X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zdebik
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 4065

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez g69
    Dzięki. Dla takich wpisów warto śledzić fora R6 byłaby dla mnie idealnym przejściem z lustrzanki,ale póki co jest to kosztowny sprzęt. W zwykłej Rce brak również stabilizacji,która staje się standardem i ten pasek na który wielu narzeka.. promocje cenowe podejrzewam nie szybko.Canon chyba wychodzi na lidera w ML,ale też jest drogo.. Nikoniarze nie mają różowo,bo szkła drogie,przejściówki słabsze i ciągle ten AF,kóremu brakuje chyba tak do Canona jak i Sony,który podażą szkieł robi teraz za lidera.
    Nikon nie jest taki zły, ma najlepszy obrazek i najniższe ISO.
    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• g69
      Początki nałogu
      • 2020
      • 305

a co z tym AF? Widze,że dawali jakieś aktualizacje, które poprawiały pracę,ale chyba i tak brakowało im nawet do starego Sony a7iii... teraz już z5 czy z6 więcej aktualizacji nie dostaną,będą wspierane tylko drugie generacje chyba..

Komentarz

• gnd
        Uzależniony
        • 2013
        • 697

[MENTION=65989]audioart[/MENTION] z tym 99 % że będzie działać ef
        Na przejściówce to i tak i nie, bo moje 85 1.8 i 50 1.4 miały front focus na R a na lustrzankach bez problemu.

Komentarz

• s!wy
          Coś już napisał
          • 2008
          • 70

Zamieszczone przez gnd
          Na przejściówce to i tak i nie, bo moje 85 1.8 i 50 1.4 miały front focus na R a na lustrzankach bez problemu.
          przecież tam matryca ostrzy, wydaje mi się że nie ma prawa występować zjawisko front i back focus. czy o czymś nie wiem?

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
          pozdrawiam

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

Zamieszczone przez gnd
            Miałem to samo ze 135L. Na grupie fb "canoniarze" też ktoś kiedyś o tym pisał. Pomogła kalibracja obiektywu. Wiem co tu zaraz napiszecie, ale faktycznie w oczywistych dla af-u scenach bardzo często występował FF. Nie wyglądało to na pomyłkę, się na regułę a ostrzeniu. Na moim obecnym R6 nie ma tego problemu.
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• zdebik
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 4065

Zamieszczone przez jinks
              Miałem to samo ze 135L. Na grupie fb "canoniarze" też ktoś kiedyś o tym pisał. Pomogła kalibracja obiektywu. Wiem co tu zaraz napiszecie, ale faktycznie w oczywistych dla af-u scenach bardzo często występował FF. Nie wyglądało to na pomyłkę, się na regułę a ostrzeniu. Na moim obecnym R6 nie ma tego problemu.
              U mnie występuje lekki FF ze 135'ka na R5. Zwalałem wine na biegające dzieciaki i nie drążyłem tematu, ale chyba coś jest na rzeczy.

Komentarz

• solti
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1090

Zamieszczone przez gnd
                [...]moje 85 1.8 i 50 1.4 miały front focus na R a na lustrzankach bez problemu.
                Ale to jest niemożliwe, co mówisz. Na tego typu AF zjawisko FF i BF nie ma prawa występować, AF działa praktycznie zawsze idealnie. Nawet w szkłach, które na lustrzankach były bardzo, ale to bardzo chimeryczne.
                W przeciwieństwie do lustrzanek, matryca rejestruje dokładnie to, co widzisz w wizjerze/ na wyświetlaczu. Nie ma możliwości pomyłki, jeśli widziany obraz jest ostry. Używałem R z wieloma szkłami i żadne nie miało problemów FF/BF, nawet o mm Zawsze idealnie w punkt. To jest to, co uwielbiam w tym sprzęcie!

--- Kolejny post ---

[MENTION=4925]jinks[/MENTION], [MENTION=49147]zdebik[/MENTION] - jestem zaszokowany!
                Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                galeria na forum Canon-board
                galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                galeria.solti.pl

Komentarz

• marfot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4568

Zamieszczone przez solti
                  Ale to jest niemożliwe, co mówisz. Na tego typu AF zjawisko FF i BF nie ma prawa występować, AF działa praktycznie zawsze idealnie.
                  Zasada działania DPAF jest oparta na pomiarze fazowym jak w DSLR tyle, że z czujnikiem w płaszczyźnie matrycy.
                  Jest istotna różnica w algorytmie, co widać obserwując zachowanie szkła: w razie nietrafienia "od razu", odbywa się doostrzanie co nie dzieje się w DSLR, gdzie AF pracuje w otwartej pętli. To doostrzanie kończy się, gdy korpus podejmie decyzję że jest OK. Odbywa się to z pewną tolerancją i tu jest przestrzeń do błędu - ocena nie następuje wg kryterium detekcji kontrastu. Jak obiektyw stawia jakiś opór to może się to przekładać na precyzję AF.
                  https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                  EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• gnd
                    Uzależniony
                    • 2013
                    • 697

Z bliska nie nie miałem problemu ale z kilku metrów już tak. 100L macro 200L 2.8 i sigmy art bez problemu. Myślałem że to przez to że są mydlane na pełnej dziurze, ale skoro 135 też to już nie wiem.

Wymieniłem na RF 50 1.8 i 85 2.0 i jest w punkt.

Komentarz

• audioart
                      Dopiero zaczyna
                      • 2020
                      • 28

Zamieszczone przez g69
                      Dzięki. Dla takich wpisów warto śledzić fora R6 byłaby dla mnie idealnym przejściem z lustrzanki,ale póki co jest to kosztowny sprzęt. W zwykłej Rce brak również stabilizacji,która staje się standardem i ten pasek na który wielu narzeka.. promocje cenowe podejrzewam nie szybko.Canon chyba wychodzi na lidera w ML,ale też jest drogo.. Nikoniarze nie mają różowo,bo szkła drogie,przejściówki słabsze i ciągle ten AF,kóremu brakuje chyba tak do Canona jak i Sony,który podażą szkieł robi teraz za lidera.
                      "promocje cenowe podejrzewam nie szybko". Patrząc na kurs dolara w ostatnich dniach, zacząłbym się zastanawiać czy cena w złotówkach za moment nie podskoczy do góry.

Z tym liderowaniem Canona to też nie byłbym taki huraoptymistyczny. Niedługo premiera Sony A7 IV, a między tymi dwoma systemami przepaść w postaci dostępności tanich obiektywów z AF firm Sigma, Tamron czy Samyang. I nie wygląda na to, żeby Canon szybko zmienił podejście i "otworzył" się na innych producentów optyki. Prezes Sigma może sobie nas zapewniać, że za moment będą obiektywy Sigma z mocowaniem RF, ale tak naprawdę to czy tak się stanie będzie decyzją Canona.
                      Rzeczywiście Nikoniarze mają obecnie nieciekawą sytuację. Na ich miejscu nie zastanawiałbym się za długo nad przejściem na inny system.

Komentarz

• audioart
                        Dopiero zaczyna
                        • 2020
                        • 28

Zamieszczone przez gnd
                        Potwierdzam... praca 85mm f/1.8 na EOS R to jakaś pomyłka. Wbrew logice, również łapałem jakieś front- czy backfocusy (moim zdaniem wywoływane sporymi wahaniami na poziomie pracy AF). Ale to nie dziwne - premiera 85mm f/1.8 Canona miała miejsce prawie 30 lat temu.
                        W każdym razie nie zastanawiałem się długo i wymieniłem na Samyanga AF RF 85mm F1.4. Od tego czasu nie mam problemu.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez solti
                        Ale to jest niemożliwe, co mówisz. Na tego typu AF zjawisko FF i BF nie ma prawa występować, AF działa praktycznie zawsze idealnie. Nawet w szkłach, które na lustrzankach były bardzo, ale to bardzo chimeryczne.
                        W przeciwieństwie do lustrzanek, matryca rejestruje dokładnie to, co widzisz w wizjerze/ na wyświetlaczu. Nie ma możliwości pomyłki, jeśli widziany obraz jest ostry. Używałem R z wieloma szkłami i żadne nie miało problemów FF/BF, nawet o mm Zawsze idealnie w punkt. To jest to, co uwielbiam w tym sprzęcie!

--- Kolejny post ---

[MENTION=4925]jinks[/MENTION], [MENTION=49147]zdebik[/MENTION] - jestem zaszokowany!
                        Niestety jest możliwe. Patrz post powyżej.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez marfot
                        Zasada działania DPAF jest oparta na pomiarze fazowym jak w DSLR tyle, że z czujnikiem w płaszczyźnie matrycy.
                        Jest istotna różnica w algorytmie, co widać obserwując zachowanie szkła: w razie nietrafienia "od razu", odbywa się doostrzanie co nie dzieje się w DSLR, gdzie AF pracuje w otwartej pętli. To doostrzanie kończy się, gdy korpus podejmie decyzję że jest OK. Odbywa się to z pewną tolerancją i tu jest przestrzeń do błędu - ocena nie następuje wg kryterium detekcji kontrastu. Jak obiektyw stawia jakiś opór to może się to przekładać na precyzję AF.
                        "ocena nie następuje wg kryterium detekcji kontrastu". Jesteś pewien w 100%, że aparaty R nie wspomagają się detekcją kontrastu? Dasz sobie rękę uciąć?

Komentarz

• Eberloth
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2350

Zamieszczone przez audioart
                          Potwierdzam... praca 85mm f/1.8 na EOS R to jakaś pomyłka
                          A może to nie wina R tylko jakiś konkretnych egzemplarzy szkieł parę razy rzuconych na glebę?
                          Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                          Fumare humanum est!

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4065

Zamieszczone przez Eberloth
                            A może to nie wina R tylko jakiś konkretnych egzemplarzy szkieł parę razy rzuconych na glebę?
                            U mnie wszystkie szkła są nowe, szanowane. Gdy leżą są zamknięte w pelicanie z silicą. Ostatni zakup to właśnie 135mm f2 (jakieś 2 lata temu, nowy). Nie widze problemów z 24-70 2.8 II, 16-35 F4 też ok. Najgorzej jest z USM 50 1.4, 85 1.8 i tą 135'ką - ale to nie jakaś masakra. Jak będę miał więcej czasu to zrobie tablice i przestrzele.

135'ke sprawdziłem w domu robiąc ze statywu zdjęcia dzieciom, kadr taki sam jak rok wcześniej z 5D3. Blysk i te same ustawienia. Dziwnym trafem było ok więc olałem temat.

Komentarz

• Eberloth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2350

[MENTION=34794]Bangi[/MENTION] zdaje się używa 135 z R i nie narzeka. Przywołany - może się wypowie. Ja się przesiadłem z 6D na R w towarzystwie czterech eLżbiet i jednego kundla (S Art). Z 6D było różnie choć nie tragicznie. W R zero pomyłek w zdjęciach statycznych. Wiadomo że jak z EF 200mm f/2.8 L II gonię kundla, to mam zdjęcia nietrafione. Ale to nie ta klasa AF servo co w R6 czy R5.
                              Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                              Fumare humanum est!

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4568

"ocena nie następuje wg kryterium detekcji kontrastu". Jesteś pewien w 100%, że aparaty R nie wspomagają się detekcją kontrastu? Dasz sobie rękę uciąć?
                                Canon oficjalnie nie deklaruje, że w serii R używa hybrydowego AF.

--- Kolejny post ---

Potwierdzam... praca 85mm f/1.8 na EOS R to jakaś pomyłka.
                                Używałem C85/1.8 z M50 i błędy AF pojawiały się wyłącznie na skutek potężnej CA, którą potrafi wygenerować to szkło.
                                Przy bardzo kontrastowych, a zwłaszcza silnie błyszczących obiektach, AF nie tyle nie trafiał co głupiał.
                                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

Pracuję...