X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WinSho
    Uzależniony
    • 2008
    • 909

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez pawel.guraj
    No tylko że elektroniczna migawka może Ci tą 1 klatkę na 100 bardzo skutecznie popsuć - wystarczy że samolot będzie się szybko obracał i będziesz miał skrzydła z plasteliny.
    Za dwa tygodnie sobie to na Aerobaltic zamierzam potestować

p,paw
    Ja robiłem zdjęcia na Airshow Leszno w tym roku ale to jeszcze A9 + 200-600 tyle, ze migawka elektroniczna w A9 jest akurat lepsza niż ta Canonowska ale do czego zmierzam...ten zestaw jest ciężki (A9 mam z gripem) i już marzę kiedy będzie u mnie ten RF100-500 bo to jest dopiero mega szkło, lekkie i ma w mojej opinii użyteczniejszy zakres ogniskowych a o możliwości sfotografowania czegoś z 1,2m na 500mm nie wspomnę.
    Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
    www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
    https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
    https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• Ketchup
      Bywalec
      • 2021
      • 157

Mega zakres daje Sigma 60-600 miałem ją w tym tygodniu pierwszy raz ją zabrałem w teren - od stojanki / hangarów aż po odejścia na dopalaczu nad pasem robi się wszystko - jedynie co to trzeba hantle zakupić w zestawie i trenować bo prawie 3 kg robią swoje ale za prawie połowę ceny Canona 100-500 nie można mieć wszystkiego .

Komentarz

• WinSho
        Uzależniony
        • 2008
        • 909

Zamieszczone przez Ketchup
        Mega zakres daje Sigma 60-600 miałem ją w tym tygodniu pierwszy raz ją zabrałem w teren - od stojanki / hangarów aż po odejścia na dopalaczu nad pasem robi się wszystko - jedynie co to trzeba hantle zakupić w zestawie i trenować bo prawie 3 kg robią swoje ale za prawie połowę ceny Canona 100-500 nie można mieć wszystkiego .
        Zgada się, nie można mieć wszystkiego, wadą Canona jest jego cena chociaż po cashbackach robi się znośnie ale to i tak najdroższy zoom z tych wszystkich.
        Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
        www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
        https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
        https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• TPS
          Bywalec
          • 2020
          • 120

Powiem tak jak masz przed sobą np. wyjątkowo rzadki odrzutowiec odchodzący na dopalaczach i tworzą się zerwania na skrzydłach i kadłubie, do tego słoneczko po kadłubie daje - to każda ostra klatka jest na wagę złota bo może na niej złapiesz dodatkowo refleks słońca odbity w owiewce albo jakiś inny fajny szczegół. To samo ptasiarze mówią z którymi rozmawiałem czasami jedna klatka na 100 złapiesz jakieś krople, rybę w dziobie plus ułożą się skrzydła światełko siądzie itp. Elektroniczna migawka się nie męczy a mając 256 czy 512 GB CF w sumie to nie robi to różnicy Ci - oprócz kasowania później . Myślę że w każdej dziedzinie 20-30 klatek jakby się zastanowić to znajdzie się przeznaczenie .
          Ha - dzięki za uświadomienie. Nigdy samolotów nie fotografowałem, więc nie mam doświadczenia, ale Twoje argumenty do mnie trafiają. Każde dobre zdjęcie to jest to zdjęcie zrobione w najlepszym momencie.

--- Kolejny post ---

Sigma wedle testów robi się mydlana na długim końcu, albo inaczej, 600mm to jej najsłabsza ogniskowa, no ale zaletą jest zakres 10X.
          Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
          Just Impress Me by TPS

Komentarz

• Ketchup
            Bywalec
            • 2021
            • 157

Testy są różne i wyniki też- dla mnie jest Ok . Powiedziałbym właśnie ze 60 jak widziałem testy trzeba przymknąć. Na 600m wystarczy trochę przymknąć (a tam jest 6.3 a nie jak w Canonie 7.1) i dalej mamy 600 mm czyli 100 mm więcej od Canona za prawie x2 mniejszą cenę. W sumie jak poszukać to prawie w cenie RF 100-500 można mieć dwa Sporty : 70-200 2.8 i 60-600 które zrobią robotę w sporcie i w ciemnej hali/basenie i na świeżym powietrzu . Miałem na meczu pierwszy raz 60-600 i lekki szok bo nie trzeba się przepinać - robisz z drugiego końca boiska i robisz praktycznie jak wpadają na Ciebie .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Komentarz

• becekpl
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 4304

dla ciebie istotne jest, że C jest 2x droższy a dla mnie ze jest 2x lżejszy
              każdemu według potrzeb
              Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
              Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Ketchup
                Bywalec
                • 2021
                • 157

Zamieszczone przez becekpl
                dla ciebie istotne jest, że C jest 2x droższy a dla mnie ze jest 2x lżejszy
                każdemu według potrzeb
                Akurat chucherkiem nie jest - hantli używam więc tragedii nie ma. Oczywiście pewnie Canon jest lepszy bo natywny ale ma inną ogniskową która mi nie pasuje totalnie a do tego jest ciemny na końcu. Jeśli w jego cenie mogę mieć dwa Sporty nawet ostrzące tylko w 80 % kadru chociaż ja tego nie zauważyłem to jednak pójdę w tą stronę .
                600 mm daje mi taki obrazek jak poniżej i to mi wystarcza nie liczę nim rzęs w oku .
                Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: TK__4708_www1024.jpg
Wyświetleń: 2
Rozmiar: 169,3 KB
ID: 2085947

Fajnie że jest możliwość podpinania Sigm bo dużo zdjęć Sportem 70-200 na Nikonie zrobiłem i złego słowa nie dam powiedzieć o tym pancernym szkle - 60-600 widzę że podobnie się zachowuje jak na razie, zobaczymy co przyszłość pokaże może 100-500 Canona jak będzie potrzeba a może Canon EF 400mm f/4 który daje potężnego kopa a jest kompaktowy .
                Ostatnio edytowany przez Ketchup; 67751.

Komentarz

• Tomasz Macherzyński
                  Coś już napisał
                  • 2013
                  • 51

R6 mam już kilka miesięcy, zrobiłem kilka reportaży sportowych, ślub, kilkanaście sesji portretowych i reportaż z podróży więc podzielę się wrażeniami z użytkowania. Przesiadłem się z 6dmkII, nie mam szkieł RF, pracuję poprzez adapter commlite na C70-200 2.8 (pierwsza wersja bez IS), C16-35 f/4, Sigma 35mm i 50mm.
                  Zacznę od minusów:
                  - twarda muszla oczna- co ciekawe przy dłuższym fotografowaniu potrafi podrażnić skórę, zwłaszcza w słoneczny dzień, gdy mocniej dociskam wizjer do oczodołu
                  - body jest odrobinę za małe, choć nie mam dużych dłoni. Jeżeli grip będzie w normalnej cenie, na pewno zainwestuję
                  - wydajność baterii mogłaby być lepsza, przy moim użytkowaniu wystarcza na około 400 zdjęć
                  - brak dedykowanego przycisku WB
                  - początkowo miałem problem z obróbką RAW w LR, dokupiłem profile od ColorFidelity i teraz bazuję na nich

Plusy:
                  + praca i celność AF: praktycznie 100% celnych zdjęć z reportażu, w sporcie, przy portretach - tu nie mam zastrzeżeń, jest idealnie, śledzi oko/postać/zwierzę i się nie gubi
                  + ergonomia użytkowania, zwłaszcza możliwość konfiguracji przycisków do własnych upodobań
                  + matryca! bałem się trochę niższej rozdzielczości, bo fotografuję sporo krajobrazów, ale obrazek jaki generuje R6 jest cudowny. Rozpiętość tonalna, wyciąganie szczegółów z cieni (w 6d nie było w tej kwestii zbyt wesoło), kolory i wystarczająca dla mnie ilość detali sprawiają że praca z RAWami jest bardzo komfortowa. Staram się od razu poprawnie naświetlać klatkę, ale w razie potrzeby można naprawdę mocno uratować przepalone/niedoświetlone zdjęcie.
                  + stabilizacja: o tym pisano już wiele, zatem tylko potwierdzę, że jest bardzo wydajna i pozwala na wiele
                  + tryb seryjny: nawet ze starym 70-200 daje radę, w zupełności mi wystarcza te 6-7fps, a jak potrzebuję więcej to używam elektronicznej migawki. Z rolling shutter radzę sobie tak, że jak panoramuję, przełączam się na mechaniczną migawkę, tyle
                  + joystick: bez wątpienia ułatwia i przyspiesza pracę, świetnie się sprawdza przy wyborze pola AF

Podrzucam linki do wglądu z rajdu i zdjęć z wyprawy foto:
                  Fotografuję najpiękniejsze krajobrazy. Azory, Wyspy Owcze, Madera, Irlandia. Punkty widokowe, wskazówki, blog, wycieczki. Fotografia krajobrazowa. Warsztaty, wydruki, sesje.

Fotografuję najpiękniejsze krajobrazy. Azory, Wyspy Owcze, Madera, Irlandia. Punkty widokowe, wskazówki, blog, wycieczki. Fotografia krajobrazowa. Warsztaty, wydruki, sesje.

Opcji wideo nie opisałem, bo nie korzystam.
                  Jakby ktoś miał pytania, uwagi, chętnie odpowiem tutaj lub na pw
                  R6, EF 70-200 f/2.8L, EF 16-35 f/4L, RF 24-105 f/4L, Sigma 100-400
                  https://tm-photos.myportfolio.com/

Komentarz

• Ketchup
                    Bywalec
                    • 2021
                    • 157

Tak z ciekawości używasz CRAW czy tylko RAW ?
                    Report z Wysp Owczych bardzo mi się podoba .
                    Ostatnio edytowany przez Ketchup; 67751.

Komentarz

• Tomasz Macherzyński
                      Coś już napisał
                      • 2013
                      • 51

RAW, przy karcie 128gb, miejsca na pliki mam aż nadto
                      R6, EF 70-200 f/2.8L, EF 16-35 f/4L, RF 24-105 f/4L, Sigma 100-400
                      https://tm-photos.myportfolio.com/

Komentarz

• Ketchup
                        Bywalec
                        • 2021
                        • 157

Powiedz mi bo jestem nowy w Canonie ten Colorfidelity daje lepszy efekt niż to co mamy na standardzie w LR/PS bo na początku czytałem że nie było dobrych profili rzeczywiście ?

Komentarz

• pawel.guraj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 1223

Powiedz mi bo jestem nowy w Canonie ten Colorfidelity daje lepszy efekt niż to co mamy na standardzie w LR/PS bo na początku czytałem że nie było dobrych profili rzeczywiście ?
                          Moim zdaniem są lepsze niż te od Adobe, jednakże ja zdecydowanie wolę mój własny zrobiony na Colorchekerze (co prawda pisze o R5, ale to ta sama bajka)

p,paw
                          Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.
                          https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4065

Muszla w R5 też do najwygodniejszych nie należy. Kolory jak wyżej, color checker i są lepsze niż te adobowskie.
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Ketchup
                              Bywalec
                              • 2021
                              • 157

Zamieszczone przez pawel.guraj
                              Moim zdaniem są lepsze niż te od Adobe, jednakże ja zdecydowanie wolę mój własny zrobiony na Colorchekerze (co prawda pisze o R5, ale to ta sama bajka)

p,paw
                              Acha czyli dalej jest lipa domyślnie i moja walka z kolorami to wcale nie musi być związana że z Nikona przeszedłem. Czyli co pewnie colorchecker mnie czeka w Digital Photo Professional jakoś to lepiej wygląda wg. mnie tylko żółw ten program.

Komentarz

• pawel.guraj
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 1223

Acha czyli dalej jest lipa domyślnie i moja walka z kolorami to wcale nie musi być związana że z Nikona przeszedłem. Czyli co pewnie colorchecker mnie czeka w Digital Photo Professional jakoś to lepiej wygląda wg. mnie tylko żółw ten program.
                                Złapiemy się to mogę użycyć colorchecker'a i zrobić profil w Lumariver (bo firmowe oprogramowanie Xrite nadaje się do d.... - to znaczy robi profile czysto kolorymetryczne, których odwozorania barw nie cierpię).
                                Ps. ktoś może wie, czy da się jeszcze gdzieś kupić klasyczną żarówkę? - do unwiersalnego profilu potrzebny jest, poza oświetleniem dziennym, klasyczny tungsten (ok - już wiem, są w sklepach w kategorii "specjalistyczne")

p,paw
                                Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.
                                https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

Pracuję...