X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Odp: Canon EOS R6

Wiedzę, że Paluszek Filipinki straszy już nie tylko użytkowników Pentaxa. ;-)
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Eberloth
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2350

Zamieszczone przez cauchy
      u mnie to samo
      pewnie matryca odpada
      Albo lustro
      Sprzęt - dekielek z przyległościami.
      Fumare humanum est!

Komentarz

• tomfoot
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 2277

Tez bym obstawiał niedokręcone lustro. Bezlusterkowce go nie wykorzystują, to na etapie produkcji nie dbają o jego odpowiednie mocowanie.

Komentarz

• gberger
          • 2022
          • 4

Czołem! Mam pytanie do użytkowników R6. Czy zauważyliście że aparat wolniej reaguje na spust migawki niż klasyczne lustrzanki? Są to zapewne milisekundy różnicy, ale efekt jest taki że często ucieka mi tzw. "decydujący moment". Np. gdy ktoś idzie i chcę zrobić zdjęcie w wykroku, w wizjerze mam ten moment a na zdjęciu okazuje się że jestem spóźniony. Podobnie gdy fotografuje sport, np. tenis: w wizjerze piłkę mam na rakiecie, a na zdjęciu nie ma jej nawet w kadrze. Oczywiście to też kwestia odpowiedniej wprawy, ale na lustrzankach mam dużo większą skuteczność przy takich próbach. Może to kwestia jakichś ustawień? A może to kwestia mojego egzemplarza? Macie podobne doświadczenia?

Komentarz

• cauchy
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2595

Nie zwrocilem na to uwagi pod tym wzgledem i nie bardzo mam jak zweryfikowac. A jakiego szkla uzywasz?
            EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
            Flickr | YT

Komentarz

• miszaj
              Bywalec
              • 2012
              • 167

Zamieszczone przez gberger
              Podobnie gdy fotografuje sport, np. tenis: w wizjerze piłkę mam na rakiecie, a na zdjęciu nie ma jej nawet w kadrze. Oczywiście to też kwestia odpowiedniej wprawy, ale na lustrzankach mam dużo większą skuteczność przy takich próbach. Może to kwestia jakichś ustawień? A może to kwestia mojego egzemplarza? Macie podobne doświadczenia?
              Z moich skromnych doswiadczen z focenia tenisa wynika, ze jesli sie czeka na pilke w wizjerze to jest juz po temacie. Slucham Thwack! Thwack! z przeciwnej strony i obserwuje reakcje miesni i postawe playera w wizjerze. Jesli slysze Thwack! i widze, ze sie moj sie szykuje to zaczynam focic jeszcze zanim pilka wleci w kadr. Ale ja foce 5d3 i nie mam 20fps jak Ty w R6 hehe.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: rete_16JUL22_0035.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 303,7 KB
ID: 2087560
              Ostatnio edytowany przez miszaj; 47342.
              www.teofilrewers.co.uk | sprzet

Komentarz

• TPS
                Bywalec
                • 2020
                • 120

Czołem! Mam pytanie do użytkowników R6. Czy zauważyliście że aparat wolniej reaguje na spust migawki niż klasyczne lustrzanki? Są to zapewne milisekundy różnicy, ale efekt jest taki że często ucieka mi tzw. "decydujący moment". Np. gdy ktoś idzie i chcę zrobić zdjęcie w wykroku, w wizjerze mam ten moment a na zdjęciu okazuje się że jestem spóźniony. Podobnie gdy fotografuje sport, np. tenis: w wizjerze piłkę mam na rakiecie, a na zdjęciu nie ma jej nawet w kadrze. Oczywiście to też kwestia odpowiedniej wprawy, ale na lustrzankach mam dużo większą skuteczność przy takich próbach. Może to kwestia jakichś ustawień? A może to kwestia mojego egzemplarza? Macie podobne doświadczenia?
                To może być lag EVFa. Lustro pokazuje Ci scenę bez obróbki. EVF to jednak elektronika i droga przez sensor. Być może dlatego masz takie wrażenie.
                Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
                Just Impress Me by TPS

Komentarz

• gberger
                  • 2022
                  • 4

Zamieszczone przez cauchy
                  Nie zwrocilem na to uwagi pod tym wzgledem i nie bardzo mam jak zweryfikowac. A jakiego szkla uzywasz?
                  Szkła EF z adapterem canona. Rzeczywiście może tutaj tkwi problem?

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez TPS
                  To może być lag EVFa. Lustro pokazuje Ci scenę bez obróbki. EVF to jednak elektronika i droga przez sensor. Być może dlatego masz takie wrażenie.
                  Też o tym myślałem. U siebie nie widzisz tego problemu?

Komentarz

• adawro
                    Pełne uzależnienie
                    • 2011
                    • 1075

Też to zauważyłem ale w modelu EOS R5 i nawet spodziewałem się, że tak będzie. Jest zauważalnie gorzej niż przy EOS 1DX, gdzie lustro musi mieć czas na podniesienie, stąd wniosek, że lag EVF w R5 jest większy niż lag wynikający z czasu podnoszenia lustra w 1DX.
                    R3 + RF85LDS

Komentarz

• TPS
                      Bywalec
                      • 2020
                      • 120

Też o tym myślałem. U siebie nie widzisz tego problemu?
                      W Sony A6600/6500/6300 przy 11 FPS lag był taki, że musiałem brać sporą poprawkę. Przesiadka na R6 była bezbolesna. Przymierzałem się do tydzień temu do D7II ale głównie bufor mnie zniechęcił. Poza tym w wizjerze jakoś tak mało informacji widać.

Po dość dynamicznej sesji zawodów skimboardowych (głównie EF 24-70 USM II) oraz po zawodach konnych (100-400 USM II), lag EVF w R6 mi nie przeszkadza.
                      Być może wrócę do Sony (A9II), ponieważ bardzo mnie kręci Tamron 35-150 F2-2.8. A9 jest pozbawiona laga w zasadzie.

Tutaj podpowiedź, jak sprawdzić swojego laga ;-)

Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
                      Just Impress Me by TPS

Komentarz

• Dominik_z_Polski
                        Coś już napisał
                        • 2020
                        • 67

Cześć, ma ktoś może na sprzedaż canon r6?

Komentarz

• cauchy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2595

W gieldzie ktoś ma, zagadaj do niego
                          Flickr | YT

Komentarz

• maciek1
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 23

Widzę w stopce R6 i sigmę 150-600. Czy to jest sport czy zwykła i jak pracuje z R6 ?

Komentarz

• cauchy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2595

C, pracuje świetnie jesli mialbym sie do czegos przyczepic to af powoduje ze obiektyw wydaje dzwieki, ale nie jest to sam motor, tylko jakies dziwne echo z wnetrza [emoji1]i w wideo troche to przeszkadza. No nie ukrywam że z przyjemnoscia widzialbym to szklo od razu pod RF…
                              Flickr | YT

Komentarz

• WinSho
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 909

Ja mam Sigmę 150-600C pod R6 właśnie i działa to przyzwoicie, oko wykrywa, ostrzy w miarę szybko, jakość zdjęć jest bardzo dobra.
                                Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                                www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                                https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                                https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

Pracuję...