Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Ludzie, którzy kręcą profesjonalnie zazwyczaj mają kilka aparatów i kamer. W canonie głównym wołem roboczym do długich sekwencji będzie seria C, która jest pod tym kątem zoptymalizowana. Kręcenie aparatem to może być tylko dodatek. Zresztą jak się ogląda współczesne montaże to poszczególne sekwencje nie trwają dłużej niż kilka sekund, ew. minut.
Tymczasem zainteresowanie jest spore. Szczególnie w zamożnej części świata.
nastepny pewnie bedzie Ken Rockwell i mamy komplet autorytetow. znanych z wywazonych i... bezinteresownych* opinii, nigdy ale to nigdy nie klepanych wylacznie po to, zeby lowic kliki i generowac mlyn w internetach...
* dla tych co pamietaja Poranek Kojota
Proponuję na spokojnie przeczytać, kto oficjalnie przekazał komu ww. informacje
"Informacje te zostały przekazane przez firmę Canon największemu brytyjskiemu dealerowi pro-video CVP. Pochodzi bezpośrednio z wyników własnych testów producenta."
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Nie widzę tu niczego dziwnego. Musi sie grzać, we wszystkich aparatach jest to samo. Jest rozwiązanie, chłodzenie, ale to "pogrubia" body i producenci aparatu muszą się zdecydować czy to bardziej aparat, czy bardziej kamera. Jeśli aparat to z ograniczeniami w filmowaniu. Mają zrobić R5 z chłodzeniem większe, cięższe i co też istotne - droższe?
Przepuszczanie ogromnej ilości danych ma swoje konsekwencje. Popatrzcie na temperaturę pracy procesora czy karty grafiki w komputerach. Z chłodzeniem (wentylatory).
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Nie widzę tu niczego dziwnego. Musi sie grzać, we wszystkich aparatach jest to samo. Jest rozwiązanie, chłodzenie, ale to "pogrubia" body i producenci aparatu muszą się zdecydować czy to bardziej aparat, czy bardziej kamera. Jeśli aparat to z ograniczeniami w filmowaniu. Mają zrobić R5 z chłodzeniem większe, cięższe i co też istotne - droższe?
Przepuszczanie ogromnej ilości danych ma swoje konsekwencje. Popatrzcie na temperaturę pracy procesora czy karty grafiki w komputerach. Z chłodzeniem (wentylatory).
Nic dziwnego? Musi? To jak kupię nowy samochód z nowym 8-śmio litrowym silnikiem to co każde 20 km będę "musiał" się zatrzymać i poczekać aż ostygnie 10 minut ? To będzie normalne?
W specyfikacji A7sIII wpisano: nowy rodzaj pasywnego (bezszumowego) układu chłodzenia, bez przegrzania, bez limitów czasu nagrywania. Jest też Panasonic S1H https://spidersweb.pl/2019/08/panasonic-s1h-6k.html Tak więc można tak, że nie musi się przegrzewać. No chyba , że to celowa "kastracja" R5, aby nie kanibalizować kamer Canona.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Ciekawym byłoby poznać przyczyny decyzji Canona o 8k na tym poziomie rozwoju technologii ML, wprowadzenie np. razem 8k, stabilizacji, .....
Jakie argumenty były za/przeciw, czego się spodziewają w rozwoju sprzedaży/zysków teraz i w przyszłości, jak określili ryzyko sukcesu/porażki
I jaki to będzie miało wpływ na strategię R&D Canona.
Cena wejściowa R5 sugeruje że jest to raczej pokaz możliwości, prestiżu firmy w technologii ML a nie pomyślne jako źródło kasy/zysku.
Kasę będzie przynosić R6
8k matrycy to fajnie, ale ile/jakie obiektywy przenoszą taką rozdzielczość i jaka musi być dokładność AF by uzyskać taką rozdzielczość/ostrość na filmie/zdjęciach.
Ciekawym byłoby poznać przyczyny decyzji Canona o 8k na tym poziomie rozwoju technologii ML, wprowadzenie np. razem 8k, stabilizacji, .....
Jakie argumenty były za/przeciw, czego się spodziewają w rozwoju sprzedaży/zysków teraz i w przyszłości, jak określili ryzyko sukcesu/porażki
I jaki to będzie miało wpływ na strategię R&D Canona.
Cena wejściowa R5 sugeruje że jest to raczej pokaz możliwości, prestiżu firmy w technologii ML a nie pomyślne jako źródło kasy/zysku.
Kasę będzie przynosić R6
8k matrycy to fajnie, ale ile/jakie obiektywy przenoszą taką rozdzielczość i jaka musi być dokładność AF by uzyskać taką rozdzielczość/ostrość na filmie/zdjęciach.
Trzymam kciuki by było ok.
jp
Powrót z przytupem. Nikt nie potrzebuje jeszcze 8k. Wszyscy będą tego używać w 4K lub nawet ...FHD
Zamieszczone przez jan pawlak
Kasę będzie przynosić R6.
:-) W ubiegłym tygodniu coś mało cię było widać na forum. Napisałem, że siedzisz w internetach i szukasz czegoś do czego można by się przyczepić :-) No i znalazłeś; Tony Northrup :-)
Swoją drogą nie wiedziałem, że teraz żyć bez video nie możesz. Bardzo mnie to cieszy, bo ja też lubię sobie pofilmować.
To może porównamy możliwości video R5 i R6 i Sony?
Ustalmy fakty:
w RAW 8k Sony się nie przegrzewa, a Canon owszem
w 4k/120kl/ 10 bit Sony znowu się nie przegrzewa
w 4k/60kl/10 bit Sony się nie przegrzewa
w 4k/30kl/ 10 bit SOny znowu się nie przegrzewa.
Nic tylko kupować Sony :-)
Moja lodówka w 8k RAW też się nie przegrzewa, w 4k też
nie :-) Dokładnie tak jak Twoje Sony (mają podobne możliwości w tym zakresie).
Może zapytajmy odwrotnie: ile czasu możesz nagrać swoim Sony jednym z powyższych trybów?
:-) W ubiegłym tygodniu coś mało cię było widać na forum. Napisałem, że siedzisz w internetach i szukasz czegoś do czego można by się przyczepić :-) No i znalazłeś; Tony Northrup :-)
Swoją drogą nie wiedziałem, że teraz żyć bez video nie możesz. Bardzo mnie to cieszy, bo ja też lubię sobie pofilmować.
To może porównamy możliwości video R5 i R6 i Sony?
Ustalmy fakty:
w RAW 8k Sony się nie przegrzewa, a Canon owszem
w 4k/120kl/ 10 bit Sony znowu się nie przegrzewa
w 4k/60kl/10 bit Sony się nie przegrzewa
w 4k/30kl/ 10 bit SOny znowu się nie przegrzewa.
Nic tylko kupować Sony :-)
Moja lodówka w 8k RAW też się nie przegrzewa, w 4k też
nie :-)
Jak znam Canona (a znam długo zawsze jest haczyk Jak dla mnie to aparat foto ma robić zdjęcia, kamera - "kamerować" a telefon dzwonić R5 w domyśle to All Inclusive Zgodnie z przysłowiami ludowymi - jak coś jest do wszystkiego.....
MZ jak pisano wcześniej dopiero R5 Mark II będzie całkiem fajnym i dopracowanym aparatem.
Od czasów cyfrowych DSLR trzeba wybierać puszkę, lub kamerę pod swoje potrzeby i jeśli ktoś filmuje i fotografuje - to może jednak mieć mały zgryz
na video się nie znam więc się wypowiem - specyfikacja video jest bezkompromisowa - jak będzie z przegrzewaniem - w instrukcji napisali że się będzie przegrzewał przy 8K po 20 minutach a przy 4K po 25 minutach (pewnie będzie gorzej) - paradoksalnie może to być zaletą nie będzie kupowany przez ślubnych filmowców (albo kupią dwa) co może odrobinę zmnieszy popyt na ten aparat, wiem że nie ma nic bardziej nudnego niz oglądanie jednego długiego ujęcia z cyklu "tubyłemzdziećmi" czy "myzrodzinąnaobiedzieprzez40minut", "komuniacórki", "ślubnaszychpociech" - nikt zwykle nie jest w stanie tego na trzeźwo oglądnąć - jednym zdaniem ja nie spodziewam się kręcić tak długich ujęć bo bym się zanudził je oglądając - ja osobiście oczekuję jakiejś sensownej specyfikacji video od tego typu aparatu i większej niż moje aktualne amatorskie potrzeby
zacytuję swój post napisany trzy dni temu - już wtedy było wiadome że się grzeje - zmniejszy to sprzedaż w niektórych zastosowaniach profesjonalnych i tyle (dla amatorów lepiej bo podatek od nowości szybciej zniknie) - ciekawe dlaczego będą kolejki do zakupu tego korpusu (już się ponoć nie wyrabiają z preorderami) skoro jest taki zły
a Tony się żali że nie dostał !jeszcze! korpusu do obiektywnej oceny stąd taki filmik - ci co dostali czyli ambasodorzy marki zarabiają kasę na youtube a on nie stąd te żale - też bym się wkurzył
Trzeba będzie z księdzem się umówić żeby przysięga i założenie obrączek trwało nie dłużej niż 3 minuty a resztę jakoś się ogarnie.
Przenośna lodówka na plecach załatwi problem
Komentarz