X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez Vilku
    Mhm, tak xd

Zmień pracę wez kredyt xddd

Jeden jest jpg bo z DDP nie będziesz mieć podglądu zmian na Rawie w bridgu a chciałem dać porównanie.

Ogólnie zobaczę ten O1 ale na razie jak dla mnie R6 jest dyskwalifikowana na zlecenie przez kolory. 16? letni 5Dmkii miażdży pod tym względem ta r6

Ten przykład to jeszcze pikuś. Może potem wrzucę coś jeszcze.

Ogólnie to jakaś padaka że nigdy w testach o tym nie piszą

--- Kolejny post ---

Czy to działa z bridgem aby w nim robić selekcję?

I wtedy dng czy cr3?
    Możliwe, że jak nadasz gwiazdki w bridge to C1 to będzie widział. Myślę jednak, że w C1 można zrobić lepiej selekcję. Ściągnij trial na miesiąc i sam się przekonaj.
    Miłego dnia
    moja www

Komentarz

• Robert Dy
      Uzależniony
      • 2006
      • 556

Polecam profil Color Fidelity Standard V4.
      EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Komentarz

• szandor
        Uzależniony
        • 2005
        • 624

Zamieszczone przez Robert Dy
        https://www.colorfidelity.com/canon.htm
        Kupiłem i używałem ten profil z R-ką, byłem zadowolony, ale R6 nie obsługuje. Może jest na to sposób, ale ja jestem za krótki.
        Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
        R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• robcio
          Początki nałogu
          • 2020
          • 397

A to nie tak, że musisz do każdego aparatu kupić ten profil osobno? Tak by wynikało z opisu (choć nie wczytywałem się dokładnie) tego profilu.

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

To chyba oczywiste, że robią profil dla konkretnego modelu. Do R6 trzeba kupić właściwy dla tej puszki.
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• Ferox
              • 2021
              • 3

Vilku Rawy sa jak rawy przecież to nie jpg. Moje obrabia sie pięknie i kolorek miodzio jak w C.

Komentarz

• wain
                Uzależniony
                • 2007
                • 630

Zamieszczone przez Robert Dy
                https://www.colorfidelity.com/canon.htm
                Dla potwierdzenia film jakie rezultaty daje ten profil:
                40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• Jacek
                  Początki nałogu
                  • 2020
                  • 382

Dzisiaj miałem takie coś, body wyzwoliło migawkę w trakcie zamykania ekranika z tyłu. Miałem migawkę mechaniczną więc było słychać trzask. W związku z powyższym zrobiłem dwie kolejne próby, otwierałem ekranik i zamykałem, specjalną uwagę zwracając, czy nie trzymam palca na spuście migawki. Body zrobiło kolejne dwa zdjęcia. Być może powodem wyzwalania migawki było to, że "kłapałem" ekranikiem. popychałem go w kierunku body a on się dalej sam zamykał, robiąc "kłap". Zrobiłem ON/OFF aparatu i jeszcze kilka razy otwierałem i zamykałem ekranik, ale do końca hamowałem go palcem, migawka się nie wyzwalała. Zmieniłem migawkę na elektroniczną i "kłapnąłem" kilka razy ekranikiem, body nie zrobiło zdjęcia.
                  Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• marfot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4568

Zamieszczone przez Jacek
                    Dzisiaj miałem takie coś, body wyzwoliło migawkę w trakcie zamykania ekranika z tyłu. Miałem migawkę mechaniczną więc było słychać trzask. W związku z powyższym zrobiłem dwie kolejne próby, otwierałem ekranik i zamykałem, specjalną uwagę zwracając, czy nie trzymam palca na spuście migawki. Body zrobiło kolejne dwa zdjęcia. Być może powodem wyzwalania migawki było to, że "kłapałem" ekranikiem. popychałem go w kierunku body a on się dalej sam zamykał, robiąc "kłap". Zrobiłem ON/OFF aparatu i jeszcze kilka razy otwierałem i zamykałem ekranik, ale do końca hamowałem go palcem, migawka się nie wyzwalała. Zmieniłem migawkę na elektroniczną i "kłapnąłem" kilka razy ekranikiem, body nie zrobiło zdjęcia.
                    Podobnie miałeś z RP z tego co pamiętam

Stawiam na przypadkowe włączenie migawki dotykowej.
                    Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
                    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Jacek
                      Początki nałogu
                      • 2020
                      • 382

W RP miałem tak, że migawka wyzwalała się po naciśnięciu guzika podglądu.
                      Tutaj na 100% nie zadziałała migawka dotykowa, bo jest wyłączona. Podejrzewam, że jest jakiś związek stabilizacji z wyzwoleniem migawki.
                      Dlaczego stabilizację podejrzewam, bo to jest pierwsza rzecz w body uaktywniona na wstrząsy. To jest do sprawdzenia, trzeba założyć obiektyw bez stabilizacji, a stabilizację w body wyłączyć, jak wówczas przy kłapaniu wyzwoli, to powód leży gdzie indziej.
                      Wyobrażam to sobie tak - matryca leży zaraz za tylną ścianką body o którą "opiera" się ekranik, jak ekranik kłapnie w tą ściankę, to stabilizacja zadziała i wyzwoli migawkę. Nie powinno tak być, ale nie powinienem też chyba kłapać ekranikiem???
                      Migawka dotykowa gdyby zadziałała, to w momencie dotknięcia ekranika, a tu zdjęcie robiło się w momencie kiedy ekranik kłapnął w tylną ściankę.
                      Nie przejmuję się tym bo nie jestem onanistą sprzętowym, a to co opisałem nie ma wpływu na jakość zdjęć. Jak do tej pory R6 mi pasuje, bardzo, bardzo. Leży w ręce, i już się naumiałem większości funkcji jakie mi są potrzebne. Ekranik otwieram tylko jak coś zmieniam w menu, szybciej mi idzie zmiana z ekranika niż z wizjera, choć też da się.
                      Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• parman
                        Dopiero zaczyna
                        • 2013
                        • 45

Jest nowa wersja firmware ver. 1.3.0.
                        Canon R5, Canon RF 24-105/4, grip Canon BG-R 10.

Komentarz

• Jacek
                          Początki nałogu
                          • 2020
                          • 382

wg Fotopolis nowa wersja Firmware dla R5 zawiera między innymi:
                          . . . opcja całkowitego wyłączenia wyświetlacza podczas fotografowania dla oszczędzania akumulatora.
                          Mnie by to interesowało dla R6, wgrałem najnowszą wersję 1.3.0
                          ale nic takiego nie widzę, szkoda

Komentarz

• palko
                            • 2012
                            • 13

No właśnie znowu takimi tanimi zagrywkami canon sztucznie pozycjonuje aparaty. R5 jest bardziej pro więc ich użytkownicy częściej używają tylko wizjera. Też by się przydała taka funkcja w R6.

Komentarz

• gnd
                              Uzależniony
                              • 2013
                              • 697

W r da się zmienić na tylko wizjer albo przełączyć na ekran pod przyciskiem. Tu tego nie ma czy to jeszcze do innego?

Komentarz

• palko
                                • 2012
                                • 13

Zamieszczone przez gnd
                                W r da się zmienić na tylko wizjer albo przełączyć na ekran pod przyciskiem. Tu tego nie ma czy to jeszcze do innego?
                                Jest. Tu chodzi o to, że w menu włączasz na stałe tak jak w lustrzance - obraz w wizjerze a jak naciśniesz przycisk podglądu to masz podgląd z tyłu a nie w wizjerze.

Komentarz

Pracuję...