia z cyklu "tubyłemzdziećmi" czy "myzrodzinąnaobiedzieprzez40minut", "komuniacórki", "ślubnaszychpociech" - nikt zwykle nie jest w stanie tego na trzeźwo oglądnąć - jednym zdaniem ja nie spodziewam się kręcić tak długich ujęć bo bym się zanudził je oglądając - ja osobiście oczekuję jakiejś sensownej specyfikacji video od tego typu aparatu i większej niż moje aktualne amatorskie potrzeby
                              zacytuję swój post napisany trzy dni temu - już wtedy było wiadome że się grzeje - zmniejszy to sprzedaż w niektórych zastosowaniach profesjonalnych i tyle (dla amatorów lepiej bo podatek od nowości szybciej zniknie) - ciekawe dlaczego będą kolejki do zakupu tego korpusu (już się ponoć nie wyrabiają z preorderami) skoro jest taki zły

a Tony się żali że nie dostał !jeszcze! korpusu do obiektywnej oceny stąd taki filmik - ci co dostali czyli ambasodorzy marki zarabiają kasę na youtube a on nie stąd te żale - też bym się wkurzył
                              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• candar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 3366

Zamieszczone przez Przemek_PC
                                Trzeba będzie z księdzem się umówić żeby przysięga i założenie obrączek trwało nie dłużej niż 3 minuty a resztę jakoś się ogarnie.
                                Przenośna lodówka na plecach załatwi problem

Komentarz

Pracuję...