Odp: Canon EOS R6
X
-
-
Mogę potwierdzić, że zestaw działa super. Testowałem Sigmę 150-600 Contemporary z R6 przez 2 miesiące i nie mam zastrzeżeń poza troszkę wolniejszym i mniej pewnym AF na długim końcu.C, pracuje świetnie
jesli mialbym sie do czegos przyczepic to af powoduje ze obiektyw wydaje dzwieki, ale nie jest to sam motor, tylko jakies dziwne echo z wnetrza [emoji1]i w wideo troche to przeszkadza. No nie ukrywam że z przyjemnoscia widzialbym to szklo od razu pod RF…
Wysłane z iPad za pomocą TapatalkR6, EF 70-200 f/2.8L, EF 16-35 f/4L, RF 24-105 f/4L, Sigma 100-400
https://tm-photos.myportfolio.com/Komentarz
-
tak dla ciekowość, padła mi migawka w R6 przy ~150 tys. przebiegu. Ogólnie problem polega na tym, że nie zsuwa się do końca i zgłasza błąd najpierw 20 potem 30, aby było jeszcze śmieszniej na elektronicznej dalej da się na spokojnie robić zdjęcia, niemniej 150 tysi na takie body to trochę żenada z trwałością. Miał ktoś tak? Jutro leci w serwis, mam nadzieję, że wymienią to w ramach gwarancji (aparat ma 1,5 roku, gwarancja teoretycznie 2 lata)Komentarz
-
Jednemu padnie po 10 tysiącach, drugiemu po 150, trzeciemu po milionie. Co w tym dziwnego? Swoją drogą natrzaskać 150k klatek w R6, podziwiam... Chyba, że robi za fotoradar na autostradzie.Komentarz
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Nigdy tego nie zrozumiem. Najwięcej w życiu zdjęć zrobiłem na którychś 2tyg wakacjach z rodziną. Jakieś 1500. Oczywiście mniej więcej o 2/3 za dużo. Znajomi gdy proszą mnie o jakieś imprezy rodzinne (wesele, imieniny), to dostają góra 100-150 fotek z 200/250 które zrobię. Dla jasności nie robię tego oczywiście za kasę.Komentarz
-
nie jest to trudne kiedy zawodowo robi się cieżkie eventy, festiwale i imprezy w skrajnych warunkach oświetleniowych, żeby mieć pewność zrobienia kadru, każdy praktycznie powtarzam x3, zrozumiałbyś gdybyś robił to zawodowo. kilkanaście festiwali kilkudniowych, praca codzinnie od ~16 do 4, event firmowy kilkugodzinny teżpraktycznie na tej samej zasadzie, krótka seria 3 zdjęc zawsze leci żeby zniwelować mrugnięcia, miny i różne takie i tak masz zrobionych około 1000 zdjęc z czego wybierasz 1/3. Nie ma w tym nic dziwnego, w ogóle trochę nie kumam kierunku tej dyskusji, będziecie mi wyliczać zdjęcia teraz? XDOstatnio edytowany przez rojo; 14.Komentarz
-
[MENTION=14]rojo[/MENTION] to luźna dygresja była, przy Twoim zawodzie to jasne. Ale nie miałem pojęcia, żeś zawodowcem, bo tu koledzy zawodowcy piszą, że wszyscy już pracują wyłącznie na sony, a canon do pieca. Szczególnie za viltroxa. (też zart i dygresja, eot).Komentarz
-
to tylko informacynie jeszcze, pogwarancyjna wymiana migawki w R6 w proclubie 1600 PLN...
miłego dnia
Komentarz
-
Komentarz
-
mam na 2letniej, naprawiają w ramach gwarancji, ale zanim dosłałem dokumenty sprzedażowe to zdążyli wycenić, co nie zmienia faktu że jak migawki w R6 będą padały po połowie czasu teroetycznie przeznaczonego na ich żywotność to nie wróży to dobrze... Dodam jeszcze że cały CANON CPS to fikcja, naprawa w 3 dni przy braku migawek podstawowego aparatu (miesiąc czekania jak tu ktoś pisał, ja na razie tydzień) jest fikcją, zaś z aparatów zastępczych zaproponowano mi R albo 5d4, co uważam za słaby żart również.Ostatnio edytowany przez rojo; 14.Komentarz
-
Mi kiedyś, dawno temu, padła migawka w 'jedynce' dslr po ok. 2500 zdjęciach. Jak masz pecha, to coś się zepsuje szybko. Nie istnieją urządzenia w 100% wolne od wad. 5D4 jako aparat zastępczy dla ML z bagnetem R to jest rzeczywiście lipa.Aparaty, obiektywy, lampy.Komentarz
-
Nie trzeba być zawodowcem wystarczy, że pojedziesz na 3 dniowe pokazy lotnicze i 10 000 klapnięć nie jest jakimś wybitnym osiągnięciem, jakiś bieg charytatywny i już 3000. Pomijam to o czym pisze [MENTION=14]rojo[/MENTION] - ostatnio miałem 4 dniową imprezę (8 koncertów, stoiska targowe, trochę street'u, gadające głowy) i ponad 30 000 na liczniku.
Kiedyś "stary" fotograf powiedział mi żebym migawkę traktował jak część zamienną jak np. rozrząd w aucie - jeździsz, robisz przebieg to wymieniasz i dalej jedziesz. 1600 zł w skali ceny całego sprzętu jakieś tragedii nie robi - zakładam, że przy okazji robią przegląd i czyszczenie.Komentarz
-
naprawili, na gwarancji, cała akcja zajęła 8 dni więc w miarę przyzwoicie (choć przy teoretycznie 3 dniowej naprawie to już mniej przyzwoicie). Gumy już powoli odchodzą XD, matryca rzeczywiście wygląda na wyczyszczoną.Komentarz
-
Witam
Umieściłem również to pytanie w wątku dotyczącym R5
Przymierzam się do zakupu R5, który jest chyba optymalny do moich potrzeb, ale.. w opcji jest R6 ze względu na wychwalaną w testach czułość AF a dokładnie AF-C SERVO w słabym oświetleniu a ja właśnie głownie w takim pracuję (teatr - spektakl)
Będę wdzięczny za rzeczową praktyczną opinię wynikającą z doświadczenia użytkowników R5 oraz R6 czy jest rzeczywista różnica pomiędzy R5 i R6 w czułości, sprawności i niezawodności AF-S a przede wszystkim AF-C SERVO. Teoretycznie R6 jest sprawny do -6,5 EV a R5 do -66 EV. Nie chodzi o liczby ala o praktyczne rezultaty.Komentarz
Komentarz