X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michalab
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1580

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Podasz linka do dokumentu który mówi o tym zaprzestaniu? ....
    To co prawda nie dokument, tylko cytaty z jakiegoś kolesia z marketingu Canona:

i jest tam "unless" ale ... ja to rozumiem tak, że jeśli ktoś z marketingu Canona się tak wypowiada to ścieżka została obrana. Myślisz, że zawrócą z tej drogi?
    Zapraszam

Komentarz

• mirror
      Pełne uzależnienie
      • 2018
      • 1446

Zamieszczone przez marfot
      Myślę, że każdy kupujący R5 ma jakieś szkło z EF. Natomiast dogadywanie się starego IS z IBIS może nie być tak efektywne jak w przypadku specjalnie dopracowanych IS w RF.

Co do UWA f/4 to myślę, że w RF przydałaby się jakaś atrakcja w stosunku do znakomicie działającego C16-35/4IS.
      Może 14-35 albo 16-45
      co sugerujesz - że sumarycznie bedą miały mniej niż osobno, czy że bedzie 5-6EV zamiast 8EV? nie rusza mnie to - pewnie coś dodadzą stawiam na 1mm na szerokim i kilka stówek w cenie to bedą dwa najważniejsze dodatki, lubię 16-35/4 ma jakieś tam drobne wady typu podatność na flary czy większe blokowanie IRa (dla niektórych to może być zaleta) stosunku do starego 17-40/4 i jedną kolosalną zaletę - ostre brzegi kadru
      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4568

Zamieszczone przez mirror
        co sugerujesz - że sumarycznie bedą miały mniej niż osobno, czy że bedzie 5-6EV zamiast 8EV?
        Wydaje mi się, że tych 8EV nie osiągną jak RF. Coś pośredniego między "gołym" IBIS a 8EV jest pewnie do zrealizowania.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Zamieszczone przez michalab
          To co prawda nie dokument, tylko cytaty z jakiegoś kolesia z marketingu Canona:

i jest tam "unless" ale ... ja to rozumiem tak, że jeśli ktoś z marketingu Canona się tak wypowiada to ścieżka została obrana. Myślisz, że zawrócą z tej drogi?
          Podejrzewam że tak samo nie wiedzą tego jak my, a zapowiedzi (oczywiście też nieoficjalne) o kolejnych szkłach EF robią jeszcze większy mętlik informacyjny.
          Natomiast chodzi mi o to, że gdyby się taka informacja (o tym zakończeniu) pojawiła oficjalnie to by rzeczywiście oznaczało że nie ma i nie będzie.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Jacek_Z
            Administrator
            • 2005
            • 2694

Co do zaprzestania rozwoju lustrzanek. Problemem jest chęć dziennikarzy do dawania ciekawych nagłówków. Tworza rzeczywistość, której nie ma. A kolejne osoby powtarzają informacje coraz bardziej okrająjąc ją z istotnych niuansów.

Zamieszczone przez taniFotograf
            Teraz jedyne co to, problem z przegrzewaniem, po wystygnięciu nagrywa naprawdę bardzo krótko ledwo kilka minut, ale poczekajmy w R5 Mark 2 poprawią to i będzie działać jak w Sony,
            W jakim modelu Sony A7/ A9 jest 8K bez przegrzewania?

5 lat zapóźnienia to akcentują fani Sony. Zapomnijcie. To, że Sony zaczęło robić A7 wiele lat temu nie oznacza, że mają tyle lat przewagi, litości. W każdym razie nie w body, bo w szklarni to fakt. Ale ... w podstawowej szklarni szybko będzie komplet, a co do szklarni bardziej wyrafinowanej to problem raczej ma Sony. Brak supertele (pośpiesznie nadrabiany), brak szkieł które ma Canon i Nikon które moga pracować na przejściówkach. Canon stawia na superjasne szkiełka (co się nie wszystkim podoba bo drogie). Z czego sie mogą cieszyć posiadacze Sony? Z robiących furorę szkieł Samyanga? Litości. Na pewno ciekawe są Zeissy, przyznaję. Ja wiem, że sa tu (i na innych forach) ślubniacy, którzy przeszli na Sony i są zadowoleni, ale wmawianie sobie, że są kilka lat do przodu to utwierdzanie się, że podjęli słuszną decyzje, choć coś w kościach czują, że za 2 lata okaże sie to nieprawdą. Zresztą za 2 lata mogą wrócić, przecież nie muszą brać ślubu z marką. Jest wiele osób, które lubią nowe zabawki. Lubią zmiany. Spoko. Nie lubie tylko jak komentowane jest coś z poczuciem jakiejś wyższości w sytuacji gdy sie wcale nie jest najsilniejszym graczem.
            Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
            Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• sv

Jak popyt jest większy niż podaż, to zaczyna działać rynek :

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Zamieszczone przez Jacek_Z
                Co do zaprzestania rozwoju lustrzanek. Problemem jest chęć dziennikarzy do dawania ciekawych nagłówków. Tworza rzeczywistość, której nie ma. A kolejne osoby powtarzają informacje coraz bardziej okrająjąc ją z istotnych niuansów.

W jakim modelu Sony A7/ A9 jest 8K bez przegrzewania?

5 lat zapóźnienia to akcentują fani Sony. Zapomnijcie. To, że Sony zaczęło robić A7 wiele lat temu nie oznacza, że mają tyle lat przewagi, litości. W każdym razie nie w body, bo w szklarni to fakt. Ale ... w podstawowej szklarni szybko będzie komplet, a co do szklarni bardziej wyrafinowanej to problem raczej ma Sony. Brak supertele (pośpiesznie nadrabiany), brak szkieł które ma Canon i Nikon które moga pracować na przejściówkach. Canon stawia na superjasne szkiełka (co się nie wszystkim podoba bo drogie). Z czego sie mogą cieszyć posiadacze Sony? Z robiących furorę szkieł Samyanga? Litości. Na pewno ciekawe są Zeissy, przyznaję. Ja wiem, że sa tu (i na innych forach) ślubniacy, którzy przeszli na Sony i są zadowoleni, ale wmawianie sobie, że są kilka lat do przodu to utwierdzanie się, że podjęli słuszną decyzje, choć coś w kościach czują, że za 2 lata okaże sie to nieprawdą. Zresztą za 2 lata mogą wrócić, przecież nie muszą brać ślubu z marką. Jest wiele osób, które lubią nowe zabawki. Lubią zmiany. Spoko. Nie lubie tylko jak komentowane jest coś z poczuciem jakiejś wyższości w sytuacji gdy sie wcale nie jest najsilniejszym graczem.
                Z tym zapóźnieniem to bywa różnie. Canon kompleksowo z AFem też wszedł jako bodaj ostatnia z dużych firm i źle na tym nie wyszli. Okazało się to bardzo dobrym ruchem, bo wyeliminowali większość wad rozwiązań konkurencji.

Teraz stawka jest dużo bardziej wyrównana i nie ma co toczyć boju kto ma a kto nie przewagę. Ważne żeby w tym zwariowanym czasie firmy przetrwały bo każda marka która znika z rynku to potencjalna strata dla nas wszystkich.

Trzeba jeszcze brać pod uwagę, że jakiekolwiek body by nie wypuścili /Canon/ to nie trafiają w próżnię. Mają olbrzymi rynek użytkowników szkieł i to jest potencjał moim zdaniem trudny do zwalczenia przez konkurencję w jakiejkolwiek konfiguracji.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• jan pawlak
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 4283

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  Z tym zapóźnieniem to bywa różnie. Canon kompleksowo z AFem też wszedł jako bodaj ostatnia z dużych firm i źle na tym nie wyszli. Okazało się to bardzo dobrym ruchem, bo wyeliminowali większość wad rozwiązań konkurencji.

Teraz stawka jest dużo bardziej wyrównana i nie ma co toczyć boju kto ma a kto nie przewagę. Ważne żeby w tym zwariowanym czasie firmy przetrwały bo każda marka która znika z rynku to potencjalna strata dla nas wszystkich.

Trzeba jeszcze brać pod uwagę, że jakiekolwiek body by nie wypuścili /Canon/ to nie trafiają w próżnię. Mają olbrzymi rynek użytkowników szkieł i to jest potencjał moim zdaniem trudny do zwalczenia przez konkurencję w jakiejkolwiek konfiguracji.
                  To wszystko prawda.

Olbrzymi rynek użytkowników szkieł to duży plus ale to też "plusy ujemne".
                  Poco mam kupować nowy obiektyw skoro mam pełną szufladę których mogę podpiąć przez przejściówkę ?
                  Właściciele, firma żyje/rozwija się z tego co sprzedaje teraz a nie z tego co już sprzedała lata temu.

Chyba z obiektywów jest bardzo duży procent zysku, może nawet większy niż z puszek.
                  Będzie robione wszystko by kupowano nowe obiektywy RF Canona.
                  Duża rozdzielczość matryc, szybki AF, śledzenie oka, duży zakres stabilizacji, zaawansowane filmowanie, .... to ma napędzać sprzedaż obiektywów RF

jp
                  Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                  puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                  Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                  http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                  public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• lldaniel
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 27

Orientuje się ktoś jak jest z zakresem dynamicznym w r5 szczególnie w porównaniu do a7siii są już jakieś miarodajne porównania?
                    a9 a7 iii 18 2.8 35 1.4 50 1.8 85 1.8 28-75 2.8

Komentarz

• marfot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4568

Zamieszczone przez lldaniel
                      Orientuje się ktoś jak jest z zakresem dynamicznym w r5 szczególnie w porównaniu do a7siii są już jakieś miarodajne porównania?
                      Porównanie do gęstych matryc Z7 i A7RIV wygląda tak:

Z gruba wszystko jednakowo.
                      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Jacek_Z
                        Administrator
                        • 2005
                        • 2694

Zamieszczone przez jan pawlak
                        Właściciele, firma żyje/rozwija się z tego co sprzedaje teraz a nie z tego co już sprzedała lata temu.
                        Owszem. Tylko czy fotograf ma przedkładać dobro marki nad swoje potrzeby? Co mnie obchodzi, że dla C, N czy S dobrze jest sprzedawać nowe szkła. Oczywiście, jeśli sa wiele lepsze to fotograf powinien je wymieniać. Ale nie powinnismy sobie dać wmówić, że przejściówki to zło. Zło dla producenta optyki natywnej. Rozumiem osoby cisnące na niską wagę zestawu - wybierają bezlustra i specyficzne szkła. Ale ich wybór nie musi być wyznacznikiem co mają robić inni. Nowa i jednocześnie wysokorozdzielcza optyka - OK, dla posiadaczy R5, A7 R, Z7. Jak kto ma aparat z matrycą 24 Mpx to nie trzeba mu wciskać, że musi wymienić optykę. Tego chce producent, to powtarzają youtuberzy albo fani Sony usiłujący wytłumaczyć, że nadal obowiązuje kierunek Canon (Nikon) -> Sony i w ogóle jedynie słuszny jest kierunek w stroną bezluster. Bezlustra każdy chce posmakować, ale ja czytam sporo opinii, że posiadacz ML (albo 2 body DSLR i ML) woli pod pewnymi lustrzankę. Jak bezlustra spowszednieją użytkownikom Canonów i Nikonów to głosy o chęci pracy lustrzankami staną się częstsze, widoczniejsze. Na forach siedzą bardziej podróżnicy, ślubniacy, krajobrazowcy, portretowcy. Pomijając ślubniaków to ludzie zarabiający (sporo) na fotografii tu sie specjalnie nie udzielają. W śród nich sporo woli lustrzanki.
                        Producenci powinni myśleć o linii pro lustrzanek, dając opcje ciekawej pracy w trybie LV z wizjerem elektronicznym. Nie mam pojęcia dlaczego nikt (C i N) tego nie pokazał.
                        Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
                        Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• gnd
                          Uzależniony
                          • 2013
                          • 697

Hybryda lustra z wizjerem nie ma sensu. Patrz na Sony z półprzepuszczalnym lustrem, chyba slt. Komplikuje to wszystko a nic nie dodaje.

Ja po przesiadce na R już mi się dziwnie patrzy przez wizjer optyczny. Obiektywy EF zyskały skrzydeł i nie mam żadnych szkieł RF więc przejściówka jest na stałe.

Kierunek rozwoju to migawka elektroniczna bez blackoutu.

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

Zamieszczone przez Jacek_Z
                            Jak bezlustra spowszednieją użytkownikom Canonów i Nikonów to głosy o chęci pracy lustrzankami staną się częstsze, widoczniejsze. Na forach siedzą bardziej podróżnicy, ślubniacy, krajobrazowcy, portretowcy. Pomijając ślubniaków to ludzie zarabiający (sporo) na fotografii tu sie specjalnie nie udzielają. W śród nich sporo woli lustrzanki.
                            Producenci powinni myśleć o linii pro lustrzanek, dając opcje ciekawej pracy w trybie LV z wizjerem elektronicznym. Nie mam pojęcia dlaczego nikt (C i N) tego nie pokazał.
                            Też uważam że producenci jeszcze mają całkiem spory rynek dla dlsr i zdają sobie z tego sprawę. Ponieważ teraz to już nie jest wybór na zasadzie albo lustro albo zmieniam system to może to bardzo ciekawie wyglądać w przyszłości.
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Tmwstw
                              Coś już napisał
                              • 2016
                              • 57

W temacie "hybryd" DSLR/ML ciekawą opcją byłaby możliwość podpięcia zewnętrznego EVF do lustrzanki - Canon ma takie w swojej ofercie do systemu M. Ale software'owo to by chyba ze sobą nie "rozmawiało".
                              1300D → 80D + R
                              10-400/1.4-6.3 Canony, Sigmy, Tamrony...

Komentarz

• mirror
                                Pełne uzależnienie
                                • 2018
                                • 1446

moim zdaniem producenci moga tylko reklamować, a influencerzy tylko mieszać w sprawie przejściówek - jeśli producent wypnie sie na przejściówki to wypina sie na system i traci niewolnika systemowego, a uwolniony niewolnik systemowy może ulec wszechobecnej propagandzie influencersko-ambasadorskiej i kupić inny system (np. sony) i cały ten misterny plan (przejściówki są złe) pójdzie się r...... stąd polityka naszej ulubionej firmy - obiektywy RF są po prostu lepsze
                                EOS 3, 5D, R5

Komentarz

Pracuję...