X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirror
    Pełne uzależnienie
    • 2018
    • 1446

Odp: Canon EOS R6

nie wiem co jest wydumane i high tech że nowoczesny korpus potrzebuje zasilania usb-c z PD, raczej byłbym zdziwiny gdyby ktoś tam wsadził jakiś zacofany micro-usb z dziwną niestandardową technolgią albo i bez technologii - standardy to zasadniczo dobre rozwiązania
    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• cauchy
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2595

pewnie nic
      ciekawe że człowiek się dowiaduje teraz o czymś co powinno być wystandaryzowane już dawno temu, choćby przez UE
      7 lat temu gdy kupowałem nowego kompa i monitor okazało się, że nie da się ich pożenić - komp był na HDMI, a monitor na HDMI i DP, przy czym HDMI było jedynie w Full HD. I klops, żadne przejściówki nie działały. Musiałem zmieniać komputer na taki z DP, bo nie dało się korzystać z monitora w pełnej rozdziałce. Druga dekada XXIw a jak się okazało nie dało się połączyć kompa z monitorem.
      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
      Flickr | YT

Komentarz

• zdebik
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 4065

Zamieszczone przez cauchy
        pewnie nic
        ciekawe że człowiek się dowiaduje teraz o czymś co powinno być wystandaryzowane już dawno temu, choćby przez UE
        7 lat temu gdy kupowałem nowego kompa i monitor okazało się, że nie da się ich pożenić - komp był na HDMI, a monitor na HDMI i DP, przy czym HDMI było jedynie w Full HD. I klops, żadne przejściówki nie działały. Musiałem zmieniać komputer na taki z DP, bo nie dało się korzystać z monitora w pełnej rozdziałce. Druga dekada XXIw a jak się okazało nie dało się połączyć kompa z monitorem.
        Hdmi miałeś w starym standardzie. Zdziwisz się ale też jest kilka wersji.

Wystarczyła wymiana kabla.
        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4832

Zamieszczone przez mirror
          nie wiem co jest wydumane i high tech że nowoczesny korpus potrzebuje zasilania usb-c z PD, raczej byłbym zdziwiny gdyby ktoś tam wsadził jakiś zacofany micro-usb z dziwną niestandardową technolgią albo i bez technologii - standardy to zasadniczo dobre rozwiązania
          A to w ogóle korpus potrzebuje takiego zasilania, czy jakaś banalna, pieprzona, bateria nie chce się ładować w jakiejś przekombinowanej ładowarce?
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• kmeg
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1533

Zamieszczone przez atsf
            A to w ogóle korpus potrzebuje takiego zasilania, czy jakaś banalna, pieprzona, bateria nie chce się ładować w jakiejś przekombinowanej ładowarce?
            Zwykłe USB ma 5V, bateria 7.2V. Nie da się jej naładować takim napięciem więc trzeba je podnosić. Można użyć PD/QC/etc i brać z ładowarki np 9V. Po to są właśnie te technologie...
            Galeria na CB
            http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• mirror
              Pełne uzależnienie
              • 2018
              • 1446

Zamieszczone przez atsf
              bateria nie ładuje się wewnątrz korpusu po podpięciu zasilania po złączu usb-c korpusu - eliminuje to konieczność wożenia ladowarki do baterii bo można ładować korpusem - ja nie mam takich potrzeb ale wyobrażam sobie że są osoby które nie chcą wozić czy nosić dodatkowego szpeja gdy ładowarkę do telefonu czy pawerbank będą i tak mieli (albo robić to w razie niemca czyli awaryjnie jak kolega w wątku) - smartofony idą karawaną nie tyko w temacie zdjęć w temacie ładowania też, standardem jest usb-c PD już od kilku generacji stąd jedna ładowarka/zasilacz może zasilić czy naładować kilka różnych urządzeń notebook,telefon,DAP,aparat i pewnie parę innych rzeczy.

cytat z materiałów reklamowych

"Model EOS R5 jest zasilany przez zaawansowany akumulator LP-E6NH, który ma o 20% większą pojemność niż starsze akumulatory LP-E6N i po jednym naładowaniu umożliwia zrobienie 490 zdjęć w ściśle określonych warunkach testowych*, a znacznie więcej w rzeczywistych warunkach fotografowania.

Akumulatory LP-E6NH można ładować za pomocą dołączonej ładowarki do akumulatorów lub w aparacie przez złącze USB C 3.1 obsługujące zasilanie 5 V / 1,5 A (PD). Dostępny jest również uchwyt pionowy BG-R10, który może pomieścić dwa akumulatory jednocześnie, co pozwala wydłużyć czas fotografowania.

Starsze akumulatory LP-E6 i LP-E6N są zgodne z modelem EOS R5, jednak w przypadku korzystania z modelu LP-E6 bardzo szybkie fotografowanie i ładowanie poprzez aparat nie jest możliwe."

a odpowiadając na twoje pytanie ja mógłbym żyć bez zasilania w aparacie ale gdybym był na jakimś trekingu to pewnie chciałbym zrezygnować z noszenia canonowego zasilacza
              Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2595

Kolega powiedział, że w Sony A7IV normalnie ładuje aku ze zwykłej ładowarki do fonu, trwa to dłużej, ale ładuje.
                Tymczasem dotarły 2szt tych aku z USBC
                Flickr | YT

Komentarz

• atsf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4832

A ja z kolei sobie w ogóle nie wyobrażam ładowania baterii w aparacie z przyczyn funkcjonalnych. W nocy takie coś obleci, ale za dnia ładowarka ładuje zapasowe baterie, a aparat jest wolny i gotowy do działania, czyli ładowarka jest mi potrzebna niezależnie od okoliczności.

Ładowarka Palo waży ca 75 g, ma wyświetlacz LCD, własny kabel USB A, wejście mikro USB, wejście USB C, i wyjście USB A, a więc może robić też za powerbank. Do zasilania używam małych (40 g), chińskich, zasilaczy sieciowych z czterema wyjściami USB A 4 x 3,5 A, a zasilam- czasem jednocześnie- 2 ładowarki, 2 radyjka, 2 nadajniki BT, i jeszcze e-papierosa. Póki co nie dysponuję jeszcze ani sprzętem, ani bateriami, które by miały wyższe wymagania względem zasilania.
                  EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• mirror
                    Pełne uzależnienie
                    • 2018
                    • 1446

jakiś czas temu przeszedłem na usb-c - ładowarka którą używam to 65 watowy GanLite Baseusa z dwoma wyjściami usb-c (mam jeszcze małą (kilkanascie watów usb-c PD) kóra była dołączona do xperii 1 ale jej nie używam), i od tego czasu po prostu nie kupuję przestarzałych lub zabytkowych urządzeń
                    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• atsf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4832

Zamieszczone przez mirror
                      jakiś czas temu przeszedłem na usb-c - ładowarka którą używam to 65 watowy GanLite Baseusa z dwoma wyjściami usb-c (mam jeszcze małą (kilkanascie watów usb-c PD) kóra była dołączona do xperii 1 ale jej nie używam), i od tego czasu po prostu nie kupuję przestarzałych lub zabytkowych urządzeń
                      Wyrzuć jeszcze z domu młotek, przecinak, śrubokręt i obcęgi. Czasem żonie też warto się bliżej przyjrzeć

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4065

Omg...
                        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• mirror
                          Pełne uzależnienie
                          • 2018
                          • 1446

Zamieszczone przez atsf
                          Wyrzuć jeszcze z domu młotek, przecinak, śrubokręt i obcęgi. Czasem żonie też warto się bliżej przyjrzeć
                          otwórz muzeum (to bardziej ambitana opcja) - mniej ambitnie ambitne opcje też są
                          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2595

te patony z USB obniżają szybkostrzelność, z każdym moim obiektywem
                            szybkość z trrrrrrrrr spada z nimi do pac-pac-pac-pac
                            Flickr | YT

Komentarz

• Eberloth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2350

Boskie!!! Opisane z inżynieryjną precyzją Ale muszę sprawdzić na moich R-kach, do tej pory tego nie zauważyłem.
                              Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                              Fumare humanum est!

Komentarz

• kmeg
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 1533

te patony z USB obniżają szybkostrzelność, z każdym moim obiektywem
                                Kosztem samego ogniwa musieli gdzieś umieścić złącze USB plus moduł podnoszenia napięcia. Formalnie ta sama pojemność
                                Ostatnio edytowany przez kmeg; 27712.
                                Galeria na CB
                                http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

Pracuję...