X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • s!wy
    Coś już napisał
    • 2008
    • 70

Odp: Canon EOS R6

ostatnio robiłem r6 + adapter canon z control ringiem + 35L, 85L, 135L, robiłem też 50rf 1.8 I tymi konfiguracjami łącznie zrobiłem ponad 4 tys zdjęć w 2 dni. na te wszystkie zdjęcia, a przejrzałem wszystkie, z powodu ostrości wywaliłem mniej niż 10, robiłem portrety więc ucieczka ostrości na brew czy w drugą stronę o taką samą odległość to Delete z miejsca.

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
    pozdrawiam

Komentarz

• Czarek
      Coś już napisał
      • 2004
      • 93

Właśnie sprawdziłem ten sam zestaw w przypadku śledzenia ludzi i wydaje się ok, czy to przez wizjer czy na ekranie. Czyżby problem dotyczył śledzenia zwierząt?

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2595

Tak, adapter podstawowy canona, tamron 28-300. Wczesniej dzialalo, bo bylem w tym parku w gorszych warunkach oswietlenia. Dzis powinno działac bez pudła. Najpierw myslalem że to moze czarne oko ptaszora na czarnych piorach i nie tozpoznaje, ale nie. W ogole nie rozpoznawal poruszajacego sie obiektu.

Tez mam sigme 12-24 ta pierwsza, wszystkie landszafty ze statywu top szarp. Co to ibis to nie wiem.
        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
        Flickr | YT

Komentarz

• s!wy
          Coś już napisał
          • 2008
          • 70

Zamieszczone przez cauchy
          Tak, adapter podstawowy canona, tamron 28-300. Wczesniej dzialalo, bo bylem w tym parku w gorszych warunkach oswietlenia. Dzis powinno działac bez pudła. Najpierw myslalem że to moze czarne oko ptaszora na czarnych piorach i nie tozpoznaje, ale nie. W ogole nie rozpoznawal poruszajacego sie obiektu.

Tez mam sigme 12-24 ta pierwsza, wszystkie landszafty ze statywu top szarp. Co to ibis to nie wiem.
          na jakiej wersji firmware robiłeś teraz?

pozdrawiam

Komentarz

• cauchy
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2595

Ten najnowszy, nie pamietam juz nr, wroce na chate to sprawdze.

Ale po poweocie do PL next week zrobie test z 85tka canona i z tamronem, z wykrywaniem ludzi i zwierzakow, przez wizjer i przez ekran.
            Flickr | YT

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2595

Zachowanie śledzenia zwierzaków jak niżej - wiem że statyczne przedmioty, ale z ptakiem bylo to samo. firmware jak niżej.

Flickr | YT

Komentarz

• robertskc7
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 1485

Zachowanie śledzenia zwierzaków jak niżej - wiem że statyczne przedmioty, ale z ptakiem bylo to samo. firmware jak niżej.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...ca6ee5709b.jpg
                Czyli jakie? Masz ustawione wstępny obszar dla szukania twarzy/oka ? Ja zrobiłem update tego firmwere i też się ostro dziwiłem, że szuka jak szalony w pewnych sytuacjach. Ale generalnie klei się jak znajdzie bardzo dobrze.
                www.robertzbiec.pl

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2595

czyli że niebieski kwadrat w lewym dolnym rogu, a af obiektywu jeździ od min. do max, i nie wykrywa w ogóle obiektu

ha, zmieniłem ze zwierzaków na ludzi i jest podobnie, z tym że kwadrat jest w lewym górnym rogu :P

nie no nie wytrzymam, jutro jeszcze rano zanim się wymelduję z lokum pójdę na plażę i potestuję
                  Flickr | YT

Komentarz

• robertskc7
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1485

czyli że niebieski kwadrat w lewym dolnym rogu, a af obiektywu jeździ od min. do max, i nie wykrywa w ogóle obiektu

ha, zmieniłem ze zwierzaków na ludzi i jest podobnie, z tym że kwadrat jest w lewym górnym rogu :P

nie no nie wytrzymam, jutro jeszcze rano zanim się wymelduję z lokum pójdę na plażę i potestuję
                    To zmień z wykrywania na zwykły spotowy punkt AF i zobacz czy łapie. Na logike, każesz szukać aparatowi twarzy zwierzęcia/ludzi ( nie dotyczy ptaków ) na plecaku, to co ma niby robić ? Przynajmniej ja to tak rozumiem.
                    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2595

rety... czytasz ze zrozumieniem? w plenerze było to samo, bez różnicy czy plecak czy ptak
                      tak, ratowałem się spotowym AFem, bo bym nic nie zrobił, no ale nie po to kupowałem R6 po to mam odchylany ekran, po to mam śledzenie oka/twarzy żeby to działało
                      Ostatnio edytowany przez cauchy; 19623.
                      Flickr | YT

Komentarz

• Dominik_z_Polski
                        Coś już napisał
                        • 2020
                        • 67

Cześć, może to trochę głupie pytanie ale trudno. Otóż czy warto teraz kupować Canon r6? Czy lepiej poczekać aż stanieje? A może wziąć na raty?

Komentarz

• s!wy
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 70

Zamieszczone przez Dominik_z_Polski
                          Cześć, może to trochę głupie pytanie ale trudno. Otóż czy warto teraz kupować Canon r6? Czy lepiej poczekać aż stanieje? A może wziąć na raty?
                          masz rację, glupie pytanie [emoji6]

pozdrawiam

Komentarz

• jinks
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2178

Zamieszczone przez Dominik_z_Polski
                            Coś tam nowego ma się pojawićw najbliższym czasie, ale potem trzeba jeszcze poczekać aż będzie dostępne w sklepach. Jak są raty 0% lub po prostu masz kasę do wydania to bierz. Dla mnie puszka idealna [emoji3]
                            Miłego dnia
                            moja www

Komentarz

• cauchy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2595

Poszedłem na plażę, znalazłem biegającego pieseła i potestowałem. Slonce takie że oczy wypala.

Ogólnie działa jak już złapie, ale sporym wyzwaniem jest mu znaleźć obiekt. Pies lata, a ten szuka czegoś w koronie drzew. Trzeba mu troche pomóc. Nie wiem, może wieksza wprawa, manualnie obiektyw podostrzyc czy coś.. wczoraj nic procz ptaszora w kadrze sie nie ruszalo i nie mogl go namierzyć. Jak straci obiekt z pola focusa to znowu szuka i szuka. No to jest spore ryzyko..
                              Flickr | YT

Komentarz

• jinks
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2178

Poszedłem na plażę, znalazłem biegającego pieseła i potestowałem. Slonce takie że oczy wypala.

Ogólnie działa jak już złapie, ale sporym wyzwaniem jest mu znaleźć obiekt. Pies lata, a ten szuka czegoś w koronie drzew. Trzeba mu troche pomóc. Nie wiem, może wieksza wprawa, manualnie obiektyw podostrzyc czy coś.. wczoraj nic procz ptaszora w kadrze sie nie ruszalo i nie mogl go namierzyć. Jak straci obiekt z pola focusa to znowu szuka i szuka. No to jest spore ryzyko..
                                A jakbyś w pierwszym kroku złapał ostrość punktowo, one-shot i od razu w śledzenie? Ja mam ustawione cały czas punktowo bez śledzenia i eye-af pod guzikiem af-on. To eye-af w R6 jest skrojone jakby tylko pod oczy. W R śledziło cały obiekt po utracie widoczność oczu.
                                Miłego dnia
                                moja www

Komentarz

Pracuję...