X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zdebik
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 4065

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez cauchy
    Bardzo dziekuje za te rady o ladowarkach, nie pytalbym o to, gdyby nie to, że na wyjazd nie zabralem zadnej i próbuję sie jakoś ratować na ostatni zachód słońca [emoji13]w tej awaryjnej sytuacji widac ze Canon dal ciala
    Dał albo nie, jaki jest sens "mordować" baterię poprzez ładowanie przez 15h+ 2 amperami.
    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Hubert Multana
      Uzależniony
      • 2010
      • 640

Dlatego na takie wypady zawsze zabieram przynajmniej jedna baterie patony z wyjsciem usb-c, ktora mozna naladowac bez ladowarki
      Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2595

ooo a to nowość, nie wiedziałem że jest coś takiego, muszę koniecznie się zaopatrzyć
        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
        Flickr | YT

Komentarz

• marfot
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4568

mam greencella z 3 wyjściami i jednym szybkim ładowaniem, korzystam z niej zawsze i wszędzie i do wszystkiego
          to jest pierwszy przypadek że czegoś mi nie ładuje..
          Do ładowania przez aparat konieczne jest Power Delivery. Masz to w tej ładowarce?
          https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• kmeg
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1533

Zamieszczone przez Hubert Multana
            Dlatego na takie wypady zawsze zabieram przynajmniej jedna baterie patony z wyjsciem usb-c, ktora mozna naladowac bez ladowarki
            a nie prosciej jest po prostu mieć ładowarkę do aku z wyjsciem usb c/mikro usb oraz własnym minikablem na usb a? Owa pattona takie robi
            Galeria na CB
            http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2595

Zamieszczone przez marfot
              Do ładowania przez aparat konieczne jest Power Delivery. Masz to w tej ładowarce?
              nie mam bladego pojęcia
              jeśli to jest jakiś kolejny wymysł Canona, i miałbym kupować kolejną ładowarkę i o niej pamiętać zabrać na wyjazdy to niech sobie wsadzą te patenty
              kupię lepiej te aku na USBc gdybym znów kiedyś zapomniał ładowarki
              Flickr | YT

Komentarz

• pawel.guraj
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 1223

nie mam bladego pojęcia
                jeśli to jest jakiś kolejny wymysł Canona, i miałbym kupować kolejną ładowarkę i o niej pamiętać zabrać na wyjazdy to niech sobie wsadzą te patenty
                To żaden wymysł Canona. Na USB są 2 standardy ładowania. "Stary" czasami zwany QC zgodny jeszcze z erą USB-A i 500mA oraz PD (Power Delivery) - nowy standard związany z USB-C (umożliwia nie tylko wybór mocy ładowania - obecnie do 100W, a także napięcia ładowania).

Wszystkie Canony R (jak i większość urządzeń biorących więcej prądu z USB-C) wymagają PD. Mam kilka ładowarek PD oraz PowerBank PD i wszystkie bez problemu ładują R5.

Niestety zdarzają się kiepskie ładowarki, które pomimo, że mają gniazdo USB-C nie wspierają PD tylko QC - czyli jest to po prostu stara ładowarka z nowym gniazdkiem.

p,paw
                Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.
                https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• kmeg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1533

nie mam bladego pojęcia
                  to nie jest wymysł Canona ale patrzać jak sie meczysz z tą firmą to faktycznie trzeba zmienić system

ps.
                  nastepnym razem kup sobie coś lepszego niż rebrandowany chinczyk zwany greencell, który jest słabej jakości Najlepiej coś co przetestowano tutaj https://lygte-info.dk/
                  mimo wszystko polecam ładowarkę pattony na 2 aku z 3 rodzajami złącz usb - jest malutka i idealna na wyjazdy... i nie wymaga PD i jest tania
                  Ostatnio edytowany przez kmeg; 27712.
                  Galeria na CB

Komentarz

• Nozanu
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 542

nie mam bladego pojęcia
                    Aż sprawdziłem te ładowanie przez usb chociaż nie używam tego i tak:
                    Przez kabel USB zwykły i niebieski z PCta nie działa nawet z czerwonego gniazda USB.
                    Przez kabel czerwony z portu czerwonego PCta działa!( ale tylko z czerwonego)
                    Z ładowarek smartfonowych działa z tej zwykłej o mocy 33w i czerwonej o mocy 67w
                    Ile czasu trzeba - nie wiem nie sprawdziłem ale po podłączeniu ładującym świeci na zielono dioda (ta od zapisu karty) a przy włączonym aparacie poziom naładowania bateri jest wyszarzony czyli z godnie z deklaracją producenta nie ładuje tylko zasila aparat. Czy jakoś tak.

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2595

ale ja mam ładowarki nawet 2, tylko żadnej teraz nie zabrałem i chodzi mi o radzenie sobie w takiej sytuacji

już patrze na allegro na te Power Delivery ale wygląda, że większość to Chinole nie różniące się bardzo od GC, i większość na 1 port, a ja muszę mieć min. 3. Coś sobie wybiorę.
                      Flickr | YT

Komentarz

• Nozanu
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 542

ale ja mam ładowarki nawet 2, tylko żadnej teraz nie zabrałem i chodzi mi o radzenie sobie w takiej sytuacji

już patrze na allegro na te Power Delivery ale wygląda, że większość to Chinole nie różniące się bardzo od GC, i większość na 1 port, a ja muszę mieć min. 3. Coś sobie wybiorę.
                        I nikt nie ma współczesnej unijnej ładowarki do smartfona?

Komentarz

• pawel.guraj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2013
                          • 1223

Ja mam taką podróżną kostkę - daje 2x100W (używam jej zamiast zasilacza do mojego MBP) i ogólnie 4 x USB-C, 2 x USB-A, PD do 100W i do tego QC.
                          Discover a wide range of chargers, cables, USB hubs, docking stations, and more at UGREEN Europe for all your electronic needs.

Awaryjnie nie powinno być problemu z dostaniem ładowarki PD w dowolnym sklepie.

p,paw
                          Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.
                          https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• kmeg
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1533

ale jak masz ładowarki a nie wziąłeś to do kogo pretensje? no sorry, do canona?

a po czym oceniasz czy się różnią czy nie od GC?

potrzebujesz ładowarki opartej o GaN np: Baseus 65W GaN (ma 3 usb), zresztą dałem linka do duńskiej strony to sobie poszukaj takie co pasuje
                            Galeria na CB

Komentarz

• Hubert Multana
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 640

Moj test patony i wspomniana bateria ladowana z usb-c

Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2595

Zamieszczone przez kmeg
                                ale jak masz ładowarki a nie wziąłeś to do kogo pretensje? no sorry, do canona?

a po czym oceniasz czy się różnią czy nie od GC?

potrzebujesz ładowarki opartej o GaN np: Baseus 65W GaN (ma 3 usb), zresztą dałem linka do duńskiej strony to sobie poszukaj takie co pasuje
                                mi nie chodzi o pretensje tylko o sytuacja awaryjna i jak się przed tym na przyszłość zabezpieczyć, i jak się okazuje potrzebuję albo nowych aku albo nowej ładowarki, albo jednego i drugiego bo nie da się tak jak kiedyś normalnie podłączyć aparatu żeby naładować baterie.

Miałem kiedyś Baseusa i się ujstwo rozwaliło (wypadało z każdego gniazdka).

Się znalazł wujek dobra rada :P
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...