X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek
    Początki nałogu
    • 2020
    • 382

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez becekpl
    kupił C RP ale go nie ogarniał wiec kupił C R6, ale go nie ogarnia więc kupi pewnie C R7 albo 10 albo co tylko znajdzie
    Cyfrowe oferują [MENTION=40762]Jack[/MENTION]u osobiste szkolenie z obsługi aparatu
    WARTO
    RP mi nie leżało bo za małe body było. W R6 AF raz jest na oku raz go nie ma ale to nie jest powód do trwogi, z dwóch czerwonych na jednym ramka AF jest na oku. z dwóch białych też na jednym jest a nawet drugie jest do akceptacji bo mieści się w głębi ostrości.
    Za stary jestem na kursy, mózg zwapniony nie przyjmuje wiedzy.
    Drugie body nie dla tego , że R6 jest złe, bo to ja zły jestem, tylko po to żeby szkieł nie wymieniać.
    Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• becekpl
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 4304

to po co kupujesz skomplikowane aparaty? kup C 6D i będziesz pan zadowolony
      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• WinSho
        Uzależniony
        • 2008
        • 909

Od środy jestem w Lublinie wezmę moją R6 i możemy działać, pisz śmiało jeśli masz ochotę.
        Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
        www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
        https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
        https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• Jacek
          Początki nałogu
          • 2020
          • 382

Zamieszczone przez WinSho
          Od środy jestem w Lublinie wezmę moją R6 i możemy działać, pisz śmiało jeśli masz ochotę.
          Już wiem co źle robiłem, znalazłem przyczynę.
          Od lat byłem przyzwyczajony do następującej kolejności:
          1. ustawienie ostrości na to co mnie interesowało wciskając spust do połowy
          2. następnie przekadrowanie do motywu jaki chciałem uzyskać, trzymając spust wciśnięty do połowy.

W R6 przy AF oka to jest błąd, należy zmienić nawyki, czyli zmienić kolejność
          - najpierw ustalić kadr jaki potrzebuję i dopiero wówczas wcisnąć spust do połowy,
          żeby AF znalazł oko i dalej cyk jest zdjęcie.

I już po kłopocie.
          Dlaczego tak, bo w R6 jak mam ustawiony AF na oko, oraz włączony ciągły AF, to jak nie trzymam palca na spuście to kwadracik AF cały czas podąża za okiem - rewelacja, (ale z chwilą wciśnięcia spustu do połowy kwadracik robi się zielony kończy się podążanie) i jak ja przekadruję, to ten kwadracik nie pozostaje na oku, ale się przesuwa z kadrem, staje w innym miejscu.
          Zrobiłem 10 prób dokładnie o to chodzi, sprawa prosta jak cep tylko umysł mniej sprawny.
          Nie wiem czy w instrukcji obsługi jest to wytłumaczone.
          Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• WinSho
            Uzależniony
            • 2008
            • 909

Proponuję ustawić sobie działania AF na dwa tylko przyciski, jeden śledzenie oka, drugi spot i tak jest najwygodniej.
            Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
            www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
            https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
            https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• Jacek
              Początki nałogu
              • 2020
              • 382

Zamieszczone przez WinSho
              Proponuję ustawić sobie działania AF na dwa tylko przyciski, jeden śledzenie oka, drugi spot i tak jest najwygodniej.
              Tak mam ustawione, tylko dwa, reszta sposobów pomiaru AF nieaktywna
              guzikiem wyboru AF zmieniam oko/twarz lub spot
              a guzikiem AF-ON twarz/oko
              Jak nie ma w kadrze oka ani twarzy a jest ustawiony ten rodzaj AF to aparat czegoś tam szuka
              ja popełniałem błąd, że chciałem go zmusić do zmiany miejsca naciskając do połowy spust,
              to było złe, bo te kilka kratek AF się blokowało i mogłem tak bawić się bez końca
              a to można robić inaczej - przyciskając SET.
              Jak ustawiłem kratkę AF na oko, zablokowałem naciskając spust do połowy, potem przekadrowałem
              kratka Af się przesuwała, ale ostrość i tak pozostała tam, gdzie było mierzone,
              tylko DPP pokazuje w tym innym miejscu kiedy było cyk a nie pomiar.

Komentarz

• Arek_Gd
                Bywalec
                • 2008
                • 249

Pytanko. Do R6 pasują baterie oryginalne LP-E6NH, LP-E6N lub LP-E6. Jak się sprawują te najstarsze , od canona 5 d mk2 , dają radę, czy lepiej poszukać LP-E6N , a może warto dopłacić (cena masakra) do LP-E6NH? Muszę zbudować 2 zestawy do BG-R10 i nie wiem w jakim kierunku iść. A może wystarczą zamienniki Newell ?
                Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• rojo
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 344

Zamieszczone przez Arek_Gd
                  Pytanko. Do R6 pasują baterie oryginalne LP-E6NH, LP-E6N lub LP-E6. Jak się sprawują te najstarsze , od canona 5 d mk2 , dają radę, czy lepiej poszukać LP-E6N , a może warto dopłacić (cena masakra) do LP-E6NH? Muszę zbudować 2 zestawy do BG-R10 i nie wiem w jakim kierunku iść. A może wystarczą zamienniki Newell ?
                  newell lp-e6nh plus robią robotę za stówkę za sztukę. Trzymają praktycznie tyle samo co oryginał.
                  rojo
                  https://www.instagram.com/wojtekrojek/

Komentarz

• Arek_Gd
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 249

Dzięki, czyli bez problemu mogę wrzucić do gripa zamiennik plus oryginał ?
                    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• Arek_Gd
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 249

Widzę, że te nowe aku poza pojemnością niczym się nie różnią, spodziewałem się jakiejś 'rocket science' skoro cena ponad 5 stów. Więc nie ma pytania, admin może skasować.

Komentarz

• AniaK
                        • 2020
                        • 1

Cześć! Mam pytanko, czy istnieje możliwość przejrzenia logów w R6? Wyskoczył mi błąd ale tak szybko zniknął, że nie zdążyłam przeczytać. Wolałabym wiedzieć co się dzieje.

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5117

Zamieszczone przez AniaK
                          Cześć! Mam pytanko, czy istnieje możliwość przejrzenia logów w R6? Wyskoczył mi błąd ale tak szybko zniknął, że nie zdążyłam przeczytać. Wolałabym wiedzieć co się dzieje.
                          W domowych warunkach raczej nie ma takiej możliwości. Jeśli błąd Ci wyskoczył jednorazowo i de facto problem sam się rozwiązał, to nie ma się czym przejmować.
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net
                          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• supermario
                            • 2020
                            • 2

Cześć. Właśnie rozpakowałem R6 i mam pytanie. Gdy pochylam aparat w prawo i lewo to coś w środku się przesuwa. Podejrzewam, że to stabilizacja z matrycą, ale nie jestem tego pewny

Komentarz

• zdebik
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 4065

Zamieszczone przez supermario
                              Cześć. Właśnie rozpakowałem R6 i mam pytanie. Gdy pochylam aparat w prawo i lewo to coś w środku się przesuwa. Podejrzewam, że to stabilizacja z matrycą, ale nie jestem tego pewny
                              W R5 też matryca lata, to norma.
                              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2595

u mnie to samo
                                pewnie matryca odpada
                                EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...