X
-
-
Odp: Canon EOS R6
Polecam profil Color Fidelity Standard V4.
EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickrKomentarz
-
Kupiłem i używałem ten profil z R-ką, byłem zadowolony, ale R6 nie obsługuje. Może jest na to sposób, ale ja jestem za krótki.Polecam profil Color Fidelity Standard V4.
https://www.colorfidelity.com/canon.htmCierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8Komentarz
-
A to nie tak, że musisz do każdego aparatu kupić ten profil osobno? Tak by wynikało z opisu (choć nie wczytywałem się dokładnie) tego profilu.Komentarz
-
-
Vilku Rawy sa jak rawy przecież to nie jpg. Moje obrabia sie pięknie i kolorek miodzio jak w C.Komentarz
-
Dla potwierdzenia film jakie rezultaty daje ten profil:Polecam profil Color Fidelity Standard V4.
https://www.colorfidelity.com/canon.htm
40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
www.mslezak.pl/blog/Komentarz
-
Dzisiaj miałem takie coś, body wyzwoliło migawkę w trakcie zamykania ekranika z tyłu. Miałem migawkę mechaniczną więc było słychać trzask. W związku z powyższym zrobiłem dwie kolejne próby, otwierałem ekranik i zamykałem, specjalną uwagę zwracając, czy nie trzymam palca na spuście migawki. Body zrobiło kolejne dwa zdjęcia. Być może powodem wyzwalania migawki było to, że "kłapałem" ekranikiem. popychałem go w kierunku body a on się dalej sam zamykał, robiąc "kłap". Zrobiłem ON/OFF aparatu i jeszcze kilka razy otwierałem i zamykałem ekranik, ale do końca hamowałem go palcem, migawka się nie wyzwalała. Zmieniłem migawkę na elektroniczną i "kłapnąłem" kilka razy ekranikiem, body nie zrobiło zdjęcia.Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.Komentarz
-
Podobnie miałeś z RP z tego co pamiętamDzisiaj miałem takie coś, body wyzwoliło migawkę w trakcie zamykania ekranika z tyłu. Miałem migawkę mechaniczną więc było słychać trzask. W związku z powyższym zrobiłem dwie kolejne próby, otwierałem ekranik i zamykałem, specjalną uwagę zwracając, czy nie trzymam palca na spuście migawki. Body zrobiło kolejne dwa zdjęcia. Być może powodem wyzwalania migawki było to, że "kłapałem" ekranikiem. popychałem go w kierunku body a on się dalej sam zamykał, robiąc "kłap". Zrobiłem ON/OFF aparatu i jeszcze kilka razy otwierałem i zamykałem ekranik, ale do końca hamowałem go palcem, migawka się nie wyzwalała. Zmieniłem migawkę na elektroniczną i "kłapnąłem" kilka razy ekranikiem, body nie zrobiło zdjęcia.
Stawiam na przypadkowe włączenie migawki dotykowej.Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
W RP miałem tak, że migawka wyzwalała się po naciśnięciu guzika podglądu.
Tutaj na 100% nie zadziałała migawka dotykowa, bo jest wyłączona. Podejrzewam, że jest jakiś związek stabilizacji z wyzwoleniem migawki.
Dlaczego stabilizację podejrzewam, bo to jest pierwsza rzecz w body uaktywniona na wstrząsy. To jest do sprawdzenia, trzeba założyć obiektyw bez stabilizacji, a stabilizację w body wyłączyć, jak wówczas przy kłapaniu wyzwoli, to powód leży gdzie indziej.
Wyobrażam to sobie tak - matryca leży zaraz za tylną ścianką body o którą "opiera" się ekranik, jak ekranik kłapnie w tą ściankę, to stabilizacja zadziała i wyzwoli migawkę. Nie powinno tak być, ale nie powinienem też chyba kłapać ekranikiem???
Migawka dotykowa gdyby zadziałała, to w momencie dotknięcia ekranika, a tu zdjęcie robiło się w momencie kiedy ekranik kłapnął w tylną ściankę.
Nie przejmuję się tym bo nie jestem onanistą sprzętowym, a to co opisałem nie ma wpływu na jakość zdjęć. Jak do tej pory R6 mi pasuje, bardzo, bardzo. Leży w ręce, i już się naumiałem większości funkcji jakie mi są potrzebne. Ekranik otwieram tylko jak coś zmieniam w menu, szybciej mi idzie zmiana z ekranika niż z wizjera, choć też da się.Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.Komentarz
-
Jest nowa wersja firmware ver. 1.3.0.Canon R5, Canon RF 24-105/4, grip Canon BG-R 10.Komentarz
-
wg Fotopolis nowa wersja Firmware dla R5 zawiera między innymi:
. . . opcja całkowitego wyłączenia wyświetlacza podczas fotografowania dla oszczędzania akumulatora.
Mnie by to interesowało dla R6, wgrałem najnowszą wersję 1.3.0
ale nic takiego nie widzę, szkodaKomentarz
-
No właśnie znowu takimi tanimi zagrywkami canon sztucznie pozycjonuje aparaty. R5 jest bardziej pro więc ich użytkownicy częściej używają tylko wizjera. Też by się przydała taka funkcja w R6.Komentarz
-
W r da się zmienić na tylko wizjer albo przełączyć na ekran pod przyciskiem. Tu tego nie ma czy to jeszcze do innego?Komentarz
-
Jest. Tu chodzi o to, że w menu włączasz na stałe tak jak w lustrzance - obraz w wizjerze a jak naciśniesz przycisk podglądu to masz podgląd z tyłu a nie w wizjerze.Komentarz
Komentarz