X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RHF
    Bywalec
    • 2008
    • 125

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez Przemek_PC
    @RHF praca na planie filmowym gdzie wszystko można powtórzyć a reportaż np. ślubny czy spektakl to dwie różne sprawy. Wyobrażasz sobie prośbę o chwilę przerwy bo aparat mi się przegrzał?
    Ale że co, będziesz kręcić ślub w 8K czy może 4K120fps? W sumie spoko, stawiasz aparat w jednym miejscu i potem w postprocesie przekadrowujesz, robisz zbliżenia itd. Albo slow mo kiedy młodzi mówią "TAK". Najwidoczniej to nie jest aparat przeznaczony do rejestracji koncertów czy ślubów, ale jak Wam profesjonalistom potrzeba ciągłego ujęcia w wysokiej rozdzielczości, to może czas pomyśleć o np. Red 8K? To spokojnie pociągnie 8K60fps dłużej niż R5. Mogę się założyć, że gdyby w R5 było aktywne chłodzenie, to wszyscy by narzekali że to przecież miał być ML - czyli mały i kompaktowy a nie takie bydle z wiatrakiem, bo przecież skrót ML oznacza Mini-Light!
    Osobiście będę zawiedziony, jeśli przy 4K24fps nie dociągnie do tych umownych 30 minut, bo na zdrowy rozsądek 4K120 i 8KRAW jeśli potrzeba to raczej w ujęciach max 2-3 minuty.
    5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3366

Zamieszczone przez tomfoot
      Pozwalam sobie podbić, bo to kwintesencja "dyskusji".
      Jakoś nie czuję się w ogóle zaskoczony, że podbijasz wypowiedź https://www.canon-board.info/threads...=1#post1411799 w której ktoś napisał, że poza Canonem "wszystko inne to ch**!"

Nic do dodania.
      Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• tomfoot
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 2277

Czytanie ze zrozumieniem być trudna sprawa.

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez candar
          Robicie znowu śmietnik z wątku wyśmiewając inne systemy i ich użytkowników.
          A ja przypomnę, że zawsze możesz zmienić forum, jeżeli to ci nie odpowiada :-) Obrońca "czystości" wątków się znalazł :-)

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3366

Zamieszczone przez sven
            A ja przypomnę, że zawsze możesz zmienić forum, jeżeli to ci nie odpowiada :-) Obrońca "czystości" wątków się znalazł :-)
            Ten akuratnie własnymi odnóżami założyłem , to i bronić jego "czystości" jak mniemam mogę
            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• RHF
              Bywalec
              • 2008
              • 125

EOS R jest tylko dla amatorów bo:
              za wolny, nie ma IBIS, stary sensor, za małe DR, 4K crop, nie ma 120fps, tylko jedna karta pamięci, śledzenie AF to jest żart...
              EOS R5 jest tylko dla amatorów bo:
              Kilku wizjonerów zostało poważnie ograniczonych czasem nagrywania (Tony & Chelsea nie mogą zarejestrować swojego programu na YT w 8K na jednym ujęciu, po czym robią filmik o nowym Sony i stwierdzają po co komu 8K...)
              5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Komentarz

• sv

OK. Wracając do tematu; Canon opublikował pełne info na temat przegrzewania. Dla 95% użytkowników nie będzie to stanowiło problemu, podobnie jak limit czasu nagrywania 29,59 wynikający ze stawki celnej nie stanowił problemu. Oprócz 8k, 4k/120 i 4k/60 są dwa tryby 4k/30, których limit przegrzewania nie dotyczy. To dla tych, którzy potrzebują nagrać coś longiem. Pisanie jakoby R5 nie nadawał się do ślubów, bo ma limit 20min w 8k, to takie narzekanie, żeby ponarzekać. Film ślubny (gotowy) na zachodzie trwa od 3 do max 30 minut, więc nie piszcie, że R5 się nie wyrobi. Nasi kameruni realizujący dłuższe filmy powoli też odchodzą do przeszłości, a ci którzy jeszcze są nie kupią R5, bo musieliby na niego pracować dwa lata. Piszącym, że "R5 się nie nadaje", bo ma limit czasowy w 8k, czy 4k/120, proponuję poszukać zamiennika, czyli kamery zapisującej FF RAW 8k do wewnątrz. R5 doskonale sprawdzi się w wielu zastosowaniach: budżetowej reklamie, jako drugie body dla C500 mk II, czy C300 mk III, jest idealny na drona do dużych produkcji i warto pamiętać, że przy tym wszystkim jest jeszcze znakomitym aparatem foto. Canon mógł uniknąć problemu stosując rozwiązanie Panasonica S1H, ale wtedy body byłoby większe i nieuszczelnione.
                Ostatnio edytowany przez Gość; 827.

Komentarz

• Przemek_PC
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2456

Mały off top. Niedawno znalazłem film z mojego ślubu i wesela na VHS, trwający 3 godziny. Dzięki tym trzem godzinom zobaczyłem i usłyszałem wiele osób, które od kilku-kilkunastu lat nie żyją. Cieszę się, że kiedyś była moda na długie filmy bo na 3-30 minut filmie pewnie bym ich nie zobaczył. Małoatrakcyjni filmowo dla montażysty wylecieli by przy selekcji ujęć.

Komentarz

• szwayko
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2076

Porównanie aparatów R5, R6, R
                    frickr FB
                    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• gnd
                      Uzależniony
                      • 2013
                      • 697

Zamieszczone przez szwayko
                      Czyli na aktualizację firmware Roku już nie ma co liczyć.

Komentarz

• Ven
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 72

tak czytam wasze wypowiedzi i ogolnie robi sie niedobrze. bierze na wymioty. A dlaczego ? a dlatego że to jest wciaz aparat fotograficzny a wy biadolicie jakby to byla nieudana kamera.
                        Ludzie, nie bądzcie tacy perfidni zeby skupiac sie na tym korpusie tylko pod kątem filmowania ! popatrzcie na inne aspekty i mozliwosci tego korpusu. poki co inny korpus tego nie zaoferowal.
                        jestescie zbyt wygodni albo mylicie pojęcia film=foto, chcą krecic te wasze wesela aparatem stworzonym do robienia zdjec. filmowanie powinniscie uznac jako dodatkowa fajna cecha tego produktu A NIE PODSTAWOWA.

Druga sprawa jest taka ze mnostwo ludzi sie tu udziela a dam sobie reke uciąc ze nawet co druga osoba nie kupi tego sprzetu.
                        Ja stosuje inna kategorię fotografii - tylko dla przyjemnosci/nie portety itp a sprzet ten oferuje to czego chce i na pewno go kupię.

Generalnie jesli ktos chce wydac 20 tys za aparat co kreci filmy to powinien po prostu te same pieniadze wydac na kamerę ktora jest do tego stworzona.

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez Ven
                          Generalnie jesli ktos chce wydac 20 tys za aparat co kreci filmy to powinien po prostu te same pieniadze wydac na kamerę ktora jest do tego stworzona.
                          Byłoby pięknie, ale za te same pieniądze (20 tyś) nie da się kupić kamery o tych samych możliwościach. Trzeba dołożyć minimum 100 tyś.

Komentarz

• Ven
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 72

no i ok. taka jest sytuacja. trzeba sie dostosowac. tego kogo stac niech kupi a tego kogo nie stać niech nie lamentuje jak baba sprzedająca korbacze na placu.
                            popatrzcie, przeciez 80% tekstu w tym watku to są ciagle te same lamenty na jeden temat ! i po co ? jest jak jest, Can wypuscil swietny aparat a cale grono ktorym to nie pasuje lamentuje i syfi temat swoimi spostrzezeniami.
                            ale powiem wam jedno, są tutaj mądrzy tacy, ktorzy sie slowem nie odezwa tylko kupią ten sprzet i wycisną z niego 100% - zarobią dobrze, beda zadowoleni, i beda czekać na nastepcę R5. chwala im za to madrzy ludzie.

Komentarz

• jan pawlak
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 4283

Zamieszczone przez Ven
                              tak czytam wasze wypowiedzi i ogolnie robi sie niedobrze. bierze na wymioty. A dlaczego ? a dlatego że to jest wciaz aparat fotograficzny a wy biadolicie jakby to byla nieudana kamera.
                              Ludzie, nie bądzcie tacy perfidni zeby skupiac sie na tym korpusie tylko pod kątem filmowania ! popatrzcie na inne aspekty i mozliwosci tego korpusu. poki co inny korpus tego nie zaoferowal.
                              jestescie zbyt wygodni albo mylicie pojęcia film=foto, chcą krecic te wasze wesela aparatem stworzonym do robienia zdjec. filmowanie powinniscie uznac jako dodatkowa fajna cecha tego produktu A NIE PODSTAWOWA.

Druga sprawa jest taka ze mnostwo ludzi sie tu udziela a dam sobie reke uciąc ze nawet co druga osoba nie kupi tego sprzetu.
                              Ja stosuje inna kategorię fotografii - tylko dla przyjemnosci/nie portety itp a sprzet ten oferuje to czego chce i na pewno go kupię.

Piszesz : sprzet ten oferuje to czego chce i na pewno go kupię.

Mam nadzieję że jeśli kupujesz dla rozdzielczości (45 Mpix) to jesteś świadom że jest (jeszcze) niewiele (najczęściej najnowsze) obiektywów które pozwalają na osiągnięcie takiej rozdzielczości/ostrości na zdjęciach.

jp
                              Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4568

Zamieszczone przez Ven
                                Specyfika tego forum polega na tym, że każdy nowy produkt Canona musi być obrzucony g..em przez wyznawców innego bożka.
                                Akurat to się odbywa i trzeba to wziąć na przeczekanie. Jak pojawią się głosy użytkowników to się trochę unormuje.

Łączny czas filmów jakie w życiu nakręciłem nie doprowadziłby to przegrzania R5 więc nie jest to dla mnie problemem.
                                Czekam na RAWy z nowej matrycy i to będzie dla mnie ciekawe. Trochę cicho w tym temacie ale takie widać Canon ma procedury.
                                Obrazek z R bardzo mi odpowiada ale jestem ciekawy jak nowa matryca się zaprezentuje w zakresie szczególików.
                                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...