Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
W każdym aparacie spada liczba klatek na sekunde przy mocniej rozładowanym akumulatorze.
A9 ma tylko 5fps mechanicznej.
Jeśli używasz często lampy błyskowej to pamiętaj że z nią jestes ograniczony do 5fps. Lampy nie działają z migawka elektroniczną.
A9 właściwie nie ma efektu rolling shuter. Matryca jest z czytana partiami (pasami) i chyba dodatkowo soft coś robi. Za to A9 mają problem ze światłem sztucznym właśnie przy migawce elektronicznej. Efekt uboczny braku rolling shuter.
Zawsze cholera jest coś za coś. Z lampami pracuję, ale zostawiam sobie A6600, więc mam back-up. Być może najlepszym rozwiązaniem jest sprzedać A6600 i kupić A7III oraz A9. Albo A7RIII, żeby jednak to APS-C i crop 1.5 zachować pod szkła. Kiedyś nie było takich dylematów. Mój pierwszy aparat to Start 66. Potem Smiena. A jak dostałem Zenita TTL to sikałem po kolanach.A w XP te dwie diody były przełomowe. A teraz mamy za dobre aparaty do wyboru i za duży wybór. I wątki, takie jak ten puchną ;-)
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1 Just Impress Me by TPS
Znalazłem bardzo dobre IMO podsumowanie użytkowania R6, bez marketingowego czy jutjubowego nadęcia. Wersja ENG. Jak dla mnie to petarda, ale ja rzadko kręcę video i nawet z tymi ograniczeniami związanymi z przegrzewaniem, R6 i tak jest świetny.
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1 Just Impress Me by TPS
Znalazłem bardzo dobre IMO podsumowanie użytkowania R6, bez marketingowego czy jutjubowego nadęcia. Wersja ENG. Jak dla mnie to petarda, ale ja rzadko kręcę video i nawet z tymi ograniczeniami związanymi z przegrzewaniem, R6 i tak jest świetny.
Dla mnie R6 jest obecnie najlepszym narzędziem do pracy dostępnym na rynku. Dla mnie. I go kupię, kwestia czasu. Ale ja mam KONKRETNE powody dlaczego canon, a nie sony. Pracuję na eRkach( wcześniej na serii 5d) i wszystkie szkła, lampy, wyzwalacze, baterie mam pod C. Ja ciągłą gonitwę za sprzętem i odkłanianie kasy na sprzęt mam za sobą. Przynajmniej na jakiś czas Więc zakup r6 nie wiąże się z jakimikolwiek innym wydatkami. To, że sony czy nikon będzie lepszy, bo większy wybór szkieł, lepszy DR czy jakość obrazka, dla mnie nie ma absolutnie żadnego znaczenia, bo 100% moich klientów zobaczy zdjęcia z jednego konkretnego aparatu jaki posiadam i nie ma porównywania do innych. Proste no nie
Teraz Ty się zastanów w co ekonomicznie Ci się najbardziej opłaci inwestować. Następnie go kup i rób zdjęcia.
Nie stawiając nikomu ołtarzyka - ergonomia Canona R6 , R5 i Nikona Z6/Z7 jest świetna i pod każdym względem przewyższa A7 III , w którym obsługa menu, oraz design i slaby EVF są po prostu ewidentnie gorsze. Ale zdjęć nie robi się ani wizjerem, ani obudową, ani też menu. Wpływ na zdjęcia mają: dobre obiektywy, dobra matryca oraz celny i szybki AF.
Moim zdaniem nie powstał do tej pory i nigdy nie zostanie zbudowany aparat idealny, który by wszystkich zadowolił i był we wszystkim lepszy od konkurencji. Tak więc zasadniczo wystarczy zaopatrzyć się w cokolwiek, co daje nam satysfakcję ze zdjęć i tyle. "Najlepszy aparat" to pojęcie czysto abstrakcyjne, bo nikt takiego jeszcze nikt nie zbudował i nawet gdyby powstał - to inny aparat będzie w czymś lepszy od tego "najlepszego".
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Z mojego punktu widzenia R6 ma jedną, zasadniczą wadę, która ewidentnie utrudnia mi pracę: pokrętło nastaw trybów. Nie wiem dlaczego ktoś w Canonie zdecydował, że w R5 jest tak jak było w R, a do R6 zaimplementował to kółko? Dlaczego przeszkadza mi to nieszczęsne kółko nastaw trybów? Często na jednym zleceniu robię zdjęcia i film. Przestawienie aparatu z trybu foto na tryb filmowy w R i R5 nie wymaga oderwania aparatu od oka. W R6 nie dość, że muszę oderwać aparat od oka, to jeszcze muszę na tym durnym kółku znaleźć odpowiednią ikonę. Wszystko jest ok do czasu kiedy jest jasno. Jeżeli pracuję w ciemności to staje się to niewykonalne. Konsekwencją zastosowania tego kółka jest również brak możliwości zapisania swoich ustawień w C1, C2, C3 (w trybie filmowym). Ergonomicznie (i nie tylko) R5 to jest mistrzostwo świata, czego o R6 (z powodu tego durnego kółka) nie mogę powiedzieć. Oczywiście dla osób, które tylko fotografują nie ma to znaczenia, choć dla fotografujących to kółko też jest właściwie zbędne, skoro można na stałe ustawić tryb Fv (który zawiera wszystkie pozostałe tryby). To kółko na tyle mnie w...wia, że zastanawiam się nad sprzedażą R6 i zakupem drugiej R5, ewentualnie powrót do Rki jako drugie body.
Dla mnie R6 jest obecnie najlepszym narzędziem do pracy dostępnym na rynku. Dla mnie. I go kupię, kwestia czasu. Ale ja mam KONKRETNE powody dlaczego canon, a nie sony. Pracuję na eRkach( wcześniej na serii 5d) i wszystkie szkła, lampy, wyzwalacze, baterie mam pod C. Ja ciągłą gonitwę za sprzętem i odkłanianie kasy na sprzęt mam za sobą. Przynajmniej na jakiś czas Więc zakup r6 nie wiąże się z jakimikolwiek innym wydatkami. To, że sony czy nikon będzie lepszy, bo większy wybór szkieł, lepszy DR czy jakość obrazka, dla mnie nie ma absolutnie żadnego znaczenia, bo 100% moich klientów zobaczy zdjęcia z jednego konkretnego aparatu jaki posiadam i nie ma porównywania do innych. Proste no nie
Teraz Ty się zastanów w co ekonomicznie Ci się najbardziej opłaci inwestować. Następnie go kup i rób zdjęcia.
Ja nie siedzę zbyt mocno w Sony, więc wyjście z systemu E/FE i wejście w nowy EF/R nie jest jakimś ryzykiem, poza ewentualnym rozczarowaniem, że mając mały budżet muszę adaptować szkła EF, zamiast kupić RFki. Nie zestawiałbym też R6tki z A7III, bo to IMO nie ma sensu. Cenowo do R6 można zbliżyć tylko A9. A7R4 to już nie ta matryca, a cena R5 jest moim zdaniem zbyt wysoka.
Ołtarzyk + świeczuszki i gablota ze szkła z czerwoną poduszeczką w środku dla czegoś, czego się jeszcze na ma , ale kiedyś tam będzie.
Ale jaki masz problem z tym że ktoś uważa że dla niego to najlepszy aparat? Gdyby napisał że to najlepszy aparat we wszechświecie jaki zrobiono to bym rozumiał ten sarkazm ale tak.... ...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
To kółko na tyle mnie w...wia, że zastanawiam się nad sprzedażą R6 i zakupem drugiej R5, ewentualnie powrót do Rki jako drugie body.
No ale to jest "oczywista oczywistość", że zacytuję klasyka . Dwa takie same body, szczególnie przy szybkich działaniach to jest niesamowicie intuicyjna sprawa. Ja bym w to szedł. R6 sprzedasz teraz za dobrą kasę więc nawet bym nie czekał .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
No ale to jest "oczywista oczywistość", że zacytuję klasyka . Dwa takie same body, szczególnie przy szybkich działaniach to jest niesamowicie intuicyjna sprawa. Ja bym w to szedł. R6 sprzedasz teraz za dobrą kasę więc nawet bym nie czekał .
No tak, tylko skąd ja teraz 8 tysi wezmę ;-) A wystarczyło, żeby jakiś inżynier w Canonie pomyślał, a nie słuchał tego jęczenia użytkowników, że chcą kółko nastaw. Teraz jest ergonomia jak nie przymierzając w Sony.
No tak, tylko skąd ja teraz 8 tysi wezmę ;-) A wystarczyło, żeby jakiś inżynier w Canonie pomyślał, a nie słuchał tego jęczenia użytkowników, że chcą kółko nastaw. Teraz jest ergonomia jak nie przymierzając w Sony.
A wystarczyło, żeby jakiś inżynier w Canonie pomyślał, a nie słuchał tego jęczenia użytkowników, że chcą kółko nastaw. Teraz jest ergonomia jak nie przymierzając w Sony.
To jęczenie niekoniecznie pochodziło od użytkowników R. Opinie o R kształtowali różni międzysystemowi porównywacze i pletli cokolwiek aby shejtować R.
Mi kółko z R idealnie odpowiada. Mimo, że do focenia mam prawie na stałe Fv to do video już jest inaczej.
Z mojego punktu widzenia R6 ma jedną, zasadniczą wadę, która ewidentnie utrudnia mi pracę: pokrętło nastaw trybów. Nie wiem dlaczego ktoś w Canonie zdecydował, że w R5 jest tak jak było w R, a do R6 zaimplementował to kółko? Dlaczego przeszkadza mi to nieszczęsne kółko nastaw trybów? Często na jednym zleceniu robię zdjęcia i film. Przestawienie aparatu z trybu foto na tryb filmowy w R i R5 nie wymaga oderwania aparatu od oka. W R6 nie dość, że muszę oderwać aparat od oka, to jeszcze muszę na tym durnym kółku znaleźć odpowiednią ikonę. Wszystko jest ok do czasu kiedy jest jasno. Jeżeli pracuję w ciemności to staje się to niewykonalne. Konsekwencją zastosowania tego kółka jest również brak możliwości zapisania swoich ustawień w C1, C2, C3 (w trybie filmowym). Ergonomicznie (i nie tylko) R5 to jest mistrzostwo świata, czego o R6 (z powodu tego durnego kółka) nie mogę powiedzieć. Oczywiście dla osób, które tylko fotografują nie ma to znaczenia, choć dla fotografujących to kółko też jest właściwie zbędne, skoro można na stałe ustawić tryb Fv (który zawiera wszystkie pozostałe tryby). To kółko na tyle mnie w...wia, że zastanawiam się nad sprzedażą R6 i zakupem drugiej R5, ewentualnie powrót do Rki jako drugie body.
Ja praktycznie bardzo rzadko filmuję, ale na mojej R6 działa coś takiego (na twojej też powinno działać).Przed chwilą wypróbowałem: na pokrętle ustawiony tryb Av, żeby zacząć filmować nic nie przestawiam, po prostu naciskam klawisz do nagrywanie na górnym panelu i nagrywanie się rozpoczyna. Po zakończonym nagrywaniu nie widać nagranych filmów. Po wciśnięciu klawisza play widać tylko zdjęcia, żeby je zobaczyć trzeba niestety dotknąć to okropne pokrętło i przestawić je na tryb filmowy - wtedy widać zapisane filmy i zdjęcia.
Ja praktycznie bardzo rzadko filmuję, ale na mojej R6 działa coś takiego (na twojej też powinno działać).Przed chwilą wypróbowałem: na pokrętle ustawiony tryb Av, żeby zacząć filmować nic nie przestawiam, po prostu naciskam klawisz do nagrywanie na górnym panelu i nagrywanie się rozpoczyna. Po zakończonym nagrywaniu nie widać nagranych filmów. Po wciśnięciu klawisza play widać tylko zdjęcia, żeby je zobaczyć trzeba niestety dotknąć to okropne pokrętło i przestawić je na tryb filmowy - wtedy widać zapisane filmy i zdjęcia.
Oczywiście możesz nagrać film w trybie fotograficznym. Różnica pomiędzy R6 a R5 jest taka, że o ile po włączeniu nagrywania w R5 (w dowolnym trybie foto) aparat automatycznie dobiera ustawienia, które zapisałeś sobie w C3 (video) u mnie jest to 4k HQ w 10bitach w Canon Log. Tak było też w Rce (mogłeś ustawić dowolny tryb wideo). W R6 nie jesteś w stanie ustawić niczego, aparat pozostaje w Av (który do filmowania się nie nadaje) i nagrywa w 8bitach w stylu jaki masz wybrany dla foto (np: standard). Ponieważ filmuję wyłącznie w 10bitach w logu, to co się nagrywa w R6 jest dla mnie bezużyteczne. Równie dobrze mógłby nie nagrywać niczego, bo to co nagrywa i tak jest do wyrzucenia.
A wystarczyło, żeby jakiś inżynier w Canonie pomyślał, a nie słuchał tego jęczenia użytkowników, że chcą kółko nastaw. Teraz jest ergonomia jak nie przymierzając w Sony.
[MENTION=827]sven[/MENTION] - ale że serio to piszesz
Smutne to, co piszesz bo w 1993 uwielbiałem fotografować Canonem EOS 5, który miał również kółko nastaw i ergonomię miał znakomitą! Posiadał Eye Control Focus , zawężenie obszaru pomiaru punktowego do 3,5% oraz powiązanie czteropolowego czujnika pomiaru błysku z punktami autofokusa, 1/8000 s, itp. Możliwościami i ceną rozkładał konkurencję na łopatki. Aby nie mieć kółka trzeba było kupować serię 1 , lub 3. Nic się od tamtego czasu nie zmieniło i inne firmy fotograficzne nie mają z tym nic wspólnego. A EOSa 3 oraz F1 New mam cały czas.
Naprawdę trzeba pisać takie bzdury na CB, aby zabłysnąć jak świąteczna choinka
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Komentarz