X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tombas
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2195

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez raziel88ck
    R6 mam krótko i jeszcze tego samego dnia poddałem go aktualizacji, więc trudno mi stwierdzić czy jest lepiej lub gorzej.

Widzę, że masz również RP. Jak oceniasz eye af w porównaniu do R6?
    nic co miałem do tej pory(a miałem sporo) nie może sie równać w kwesti af z R6, a tak zupełnie serio, to RP mam jako zapas, i zrobiłem nim może 200-300 zdjęc (głównie podczas przesiegi z zapietym rf50mm f/1.2, i było zadziwiajaco dobrze jesli chodzi o af, na centralnym/punktowym i na oko) teraz po zmianach obiektywów RP leży sobie w torbie, ale pamietam, że kiedys na zewnątrz zapiąłem do RP rf70-200 i miał dośc duże problemy żeby wogóle złapać ostrosc, ale po tym jak troche go poustawiałem w c.fn to znaczaco sie poprawiło
    Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• raziel88ck
      Dopiero zaczyna
      • 2022
      • 33

Jeśli chodzi o mnie to myślałem nad tym, aby w R6 mieć z RF35 1.8, a w R z RF85. Zastanawiałem się również nad RP, dlatego zapytałem.

Z kolei 6D MKII ma u mnie Sigmę 35, a 6D Sigmę 24.

Myślałem również o sprzedaży 6D MKII oraz Sigmy 35, ale sentyment robi swoje, heh.

Komentarz

• robertskc7
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 1485

Zamieszczone przez raziel88ck
        Jeśli chodzi o mnie to myślałem nad tym, aby w R6 mieć z RF35 1.8, a w R z RF85. Zastanawiałem się również nad RP, dlatego zapytałem.

Z kolei 6D MKII ma u mnie Sigmę 35, a 6D Sigmę 24.

Myślałem również o sprzedaży 6D MKII oraz Sigmy 35, ale sentyment robi swoje, heh.
        Bolączką RP ( jako beckupu czy drugiego body ) są niekompatybilne baterie z R i R6
        www.robertzbiec.pl

Komentarz

• tombas
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2195

Zamieszczone przez robertskc7
          Bolączką RP ( jako beckupu czy drugiego body ) są niekompatybilne baterie z R i R6
          Pełna zgoda, ale jeden czy dwa aku więcej w torbie która wazy 10kg naprawde nie robi róznicy (ja kupiłem dodatkowy, oryginalny aku do RP a potem widziałem niezłe zamienniki) ale jak w tym watku mówimy o RP, to kazdemu polecam do niego dokupic oryginalny grip/bardziej uchwyt (bo grip to okreslenie w tym wypadku troche na wyrost) z tym 'ustrojstwem" genialnie sie poprawia trzymanie w łapie
          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• robertskc7
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 1485

Zamieszczone przez tombas
            Pełna zgoda, ale jeden czy dwa aku więcej w torbie która wazy 10kg naprawde nie robi róznicy (ja kupiłem dodatkowy, oryginalny aku do RP a potem widziałem niezłe zamienniki) ale jak w tym watku mówimy o RP, to kazdemu polecam do niego dokupic oryginalny grip/bardziej uchwyt (bo grip to okreslenie w tym wypadku troche na wyrost) z tym 'ustrojstwem" genialnie sie poprawia trzymanie w łapie
            No oczywiście, że nie robi różnicy. Pytanie tylko jak daleko masz do tej torby
            Ja tylko dążyłem do tematu wyżej, że lepiej zestaw R6 plus R niż RP moim zdaniem.
            www.robertzbiec.pl

Komentarz

• tombas
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2195

Zamieszczone przez robertskc7
              Ja tylko dążyłem do tematu wyżej, że lepiej zestaw R6 plus R niż RP moim zdaniem.
              i znowu pełna zgoda, jak mawiał klasyk " to oczywista oczywistość"
              ale... czasem jak kasa nie puszcza, to lepiej kupić tańszy/mniej kompatybilny backup (ale w duzym stopniu zapewniajacy dokonczenie zlecenia na akceptowalnym poziomie) i np. dodatkowe szkiełko lub jak to było w moim wypadku, RP kupiłem "po piniądzach" mając 5DIV żeby zobaczyć z czym to sie je, te bezlustra, i potem to juz poleciało
              Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.

Komentarz

• robertskc7
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 1485

Zamieszczone przez tombas
                i znowu pełna zgoda, jak mawiał klasyk " to oczywista oczywistość"
                ale... czasem jak kasa nie puszcza, to lepiej kupić tańszy/mniej kompatybilny backup (ale w duzym stopniu zapewniajacy dokonczenie zlecenia na akceptowalnym poziomie) i np. dodatkowe szkiełko lub jak to było w moim wypadku, RP kupiłem "po piniądzach" mając 5DIV żeby zobaczyć z czym to sie je, te bezlustra, i potem to juz poleciało
                Fakt i zgoda były Rp za grosze w pewnym momencie a jednak przyjemnością użytkowania i celnością biją serię 6d
                www.robertzbiec.pl

Komentarz

• raziel88ck
                  Dopiero zaczyna
                  • 2022
                  • 33

Jak będę miał okazję to wypróbuję R i wtedy podejmę decyzję. Ja wiem, że jest dużo lepszy od 6d Mark II, ale jeśli będzie bardzo odstawał od R6 to przeczekam i zakupię drugie R6.

Szczególnie, że R nie kosztuje już 5999zł, a przeszło 7200zł.

Komentarz

• PiterX
                    • 2022
                    • 7

Witam, Od niedawna jestem posiadaczem Canona R6 w którym nie mogę się uporać z jedną trochę błachą, ale wkurzającą rzeczą, a mianowicie wielkością wyświetlanego na ekranie punktu AF. Czy można jakoś go zmniejszyć ? Jest po prostu wielki i ciężko mi czasami wyselekcjonować na który element obrazu ma złapać ostrość.
                    Ostatnio edytowany przez PiterX; 70918.

Komentarz

• bogunow
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 122

Wybór stref AF opisany jest na stronie 374 instrukcji obsługi.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• TPS
                        Bywalec
                        • 2020
                        • 120

Zamieszczone przez Matsil
                        Kiedyś ktoś na forum subaru zadał podobne pytanie - mam WRX i nie wiem czy przesiąść się na STI. Dostał prostą odpowiedź - jeżeli pytasz, to nie potrzebujesz, bo ci co jeżdżą STI, wiedzą czego chcą . Tu podszedł bym podobnie.
                        Mi osobiście jedyne czego brakuje w R6 w stosunku do R5, to górny wyświetlacz, do którego przyzwyczaiły poprzednie puszki. Ale tu był świadomy wybór - dopłata około 7k pln za wyświetlacz to trochę drogo .
                        Jeździłem Subaru - najpierw miałem Outbacka 2.5, ale jak tylko znalazłem 3.6 H6, to się chwili nie zastanawiałem i byłem zadowolony z większej mocy silnika.
                        Ad rem - wyświetlacz na górze korpusu nie jest dla mnie przynętą. 45 MPX mogłoby być, gdybym wiedział jak wykorzystać taki potencjał, a po doświadczeniach z Sony A7RIII i rozumieniu swojego warsztatu widzę w tym większy aspekt EGO, niż możliwości praktycznego wykorzystania takiej matrycy. Oczywiście, gdyby rozdawali, to bym nie uciekał. Aspekt finansowy nie jest barierą. Artystycznie rzecz ujmując, wolę R6 wraz z 100-400 MK2 niż R5 z 70-200, choć rozumiem aspekt komfortu.
                        Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
                        Just Impress Me by TPS

Komentarz

• baxter
                          • 2013
                          • 4

Pojawiła się aktualizacja oprogramowania układowego, wersja 1.5.2
                          Oprogramowanie układowe w wersji 1.5.2 zawiera następujące udoskonalenie:
                          1. Zwiększa stabilność wykrywania oczu.
                          2. Poprawia skuteczność śledzenie AF podczas fotografowania poruszających się obiektów.

Komentarz

• Nozanu
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 542

Jest dużo lepiej od razu po wgraniu, jutro test na grupie.

Komentarz

• cauchy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2595

Masz ten test?
                              EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                              Flickr | YT

Komentarz

• C80
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 855

No dobrze. Temat przejrzany, ale odpowiedzi nie znalazłem, więc...

Przymierzam się do zmiany 1D Mark IV na 1Dx Mark II lub R6.

Ryzykowne pytanie bo część z was zakup i posiadanie R6 traktuje w kategoriach religii i zaraz zacznie się agresywne nawracanie innowiercy, ale czy ktoś z was miał taki dylemat lub przesiadał się z 1Dx Mk2 na R6 i podzieli się praktycznymi spostrzeżeniami dotyczących profesjonalnego fotografowania sportów drużynowych?

Z tego co widziałem, to robiąc serią w R6 obraz w wizjerze nie jest płynny i ciężko może być z przestawieniem się. Bateria z kolei wystarczy może na 1/3 tego co 1Dx mk2. Zderzyłem się też z opinią, że AF nie koniecznie da radę w sporcie i 1Dx mk2 może być lepszym wyborem do sportów drużynowych (nożna, siatka i ręczna na ciemnej hali). Inne opinie z kolei mówią co innego, że za R6 przemawia brak BF/FF i to, że co zdjęcie to trafione. Więc jak to w praktyce wygląda gdy robi się dynamiczne sporty.

Ktoś z was uszkodził już R6? Jedynki pół żartem pół serio służą do wbijania gwoździ, więc jak na ich tle spisze się R6 który będzie na pasku majtał się u boku?

Aparat do stosowania z 17-40, 24-70 2.8 (ver. I), 70-200 2.8 (bez IS) oraz 300 2.8 z IS (czasami z TC 1.4).
                                [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

Pracuję...