X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek
    Początki nałogu
    • 2020
    • 382

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez candar
    A przypadkiem nie masz włączonego:
    1/Auto Lighting Optimizer (Automatyczny optymalizator jasności) https://cam.start.canon/pl/C004/manu...ng-1_0070.html
    2/Priorytet jasnych partii obrazu https://cam.start.canon/pl/C004/manu...ng-1_0080.html

Takie rzeczy potrafią nieźle namieszać w ekspozycji
    Mam te opcje wyłączone, nie miały wpływu.
    Po sprawdzeniu wszystkich zdjęć, zrobionych w tm dniu, w ustawieniu AV, Auto ISO, Auto Czas
    wniosek mam następujący: aparat radził sobie dobrze kiedy jest jasno, ISo 100, czas jakiś tam, ale dobry.
    w momencie kiedy po prostu wszedłem w cień w parku
    automatyka zadziałała w ten sposób, że ISO zmieniało się w niewielkim stopniu, miałem 100, 160, i . . . .koniec
    ale czasy były moim zdaniem za długie: 1/20 jak więcej słonecznych plam przez liście,
    jak mniej to 1/15, 1/8, i jeszcze dłuższe.
    Czy miałem włączone +3 czy 0 czy - 3 tego już teraz nie jestem w stanie sprawdzić.
    Następnym razem sprawdzę tą samą scenę z ustawieniami +3 i -3 ciekaw jestem jaka będzie różnica.
    Nie mniej w układzie AV - ISo auto - Czas Auto - to jaki ja mam wpływ na zmianę ISO???

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4568

Zamieszczone przez Jacek
      Mam te opcje wyłączone, nie miały wpływu.
      Po sprawdzeniu wszystkich zdjęć, zrobionych w tm dniu, w ustawieniu AV, Auto ISO, Auto Czas
      wniosek mam następujący: aparat radził sobie dobrze kiedy jest jasno, ISo 100, czas jakiś tam, ale dobry.
      w momencie kiedy po prostu wszedłem w cień w parku
      automatyka zadziałała w ten sposób, że ISO zmieniało się w niewielkim stopniu, miałem 100, 160, i . . . .koniec
      ale czasy były moim zdaniem za długie: 1/20 jak więcej słonecznych plam przez liście,
      jak mniej to 1/15, 1/8, i jeszcze dłuższe.
      Czy miałem włączone +3 czy 0 czy - 3 tego już teraz nie jestem w stanie sprawdzić.
      Następnym razem sprawdzę tą samą scenę z ustawieniami +3 i -3 ciekaw jestem jaka będzie różnica.
      Nie mniej w układzie AV - ISo auto - Czas Auto - to jaki ja mam wpływ na zmianę ISO???
      Jest jeszcze jedna możliwość:
      jeżeli masz ISO przypisane do pierścienia na obiektywie i przypadkowo nim obróciłeś to ISO ze 100 w automacie przeskoczyło na 160 i tak zostało bo do Auto już samo nie wróci. A wtedy czasy dostosowują się do stałej wartości ISO 160.
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Jacek
        Początki nałogu
        • 2020
        • 382

Zamieszczone przez marfot
        Jest jeszcze jedna możliwość:
        jeżeli masz ISO przypisane do pierścienia na obiektywie i przypadkowo nim obróciłeś to ISO ze 100 w automacie przeskoczyło na 160 i tak zostało bo do Auto już samo nie wróci. A wtedy czasy dostosowują się do stałej wartości ISO 160.
        Wiem o tym, że ISO po obróceniem pierścienia na obiektywie nie wróci do auto, ale tak nie było - bo się zmieniało,
        na kolejnych zdjęciach jest różne, nie zostało na 160.

Problemu nie ma, bo zawsze mogę wrócić do poprzedniego sposobu fotografowania, który zapewniał mi efekt jakiego wymagałem.
        Jest ciekawość a to pierwszy stopień do piekła
        Dojdę do tego co było przyczyną.

Komentarz

• zdebik
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 4065

Jeszcze raz napisze o resecie ustawień, to może być jakiś glitch i orzez to te problemy.
          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Jacek
            Początki nałogu
            • 2020
            • 382

AV, ISO auto, Czas auto,
            ta sama scena, trzy ustawienia
            +3 f4 1/640 ISO 3200
            0 f4 1/80 ISO 400
            -3 f4 1/20 ISO 100

Komentarz

• szwayko
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2076

Czy stabilizacja w aparacie działa z obiektywami manualnymi, bez styków?
              frickr FB
              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4065

Zamieszczone przez szwayko
                Powinna działać.

Komentarz

• szwayko
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2076

Zamieszczone przez zdebik
                  Powinna działać.
                  Nie ma info konkretnego na ten temat. Fajnie jakby działa.
                  A EOS R6 z 24-105mm KIT - jest za 9299zł teraz.
                  frickr FB
                  www.szwajkowski.pl

Komentarz

• zdebik
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 4065

Nie ma info konkretnego na ten temat. Fajnie jakby działa.
                    A EOS R6 z 24-105mm KIT - jest za 9299zł teraz.
                    https://www.dpreview.com/forums/thread/4516647

Może nie działać.

Komentarz

• szwayko
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2076

Zamieszczone przez zdebik
                      tu pisze ze dziala
                      "Hi,

I hope I can help a bit. The IS Mode option will only show up in the menu you attach a non-IS lens. In my case I use a Lensbaby and it works. You press half way and it freeze. Even without any lens attached, I can see the IBIS works.

Try without IS lens or with no lens at all, chose the camera menu (red pages) go to page 7 and when you go into IS (Image Stabilizer) Mode you will have the option to enable it.

In the manual, you can refer to page 238 for that information. It is in the caution note."

--- Kolejny post ---

Wątek na tyle stron, takiej rzeczy nikt nie napisal/sprawdził. Przecież to aparat tez do filmowania, gdzie używa się filmowych manualnych obiektów, więc chyba powinna działać.
                      frickr FB
                      www.szwajkowski.pl

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4065

tu pisze ze dziala
                        "Hi,

I hope I can help a bit. The IS Mode option will only show up in the menu you attach a non-IS lens. In my case I use a Lensbaby and it works. You press half way and it freeze. Even without any lens attached, I can see the IBIS works.

Try without IS lens or with no lens at all, chose the camera menu (red pages) go to page 7 and when you go into IS (Image Stabilizer) Mode you will have the option to enable it.

In the manual, you can refer to page 238 for that information. It is in the caution note."

--- Kolejny post ---

Wątek na tyle stron, takiej rzeczy nikt nie napisal/sprawdził. Przecież to aparat tez do filmowania, gdzie używa się filmowych manualnych obiektów, więc chyba powinna działać.
                        Też mi sie tak wydaje. Zdaje sie w menu nawet trzeba ustawic ogniskowa obiektywu.
                        Ostatnio edytowany przez zdebik; 49147.

Komentarz

• mkamelg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 1255

Stabilizacja obrazu oparta na określonej przez użytkownika ogniskowej obiektywu możliwa jest po ustawieniu ogniskowej podczas korzystania z obiektywów, które nie obsługują komunikacji obiektywu.

Komentarz

• Jacek
                            Początki nałogu
                            • 2020
                            • 382

Post skierowany do kolegów którzy mi pomogli.
                            Po ustawieniu aparatu w trybie Av – ISO auto – Czas auto aparat zdjecia robił, ale ISO zmieniał nieznacznie tylko o dwie działki, za to czas wydłużał i wydłużał.
                            Skutek tego był taki, że na 217 zdjęć zrobionych w plenerze, przy słonecznej bezchmurnej pogodzie, aż 18 było poruszonych.
                            Te w pełnym słońcu były ok, w cieniu poruszone.
                            Nie stało się nic tragicznego, bo te które miałem zrobić do albumu fotograficznego wyszły ok.

Posłuchałem rady kolegów z forum (za to im wielkie dzięki) zrobiłem reset ustawień.

Ponownie ustawiłem AV - ISO auto – Czas auto i po zrobieniu 86 zdjęć (po resecie) , wszystkie są nie poruszone, prawidłowo naświetlone, ostre w punkt.
                            Celowo przysłoną regulowałem od 4 – 22 żeby wymusić zmiany ISO – i to się działo. ISO zmieniało się w zadanych granicach, czas zmieniał dostosowując do ISO.

Co poprzednio było przyczyną blokady automatyki nadal nie wiem, ale na razie po problemie.
                            Teraz czas rozgryzać Fv

Komentarz

• bakulik
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 767

Reset ustawień to jest zwykle dobry pomysł po zakupie używanego aparatu, bo nie wiadomo, co tam sobie poprzedni właściciel ustawił. Może używał sprzętu tylko w studiu na statywie i wysokich czułości nie potrzebował, a może jeszcze coś innego. Ważne, że po resecie wszystko wróciło do normy i nie była to kwestia uszkodzenia aparatu.
                              Pozdrawiam
                              Łukasz Bakuła
                              „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Jacek
                                Początki nałogu
                                • 2020
                                • 382

Aparat był kupiony w sklepie, jestem pierwszym właścicielem, przez rok czasu zrobiłem nim ok 10 tys.
                                Dzisiaj trenowałem FV jest ok. Czas zmieniać przyzwyczajenia.

Komentarz

Pracuję...