X
-
-
Odp: Canon EOS R6
Udało nam się znaleźć maskonury [emoji1]jakie to pocieszne ptaszyny, takie latające papugo-kaczki. Niestety z moim 300mm mialem takie sobie szanse ustrzelić kadr, ale kolega z Bratysławy obok focił bodajże R5 plus 500/f4. Pożyczyl mi na kilka szczałów tą armatę. Matko jedyna jakie to wielkie i ciężkie [emoji44] ale chyba 2 szoty wyszły [emoji38].
Serio zaczynam mysleć o R6 plus 100-500…
Komentarz
-
a nad czym tu myśleć?Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!Komentarz
-
No trzeba gdzieś jeszcze mieszkać, coś jeść i takie tam...
Ale ja też zachęcam
Jedyny minus linii EOS R to dostępność szkieł pod bagnet RF. Te budżetowe stałki mają nieciekawe obrazowanie a po nich są idealne, ciężkie L-ki po 12k zł. Sytuacja z Samyangiem raczej przekreśla szanse na pojawienie się szkieł od Tamrona i Sigmy. Oczywiście wszystko z EF działa idealnie po adapterze, ale szczególnie przy stałkach te zestawy są trochę nieporęczne, niepotrzebnie przerośnięte gabarytowo i źle wyważone. Przy zoomach, szczególnie tych tele, ten aspekt nie ma znaczenia.Miłego dniamoja wwwKomentarz
-
-
To zobacz jeszcze Sigmę 60-600 prawie x2 tańsza a AF wg. mnie działał dobrze do tego zakres który daje duże pole popisu - minus waga
.
Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkKomentarz
-
Z tego co pokazują sample (nie miałem żadnego z tych szkieł zapiętego do swojego R6), RF 100-500 bije Sigmę ostrością, za którą, trzeba zapłacić. Sigma ma ciekawy zasięg 10X, ale według mnie 10x zoom musi naturalnie dyskwalifikować ten obiektyw względem 5x RF.Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPSKomentarz
-
Canon EOS R6
Sample samplami a życie życiem - zobaczymy. Wczoraj robiłem wieczorem zdjęcia i f/6.3 było mało przy 1/1600 na 600 mm a w Canonie jest krócej 500 mm i jeszcze ciemniej 7.1 wiec życie może zaskakiwać .
Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkKomentarz
-
i??? czego to dowodzi?
a może należałoby porównać obrazek te S na 6.3 do C na 7.1.....mmysle ze tu życie nie zaskoczy
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!Komentarz
-
Tego dowodzi że przy 100 mm więcej (czego nie dosztukujesz) brakowało mi już światła a nie ostrości - oczywiście iso można kombinować ale pytanie czy wtedy Canon nie straci jakości plus crop o 100 mm - koniec końców może być podobnie albo i gorzej - ale to takie gdybanie trzeba by było stanąć na dwa aparaty w tym samym momencie i sprawdzić.Komentarz
-
fragmenty tekstu:
Krótko mówiąc, po zamontowaniu obiektywu i otwarciu kurtyny migawki,czujnik obrazu CMOS w aparatach EOS R5 i R6 otrzyma skoncentrowane światło. W tym momencie, jeśli aparaty EOS R5 i R6 strzelają bezpośrednio lub celują w silne źródło światła, folia chroniąca przed światłem wokół matrycy CMOS może ulec spaleniu.
Ogólnie rzecz biorąc, chociaż przypalenia soczewek CMOS nie wpływają na funkcje fotografowania w aparatach EOS R5 i EOS R6, może to być nie do zaakceptowania dla użytkowników wymagających szczegółów. Ponadto maszyny z problemami ze spalaniem ulegną znacznej amortyzacji, gdy zostaną sprzedane z drugiej ręki. Na koniec chciałbym przypomnieć użytkownikom aparatów EOS R5 i EOS R6, że dobrym zwyczajem jest częste sprawdzanie matryc CMOS.
………………..
Ciekaw jestem jak długo musi działać „owe silne źródło światła” żeby stopić plastik?
Oraz dlaczego tylko R6 i R5, czy innych R to nie dotyczy???Komentarz
-
Takie podtopienia zdarzają się w każdym systemie. Soczewki plus słońce robią swoje.
Elektroniczna migawka puszcza wodzę fantazji (timelapsy), i efekt gotowy.Komentarz
-
chyba żeby był obraz w wizjerze, czy tylnym ekranie to migawka musi być otwarta, wiec co za różnica jaka: mechaniczna czy elektryczna?Komentarz
-
Z elektroniczną migawką, nie masz żadnej schizy z ilością klapnięć. Więc, taki delikwent zaczyna trzepać timelapsy. Najlepsze o wschodzie albo zachodzie. Aparat robi swoje i łapie promienie słońca. Nie zaglądasz w wizjer, więc skąd masz wiedzieć, gdzie teraz padają. Teraz rozumiesz?Komentarz
Komentarz