X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nozanu
    Uzależniony
    • 2010
    • 542

Odp: Canon EOS R6

Ktoś wcześniej słusznie zauważył że nie działa lampka wspomagająca AF w R6. postanowiłem sprawdzić dlaczego?
    Otóż nie wystarczy włączenie jej w menu AF oraz dodatkowo w menu Lampy błyskowej, trzeba jeszcze wyłączyć funkcję servo!.
    SERVO AF blokuje nie tylko lampkę ale też ręczne ustawianie ostrości

--- Kolejny post ---

Ale nie wiem po co używać tej lampki skoro bez niej AF pracuje tak samo w ciemności.

Komentarz

• cauchy
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2595

Stare odchodzi, nowe przychodzi [emoji4]
      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
      Flickr | YT

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

Będziesz zachwycony
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• cauchy
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2595

więcej jak dojedzie pojutrze adapter
          na razie jestem zawiedziony że na pokrętle nie ma 4-kierunkowego joystica miałem to w każdym aparacie od 16 lat jak focę, a tu lipa
          Flickr | YT

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4065

Joya masz od tego.
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2595

Zamienił cauchy siekierkę na kijek
              Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG-3423-kopia.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 320,3 KB
ID: 2086470

serio, ten adapter to jest mocno stan przejściowy... liczę na to, że z czasem wjedzie 14-35 + może Tamron wypuści superzooma 28-300 pod RF.
              Sgima 12-24 póki co śmiga, EF 85/1.8 też, więc cool. Tamron do aktualizacji jak to już mi ktoś tu powiedział.

no tak, gałkologii będę się musiał uczyć od nowa, bo tu jest zupełnie co innego (choćby przeglądanie zdjęć, lupka)
              do cyfrowego viewfindera też będę się musiał przyzwyczaić
              z tego co czytam to trochę czasu też spędzę nad autofokusem, ale z tym się liczyłem już wcześniej

z plusów - jak na razie - lepszy grip (o ile to w ogóle możliwe), mnóstwo informacji w viewfinderze, te wszystkie zielone kwadraciki AFa - zajebiście to wygląda i zwiastuje przepaść między nim a 6D

pierwsze strzały nie wyglądają źle
              Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 8-N1-A1849-kopia.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 213,6 KB
ID: 2086471
              Flickr | YT

Komentarz

• atsf
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4832

Kolego? Takie zdjęcie, w tym formacie, jak prezentujesz, to można było strzelić byle Nokią 10 lat temu, i też by nieźle wyglądało
                EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• tornado17
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 24

W R6 Menu karty NASTAWY w 2 zakładce jest "Oszczędzanie energii". Zgodnie z instrukcją można ustawić w aparacie po jakim czasie bezczynności wyłączy się: Wyśw. wył.(tj. ekran); Autom. wyłącz. (tj. jak rozumiem aparat); wizjer wyłącz. (tj. wizjer). Po ustawieniu wybranej jednostki czasu ekran i wizjer wyłącza się w zadanym czasie (z pewnymi odchyłkami +/- na kilka przeprowadzonych prób). Ale NIE ROZUMIEM dlaczego jak ustawię Autom. wyłącz. (czyli jak rozumiem wyłączenie aparatu) na 30 sek. to nic się nie dzieje tylko aparat wyłączy się po czasie na jaki jest ustawione wyłączenie ekranu (przy załażeniu że nie patrzę w wizjer w tym czasie). DO CZEGO JEST FUNKCJA AUTOM.WYŁĄCZ. i kiedy działą???

Komentarz

• marfot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4568

Zamieszczone przez tornado17
                    W R6 Menu karty NASTAWY w 2 zakładce jest "Oszczędzanie energii". Zgodnie z instrukcją można ustawić w aparacie po jakim czasie bezczynności wyłączy się: Wyśw. wył.(tj. ekran); Autom. wyłącz. (tj. jak rozumiem aparat); wizjer wyłącz. (tj. wizjer). Po ustawieniu wybranej jednostki czasu ekran i wizjer wyłącza się w zadanym czasie (z pewnymi odchyłkami +/- na kilka przeprowadzonych prób). Ale NIE ROZUMIEM dlaczego jak ustawię Autom. wyłącz. (czyli jak rozumiem wyłączenie aparatu) na 30 sek. to nic się nie dzieje tylko aparat wyłączy się po czasie na jaki jest ustawione wyłączenie ekranu (przy załażeniu że nie patrzę w wizjer w tym czasie). DO CZEGO JEST FUNKCJA AUTOM.WYŁĄCZ. i kiedy działą???
                    Normalnie jest tak, że np. po 15s wyłącza się wyświetlacz ale aktywne są przyciski. Po 30s wyłącza się aparat i można go wybudzić spustem albo wyświetlaniem obrazów.
                    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Nozanu
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 542

Zamieszczone przez tornado17
                      Jak to kiedy? Zawsze po zadanym czasie bezczynności. Ja nie używałem wyłącznika nigdy w Canonach bo zawsze było to "auto", nawet gdy aparat leży przez parę tygodni nic to się nie dzieje.
                      A, w przypadku obiektywów RF trzeba użyć wyłącznika aby obiektyw zaparkował.

Komentarz

• tornado17
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 24

Zamieszczone przez marfot
                        Normalnie jest tak, że np. po 15s wyłącza się wyświetlacz ale aktywne są przyciski. Po 30s wyłącza się aparat i można go wybudzić spustem albo wyświetlaniem obrazów.
                        To u mnie ekran-ta część ruchoma, obrotowa wyłącza się po czasie np 3 min jesli tak mam ustawione Wyśw. wył a jak mam jednocześnie ustawione Autom. wyłącz. (czyli jak rozumiem wyłączenie aparatu) na 30 sek. to nic się nie dzieje po upływie tych 30 sek. tylko ekran wyłączy się po czasie na jaki jest ustawione wyłączenie ekranu czyli po 3 min (jesli ustawię na 3 min). I po tym czasie mogę wybudzic aparat spustem lub wyświetleniem obrazów. Cały czas nie rozumiem do CZEGO JEST FUNKCJA AUTOM.WYŁĄCZ :-(

Komentarz

• tornado17
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 24

Trochę się naczytałem, że bezlusterkowce są dużo bardziej wrażliwe na uszkodzenia źródłem swiatła (np. słońce) w odróżnieniu od lustrzanki. Czy robienie zdjęć nad morzem skierowanym obiektywem na wprost wschodzacego/zachodzącego słońca ogniskowa 200 lub 400 filtr szary czas otwarcia migawki pomiędzy np. 1/100 - 1/500 uszkodzi (lub jest duże ryzyko uszkodzenia) jakiś elementu bezlusterkowca czy nie? Miał ktoś praktyczne doswiadczenie z fotografowaniem słońca? Z góry dzieki za info.

Komentarz

• Jacek_Z
                            Administrator
                            • 2005
                            • 2694

Ta 1/500 s zapewne nic nie robi, ale przecież w bezlustrze odczyt jest ciągły byś widział coś na LCD czy w wizjerze. Mając aparat w statywie i zastanawiając się/kadrując kilkadziesiąt sekund masz słońce ogniskowane ciągle w ten sam punkt.
                            Nie zajmuje sie tą dziedziną i nie czytałem informacji na ten temat, ale bym się nie zdziwił gdyby to mogło uszkodzic matryce.
                            Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• zdebik
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 4065

W DSLR paliło lamerki a potem matryce, tu odpada migawka
                              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Mohinder
                                Uzależniony
                                • 2019
                                • 560

Robiłem wschodzace słońce, aprat był na statywie bez żadnych filtrów i aparat żyje. Canon R.
                                https://www.photographer-limerick.com/
                                Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

Pracuję...