X
-
-
Odp: Canon EOS R6
Konkretnie.
Do R-ki zakupiłem LARMOR - nie widać aby było założone szkło.
Coś podkusiło do R6 : JJC.
Założyłem i załamałem się.
Ranty niedopracowane - pachnie tanią chińszczyzną.Komentarz
-
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)Komentarz
-
No i wylądował w torbie
Ależ Canon zrobił ukłon w kierunku miłośników 5d. Pierwsze wrażenia. Mam wszytko to czego brakowało w R po przesiadce z 5d3. Guziczkologia, korekty kółeczkami, miodzio!Komentarz
-
Potwierdzam
dodam, że można lepiej skonfigurować AF. Normalnie single point+joy a pod AF-ON eyeAF z od razu włączonym servo. Niby niewielka zmiana, ale przez to duuuużo lepiej używa mi się tego body niż R.
Na minus gorsza jakość wizjera i ...może to zabrzmi śmiesznie, ale R miało ciekawszy design
a tak poza tym to body idealne [emoji3590]
Miłego dniamoja wwwKomentarz
-
Ustawienia Af... jak by ktoś czytał w myślachPotwierdzam
dodam, że można lepiej skonfigurować AF. Normalnie single point+joy a pod AF-ON eyeAF z od razu włączonym servo. Niby niewielka zmiana, ale przez to duuuużo lepiej używa mi się tego body niż R.
Na minus gorsza jakość wizjera i ...może to zabrzmi śmiesznie, ale R miało ciekawszy design
a tak poza tym to body idealne [emoji3590]
Jeszcze fps i dźwięk migawki i rawy w c1... ale jednak eRka lepiej leży w ręce,to fakt. Raczej leżała, bo juz nie
Pierwsze wrażenia - jak małe dziecko z lizakiem
Komentarz
-
[MENTION=31648]robertskc7[/MENTION] a jak wrażenia "organoleptyczne"? Jest lżejszy od 5d III? Wykonany z takiego samego materiału, czy inaczej? Mniejszy?Komentarz
-
5dIII jest większy i sprawia wrażenie bardziej pancernego. Pomimo tego R6 na bardzo wygodny grip i świetnie się go trzyma. Myślę, że z trwałością też nie będzie problemu.Miłego dniamoja wwwKomentarz
-
mówisz o bg-r10 czy profilowaniu uchwytu body?
od zawsze do kazdego body miałem dodatkowy grip, teraz planem było mić małe, poreczne body bez gripa... ale jakos walcze z soba czy przypadkiem jednak nie dokrecic ;-) do RP kupiłem ten canonowski pseudo grip, i jest rewelacyjnie, chwyt taki że nie mam uwag, i także dlatego mam dylemat w kwestii R6...Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)Komentarz
-
Mam na myśli profilowanie body. Do R6 też można dokupić coś w stylu tego oryginalnego uchwytu do RP.mówisz o bg-r10 czy profilowaniu uchwytu body?
od zawsze do kazdego body miałem dodatkowy grip, teraz planem było mić małe, poreczne body bez gripa... ale jakos walcze z soba czy przypadkiem jednak nie dokrecic ;-) do RP kupiłem ten canonowski pseudo grip, i jest rewelacyjnie, chwyt taki że nie mam uwag, i także dlatego mam dylemat w kwestii R6...Miłego dniamoja wwwKomentarz
-
Komentarz
-
Gdzieś mi się to rzuciło w oczy, ale nie mogę teraz znaleźć. Tu coś w tym stylu, ale do R-ki:
Wiem, że to L-bracket, ale chyba spełni podobną funkcję.
Szukałbym na alliexpress.
Tu jakiś tam przykład: https://www.aliexpress.com/item/1005001451005867.htmlOstatnio edytowany przez jinks; 4925.Miłego dniamoja wwwKomentarz
-
no tak róznego rodzaju klatki i płytki montazowe, widziałem i tez o tym myslałem,Gdzieś mi się to rzuciło w oczy, ale nie mogę teraz znaleźć. Tu coś w tym stylu, ale do R-ki:
Szukałbym na alliexpress. Wiem, że to L-bracket, ale chyba spełni podobną funkcję.
swoja droga szkoda, że canon nie poszedł za ciosem i nie zrobił "dokretki" do innych body... brałbym jak komornik ciągnik :-)Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
-
To jest eRka po lekkiej "siłowni" Tak bym to określił. Co jak co, ale ergonomiką Canon zaorał S. na amen. O dziwo eRka wydaje się lepiej zbudowana niż R6, ale to tylko pierwsze wrażenie takie. Po dwóch dniach obcowania z R6 - lepi się do ręki idealnie. Tak, jest zdecydowanie mniejszy i lżejszy od 5d. Niepotrzebna żadnych gripów !Komentarz
-
to nic dziwnego. R-ka była pierwszym poważnym bezlusterkowcem, nie mogło być wtopy, stąd lepsza jakośc wykonania. R6 jest już sprzętem budżetowym, w przeciwieństwie do R5 i tych nowych wynalazków z tego roku
Komentarz
Komentarz