X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Diabeł
    Początki nałogu
    • 2004
    • 356

Odp: Canon EOS R6

Kupiłem zamiennik Patona Protect, wprawdzie z R5 ale trzyma tak dobrze jak oryginał, lepiej niż oryginalne akumulatory które zostały mi po 6dII
    Moje zdjęcia
    Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• Matsil
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2022

Dzięki Panowie.
      Zamówiłem Newelle LP-E6NH Plus, dam znać jak się sprawdzają po przetestowaniu.

Dodam tylko, że mam kilka akumulatorów LP-E6 canona, niektóre stare pozostałe jeszcze po 5D2 i zero jakichkolwiek problemów mimo, że aparaty pokazują ich prawie pełne zużycie...
      Ostatnio edytowany przez Matsil; 5517.
      R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Matsil
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2022

Zamieszczone przez TPS
        Też się zastanawiam nad przesiadką z R6 na R5. Nie wiem tylko, czy w moim przypadku ma to sens, to znaczy ile w tym EGO a ile prawdziwej potrzeby posiadania 45 MPXów - bo to jakby nie patrzeć taka całkiem praktyczna atrapa konwertera w obiektywie x1.6.
        Kiedyś ktoś na forum subaru zadał podobne pytanie - mam WRX i nie wiem czy przesiąść się na STI. Dostał prostą odpowiedź - jeżeli pytasz, to nie potrzebujesz, bo ci co jeżdżą STI, wiedzą czego chcą . Tu podszedł bym podobnie.
        Mi osobiście jedyne czego brakuje w R6 w stosunku do R5, to górny wyświetlacz, do którego przyzwyczaiły poprzednie puszki. Ale tu był świadomy wybór - dopłata około 7k pln za wyświetlacz to trochę drogo .
        R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• cauchy
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2595

Raczej za 45 mpx
          EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
          Flickr | YT

Komentarz

• Matsil
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2022

Zamieszczone przez cauchy
            Raczej za 45 mpx
            Ja piszę ze swojej perspektywy - nie potrzebuję 45 mpx.

Można sobie kupić Ferrari do jazdy po mieście i dopłacić do auta bańkę żeby się rozpędzał do ponad 300km/h. Jak potrzebujesz, to rozumiem .

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2595

Mozliwosci cropowania sa znacznie wieksze, mysle że wielu fotografow na tym by skorzystala, nawet tych co jezdza maluchem po bułki az sie zaczynam zastanawiac czy nie kupic za jakis czas uzywki 5Ds.
              Flickr | YT

Komentarz

• TPS
                Bywalec
                • 2020
                • 120

Zamieszczone przez cauchy
                Raczej za 45 mpx
                Dla mnie 45 mpx z 70-200 F2.8 i tak przegrywa z R6 i 100-400mkII. No chyba, że R5 i 100-400mkII, ale ja nie potrzebuję ani takiego zasięgu, ani tylu MPXów.
                Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
                Just Impress Me by TPS

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2595

obczajam możliwości wideo i znalazłem crop mode
                  jest jakaś opcja żeby z normalnego trybu przejść na cropa jednym klikiem w trakcie nagrywania? czy trzeba za każdym razem zmieniać w menu? na ekranie w trybie filmowania nie widzę tej opcji, a przydałaby
                  Flickr | YT

Komentarz

• szandor
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 624

Gdy przesiadłem się z R na R6, poczułem większy komfort ze względu na bardzo fajny AF, ale brakowało mi rozdzielczości. Takie 32 mpx to dla mnie optymalna rozdzielczość. Po roku używania, a właściwie to ze względu na covid nieużywania tej puszki zrobiłem 2500 klatek. W styczniu br, przed wyprawą do Meksyku wymieniłem R6 na R5 (wymiana z kolegą z tego forum) i jestem z tego bardzo zadowolony:
                    - możliwość kropowania, super sprawa, jedno szkiełko mniej w plecaku,
                    - większa rozdzielczość to duży plus przy odszumianiu.
                    Wady tego kroku to ubytek 6k pln + karta i czytnik CFex to też prawie 1k pln i straty czasu w postprocesie ze względu na większe pliki.
                    Z górnego wyświetlacza praktycznie nie korzystam.
                    Generalnie ta zamiana to trochę fanaberia.
                    Ostatnio edytowany przez szandor; 3107.
                    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• raziel88ck
                      Dopiero zaczyna
                      • 2022
                      • 33

Ostatnio kupiłem R6 i jestem zachwycony. Szczególnie w porównaniu do 6D i 6d Mark II. To zupełnie inna liga. I to pod niemal każdym względem.

Wczoraj odebrałem obiektyw Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, z którego jestem bardzo zadowolony. Jednak zwróciłem uwagę na pewien fakt. Używając szkieł takich jak Sigma A 35mm F1.4 DG HSM, Sigma A 24mm F1.4 DG HSM czy Canon EF 85mm F1.8 USM, to w menu R6 mam opcje stabilizacji cyfrowej, mechanicznej i podczas zdjęć bodajże. Z kolei podpinając RF35 w menu widnieje jedynie stabilizacja cyfrowa.

Też tak macie gdy używacie R6 z obiektywami posiadającymi stabilizację obrazu? Dodam, że body, jak i obiektyw zostały zaktualizowane do najnowszych wersji.

Komentarz

• pawel.guraj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 1223

Zamieszczone przez raziel88ck
                        Ostatnio kupiłem R6 i jestem zachwycony. Szczególnie w porównaniu do 6D i 6d Mark II. To zupełnie inna liga. I to pod niemal każdym względem.

Wczoraj odebrałem obiektyw Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, z którego jestem bardzo zadowolony. Jednak zwróciłem uwagę na pewien fakt. Używając szkieł takich jak Sigma A 35mm F1.4 DG HSM, Sigma A 24mm F1.4 DG HSM czy Canon EF 85mm F1.8 USM, to w menu R6 mam opcje stabilizacji cyfrowej, mechanicznej i podczas zdjęć bodajże. Z kolei podpinając RF35 w menu widnieje jedynie stabilizacja cyfrowa.

Też tak macie gdy używacie R6 z obiektywami posiadającymi stabilizację obrazu? Dodam, że body, jak i obiektyw zostały zaktualizowane do najnowszych wersji.
                        Jeżeli obiektyw ma IS to sterowanie IBIS-em odbywa się z poziomu szkła (przełącznika)

p,paw
                        https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• Czarek
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 93

Na polskiej i chyba innych europejskich stronach canona brak do pobrania jakiejkolwiek wersji fimware dla r6

Komentarz

• raziel88ck
                            Dopiero zaczyna
                            • 2022
                            • 33

Też to zauważyłem. Na szczęście zdążyłem zaktualizować.

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2195

Zamieszczone przez raziel88ck
                              Też to zauważyłem. Na szczęście zdążyłem zaktualizować.
                              skoro było (a było, bo sam aktualizowałem) a nie ma..., to się dopiero okaże czy "na szczęście"
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• raziel88ck
                                Dopiero zaczyna
                                • 2022
                                • 33

R6 mam krótko i jeszcze tego samego dnia poddałem go aktualizacji, więc trudno mi stwierdzić czy jest lepiej lub gorzej.

Widzę, że masz również RP. Jak oceniasz eye af w porównaniu do R6?

Komentarz

Pracuję...