X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Odp: Canon EOS R6

To może jakiś kolega na plenerze zrobił Tobie psikusa i coś przedstawił.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez marfot
    Jest jeszcze jedna możliwość:
    jeżeli masz ISO przypisane do pierścienia na obiektywie i przypadkowo nim obróciłeś to ISO ze 100 w automacie przeskoczyło na 160 i tak zostało bo do Auto już samo nie wróci. A wtedy czasy dostosowują się do stałej wartości ISO 160.
    Też o tym myślałem. A to, czy wraca do auto, czy nie, można sobie ustawić: https://cam.start.canon/pl/C004/manu...stom_0030.html -≥ Czułość z pomiaru/Autom. ISO (trzecia pozycja).
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Jacek
      Początki nałogu
      • 2020
      • 382

Zamieszczone przez bakulik
      To może jakiś kolega na plenerze zrobił Tobie psikusa i coś przedstawił.

--- Kolejny post ---

Też o tym myślałem. A to, czy wraca do auto, czy nie, można sobie ustawić: https://cam.start.canon/pl/C004/manu...stom_0030.html -≥ Czułość z pomiaru/Autom. ISO (trzecia pozycja).

Tak jest jak piszesz, i tak mam ustawione - Przywróć auto po pomiarze, ale jest jedna drobna uwaga . . .
      Otóż jak mam ISO auto i pokręcę pierścieniem na obiektywie
      to dzieją się dwie rzeczy:
      - po pierwsze ISO zmienia się na takie jak ustawię,
      - po drugie napis auto pod napisem ISO jest wyszarzony czyli auto nie działa
      i teraz drobnostka, jeżeli od razu nacisnę spust migawki, żeby zrobić kolejne zdjęcie to nie mam auto, jest to ISO zmienione.
      żeby wróciło do poprzedniego ustawienia muszę poczekać dokładnie 20 sek, po takim czasie wyszarzenie auto zmienia się na białe.
      Gdybym robił zdjęcia jedno po drugim, auto nie będzie, tylko to co wybrałem, wiedząc o tym muszę poczekać, żeby powróciło do ustawień.

Kolega mi nie przestawił, robię coś takiego jak multiekspozycja, czy hdr, robię zdjęcia bez obiektywu, - grzebię w menu
      być może sam przestawiłem, ale dopóki nie ustawiałem ISO auto, Czas auto - to o tym nie wiedziałem.
      Ja nie jestem onanistą sprzętowym, czytam instrukcję w takim zakresie jaki mi jest potrzebny do wykonania konkretnego zadania.

Komentarz

• punky
        Początki nałogu
        • 2008
        • 483

Zamieszczone przez szwayko
        tu pisze ze dziala
        "Hi,

I hope I can help a bit. The IS Mode option will only show up in the menu you attach a non-IS lens. In my case I use a Lensbaby and it works. You press half way and it freeze. Even without any lens attached, I can see the IBIS works.

Try without IS lens or with no lens at all, chose the camera menu (red pages) go to page 7 and when you go into IS (Image Stabilizer) Mode you will have the option to enable it.

In the manual, you can refer to page 238 for that information. It is in the caution note."

--- Kolejny post ---

Wątek na tyle stron, takiej rzeczy nikt nie napisal/sprawdził. Przecież to aparat tez do filmowania, gdzie używa się filmowych manualnych obiektów, więc chyba powinna działać.
        Mi działa.
        R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• Nozanu
          Uzależniony
          • 2010
          • 542

Zamieszczone przez Jacek
          Co poprzednio było przyczyną blokady automatyki nadal nie wiem, ale na razie po problemie.
          Przecież miałeś to napisane już w kilku postach zanim zrobiłeś reset- boisz się czytania ze zrozumieniem?

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4065

Zamieszczone przez Nozanu
            Przecież miałeś to napisane już w kilku postach zanim zrobiłeś reset- boisz się czytania ze zrozumieniem?
            O ile mi wiadomo, nie ma opcji aby w auto kosztem iso wydłużać czas do absurdalnych wręcz wartości.
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Nozanu
              Uzależniony
              • 2010
              • 542

Zamieszczone przez zdebik
              O ile mi wiadomo, nie ma opcji aby w auto kosztem iso wydłużać czas do absurdalnych wręcz wartości.
              Nie ma bo nie ma. Jest za to opcja aby te "absurdalne czasy" ograniczyć na kilka sposobów.
              Domyślnie jest "auto-dopasowanie". ale jak ktoś jest na tyle yntelygętny że ją wyłączy to później płacze na forach że aparat ma do d...

--- Kolejny post ---

sory sa sarkazm. Rozumiem niewiedzę ale nie lenistwo.

Komentarz

• Jacek
                Początki nałogu
                • 2020
                • 382

Nie ma bo nie ma. Jest za to opcja aby te "absurdalne czasy" ograniczyć na kilka sposobów.
                Domyślnie jest "auto-dopasowanie". ale jak ktoś jest na tyle yntelygętny że ją wyłączy to później płacze na forach że aparat ma do d...

--- Kolejny post ---

sory sa sarkazm. Rozumiem niewiedzę ale nie lenistwo.
                Proszę zacytować mój wpis, że aparat jest do d..... albo nie kłamać.

Zawsze chwaliłem aparat jak bardzo dobry.
                Prosze czytać ze zrozumieniem.

To, że w jakiej tam opcji nie chciał robić jak podaje w instrukcji nie oznaczało, że się tego samego nie dało tego zrobić w innej.
                sformułowania: lata po forum i płacze.....księżniczka na ziarnku grochu....idź zapytaj wnuków - to jest delikatnie mówiąc prostackie.

Komentarz

• Nozanu
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 542

Bardziej "prostackie" jest bezmyślne grzebanie w menu i poruszenie studni na 1/10s ze stabilizacją. Ja tak nie potrafię, tu potrzeba co najmniej- zasłużonego artysty powiatowego.

Komentarz

• Jacek
                    Początki nałogu
                    • 2020
                    • 382

Bardziej "prostackie" jest bezmyślne grzebanie w menu i poruszenie studni na 1/10s ze stabilizacją. Ja tak nie potrafię, tu potrzeba co najmniej- zasłużonego artysty powiatowego.
                    Prostackie jest obrażanie dyskutanta w chwili kiedy brak argumentów.
                    Proszę zacytować gdzie napisałem aparat jest do d.....

Komentarz

• Heldbaum
                      Uzależniony
                      • 2021
                      • 993

Ja Was pogodzę. Do całej tej dyskusji idealnie pasuje poniższa historyjka...

http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• jinks
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2178

[emoji16][emoji3590]
                        Miłego dnia
                        moja www

Komentarz

• tornado17
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 24

Mam pyt, czy fotografując R6 w RAW w sRGB i obrabiając zdjęcia w DPP będę miał ciepłe kolory jak np. w lustrzance 7D? W wątku przeczytałem, ze kolory są kiepskie w R6 a przymierzam się do kupna R6 ew. 5D Mark 4 (w R6 przemawia do mnie stabilizacja, z wiekiem nie jestem w stanie dobrze utrzymać aparatu na krótrzych czasach). Fotografuję zwierzęta, ludzi, budynki, różne imprezy w plenerze (obraz jednocześnie częściowo w cieniu i w pełnym słońcu też sie zdarza), czasem makro. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam
                          Ostatnio edytowany przez tornado17; 41101.

Komentarz

• mirror
                            Pełne uzależnienie
                            • 2018
                            • 1446

Zamieszczone przez tornado17
                            czy fotografując R6 w RAW w sRGB
                            ustawienie aparatu (sRGB) jest nieistotne jeśli fotografuje się w rawach
                            Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Zamieszczone przez tornado17
                              Mam pyt, czy fotografując R6 w RAW w sRGB i obrabiając zdjęcia w DPP będę miał ciepłe kolory jak np. w lustrzance 7D? W wątku przeczytałem, ze kolory są kiepskie w R6 a przymierzam się do kupna R6 ew. 5D Mark 4 (w R6 przemawia do mnie stabilizacja, z wiekiem nie jestem w stanie dobrze utrzymać aparatu na krótrzych czasach). Fotografuję zwierzęta, ludzi, budynki, różne imprezy w plenerze (obraz jednocześnie częściowo w cieniu i w pełnym słońcu też sie zdarza), czasem makro. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam
                              Obrabiając w dpp powinieneś mieć bardzo podobne kolory. Ludzie narzekają tak na prawdę nie na kolory z R6 tylko na profile kolorystyczne do tego aparatu przygotowane przez Adobe. Ma to znaczenie tylko jeśli RAWy wywołują w ACR lub Lightroom. Niektórzy rozwiązują ten problem przez zastosowanie innych profili, inni w ogóle nie widzą takiego problemu a jeszcze inni korzystają z innych programów. Ja używam C1 i jestem zachwycony plikami z tej puszki
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

• tornado17
                                Dopiero zaczyna
                                • 2011
                                • 24

tak, ale spotakałem się z opinia że R6 ma zimniejsze kolory niz lustrzanka a na twarzach ludzi w R6 widać wszystkie "niedoskonałosci" tj. R6 ma gorszą "plastykę" zdjęcia twarzy w porównaniu do listrzanki Canona(przy fotografowaniu w RAWach) Stąd pytanie do osób które miały do czynienia i z lustrzanką i z R6 czy to prawda

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez jinks
                                Obrabiając w dpp powinieneś mieć bardzo podobne kolory. Ludzie narzekają tak na prawdę nie na kolory z R6 tylko na profile kolorystyczne do tego aparatu przygotowane przez Adobe. Ma to znaczenie tylko jeśli RAWy wywołują w ACR lub Lightroom. Niektórzy rozwiązują ten problem przez zastosowanie innych profili, inni w ogóle nie widzą takiego problemu a jeszcze inni korzystają z innych programów. Ja używam C1 i jestem zachwycony plikami z tej puszki
                                Jestem amatorem i pracuję tylko w DPP. I zastanawiam się jak to jest w DPP

Komentarz

Pracuję...