X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mkamelg
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1255

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez Dominik_z_Polski
    Cześć, ma ktoś może na sprzedaż canon r6?

Komentarz

• Tomasz Macherzyński
      Coś już napisał
      • 2013
      • 51

Zamieszczone przez cauchy
      C, pracuje świetnie jesli mialbym sie do czegos przyczepic to af powoduje ze obiektyw wydaje dzwieki, ale nie jest to sam motor, tylko jakies dziwne echo z wnetrza [emoji1]i w wideo troche to przeszkadza. No nie ukrywam że z przyjemnoscia widzialbym to szklo od razu pod RF…
      Mogę potwierdzić, że zestaw działa super. Testowałem Sigmę 150-600 Contemporary z R6 przez 2 miesiące i nie mam zastrzeżeń poza troszkę wolniejszym i mniej pewnym AF na długim końcu.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
      R6, EF 70-200 f/2.8L, EF 16-35 f/4L, RF 24-105 f/4L, Sigma 100-400
      https://tm-photos.myportfolio.com/

Komentarz

• rojo
        Początki nałogu
        • 2004
        • 344

tak dla ciekowość, padła mi migawka w R6 przy ~150 tys. przebiegu. Ogólnie problem polega na tym, że nie zsuwa się do końca i zgłasza błąd najpierw 20 potem 30, aby było jeszcze śmieszniej na elektronicznej dalej da się na spokojnie robić zdjęcia, niemniej 150 tysi na takie body to trochę żenada z trwałością. Miał ktoś tak? Jutro leci w serwis, mam nadzieję, że wymienią to w ramach gwarancji (aparat ma 1,5 roku, gwarancja teoretycznie 2 lata)
        rojo
        https://www.instagram.com/wojtekrojek/

Komentarz

• tomfoot
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 2277

Jednemu padnie po 10 tysiącach, drugiemu po 150, trzeciemu po milionie. Co w tym dziwnego? Swoją drogą natrzaskać 150k klatek w R6, podziwiam... Chyba, że robi za fotoradar na autostradzie.

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez tomfoot
            Swoją drogą natrzaskać 150k klatek w R6, podziwiam... Chyba, że robi za fotoradar na autostradzie.
            Zdziwił byś się. Mam znajomego który potrafi zrobić kilka tysięcy zdjęć z jednej imprezy. najlepsze że później je wszystkie oddaje ...
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• tomfoot
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2277

Zamieszczone przez Kolekcjoner
              Zdziwił byś się. Mam znajomego który potrafi zrobić kilka tysięcy zdjęć z jednej imprezy. najlepsze że później je wszystkie oddaje ...
              Nigdy tego nie zrozumiem. Najwięcej w życiu zdjęć zrobiłem na którychś 2tyg wakacjach z rodziną. Jakieś 1500. Oczywiście mniej więcej o 2/3 za dużo. Znajomi gdy proszą mnie o jakieś imprezy rodzinne (wesele, imieniny), to dostają góra 100-150 fotek z 200/250 które zrobię. Dla jasności nie robię tego oczywiście za kasę.

Komentarz

• rojo
                Początki nałogu
                • 2004
                • 344

Jednemu padnie po 10 tysiącach, drugiemu po 150, trzeciemu po milionie. Co w tym dziwnego? Swoją drogą natrzaskać 150k klatek w R6, podziwiam... Chyba, że robi za fotoradar na autostradzie.
                nie jest to trudne kiedy zawodowo robi się cieżkie eventy, festiwale i imprezy w skrajnych warunkach oświetleniowych, żeby mieć pewność zrobienia kadru, każdy praktycznie powtarzam x3, zrozumiałbyś gdybyś robił to zawodowo. kilkanaście festiwali kilkudniowych, praca codzinnie od ~16 do 4, event firmowy kilkugodzinny teżpraktycznie na tej samej zasadzie, krótka seria 3 zdjęc zawsze leci żeby zniwelować mrugnięcia, miny i różne takie i tak masz zrobionych około 1000 zdjęc z czego wybierasz 1/3. Nie ma w tym nic dziwnego, w ogóle trochę nie kumam kierunku tej dyskusji, będziecie mi wyliczać zdjęcia teraz? XD
                Ostatnio edytowany przez rojo; 14.
                rojo

Komentarz

• tomfoot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 2277

[MENTION=14]rojo[/MENTION] to luźna dygresja była, przy Twoim zawodzie to jasne. Ale nie miałem pojęcia, żeś zawodowcem, bo tu koledzy zawodowcy piszą, że wszyscy już pracują wyłącznie na sony, a canon do pieca. Szczególnie za viltroxa. (też zart i dygresja, eot).

Komentarz

• rojo
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 344

to tylko informacynie jeszcze, pogwarancyjna wymiana migawki w R6 w proclubie 1600 PLN...
                    miłego dnia
                    rojo

Komentarz

• robertskc7
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 1485

Zamieszczone przez rojo
                      to tylko informacynie jeszcze, pogwarancyjna wymiana migawki w R6 w proclubie 1600 PLN...
                      miłego dnia
                      Kurde nieźle podnieśli. Nie miałeś 3 letniej GW? Wydaj mi się że od początku były sprzedawane w tej promo.
                      www.robertzbiec.pl

Komentarz

• rojo
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 344

mam na 2letniej, naprawiają w ramach gwarancji, ale zanim dosłałem dokumenty sprzedażowe to zdążyli wycenić, co nie zmienia faktu że jak migawki w R6 będą padały po połowie czasu teroetycznie przeznaczonego na ich żywotność to nie wróży to dobrze... Dodam jeszcze że cały CANON CPS to fikcja, naprawa w 3 dni przy braku migawek podstawowego aparatu (miesiąc czekania jak tu ktoś pisał, ja na razie tydzień) jest fikcją, zaś z aparatów zastępczych zaproponowano mi R albo 5d4, co uważam za słaby żart również.
                        Ostatnio edytowany przez rojo; 14.
                        rojo

Komentarz

• jagular
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 422

Mi kiedyś, dawno temu, padła migawka w 'jedynce' dslr po ok. 2500 zdjęciach. Jak masz pecha, to coś się zepsuje szybko. Nie istnieją urządzenia w 100% wolne od wad. 5D4 jako aparat zastępczy dla ML z bagnetem R to jest rzeczywiście lipa.
                          Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• Ketchup
                            Bywalec
                            • 2021
                            • 157

[MENTION=14]rojo[/MENTION] to luźna dygresja była, przy Twoim zawodzie to jasne. Ale nie miałem pojęcia, żeś zawodowcem, bo tu koledzy zawodowcy piszą, że wszyscy już pracują wyłącznie na sony, a canon do pieca. Szczególnie za viltroxa. (też zart i dygresja, eot).
                            Nie trzeba być zawodowcem wystarczy, że pojedziesz na 3 dniowe pokazy lotnicze i 10 000 klapnięć nie jest jakimś wybitnym osiągnięciem, jakiś bieg charytatywny i już 3000. Pomijam to o czym pisze [MENTION=14]rojo[/MENTION] - ostatnio miałem 4 dniową imprezę (8 koncertów, stoiska targowe, trochę street'u, gadające głowy) i ponad 30 000 na liczniku.
                            Kiedyś "stary" fotograf powiedział mi żebym migawkę traktował jak część zamienną jak np. rozrząd w aucie - jeździsz, robisz przebieg to wymieniasz i dalej jedziesz. 1600 zł w skali ceny całego sprzętu jakieś tragedii nie robi - zakładam, że przy okazji robią przegląd i czyszczenie.

Komentarz

• rojo
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 344

naprawili, na gwarancji, cała akcja zajęła 8 dni więc w miarę przyzwoicie (choć przy teoretycznie 3 dniowej naprawie to już mniej przyzwoicie). Gumy już powoli odchodzą XD, matryca rzeczywiście wygląda na wyczyszczoną.
                              rojo

Komentarz

• Wiarus
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 22

Witam
                                Umieściłem również to pytanie w wątku dotyczącym R5
                                Przymierzam się do zakupu R5, który jest chyba optymalny do moich potrzeb, ale.. w opcji jest R6 ze względu na wychwalaną w testach czułość AF a dokładnie AF-C SERVO w słabym oświetleniu a ja właśnie głownie w takim pracuję (teatr - spektakl)
                                Będę wdzięczny za rzeczową praktyczną opinię wynikającą z doświadczenia użytkowników R5 oraz R6 czy jest rzeczywista różnica pomiędzy R5 i R6 w czułości, sprawności i niezawodności AF-S a przede wszystkim AF-C SERVO. Teoretycznie R6 jest sprawny do -6,5 EV a R5 do -66 EV. Nie chodzi o liczby ala o praktyczne rezultaty.

Komentarz

Pracuję...