X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kmeg
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1533

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez cauchy
    mi nie chodzi o pretensje tylko o sytuacja awaryjna i jak się przed tym na przyszłość zabezpieczyć, i jak się okazuje potrzebuję albo nowych aku albo nowej ładowarki, albo jednego i drugiego bo nie da się tak jak kiedyś normalnie podłączyć aparatu żeby naładować baterie.

Miałem kiedyś Baseusa i się ujstwo rozwaliło (wypadało z każdego gniazdka).

Się znalazł wujek dobra rada :P
    przynajmniej nie narzekam jaki to canon zły i nie zrzucam winy na wszystko dookola

nie pasuje baseus to kup sobie inna oparta o GaN
    Galeria na CB
    http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• Nozanu
      Uzależniony
      • 2010
      • 542

Skoro "awaryjnie" to czemu nie smartfonowa ładowarka podłączona do korpusu?
      Tego też nie masz
      Ostatnio edytowany przez Nozanu; 35508.

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2595

Bo jak juz wspomnialem zabieram ja wszedzie, i wszystko laduje - smartfona, drona, sluchawki, powerbank, whatever.

Oprocz Canona.
        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
        Flickr | YT

Komentarz

• Przemek_PC
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2456

100W przy 5V to 20A czyli przewód powinien mieć 2.5mm2 i serio przez gniazdo USB obojętnie jakie 20A może popłynąć? Jakoś tego nie widzę.

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez cauchy
            Bo jak juz wspomnialem zabieram ja wszedzie, i wszystko laduje - smartfona, drona, sluchawki, powerbank, whatever.

Oprocz Canona.
            Chłopie już nie tylko ja Ci to piszę - naprawdę zmień system i wszystko będzie super. Świat stanie się bardziej kolorowy i żaden wredny Canon nie będzie Ci już stał na drodze do szczęścia .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• mirror
              Pełne uzależnienie
              • 2018
              • 1446

akurat używam baseusa 65W GanLite - dwa razy usb-c z PD, ładowarka "prawie normalnej" wielkości - więc na szybko sprawdziłem - ładuje R5 (jak wszystko inne) - mam tez sporo kabli usb baseusa w tym 100 watowe i kilka innych drobiazgów (np. konwerter usb-A na usb-c) - ten sprzet ma raczej sensowną jakość i współczesną specyfikację jeśli chodzi o PD i usb-c - wydaje się że wymagania co do ładowarki są opisane przez canona (ktoś je kiedyś cytował na forum)

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Przemek_PC
              100W przy 5V to 20A czyli przewód powinien mieć 2.5mm2 i serio przez gniazdo USB obojętnie jakie 20A może popłynąć? Jakoś tego nie widzę.
              przeczytaj specyfikację PD (czesto jest opisana przy ladowarkch usb-c, a czasem nawet na ładowarkach) to ci się wyjaśni jak zrobic 100W
              Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• kmeg
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1533

Zamieszczone przez Przemek_PC
                PD nie działa w oparciu o 5V. Zresztą wszystkie dziwniejsze odmiany szybkiego ładowania też nie jada na 5V.

Natomiast jak ktoś ma możliwość używania PD vs standardowe gniazdo 2pin to polecam to drugie (producenci sprzętów nie będą zadowoleni
                Ostatnio edytowany przez kmeg; 27712.
                Galeria na CB

Komentarz

• Przemek_PC
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2456

Poczytałem o PD. Człowiek całe życie się uczy

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4832

Nie wiem, jak wygląda kwestia ładowania najnowszej baterii LP-E6NH, bo takiej nie mam, ale mam chińską automatyczną ładowarkę Palo na USB i 2 sloty, która ładuje LP-E6N na każdym prądem 1A, i nie grymasi do czego jest podłączona. Może to być najzwyklejszy zasilacz sieciowy, PC, albo powerbank bez żadnych cudów, i działa.
                    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• pawel.guraj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 1223

Zamieszczone przez atsf
                      Nie wiem, jak wygląda kwestia ładowania najnowszej baterii LP-E6NH, bo takiej nie mam, ale mam chińską automatyczną ładowarkę Palo na USB i 2 sloty, która ładuje LP-E6N na każdym prądem 1A, i nie grymasi do czego jest podłączona. Może to być najzwyklejszy zasilacz sieciowy, PC, albo powerbank bez żadnych cudów, i działa.
                      Bo 1A to się da wyciągnąć z prawie każdego przeciętnego USB. 2A może być już ciężko - pytanie czy na pewno jak masz 2 to ładuje oba 1A.

p,paw
                      https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• kmeg
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1533

Patona 141583S CAN LP-E6 ładuje wszystkie warianty E6 jakie mam...

Wymaga USB 5V 2A
                        Ostatnio edytowany przez kmeg; 27712.
                        Galeria na CB

Komentarz

• mirror
                          Pełne uzależnienie
                          • 2018
                          • 1446

przetestowałem jeszcze (tani ale dobry ) powerbank PNY P-B20000 (45W, PD od 5V/3A do 20V/2.25A) - ładuje baterię w R5 jak również wszyskie inne moje urządzenia (jedyną wadę jaką posiada są nikomu niepotrzebne we współczesnym świecie zabytkowe porty usb-A wolałbym jeszcze jeden usb-c zamiast dwóch usb-A )

wydaje się że usb-c z PD jest już standardem jeśli chodzi o ładowanie czy szybkie ładowanie i tego sie trzeba trzymać kupując ładowarki czy urządzenia
                          Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2595

2szt patona z usbc już zamówione
                            dzisiejszy wschód słońca zabrakło ok 6 strzałów i 10sek video
                            a jak sprawa wygląda u konkurencji, to mi kolega powie jak wróci z roboty
                            Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                            EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                            Flickr | YT

Komentarz

• atsf
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4832

Tak stoi napisane na tabliczce znamionowej. Ja nie potrzebuję ładowania w pół godziny, a ładowarka ładuje dwa akumulatory chyba ok. 3h- nigdy tego precyzyjnie nie mierzyłem. Zawsze mam więcej akku niż faktycznie zużywam w ciągu dnia, nastawiam ładowanie na noc, i rano mam komplet baterii.
                              Z powerbanka, który mam, też ładuje, a on jest na 4 ogniwa 18650. Wsadziłem 4 x LG 3000 mAh i przynajmniej wiem, co jest w środku, a każdy akumulator mogę sobie przetestować w ładowarce LiitoKala Lii-500 i ew. go wymienić.

Wpierniczanie się bez wyraźnej potrzeby w jakiś wydumany high-tech może zrodzić więcej problemów, niż dać korzyści, jak widać po tym wątku. Normalnie mi włosy dęba stają (ostatnie), bo nigdy nie miałem problemów z ładowaniem jakichkolwiek akumulatorów do aparatów, a mam 4 typy baterii, 4 oryginalne ładowarki i 3 Palo. To oryginalne mają jakieś dąsy, np. ładowarka Canona nie chce ładować podróbek LP-E17, a Palo ładuje wszystkie. Jeden nadmiarowy akumulator na zapasie spokojnie załatwi temat dłuższych cykli ładowania słabszą ładowarką, a może to wyjść taniej i efektywniej od wpierniczanmia się w jakieś drogie ładowarki z humorami.
                              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• zdebik
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 4065

Tutaj chłopaki łopatologicznie to tłumaczą.
                                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

Pracuję...